MARTHS TO KATAFYGIO THS LYPHS 728

Για την εικονογραφημένη ιστορία της Αν Μπουθ [Anne Booth] «Το καταφύγιο της λύπης» σε εικονογράφηση Ντέιβιντ Λίτσφιλντ [David Litchefield] που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Λένε για τη λύπη ότι είναι ο βασιλιάς των συναισθημάτων γιατί όταν μας επισκέπτεται καταλαμβάνει χώρο και χρόνο, δεσπόζει στη ζωή μας και συχνά την καθορίζει, σαν μια δύναμη που παίρνει αποφάσεις και διατάζει. Τι κι αν την αρνηθούμε, η λύπη συνυπάρχει μαζί μας, καμιά φορά από πολύ πολύ νωρίς. Μπορεί όμως εν τέλει να υπάρχει ομορφιά στη λύπη; 

Το αγόρι της εικονογραφημένης ιστορίας Το Καταφύγιο της Λύπης (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Μάρτης) είναι κατακλεισμένο από συναισθήματα αγωνίας, απογοήτευσης, πόνου: είναι λυπημένο. Από την πρώτη σελιδα, το ακολουθούμε καθώς υποδέχεται τη λύπη στη ζωή του. Με μια γλυκιά ηρεμία, σχεδόν την καλωσορίζει, αφού ενστικτωδώς φαίνεται να γνωρίζει ότι τώρα που του χτύπησε την πόρτα δεν θα το εγκαταλείψει ποτέ. Θα την εντάξει στη ζωή του προστατεύοντάς την, όπως μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό του, δημιουργώντας γύρω του έναν χώρο ασφαλή από τον έξω κόσμο αλλά και έτοιμο να ανοίξει ένα παράθυρο για να τον εξερευνήσει, ανάλογα με τη διάθεση ή την ανάγκη.

Η ιδέα του καταφυγίου, κι η ανάγκη για αυτό, είναι αρχέγονη. Είναι το σπίτι που μας προστατεύει από κάθε καταστροφή και που μέσα του πέρνουμε εμείς τις αποφάσεις. Στις σελίδες του βιβλίου παίρνει ένα σχήμα εξίσου αρχετυπικό που όμως είναι εφοδιασμένο με στρογγυλά, μεγάλα παράθυρα. Πώς αλλιώς θα μπει το φως για να γλυκάνει τη λύπη; 

Η ζωή είναι όμορφη και συνεχίζεται ακόμα και παρέα με τη λύπη 

Η λύπη της ιστορίας έχει αποδοθεί εικονογραφικά με τον πιο σαφή και ταυτόχρονα ελεύθερο κι εντυπωτικό τρόπο: ένα κουβάρι, μια οβάλ μουτζούρα από γραμμές που ένα παιδί έχει τραβήξει πάνω στη στιγμή του πόνου του και της απογοήτευσής του. Έχει όγκο αλλά και μεγάλη πλαστικότητα, παίρνει ό,τι σχήμα και μέγεθος θέλουμε να της δώσουμε και σιγά σιγά φωτίζεται από μια γαλάζια, καθησυχαστική αχλή. Είναι η στιγμή που το λυπημένο αγόρι έχει πια συνδεθεί με το συναίσθημα, έχει αποκτήσει αυτονομία στη διαχείρισή του, έχει γνωρίσει τη συντροφικότητα κι έχει οπλιστεί με τη δύναμη της ανταπόδοσης. Έχει μετατραπεί από ένα λυπημένο αγόρι σε ένα αγόρι-φροντιστή που προχωρά προς το φως. Η ζωή είναι όμορφη και συνεχίζεται ακόμα και παρέα με τη λύπη. 

MARTHS TO KATAFYGIO THS LYPHS 728 B

Ο Ντέβιντ Λίτσφιλντ ξεκινά με μια μολυβιά που επαναλαμβανόμενα του δίνει την ευκαιρία να πλάσει τη λύπη ως μια φιγούρα τρυφερή κι ανθρώπινη  αλλά να δημιουργήσει για το λυπημένο αγόρι ένα καταφύγιο γερό που αντέχει τις αναποδιές και που μέσα του μπορεί να ζήσει τις βουβές λύπες αλλά και τις μεγάλες χαρές. 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται 

Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά ηλικίας από 4 ετών. Αλλά και μεγαλύτερα παιδά, ως τα μέσα του Δημοτικού, θα το διαβάσουν μόνα τους και θα εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους. Τόσο το λιτό αλλά με πολλές προεκτάσεις κείμενο που έχει αποδοθεί με μουσικότητα από την Αργυρώ Πιπίνη, όσο και η ευφάνταστη εικονογραφική αποτύπωση της λύπης θα δώσουν αφορμές για δημιουργικές αναγνώσεις τους βιβλίου σε τάξεις ή σε εργαστήρια για παιδιά. 

Ποια είναι η συγγραφέας 

Η Αν Μπουθ γεννήθηκε το 1946 και ζει στο Κεντ, μια κομητεία της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

MARTHS ANNE BOOTHΓράφει βιβλία φαντασίας για παιδιά και εικονογραφημένα παραμύθια. Διαβάζοντας τα βιογραφικά της στοιχεία παρατηρούμε τη διαδρομή ενός ανθρώπου σε κίνηση, που δεν φοβήθηκε τις αλλαγές: Δούλεψε σερβιτόρα, έκανε την ξεναγό, ταξίδεψε και δίδαξε αγγλικά στην Ιταλία, διοργάνωσε εργαστήρια εικαστικών σε ένα γηροκομείο, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει η ίδια. Για πάρα πολλά χρόνια εργάστηκε ως βιβλιοπώλισσα και της άρεσε πολύ να διαβάζει και να προτείνει βιβλία. Οι σπουδές της -αγγλική φιλολογία και μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή- της είχαν δώσει πολλά εφόδια, όχι όμως από νωρίς την ώθηση να γράψει και κυρίως να επιδιώξει να περάσει στη δημοσίευση. Μέχρι που, πριν από περίπου μία δεκατία, αφού παρακολούθησε δύο εξειδικευμένα σεμινάρια γραφής βιβλίων για παιδιά, άρχισε να γράφει τις δικές της ιστορίες.  

Είναι μια συγγραφέας πολύ ευαισθητοποιημένη κοινωνικά και πολιτικά και τοποθετείται δημόσια για ζητήματα της επικαιρότητας μέσω των λογαριασμών της στα κοινωνικά δίκτυα.  

«...αν όλοι εμείς αντέξουμε τον πόνο με ειλικρίνεια και θάρρος, η θλίψη που έχει πλημμυρίσει τον κόσμο θα καταλαγιάσει.» 

Η Μπουθ μπνεύστηκε την ιστορία της για το Καταφύγιο της λύπης από τις σκέψεις της Έτι Χίλσαμ (1914-1943), Εβραίας από την Ολλανδία, θύματος του Ολοκαυτώματος που έγραφε «...αν όλοι εμείς αντέξουμε τον πόνο με ειλικρίνεια και θάρρος, η θλίψη που έχει πλημμυρίσει τον κόσμο θα καταλαγιάσει.» Οι σκέψεις της Χίλσαμ, η περίπτωση της οποίας θυμίζει την Άννα Φρανκ, διασώθηκαν χάρη στα πυκνογραμμένα, προσωπικά της ημερολόγια που κρατούσε όσο ακόμα ήταν στο Αμστερνταμ και αργότερα εκδόθηκαν. Εξόντώθηκε σε ηλικία 29 ετών στο Άουσβιτς το 1943. 
 

Η Αν Μπουθ απέκτησε τέσσερα παιδιά και στο σπίτι της ζει με πολλά ζώα.

Ποιος είναι ο εικονογράφος 

MARTHS LICHEFIELD DAVIDΌταν ήταν παιδί έφτιαχνε δικά του κόμικ εμπνεόμενος από το Star Wars και τον Indiana Jones και τα έδινε να τα διαβάζουν ο μεγαλύτερος αδελφός του και η αδελφή του. Δεν σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει και να σχεδιάζει. 

Ο Βρετανος Ντέιβιντ Λίτσφιλντ [David Litchfield] είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας και εικονογράφος. Έργα του έχουν εμφανιστεί σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία και ρούχα, ενώ εικονογραφήσεις και σχέδιά του έχουν παρουσιαστεί σε εικαστικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ζει με την οικογένεια του στο Μπέντφορντ, στην Αγγλία. 

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά 

MARTHS TO KATAFYGIO THS LYPHSΤα παιδιά αγαπούν τις φωλιές, τις κρυψώνες, τα δικά τους μυσιτκά μέρη όπου μόνο εκείνα ξέρουν πώς να πάνε, τι κάνουν εκεί και ποιον θα προσκαλέσουν. Σε πολλά παιδικά δωμάτια, μια υφασμάτινη σκηνή ή ένα κουρτινάκι που ορίζει έναν μικρό, ιδιωτικό χώρο, γίνεται ο τόπος για τις πιο υπέροχες στιγμές εξερεύνησης.

Διαβάζοντας με κάποιον ενήλικά και σταδιακά μόνα το Καταφύγιο της λύπης, τα μικρά παιδιά θα βρεθούν σε έναν τόπο ασφαλή κι απέραντο, γεμάτο δυνατότητες και επιλογές. Και θα τον λατρέψουν. 

Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι ενήλικες

Το να προσφέρεις στα παιδιά το βιβλίο της Αν Μπουθ σε εικονογράφηση του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ είναι ό,τι πιο κοντινό με το να τα βοηθήσεις να κατασκευάσουν έναν φιλόξενο, όμορφο δικό τους χώρο για να συνδεθούν με τα συναισθήματά τους. Κι είναι ίσως ακόμα καλύτερο, μια που θα τους δώσουν τη χαρά της ανακάλυψης για να τον αναπλάσουν συμβολικά μόνα τους, θωρακίζοντας μέσα του τον πολύτιμο ψυχικό τους κόσμο. 


 * Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η ιστορία της Τζο – Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» της Elena Bulay

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η ιστορία της Τζο – Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» της Elena Bulay

Για το εικονογραφημένο βιβλίο της Elena Bulay «Η ιστορία της Τζο - Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» (μτφρ. Ιωάννα Βαρβαλουκά) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το πολύ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Κανονικά» της Μαρίας Λυκάρτση – Μια ευρηματική ιστορία για τη φρίκη του πολέμου και την πολύτιμη κανονικότητα

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Κανονικά» της Μαρίας Λυκάρτση – Μια ευρηματική ιστορία για τη φρίκη του πολέμου και την πολύτιμη κανονικότητα

Για την εικονογραφημένη ιστορία της Μαρίας Λυκάρτση «Κανονικά» σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Κανονικά...» Ένα πολύ ελαφ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Άγρια οικογένεια» του Μπεν Λέργουϊλ – Πώς η βιοποικιλότητα αποκτά χρώμα, μυρωδιά και σημασία

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Άγρια οικογένεια» του Μπεν Λέργουϊλ – Πώς η βιοποικιλότητα αποκτά χρώμα, μυρωδιά και σημασία

Για το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά «Άγρια οικογένεια» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου - Άγγελος Αγγελίδης) του Μπεν Λέργουϊλ [Ben Lerwill] σε εικονογράφηση Χάριετ Χόμπντεϊ [Harriet Hobday] που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Λίγα λόγια για τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Μπάμπουσκα» της Ξένιας Καλογεροπούλου: Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για την καλοσύνη μέσα μας - Το βιβλίο και η παράσταση

«Η Μπάμπουσκα» της Ξένιας Καλογεροπούλου: Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για την καλοσύνη μέσα μας - Το βιβλίο και η παράσταση

Για τη «Μπάμπουσκα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης. Με αφορμή την ομώνυμη παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Βάλιας Παπακωνσταντίνου. Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για την καλοσύνη που κρύβουμε μέσα μας. Στη φωτογραφία, η ηθοποιός Αγγελική Φράγκο...

Στο θέατρο με τα παιδιά: «Τα ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου & «Κοντά στις ράγιες» της Άλκης Ζέη – Σύγχρονα κλασικά μυθιστορήματα επί σκηνής

Στο θέατρο με τα παιδιά: «Τα ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου & «Κοντά στις ράγιες» της Άλκης Ζέη – Σύγχρονα κλασικά μυθιστορήματα επί σκηνής

Δύο κλασικά μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας επί σκηνής. «Τα ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου & «Κοντά στις ράγιες» της Άλκης Ζέη, ανεβαίνουν στις σκηνές των θεάτρων Βρετάνια και Άλφα, αντίστοιχα. Κεντρική εικόνα από την παράσταση «Κοντά στις ράγιες». 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου...

«Οι μέρες που δακρύζουν» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη – Οι τέσσερις μέρες που διαμόρφωσαν τη γενιά του Πολυτεχνείου

«Οι μέρες που δακρύζουν» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη – Οι τέσσερις μέρες που διαμόρφωσαν τη γενιά του Πολυτεχνείου

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Οι μέρες που δακρύζουν» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Είναι αρκετά εύκολο σε μια στρογγυλή επέτειο, όπως τα 50 χρόνια από τη φοιτητική εξέγερση του ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Η Μπάμπουσκα» της Ξένιας Καλογεροπούλου: Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για την καλοσύνη μέσα μας - Το βιβλίο και η παράσταση

«Η Μπάμπουσκα» της Ξένιας Καλογεροπούλου: Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για την καλοσύνη μέσα μας - Το βιβλίο και η παράσταση

Για τη «Μπάμπουσκα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης. Με αφορμή την ομώνυμη παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Βάλιας Παπακωνσταντίνου. Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για την καλοσύνη που κρύβουμε μέσα μας. Στη φωτογραφία, η ηθοποιός Αγγελική Φράγκο...

Στο θέατρο με τα παιδιά: «Τα ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου & «Κοντά στις ράγιες» της Άλκης Ζέη – Σύγχρονα κλασικά μυθιστορήματα επί σκηνής

Στο θέατρο με τα παιδιά: «Τα ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου & «Κοντά στις ράγιες» της Άλκης Ζέη – Σύγχρονα κλασικά μυθιστορήματα επί σκηνής

Δύο κλασικά μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας επί σκηνής. «Τα ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου & «Κοντά στις ράγιες» της Άλκης Ζέη, ανεβαίνουν στις σκηνές των θεάτρων Βρετάνια και Άλφα, αντίστοιχα. Κεντρική εικόνα από την παράσταση «Κοντά στις ράγιες». 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου...

25 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα: Το πνεύμα των Γιορτών σε 25 βιβλία για μικρά παιδιά

25 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα: Το πνεύμα των Γιορτών σε 25 βιβλία για μικρά παιδιά

Μια επιλογή από τη φετινή βιβλιοπαραγωγή: 25 βιβλία για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για πολύ μικρά και μικρά παιδάκια που ανυπομονούν να ανοίξουν τα δώρα τους. Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο βιβλίου του Γάλλου εικονογράφου Ολιβιέ Ταλέκ. 

Επιλογή: Ελένη Κορόβηλα ...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

20 Ιουνίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

75 βιβλία για το καλοκαίρι των παιδιών – Προτάσεις για αναγνώστες από 0 έως 12 ετών

Βιβλία για μωρά, νήπια, μικρά παιδιά του δημοτικού και μεγάλα παιδιά που πλησιάζουν την εφηβεία: Προτάσεις από τα καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα για