MARTHS TO KATAFYGIO THS LYPHS 728

Για την εικονογραφημένη ιστορία της Αν Μπουθ [Anne Booth] «Το καταφύγιο της λύπης» σε εικονογράφηση Ντέιβιντ Λίτσφιλντ [David Litchefield] που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Λένε για τη λύπη ότι είναι ο βασιλιάς των συναισθημάτων γιατί όταν μας επισκέπτεται καταλαμβάνει χώρο και χρόνο, δεσπόζει στη ζωή μας και συχνά την καθορίζει, σαν μια δύναμη που παίρνει αποφάσεις και διατάζει. Τι κι αν την αρνηθούμε, η λύπη συνυπάρχει μαζί μας, καμιά φορά από πολύ πολύ νωρίς. Μπορεί όμως εν τέλει να υπάρχει ομορφιά στη λύπη; 

Το αγόρι της εικονογραφημένης ιστορίας Το Καταφύγιο της Λύπης (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Μάρτης) είναι κατακλεισμένο από συναισθήματα αγωνίας, απογοήτευσης, πόνου: είναι λυπημένο. Από την πρώτη σελιδα, το ακολουθούμε καθώς υποδέχεται τη λύπη στη ζωή του. Με μια γλυκιά ηρεμία, σχεδόν την καλωσορίζει, αφού ενστικτωδώς φαίνεται να γνωρίζει ότι τώρα που του χτύπησε την πόρτα δεν θα το εγκαταλείψει ποτέ. Θα την εντάξει στη ζωή του προστατεύοντάς την, όπως μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό του, δημιουργώντας γύρω του έναν χώρο ασφαλή από τον έξω κόσμο αλλά και έτοιμο να ανοίξει ένα παράθυρο για να τον εξερευνήσει, ανάλογα με τη διάθεση ή την ανάγκη.

Η ιδέα του καταφυγίου, κι η ανάγκη για αυτό, είναι αρχέγονη. Είναι το σπίτι που μας προστατεύει από κάθε καταστροφή και που μέσα του πέρνουμε εμείς τις αποφάσεις. Στις σελίδες του βιβλίου παίρνει ένα σχήμα εξίσου αρχετυπικό που όμως είναι εφοδιασμένο με στρογγυλά, μεγάλα παράθυρα. Πώς αλλιώς θα μπει το φως για να γλυκάνει τη λύπη; 

Η ζωή είναι όμορφη και συνεχίζεται ακόμα και παρέα με τη λύπη 

Η λύπη της ιστορίας έχει αποδοθεί εικονογραφικά με τον πιο σαφή και ταυτόχρονα ελεύθερο κι εντυπωτικό τρόπο: ένα κουβάρι, μια οβάλ μουτζούρα από γραμμές που ένα παιδί έχει τραβήξει πάνω στη στιγμή του πόνου του και της απογοήτευσής του. Έχει όγκο αλλά και μεγάλη πλαστικότητα, παίρνει ό,τι σχήμα και μέγεθος θέλουμε να της δώσουμε και σιγά σιγά φωτίζεται από μια γαλάζια, καθησυχαστική αχλή. Είναι η στιγμή που το λυπημένο αγόρι έχει πια συνδεθεί με το συναίσθημα, έχει αποκτήσει αυτονομία στη διαχείρισή του, έχει γνωρίσει τη συντροφικότητα κι έχει οπλιστεί με τη δύναμη της ανταπόδοσης. Έχει μετατραπεί από ένα λυπημένο αγόρι σε ένα αγόρι-φροντιστή που προχωρά προς το φως. Η ζωή είναι όμορφη και συνεχίζεται ακόμα και παρέα με τη λύπη. 

MARTHS TO KATAFYGIO THS LYPHS 728 B

Ο Ντέβιντ Λίτσφιλντ ξεκινά με μια μολυβιά που επαναλαμβανόμενα του δίνει την ευκαιρία να πλάσει τη λύπη ως μια φιγούρα τρυφερή κι ανθρώπινη  αλλά να δημιουργήσει για το λυπημένο αγόρι ένα καταφύγιο γερό που αντέχει τις αναποδιές και που μέσα του μπορεί να ζήσει τις βουβές λύπες αλλά και τις μεγάλες χαρές. 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται 

Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά ηλικίας από 4 ετών. Αλλά και μεγαλύτερα παιδά, ως τα μέσα του Δημοτικού, θα το διαβάσουν μόνα τους και θα εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους. Τόσο το λιτό αλλά με πολλές προεκτάσεις κείμενο που έχει αποδοθεί με μουσικότητα από την Αργυρώ Πιπίνη, όσο και η ευφάνταστη εικονογραφική αποτύπωση της λύπης θα δώσουν αφορμές για δημιουργικές αναγνώσεις τους βιβλίου σε τάξεις ή σε εργαστήρια για παιδιά. 

Ποια είναι η συγγραφέας 

Η Αν Μπουθ γεννήθηκε το 1946 και ζει στο Κεντ, μια κομητεία της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

MARTHS ANNE BOOTHΓράφει βιβλία φαντασίας για παιδιά και εικονογραφημένα παραμύθια. Διαβάζοντας τα βιογραφικά της στοιχεία παρατηρούμε τη διαδρομή ενός ανθρώπου σε κίνηση, που δεν φοβήθηκε τις αλλαγές: Δούλεψε σερβιτόρα, έκανε την ξεναγό, ταξίδεψε και δίδαξε αγγλικά στην Ιταλία, διοργάνωσε εργαστήρια εικαστικών σε ένα γηροκομείο, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει η ίδια. Για πάρα πολλά χρόνια εργάστηκε ως βιβλιοπώλισσα και της άρεσε πολύ να διαβάζει και να προτείνει βιβλία. Οι σπουδές της -αγγλική φιλολογία και μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή- της είχαν δώσει πολλά εφόδια, όχι όμως από νωρίς την ώθηση να γράψει και κυρίως να επιδιώξει να περάσει στη δημοσίευση. Μέχρι που, πριν από περίπου μία δεκατία, αφού παρακολούθησε δύο εξειδικευμένα σεμινάρια γραφής βιβλίων για παιδιά, άρχισε να γράφει τις δικές της ιστορίες.  

Είναι μια συγγραφέας πολύ ευαισθητοποιημένη κοινωνικά και πολιτικά και τοποθετείται δημόσια για ζητήματα της επικαιρότητας μέσω των λογαριασμών της στα κοινωνικά δίκτυα.  

«...αν όλοι εμείς αντέξουμε τον πόνο με ειλικρίνεια και θάρρος, η θλίψη που έχει πλημμυρίσει τον κόσμο θα καταλαγιάσει.» 

Η Μπουθ εμπνεύστηκε την ιστορία της για το Καταφύγιο της λύπης από τις σκέψεις της Έτι Χίλσαμ (1914-1943), Εβραίας από την Ολλανδία, θύματος του Ολοκαυτώματος που έγραφε «...αν όλοι εμείς αντέξουμε τον πόνο με ειλικρίνεια και θάρρος, η θλίψη που έχει πλημμυρίσει τον κόσμο θα καταλαγιάσει.» Οι σκέψεις της Χίλσαμ, η περίπτωση της οποίας θυμίζει την Άννα Φρανκ, διασώθηκαν χάρη στα πυκνογραμμένα, προσωπικά ημερολόγια που κρατούσε όσο ακόμα ήταν στο Αμστερνταμ και αργότερα εκδόθηκαν. Η Χίλσαμ εξοντώθηκε σε ηλικία 29 ετών στο Άουσβιτς το 1943. 
 

Η Αν Μπουθ απέκτησε τέσσερα παιδιά και στο σπίτι της ζει με πολλά ζώα.

Ποιος είναι ο εικονογράφος 

MARTHS LICHEFIELD DAVIDΟ Βρετανος Ντέιβιντ Λίτσφιλντ [David Litchfield] είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας και εικονογράφος. Όταν ήταν παιδί έφτιαχνε δικά του κόμικ εμπνεόμενος από το Star Wars και τον Indiana Jones και τα έδινε να τα διαβάζουν ο μεγαλύτερος αδελφός του και η αδελφή του. Δεν σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει και να σχεδιάζει. 

Έργα του Λίτσφιλντ έχουν εμφανιστεί σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία και ρούχα, ενώ εικονογραφήσεις και σχέδιά του έχουν παρουσιαστεί σε εικαστικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ζει με την οικογένεια του στο Μπέντφορντ, στην Αγγλία. 

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά 

Τα παιδιά αγαπούν τις φωλιές, τις κρυψώνες, τα δικά τους μυσιτκά μέρη όπου μόνο εκείνα ξέρουν πώς να πάνε, τι κάνουν εκεί και ποιον να προσκαλέσουν. Σε πολλά παιδικά δωμάτια, μια υφασμάτινη σκηνή ή ένα κουρτινάκι που ορίζει έναν μικρό, ιδιωτικό χώρο, γίνεται ο τόπος για τις πιο υπέροχες στιγμές εξερεύνησης.

MARTHS TO KATAFYGIO THS LYPHSΔιαβάζοντας με κάποιον ενήλικα, και σταδιακά μόνα, το Καταφύγιο της λύπης, τα μικρά παιδιά θα βρεθούν σε έναν τόπο ασφαλή κι απέραντο, γεμάτο δυνατότητες και επιλογές. Και θα τον λατρέψουν. 

Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι ενήλικες

Το να προσφερθεί στα παιδιά το βιβλίο της Αν Μπουθ σε εικονογράφηση του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ είναι ό,τι πιο κοντινό με το να τα βοηθήσει κάποιο; να κατασκευάσουν έναν φιλόξενο, όμορφο δικό τους χώρο για να συνδεθούν με τα συναισθήματά τους. Κι είναι ίσως ακόμα καλύτερο, μια που θα τους δοθεί η χαρά της ανακάλυψης για να τον αναπλάσουν συμβολικά μόνα τους, θωρακίζοντας μέσα του τον πολύτιμο ψυχικό τους κόσμο. 

 * Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.


 politeia Single right 250X102

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Ο Μπέντζι και ο γιγάντιος χαρταετός» του Άλαν Σ. Φοξ – Μια συναρπαστική μέρα στη ζωή ενός παιδιού

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Ο Μπέντζι και ο γιγάντιος χαρταετός» του Άλαν Σ. Φοξ – Μια συναρπαστική μέρα στη ζωή ενός παιδιού

Για το εικονογραφημένο βιβλίο του Άλαν Σ. Φοξ «Ο Μπέντζι και ο γιγάντιος χαρταετός» (εικονογράφηση Έφχε Κάουλ, μτφρ. Ελένη Μαρκοπούλου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

...
Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το βιβλίο των φόβων και πώς να τους εξαφανίσετε» της Φυτούλας Βακανά - Ή πώς οι φόβοι να μη γίνουν φοβίες

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το βιβλίο των φόβων και πώς να τους εξαφανίσετε» της Φυτούλας Βακανά - Ή πώς οι φόβοι να μη γίνουν φοβίες

Για το εικονογραφημένο βιβλίο της Φυτούλας Βακανά «Το βιβλίο των φόβων και πώς να τους εξαφανίσετε» (εικονογράφηση Σάντρα Ελευθερίου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η ιστορία της Τζο – Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» της Elena Bulay

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η ιστορία της Τζο – Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» της Elena Bulay

Για το εικονογραφημένο βιβλίο της Elena Bulay «Η ιστορία της Τζο - Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» (μτφρ. Ιωάννα Βαρβαλουκά) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το πολύ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

Για το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Σαν στο σπίτι σου» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μάρτης) της Σίγκνε Τορπ. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Η Σίγκνε Τορπ [Signe Torp] είναι Νορβηγίδα συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Μεγάλωσε στο Όσλο όπ...

«Μάθε, παιδί μου, γράμματα» – γιατί διαβάζουν ή δεν διαβάζουν τα παιδιά μας

«Μάθε, παιδί μου, γράμματα» – γιατί διαβάζουν ή δεν διαβάζουν τα παιδιά μας

Για το βιβλίο του κοινωνιολόγου Νίκου Παναγιωτόπουλου «Μάθε, παιδί μου, γράμματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για κάτι που σίγουρα σε έχει απασχολήσει, είτε έχεις παιδί είτε όχι. Άλλωστε, παιδιά υπήρξ...

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

Για το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» (εικονογράφηση: Lawrence Elwick, εκδ. Key Books).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Τα ασανσέρ ανεβαίνουν, αλλά και καταβαίνουν. Μπαίνουν μέσα άνθρ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Μια επιλογή δώδεκα βιβλίων για να προσφέρουμε στα παιδιά για τις γιορτές του Πάσχα. Βιβλία που δεν αντλούν τη θεματική τους από τις παραδόσεις και τα έθιμα των ημερών αλλά εμφορούνται από μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ