tsaprailis to katevasma toy feggariou 1

Για τη νουβέλα τρόμου του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη «Το κατέβασμα του φεγγαριού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, με σχέδια του Kanellos Cob. Στην κεντρική φωτογραφία, ένα από τα σχέδια του Kanellos Cob.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Στη νουβέλα του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη με τίτλο Το κατέβασμα του φεγγαριού πρωταγωνιστεί η Κίρκη, μια φιλοπερίεργη φοιτήτρια που ζει στην Αθήνα και αποδρά από το αστικό τοπίο παρατηρώντας τους σχηματισμούς των άστρων στον νυχτερινό ουρανό με το τηλεσκόπιό της. Αναθρεμμένη με τις ιστορίες της γιαγιάς της από το χωριό, αποφασίζει να επιστρέψει στις ρίζες της, στην Πεζούλα Καρδίτσας, ώστε να αποχαιρετήσει την προγονική οικία της οικογένειάς της.

ikaros tsaprailis to katevasma tou feggariou

Εκεί γνωρίζει ή ξανασυναντά τα πρόσωπα που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία λαογραφικού τρόμου: τον Πέτρο, τον γέρο γιατρό που πρόκειται να αγοράσει το παλιό σπίτι και κυνηγά ζώα μέσα στην άγρια νύχτα, αψηφώντας πάσης «φύσεως» θρύλους· τη γριά Πέρσα, που ξέρει τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, ιδίως αυτές που αφορούν στην κοντινή νεροτριβή, όπου θρυλείται πως συχνάζουν νεράιδες· τη Ραζίρα, μια προσφυγοπούλα από τη Συρία που εργάζεται σκληρά στην ταβέρνα της πλατείας, και τον ανήλικο γιο της, τον Ραφίκ, που πέφτει θύμα κάποιας μαγγανείας.

Η μέθοδος του Τσαπραΐλη

Παραμένοντας σταθερά πιστός στη μέθοδό του, ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης μεταπλάθει καταγεγραμμένα φολκλορικά στοιχεία και υπάρχοντες μύθους για να συνθέσει τις δικές του ιστορίες. Η «μετάπλαση», θεωρώ, είναι ένας όρος-κλειδί για να αποκρυπτογραφηθεί το έργο του συγγραφέα, τόσο όσον αφορά στην τεχνοτροπία, όσο και στις θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται.

Η πρώτη του συλλογή, Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας (εκδ. Αντίποδες), είναι μια υποτιθέμενη ανθολογία αλλόκοτων ιστοριών της θεσσαλικής υπαίθρου, που στην ουσία είναι όλες δημιουργήματά του, φρέσκες αφηγήσεις που στηρίζονται στις παραδόσεις μας, τόσο πειστικές που κάλλιστα θα μπορούσαν να προέρχονται από το φαντασιακό μιας προνεωτερικής εποχής.

Κάπως έτσι, «κατεβάζει» το φεγγάρι για να γιατρέψει τον αλλοπαρμένο Ραφίκ, βυθίζοντας το χωριό στο σκοτάδι και απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο εφιάλτες και δαιμόνια.

Η θεματική της συνομιλίας με το παλιό, των ιστοριών που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, ανιχνεύεται και στις Γυναίκες που επιστρέφουν (εκδ. Αντίποδες), στο De Mysteriis (εκδ. Αντίποδες), καθώς και στη συγκεκριμένη έκδοση, την πρώτη δουλειά του συγγραφέα που απευθύνεται ευθέως και στο νεανικό κοινό. Το ξόρκι που χρησιμοποιεί η Ραζίρα για να θεραπεύσει τον μαγεμένο γιο της προκύπτει όταν εφαρμόζει ένα τελετουργικό των μαγισσών της Θεσσαλίας, αντικαθιστώντας όσες πληροφορίες γι' αυτό έχουν χαθεί μέσα στα χρόνια με στοιχεία από τις «απόκρυφες γνώσεις που κουβαλούσε από την πατρίδα της». Κάπως έτσι, «κατεβάζει» το φεγγάρι για να γιατρέψει τον αλλοπαρμένο Ραφίκ, βυθίζοντας το χωριό στο σκοτάδι και απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο εφιάλτες και δαιμόνια.

Η ισχύς της φαντασίας και η επίδρασή της ανιχνεύεται και σε άλλα χωρία, με ενδεικτικότερο το παρακάτω:

«Πώς έμοιαζε ο διάβολος;» ρώτησε η Στέλλα, μιλώντας για πρώτη φορά εκείνο το βράδυ.

«Ψηλός με κόκκινα πόδια και γυριστά κέρατα, πανέμορφος με μαύρος μανδύα, ανθρωπόμορφος καπνός· δεν ξέρω, δεν λέει η ιστορία. Παραμύθι είναι, εξυπακούεται πως φαντάζεσαι όπως θέλεις τους χαρακτήρες».

tsaprailis to katevasma toy feggariou

Άλλωστε, ολόκληρη η ιστορία συνομιλεί με τον μύθο του Ωρίωνα -όχι με αυστηρή αντιστοιχία σημείου προς σημείο-, του μυθικού κυνηγού που σκοτώνεται από το τσίμπημα σκορπιού και ύστερα επιβιώνει στην αιωνιότητα ως αστερισμός. Ο συγκεκριμένος μύθος της αρχαιότητας εμπνέει έναν δεύτερο, τον οποίο η Κίρκη μαθαίνει από τη γιαγιά της, και που, με τη σειρά του, εμπνέει την κεντρική ιστορία του βιβλίου. Ο Τσαπραΐλης κάθε φορά αλλάζει τη θέση και τη σημασία των δομικών συστατικών (κυνηγός, φεγγάρι-άστρα, σκορπιός-τέρας) και δημιουργεί εκ νέου παραλλαγές.

Ιστορία που απευθύνεται και στο νεανικό κοινό

Το αποτέλεσμα είναι μια ατμοσφαιρική ιστορία, με γοητευτικά στοιχεία από τον μύθο και το παραμύθι – ο μύθος του Ωρίωνα γεννά το θεσσαλικό παραμύθι που ακούει η Κίρκη και το παραμύθι γεννά το μυθιστόρημα του Τσαπραΐλη. Ο συγγραφέας προσαρμόζει την τεχνοτροπία του ώστε να μιλήσει και στους νεαρούς αναγνώστες, χωρίς εκπτώσεις ή αστοχίες – άλλωστε, τα παραμύθια, όσο γκροτέσκα κι αν είναι, όπως αυτά των αδερφών Γκριμ, καταλήγουν πάντα στα αυτιά και στις καρδιές των παιδιών.

Συγχρόνως, ενέταξε στην ιστορία του σύγχρονες θεματικές – σε δεύτερο επίπεδο και εντελώς οργανικά, δηλαδή καθόλου προγραμματικά, η ιστορία του μιλά για το έμφυλο ζήτημα.

Ο Τσαπραΐλης, ούτως ή άλλως, είναι προσεκτικός δημιουργός. Τα έχει καταφέρει σε δυσκολότερα εγχειρήματα – όπως στο De Mysteriis, στο οποίο έπλασε ιστορίες παγανιστικού τρόμου με εντοπιότητα, αντλώντας όμως έμπνευση από τη νορβηγική black metal μουσική. Γράφοντας το Κατέβασμα του φεγγαριού, στηρίχτηκε περισσότερο στην ατμόσφαιρα και στο μυστήριο, αποφεύγοντας περιγραφές ωμών σκηνών, απευθυνόμενος έτσι αποτελεσματικά σ’ όλες τις ηλικίες. Συγχρόνως, ενέταξε στην ιστορία του σύγχρονες θεματικές – σε δεύτερο επίπεδο και εντελώς οργανικά, δηλαδή καθόλου προγραμματικά, η ιστορία του μιλά για το έμφυλο ζήτημα. Ένα από τα εδάφια που τραβούν την προσοχή έχει να κάνει με τις σκέψεις της ηρωίδας όταν, κυνηγημένη από τα στοιχειά, επισκέπτεται τον τόπο όπου συχνάζουν οι νεράιδες που μαγεύουν μόνο άντρες. Ο τόπος αυτός αποτελεί καταφύγιο:

«Σε αυτό το μέρος, το οποίο οι άντρες του χωριού έτρεμαν μόλις βράδιαζε, το κορίτσι ένιωσε ηρεμία, σχεδόν ασφάλεια».

Τα σχέδια του Kanellos Cob

Ο Kanellos Cob είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες εικονογράφους και σχεδιαστές μας και έχει καλή επαφή με τον χώρο της λογοτεχνίας, καθώς και του φανταστικού – από τις σημαντικότερες δουλειές του, Ο ζητιάνος (επιμ. σεναρίου Γιάννης Ράγκος, εκδ. Polaris), διασκευή του ομότιτλου έργου του Ανδρέα Καρκαβίτσα, και το graphic novel Γυμνά οστά (Δημοσθένης Παπαμάρκος, εκδ. Polaris).

Κοσμεί τη συγκεκριμένη έκδοση με τρία ασπρόμαυρα, ολοσέλιδα σχέδια, με πυκνές γραμμές και σκιάσεις, και αισθητική που έχει κάτι από φολκλόρ, κάτι από παραμύθι, κάτι από τα σχέδια των άλμπουμ της metal μουσικής. Λεπτή δουλειά που στέκει αυτοτελώς, πέρα από ωραία ενίσχυση του συγγραφικού ύφους.

*Ο ΣΟΛΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

politeia Single right 250X102

 

 

 


Δυο λόγια για τους δημιουργούς 

Ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1984 και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Από το 2022, κατοικεί στην Ολλανδία.

chrisostomos tsaprailis 1

Έχει εκδώσει τα βιβλία Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας (Αντίποδες 2017), Γυναίκες που επιστρέφουν (Αντίποδες 2020), A Plot of Earth and Other Tales (Mount Abraxas 2022), και έχει μεταφράσει το Teatro Grottesco του Thomas Ligotti (Αντίποδες 2023), τη συλλογή διηγημάτων Η λοταρία και άλλες ιστορίες της Shirley Jackson (Μεταίχμιο 2024) και τους Τρεις Απατεώνες του Arthur Machen (Μεταίχμιο 2025).

Ο Kanellos Cob γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Το 2010, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, μετακόμισε στη Γαλλία για να σπουδάσει εικονογράφηση και κόμικς στην École Émile Cohl, από την οποία αποφοίτησε το 2014 με τιμητική διάκριση.

kanellos cob

Το 2012 συμμετείχε στη δημιουργία της τοιχογραφίας Μoebius. Από το 2014, εικονογραφεί άρθρα για περιοδικά και συμμετέχει σε εκδόσεις κόμικς σε Γαλλία, Ελλάδα και Καναδά. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παραμ…Ιθάκη μιας Έφηβης» της Ευαγγελίας Θεοδωρίδου – Τα ομηρικά έπη, καμβάς για την περιπέτεια της εφηβείας

«Παραμ…Ιθάκη μιας Έφηβης» της Ευαγγελίας Θεοδωρίδου – Τα ομηρικά έπη, καμβάς για την περιπέτεια της εφηβείας

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Παραμ…Ιθάκη μιας Έφηβης», το τελευταίο μέρος της «Τριλογίας μιας έφηβης» της Ευαγγελίας Θεοδωρίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Γράφη η Ελευθερία Ράπτου

Η Δάφνη επιστρέφει από την Ελλάδα, στο σπίτι της στην Ου...

«Σιδερένια Φλόγα» & «Θύελλα Όνυξ» της Ρεμπέκα Γιάρος: Μεσαιωνικό μυστήριο, παιχνίδια στρατηγικής και μπόλικο ρομάντζο για μεγάλους εφήβους και νεαρούς ενήλικες

«Σιδερένια Φλόγα» & «Θύελλα Όνυξ» της Ρεμπέκα Γιάρος: Μεσαιωνικό μυστήριο, παιχνίδια στρατηγικής και μπόλικο ρομάντζο για μεγάλους εφήβους και νεαρούς ενήλικες

Για τα μυθιστορήματα «Σιδερένια Φλόγα» και «Θύελα Όνυξ» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά, και τα δύο) της Ρεμπέκα Γιάρος που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η πολυαναμενόμενη συνέχεια της σειράς Empyrean που απευθύνεται σε μεγάλους εφήβους και νεαρούς ενήλικες συμπληρώθηκε με τον δεύτερο και τον τρίτο τίτλο ενώ έχει ανακοι...

«Ήμουν ένας bully» του Αντρέα Φραντσόζο – Πώς να πιάνεις πάτο και να σηκώνεσαι ξανά

«Ήμουν ένας bully» του Αντρέα Φραντσόζο – Πώς να πιάνεις πάτο και να σηκώνεσαι ξανά

Για το μυθιστόρημα για νέους «Ήμουν ένας bully – Η αληθινή ιστορία του Ντάνιελ Τσάκαρο» του Αντρέα Φραντσόζο (μτφρ. Φοίβος Μπότσης) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Κεντρική εικόνα: Από θεατρική παράσταση στην Ιταλία που βασίστηκε στο βιβλίο. 

Γράφει ο Σόλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Με αγάπη...» στους δασκάλους των παιδιών: Τέσσερα βιβλία για το τέλος της σχολικής χρονιάς

«Με αγάπη...» στους δασκάλους των παιδιών: Τέσσερα βιβλία για το τέλος της σχολικής χρονιάς

Τώρα που το σχολείο τελειώνει και οι διακοπές του καλοκαιριού ξεκινούν, τέσσερις βιβλιοπροτάσεις αφιερωμένες «με αγάπη...» στη μοναδική σχέση των μικρών μαθητών με τους δασκάλους τους.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος τη...

Λίντια Μπράνκοβιτς: «Όποιος διαβάσει τα βιβλία μου θέλω να νιώσει ότι κάθε συναίσθημα είναι καλοδεχούμενο»

Λίντια Μπράνκοβιτς: «Όποιος διαβάσει τα βιβλία μου θέλω να νιώσει ότι κάθε συναίσθημα είναι καλοδεχούμενο»

«Mεγάλωσα με τη νουθεσία ότι «δεν είναι ωραίο για ένα κορίτσι να θυμώνει». Αυτό, φυσικά, δεν ήταν καθόλου καλό για την ψυχική μου υγεία, ούτε για την υγεία μου γενικά. Έπρεπε να ξεμάθω αυτή την αρχή για να μη βλέπω τον θυμό ως κάτι κακό. Και όταν το κατάφερα, ένιωσα πολύ καλύτερα ψυχικά» μας είπε η Γερμανίδα συγγραφ...

«Και ζήσαμε καλύτερα» της Ελένης Ανδρεάδη – Μιλώντας στα παιδιά για το κλίμα μέσα από κλασικά παραμύθια

«Και ζήσαμε καλύτερα» της Ελένης Ανδρεάδη – Μιλώντας στα παιδιά για το κλίμα μέσα από κλασικά παραμύθια

Για το εικονογραφημένο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη «Και ζήσαμε καλύτερα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση Μαίρης Καλαμπαλίκα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου 

Λίγα λόγια για το βιβλίο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Με αγάπη...» στους δασκάλους των παιδιών: Τέσσερα βιβλία για το τέλος της σχολικής χρονιάς

«Με αγάπη...» στους δασκάλους των παιδιών: Τέσσερα βιβλία για το τέλος της σχολικής χρονιάς

Τώρα που το σχολείο τελειώνει και οι διακοπές του καλοκαιριού ξεκινούν, τέσσερις βιβλιοπροτάσεις αφιερωμένες «με αγάπη...» στη μοναδική σχέση των μικρών μαθητών με τους δασκάλους τους.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος τη...

Φαινόμενο «BookTok»: Πώς επηρεάζει τη λογοτεχνία και κατά πόσο δημιουργεί αναγνώστες η πιο ισχυρή διαδικτυακή τάση για το βιβλίο

Φαινόμενο «BookTok»: Πώς επηρεάζει τη λογοτεχνία και κατά πόσο δημιουργεί αναγνώστες η πιο ισχυρή διαδικτυακή τάση για το βιβλίο

Τι είναι το φαινόμενο του «BookTok»; Ποια βιβλία αναδεικνύονται μέσω αυτού και ποια είναι η επίδρασή του στη λογοτεχνία; Κάποιες σκέψεις σχετικά με την κυρίαρχη διαδικτυακή τάση που επηρεάζει τις αναγνωστικές συνήθειες.

Γράφει η Φανή Χατζή 

Γιατί ...

Κλασική λογοτεχνία σε μοντέρνες διασκευές για παιδιά: Από τη Χάιντι στον Τομ Σόγιερ, επτά βιβλία για τις πρώτες αναγνωστικές βουτιές

Κλασική λογοτεχνία σε μοντέρνες διασκευές για παιδιά: Από τη Χάιντι στον Τομ Σόγιερ, επτά βιβλία για τις πρώτες αναγνωστικές βουτιές

Μια επιλογή μοντέρων διασκευών για παιδιά έργων της κλασικής λογοτεχνίας. Από τη Χάιντι στον Τομ Σόγιερ, κι από τον Ασπροδόντη στον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, καθώς πλησιάζουν οι διακοπές των παιδιών, επτά προτάσεις για αναγνωστικές βουτιές που θα τις χαρούν τα παιδιά του Δημοτικού. Κεντρική εικόνα: Από την εικονογράφ...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ