kataskopoi synthe 2

Μία νέα σειρά βιβλίων για μεγάλα παιδιά του Δημοτικού με τίτλο «Οι κατάσκοποι της γεωγραφίας» (εκδ. Διόπτρα) μυεί τους αναγνώστες που πλησιάζουν στο κατώφλι της εφηβείας στην ιδέα ότι ο κόσμος μας είναι ταυτόχρονα αχανής και μια γειτονιά. Ανήσυχα παιδιά αναζητούν απαντήσεις, στα δύο πρώτα βιβλία της σειράς: «Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου και «Μήνυμα στο Μανχάταν» της Μαρίας Ρουσάκη.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Η ιδέα ότι η γεωγραφία είναι κάτι πολύ παραπάνω από την αποστήθιση όλων των ποταμών, των λιμνών και των βουνών μιας χώρας έχει εμπεδωθεί προ πολλού. Άλλωστε, οι πιο σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις θέλουν τη γεωγραφία να είναι ένα διδακτικό αντικείμενο με κεντρική θέση στα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς, με μια πολυεστιακή προσέγγιση, εξακτινώνεται προς άλλους κλάδους όπως η ιστορία, η λαογραφία, η τέχνη, η οικονομία, η κοινωνιολογία, η στρατηγική. Στη συνάντησή της με τη λογοτεχνία για παιδιά, δίνει έναν ανεξάντλητο καμβά για να αναπτυχθούν ιστορίες με πολυδιάστατους ήρωες. 

Η Μίκα, ο Πίτερ, το χαμένο σπαθί των σαμουράι και ένα παράξενο χειρόγραφο

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν μεγαλώνει και το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο καθώς αντιλαμβάνονται ότι όσο περίπλοκος είναι άλλο τόσο είναι και συναρπαστικός. Μια σειρά παιδικής λογοτεχνίας λοιπόν που συντροφεύει τα παιδιά στις αναζητήσεις τους και την ανακάλυψη του κόσμου μέσω της ανάγνωσης αυτοτελών ιστοριών είναι οι «Κατάσκοποι της γεωγραφίας». Τρία είναι τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει: έχει εξωστρέφεια, αγκαλιάζει τις νέες τεχνολογίες, που ούτως ή άλλως καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στη ζωή των παιδιών, και έχει ήρωες καθημερινά παιδιά με ανησυχίες, αγωνίες και όνειρα. Καθώς οι ιστορίες ξεδιπλώνονται, το κέντρο βάρους μεταποπίζεται από τις περιπέτειες που ζουν οι μικροί ήρωες για την επίλυση του κάθε μυστηρίου. Η γεωγραφία και οι δρόμοι που ανοίγει στα παιδιά γίνεται το μέσο για βαθύτερες διαπιστώσεις. 

Από ιστορία σε ιστορία και από περιπέτεια σε περιπέτεια, τα παιδιά, ηλικίας οκτώ ετών και πάνω θα ακολουθήσουν τους ήρωες στην εξέλιξή τους ως χαρακτήρες και θα χαρούν την ανάγνωση ιστοριών με έξυπνες ανατροπές, γραμμένων σε γλώσσα στρωτή, με ρυθμό και χιούμορ. 

Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής. Συγγραφέας του είναι η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, ενώ η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.

KOUTSODHMHTROPOULOYUΓεννημένη στην Αυστραλία, η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου εξέδωσε το πρώτο της παραμύθι το 2014. Στην ιστορία που έγραψε με ηρωίδα τη Μίκα, εισάγει τους μικρούς αναγνώστες σε έναν κόσμο περιπέτειας, αναζητήσεων και ανακαλύψεων. Αφετηρία τους, ένα μακρινό ταξίδι στην Άπω Ανατολή που το κοριτσάκι κάνει με τη μαμά του, συνοδεύοντάς την σε ένα επαγγελματικό ταξίδι της στο Κιότο. Η μικρή Μίκα λατρεύει τα κόμικ μάνγκα και παθιάζεται με τη γεωγραφία, μαθαίνει, ερευνά, παίζει και, ίσως το σημαντικότερο, κάνει φίλους από όλο τον κόσμο, μέσω μιας εφαρμογής με γεωγραφικά κουίζ και γρίφους, την εφαρμογή Πορτολάνος. Η εφαρμογή αυτή έχει κομβική θέση στις ιστορίες της σειράς καθώς είναι το κοινό σημείο των πρωταγωνιστών. Μπορεί σε επόμενα βιβλία της σειράς να δούμε τους ήρωες των ιστοριών να αλληλεπιδρούν. Να μιλούν στο τσατ και να βοηθούν στην επίλυση επόμενων γρίφων. Οι συγγραφείς θα το αποφασίσουν.

Στην ιστορία της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, πάντως, η Μίκα, σαν Κατάσκοπος της Γεωγραφίας που είναι, ανυπομονεί να λύσει το μυστήριο στη χώρα των σαμουράι στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το θρυλικό σπαθί των σαμουράι Honjo Masamune που αγνοείται πού βρίσκεται. Αναζητώντας «το κεράσι της ζωής» το κοριτσάκι από την Ελλάδα, ενώνει τις δυνάμεις της με τους δίδυμους Ακίρα και Χαρούτο, σε μια συνάντηση που φανερώνει πώς τα παιδιά που έχουν παίξει μαζί έστω και λίγο, ακόμα κι όταν ήταν πολύ μικρά, συνδέονται στο λεπτό, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει.

Τα τρία παιδιά, η Μίκα, ο Ακίρα και ο Χαρούτο επισκέπτονται μουσεία και αξιοθέατα, τριγυρνούν σε άγνωστες γειτονιές της πόλης, παίρνουν αποφάσεις. Με δυο λόγια, ζουν μια περιπέτεια που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Ο τρόπος που επανασυνδέονται και ο τρόπος που ζουν την περιπέτειά τους τα τρία παιδιά, δείχνει ότι όσο πιο διευρυμένοι είναι οι κύκλοι των γνωριμιών στην παιδική ηλικία, τόσο πιο ισχυρό αισθάνεται -και θα το αισθάνεται για όλη του τη ζωή- ένα παιδί το αόρατο δίχτυ των φίλων, ακόμα κι αν βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου.

ROUSSAKI MARIAΜε τον δεύτερο τίτλο της σειράς, οι κατάσκοποι της γεωγραφίας κάνουν στάση στο Μανχάταν. Η γεννημένη στη Νέα Υόρκη συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Μαρία Ρουσάκη υπογράφει το Μήνυμα στο Μανχάταν. Και σε αυτό το βιβλίο η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.

Με ήρωα τον Πίτερ Πάτουικ, που ζει στον δέκατο όροφο μιας πολυκατοικίας του Τσέλσι, στο νοτιοδυτικό Μανχάταν, κι έχει για μοναδικό φίλο την εφαρμογή γεωγραφικών κουίζ και γρίφων Πορτολάνος, ξεδιπλώνεται μια ιστορία με θέμα τη φιλία και τις δεύτερες ευκαιρίες. Το έξυπνο εύρημα ο ήρωας, ο Πίτερ, να αισθάνεται αόρατος γίνεται ο καταλύτης της ιστορίας. Το μοναχικό παιδί, ένα ελληνοαμερικανάκι της Νέας Υόρκης, τριγυρνά στις εμβληματικές γειτονιές της αμερικανικής μητρόπολης φέροντας μέσα του τη ζεστασιά από τα σουτζουκάκια της Ελληνίδας μαμάς του. 

Ένα μήνυμα στο τσατ της εφαρμογής Πορτολάνος για ένα παράξενο χειρόγραφο, τον οδηγεί σε μια αναπάντεχη γνωριμία με μια συνομήλική του. Ένα άγνωστο και πολύ παράξενο αντικείμενο, το «χειρόγραφο Βόινιτς» γίνεται ξαφνικά το κέντρο του ενδιαφέροντός του. Γιατί πρέπει «να πάει να δει το χειρόγραφο Βόινιτς στη βιβλιοθήκη Μόργκαν»; Ποιος ζωγραφίζει τα μπλε λουλούδια από το χειρόγραφο, που ξαφνικά τα βλέπει παντού; Τι πάει να πει μη-με-λησμόνει; 

Το αγόρι της ιστορίας μαθαίνει τελικά πολλά από το μυστηριώδες «Χειρόγραφο Βόινιτς», που γράφτηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, ίσως στη βόρεια Ιταλία, σε μια άγνωστη γλώσσα. Μαθαίνει ας πούμε ότι «κανείς δεν γράφει κάτι χωρίς να έχει τίποτα να πει», όπως θα τον διαβεβαιώσει ένας άστεγος που άθελά του παίζει κομβικό ρόλο για να λύσει ο Πίτερ το μυστήριο. 

Το αγόρι τελικά, θα πάψει να αισθάνεται αόρατο, θα μπορέσει πρώτα πρώτα να δει τον εαυτό του και να αναγνωρίσει τα δικά του λάθη, μαθαίνοντας έτσι πώς να είναι ένας καλός φίλος.

Εκτός από την εφαρμογή Πορτολάνος που και οι δύο ήρωες των ιστοριών των Κουτσοδημητροπούλου και Ρουσάκη χρησιμοποιούν για να εκκινήσει η ιστορία τους, η Μίκα και ο Πίτερ μοιράζονται και κάτι ακόμα: στο τέλος της αναζήτησης που κάνουν δεν θα είναι πια οι ίδιοι.

DIOPTRA KATASKOPOI 1 DIOPTRA KATASKOPOI 2

Από ιστορία σε ιστορία και από περιπέτεια σε περιπέτεια, τα παιδιά, ηλικίας οκτώ ετών και πάνω θα ακολουθήσουν τους ήρωες στην εξέλιξή τους ως χαρακτήρες και θα χαρούν την ανάγνωση ιστοριών με έξυπνες ανατροπές, γραμμένων σε γλώσσα στρωτή, με ρυθμό και χιούμορ. 

Στο τέλος κάθε ιστορίας, σε ένα ευσύνοπτο παράρτημα συγκεντρώνονται πληροφορίες για τόπους και στοιχεία που οι μικροί αναγνώστες συνάντησαν διαβάζοντας το βιβλίο.


 *Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Για τα βιβλία « Οι Μικρές Κυρίες« της Λουίζα Μέι Άλκοτ, σε διασκευή Αργυρώς Πιπίνη και ο «Όλιβερ Τουίστ» του Τσαρλς Ντίκενς, σε μετάφραση-διασκευή Τατιάνας ΓαλάτουλαΔύο κλασικά μυθιστορήματα και η διασκευή τους σε μικρή φόρμα για το σπίτι, το σχολείο, τη σκηνή.

Γράφει...

«Ενα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι» του Γιώργου Τσακνιά και «Φεγγάρια παιδιά» του Γιάννη Σ. Παπαδάτου – Ποίηση για παιδιά, σαν ταξίδι

«Ενα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι» του Γιώργου Τσακνιά και «Φεγγάρια παιδιά» του Γιάννη Σ. Παπαδάτου – Ποίηση για παιδιά, σαν ταξίδι

Για τα βιβλία «Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι κι άλλες ποιητικές ιστορίες» (εκδ. Παπαδόπουλος) του Γιώργου Τσακνιά σε εικονογράφηση Ιφιγένειας Καμπέρη και «Φεγγάρια παιδιά» (εκδ. Πατάκη) του Γιάννη Σ. Παπαδάτου, σε εικονογράφηση: Βάσως Ψαράκη. Κεντρική εικόνα: © Ιφιγένεια Καμπέρη.

...
«Κάλαντα» & «Αινίγματα» των Μάκη Τσίτα και Ράνιας Μπουμπουρή (κριτική)

«Κάλαντα» & «Αινίγματα» των Μάκη Τσίτα και Ράνιας Μπουμπουρή (κριτική)

Για τα βιβλία των Μάκη Τσίτα και Ράνιας Μπουμπουρή «Κάλαντα» και «Αινίγματα» (εκδ. Ψυχογιός).

Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος

Μιλώντας για την παράδοση δεν μπορείς να μην τονίσεις τη δυναμική που κρύβει και προπάντων τη σπουδαιότητά της σχετικά με τη δια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – 50 βιβλία για παιδιά από 0 έως 12 ετών

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – 50 βιβλία για παιδιά από 0 έως 12 ετών

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» σημαίνει καλοκαίρι με τα μάτια ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση. Προτείνουμε βιβλία για παιδιά από λίγων μηνών μέχρι 12 ετών. Για να τα διαβάσουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές, να διασκεδάσουν, να ταξιδέψουν με αυτά, να αντλήσουν δύναμη και να δουν τον κόσμο τους να γίνεται μεγαλύτερος.&n...

Στο όνομα του πατέρα: 8 βιβλία για τις αθέατες πλευρές της πατρότητας

Στο όνομα του πατέρα: 8 βιβλία για τις αθέατες πλευρές της πατρότητας

Πατέρες διάσημοι, αλλά και της διπλανής πόρτας. Όλοι αναζητούν τον ρόλο τους στον 21ο αιώνα. Επιλέγουμε οκτώ βιβλία που εστιάζουν στις αθέατες πλευρές του ρόλου της πατρότητας, με τη βοήθεια άλλοτε της ψυχανάλυσης και άλλοτε της λογοτεχνίας.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δύο βιβλία με πρωταγωνίστρια μια... πλαστική σακούλα

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δύο βιβλία με πρωταγωνίστρια μια... πλαστική σακούλα

Για τα βιβλία «Οι περιπέτειες μιας σακούλας» και «Οι περιπέτειες μιας σακούλας στο δάσος» της Χριστίνας Κασιντή, σε εικονογράφηση της Ράνιας Μακρυγιάννη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – 50 βιβλία για παιδιά από 0 έως 12 ετών

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – 50 βιβλία για παιδιά από 0 έως 12 ετών

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» σημαίνει καλοκαίρι με τα μάτια ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση. Προτείνουμε βιβλία για παιδιά από λίγων μηνών μέχρι 12 ετών. Για να τα διαβάσουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές, να διασκεδάσουν, να ταξιδέψουν με αυτά, να αντλήσουν δύναμη και να δουν τον κόσμο τους να γίνεται μεγαλύτερος.&n...

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – Βιβλία δραστηριοτήτων για δημιουργικά και χαρούμενα παιδιά

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – Βιβλία δραστηριοτήτων για δημιουργικά και χαρούμενα παιδιά

Βιβλία για το καλοκαίρι: Δραστηριότητες, γρίφοι, παιχνίδια, ασκήσεις, σταυρόλεξα και κρυπτογράμματα. Μια επιλογή από τις πρόσφατες εκδόσεις για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

Με το κλείσιμο των νηπιαγωγείων και δημοτικών σ...

5 μυθιστορήματα για ανήσυχους εφήβους και νέους – Μυστικά, απόρριψη, φυγή, ανατροπές και συγκίνηση

5 μυθιστορήματα για ανήσυχους εφήβους και νέους – Μυστικά, απόρριψη, φυγή, ανατροπές και συγκίνηση

Οι ήρωες και οι ηρωίδες των πέντε μυθιστορημάτων που επιλέγουμε αναζητούν απαντήσεις, ψάχνουν τη θέση τους μέσα στον κόσμο και δεν βολεύονται με όσα έχουν. 

Επιμέλεια: Διονύσης Μαρίνος

Μέλλον διάπλατο, αλλά όχι πάντα φ...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ