AGGELINA DHMOTIKO THEATRO PIREA 728 EXO

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

Μια ιστορία για το «άλλο» αποτελεί το παραμύθι Η Αγγελίνα (εκδ. Μάρτης) που υπογράφει η Ξένια Καλογεροπούλου. Για την ακρίβεια είναι μια ιστορία μυστηρίου, δράσης, αλληγορίας και πάνω από όλα είναι μια ιστορία αγάπης, με πρωταγωνιστές ένα κορίτσι και ένα αγόρι, που γνωρίστηκαν με τρόπο αλλιώτικο, αγαπήθηκαν αλλιώτικα και τελικά μέσα από περιπέτειες και δοκιμασίες βρέθηκαν ξανά μαζί: Αλλιώτικοι, μα τόσο όμοιοι, προορισμένοι ο ένας για τον άλλο.

Η Αγγελίνα είναι ένα παραμύθι της Ξένιας, πολύ δικό της αλλά και πολύ οικουμενικό, με την έννοια του κοινού, συνδετικού σημασιολογικού άξονα που κατοικεί μέσα σε ποικίλες παραμυθιακές εκδοχές που πραγματεύονται τα ζητήματα της αγάπης, των σχέσεων των φύλων, της εξουσίας, της προσπάθειας που χρειάζεται να κάνει ο καθένας και η καθεμιά για να συναντηθεί με τον Άλλο, τον διαφορετικό και τόσο όμοιο συνάμα. Η αγαπημένη συγγραφέας και δραματουργός έχει δηλώσει τη διακειμενική λογική που διατρέχει το παραμύθι, καθώς μέσα του κατοικούν νοηματικοί πυρήνες από τον Σιμιγδαλένιο, από λαϊκές ιστορίες του Ίταλο Καλβίνο, από πολύτροπα ακούσματα που εμπλουτίζουν την αφήγηση και τη συγγραφή και μεταπλάθονται κάθε φορά σε νέες ιστορίες και νέες περιπέτειες.

Με το παραμύθι της Αγγελίνας μπορούν να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους οι μικροί αναγνώστες σε μέρη ιδιαίτερα, να απολαύσουν την περιπέτεια, να εμπλουτίσουν την υπόθεση,

Η Αγγελίνα, είναι ένα κορίτσι που μεγαλώνει ανάμεσα στις μυρωδιές του ψωμιού, των τσουρεκιών, της ζάχαρης, του μελιού και της κανέλας, στο φούρνο του πατέρα της. Γίνεται και αυτή φουρνάρισσα μοναδική. Φτιάχνει ψωμάκια, κουλουράκια, τσουρεκάκια, όλα μοναδικά στη γεύση, πολύ αλλιώτικα από όσα δοκίμαζαν οι άνθρωποι στους συνηθισμένους φούρνους. Με την τέχνη της αποφασίζει να φτιάξει και ένα σύντροφο στα μέτρα της, τον Ζυμωτό, έναν νεαρό άνδρα που φτιάχτηκε από μοναδική ζύμη. Ο Ζυμωτός, άνθρωπος αληθινός, είναι το άλλο μισό της Αγγελίνας. Μαζί δουλεύουν, μαζί ζουν, μαζί τραγουδούν τα δικά τους τραγούδια, τα «αλλιώτικα». Μέχρι που μια μέρα έρχεται ένα μεγάλο καράβι στη μικρή παραθαλάσσια πόλη τους. Ένα μεγαλοπρεπές καράβι από το μακρινό Αλχαμερίδο. Όταν ο Ζυμωτός πάει να πουλήσει τα θαυμαστά τους αρτοπαρασκευάσματα, στο πλήρωμα του καραβιού, η καπετάνισσα και αρχόντισσα του μακρινού τόπου, η μαγαλοπρεπής και γοητευτικά «σκοτεινή» Δεβόρα, αποφασίζει να μαγέψει τον Ζυμωτό και να τον πάρει μαζί της, πολύ μακριά. Και η Αγγελίνα; Για εκείνη η περιπέτεια αρχίζει, γιατί όποιος αγαπάει πολύ, θα κάνει τα πάντα για τον σύντροφο της ζωής του. Ακολουθεί διαδρομή δύσκολη, αντιμετωπίζει αναπάντεχες καταστάσεις, μέχρι να ξαναβρεί τον αγαπημένο της και να μπορέσουν ξανά να τραγουδήσουν και να ζήσουν μαζί, τη δική τους, αλλιώτικη ζωή...

MARTHS AGGELINA

Με το παραμύθι της Αγγελίνας μπορούν να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους οι μικροί αναγνώστες σε μέρη ιδιαίτερα, να απολαύσουν την περιπέτεια, να εμπλουτίσουν την υπόθεση, καθώς η χαρακτηριστική γραφή της Ξένιας Καλογεροπούλου και η πλούσια, ιδιαίτερη, ονειρική εικονογράφηση του Daniel Egnéus απελευθερώνουν τη φαντασία και ξεκλειδώνουν τις αφηγηματικές ικανότητες μικρών και μεγάλων.

«Η Αγγελίνα» από την Ομάδα Ρετρό της Φράγκου

Η Αγγελίνα, με τη μορφή μιας παράστασης «αλλιώτικης», φέτος την άνοιξη, παρουσιάζεται στην ιστορική σάλα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, εκεί που η ομάδα Θέατρο Ρετρό της Αγγελικής Φράγκου παρουσίαζε για αρκετό χρονικό διάστημα και την Μπάμπουσκα (εκδόσεις Μάρτης), πάλι ένα παραμύθι με την υπογραφή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Τη διασκευή επιμελείται η Άνδρη Θεοδότου και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Δημήτρης Δεγαΐτης. Τη συμβουλευτική του ρεπερτορίου έχει αναλάβει η Αλεξάνδρα Λιακοπούλου, έμπειρη θεατρολόγος και δραματολόγος.

Στο ρόλο της Αγγελίνας, η Αγγελική Φράγκου επιτελεί με το δικό της χαρακτηριστικό τρόπο, τη συνδυαστική οπτική της δραματοποιημένης αφήγησης παραμυθιού, της καθαρής υποκριτικής και της θεατρικής αγωγής. Με τη ζεστή, βελούδινη φωνή της και την οξύτατη ματιά της, καταφέρνει να αφηγηθεί με ερμηνευτική τόλμη ένα παραμύθι με λίγα σκηνικά μέσα, κάτι πολύ δύσκολο σε μια εποχή που οι μικροί θεατές υφίστανται καταιγισμό εικόνων. Η σκηνική δράση ξεπηδά φυσικά από την αφήγηση και οι θεατές έχουν τη δυνατότητα με τα ερεθίσματα που τους δίνονται να φανταστούν την ιστορία στον ίδιο χρόνο που παρακολουθούν τη δραματοποιημένη αφήγηση. Τα σκηνικά του Νίκου Παπαδόπουλου είναι επί της ουσίας αντικείμενα καθημερινής χρήσης που χρησιμοποιούνται από τους ηθοποιούς ποικιλοτρόπως: λινάτσες γίνονται ρούχα, ψωμάκια, ασκοί κρασιού, αλλά και πανιά πλοίου και σκεπάσματα. Φύλλα πλαστικού, από την οικοδομική τους χρήση στην πραγματικότητα, μετατρέπονται σε θάλασσα, καθρέφτες, ρούχα, ενώ μεγάλα φτυάρια για τους ξυλόφουρνους μεταμορφώνονται σε κατάρτια, πύλες, μαντρότοιχους.

AGGELINA DHMOTIKO THEATRO PIREA

Μαζί με την Αγγελική Φράγκου στο ρόλο της Αγγελίνας, διάφορους ρόλους, βγαλμένους από το παραμύθι, αναλαμβάνουν ο Θωμάς Τσακνάκης και η Γαλάτεια Μαρκαντώνη. Ο Τσακνάκης στο ρόλο του Ζυμωτού εστιάζει με τρυφερότητα στα αλλιώτικα χαρίσματά του, ενώ σε ρόλους ναυτών, ψαράδων, ακόλουθων, βγάζει προς τα έξω μια «λοξή» υποκριτική ματιά που αρέσει στο κοινό των μικρών θεατών και προσεχώς αναμένουμε και νέα δείγματα της υποκριτικής του.

Η Γαλάτεια Μαρκαντώνη προσεγγίζει δωρικά τους ρόλους της Δεβόρας, της Ζβέζας, ενώ επίσης μοιράζεται κομμάτια από το αφηγηματικό σκέλος της παράστασης. Η φωνή της είναι χαρακτηριστική και η εντατική σκηνική αξιοποίηση αυτού του χαρίσματος είναι κάτι που πρέπει να συνεχιστεί.

AGGELINA DHMOTIKO THEATRO PIREA 728

Η μουσική της Μάρως Θεοδωράκη τονίζει τις κρίσιμες στιγμές για την ροή της ιστορίας και αποδίδει δραματικές κλίμακες στο παραμύθι. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί σύνθετο θεατρικό παιχνίδι, το οποίο δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να δουλέψουν έχοντας ως πρώτη ύλη το παραστάσιμο γεγονός και να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία μέσα από την ιστορία της Αγγελίνας, ενίοτε ακόμα πιο «αλλιώτικη».

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 8 ετών. Μετά το τέλος της προτείνει εργαστήριο παιχνιδιού και εικαστικών διάρκειας 30 λεπτών. 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΑΠΤΟΥ είναι θεατρολόγος-εκπαιδευτικός και κριτικός θεάτρου.


Ταυτότητα Παράστασης:
Συντελεστές:
Κείμενο: Ξένια Καλογεροπούλου
Σύμβουλος ρεπερτορίου: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Διασκευή κειμένου: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Πρωτότυπη Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Παπαδόπουλος
Γραφιστικά: Σπυριδούλα Αρταβάνη
Φωτογράφιση παράστασης: Παύλος Μαυρίδης
Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Φράγκου
Παραγωγή: Θέατρο Ρετρό
Ερμηνεύουν:
Στο ρόλο της Αγγελίνας η Αγγελική Φράγκου
Στο ρόλο του Ζυμωτού ο Θωμάς Τσακνάκης
Στο ρόλο της Δεβόρα η Γαλάτεια Μαρκαντώνη
Παραστάσεις έως 28 Απριλίου
Διάρκεια: 45΄ η θεατρική παράσταση & 30΄ το εργαστήριο παιχνιδιού και εικαστικών.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 8 ετών
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Διεύθυνση: Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Μια επιλογή δώδεκα βιβλίων για να προσφέρουμε στα παιδιά για τις γιορτές του Πάσχα. Βιβλία που δεν αντλούν τη θεματική τους από τις παραδόσεις και τα έθιμα των ημερών αλλά εμφορούνται από μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Κριτική παρουσίαση της παράστασης «Πινόκιο» που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και επιλογή δέκα βιβλίων για να συναντηθούν τα παιδιά με τον ήρωα του Κάρλο Κολόντι.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Υ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

Για το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Σαν στο σπίτι σου» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μάρτης) της Σίγκνε Τορπ. 

Γράφει η Ελεύθερία Ράπτου

Η Σίγκνε Τορπ [Signe Torp] είναι Νορβηγίδα συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Μεγάλωσε στο Όσλο όπ...

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

Για το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» (εικονογράφηση: Lawrence Elwick, εκδ. Key Books).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Τα ασανσέρ ανεβαίνουν, αλλά και καταβαίνουν. Μπαίνουν μέσα άνθρ...

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Για τα βιβλία « Οι Μικρές Κυρίες« της Λουίζα Μέι Άλκοτ, σε διασκευή Αργυρώς Πιπίνη και ο «Όλιβερ Τουίστ» του Τσαρλς Ντίκενς, σε μετάφραση-διασκευή Τατιάνας ΓαλάτουλαΔύο κλασικά μυθιστορήματα και η διασκευή τους σε μικρή φόρμα για το σπίτι, το σχολείο, τη σκηνή.

Γράφει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Μια επιλογή δώδεκα βιβλίων για να προσφέρουμε στα παιδιά για τις γιορτές του Πάσχα. Βιβλία που δεν αντλούν τη θεματική τους από τις παραδόσεις και τα έθιμα των ημερών αλλά εμφορούνται από μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ