BALLESTEROS NAYLOR CHRIS

Με αφορμή την κυκλοφορία της τρίτης ιστορίας με ήρωες τους Φρανκ & Μπερτ και τίτλο «Πικνίκ με μπισκότα» (μτφρ. Λύντη Γαλάτη, εκδ. Διόπτρα) είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική γραπτή επικοινωνία με τον Βρετανό συγγραφέα και εικονογράφο Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

artika

Από το 2007 η ομάδα Artika ανεβάζει παραστάσεις για βρέφη και νήπια. Με αφορμή τη συμμετοχή της ομάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mapping για το θέατρο στις πολύ νεαρές ηλικίες (ΘΕΠΝΗ), η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου και η Κατερίνα Αλεξάκη, ιδρυτικά μέλη της ομάδας, μιλούν για τη σημασία που έχει τα βρέφη και τα νήπια να βλέπουν παραστασεις κατάλληλα σχεδιασμένες για αυτά.

Συνέντευξη στην Ελευθερία Ράπτου

XENIA KALOGEROPOULOU 728

Μιλήσαμε με την Ξένια Καλογεροπούλου με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «Πριν τα ξεχάσω - Μισός αιώνας θέατρο για παιδιά» (εκδ. Εθνικό Θέατρο). Μια συνομιλία για τη θεατρική τέχνη, την τέχνη της συγγραφής, της αφήγησης και τελικά την τέχνη της ζωής.

Συνέντευξη στην Ελευθερία Ράπτου

dafermos kentriki

Μιλήσαμε με τον Ολύμπιο Δαφέρμο με αφορμή το βιβλίο του «Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

little miss grumpy

Η σκιτσογράφος και εικονογράφος βιβλίων Little Miss Grumpy (Μαρία Παγκάλου) μιλά για το νέο της «κόλλημα» με τις ξυλομπογιές, για τον μεγαλύτερό της φόβο και για το πόσο grumpy είναι τελικά.

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

Φωτεινή Στεφανίδη: «Το χρώμα πολλές φορές μου δείχνει τι πρέπει να κάνω»

Η ζωγράφος και εικονογράφος βιβλίων Φωτεινή Στεφανίδη μιλά για τις συμβουλές που έχει κρατήσει από τους Γιάννη Μόραλη και Γιάννη Τσαρούχη, για τη ζωή με τον ζωγράφο και εκδότη πατέρα της και για το τραγούδι των κοτσυφιών που τη γοήτευε από παιδί.

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

Σάντρα Ελευθερίου: «Φοβάμαι μήπως έχω "εγκλωβιστεί" στην ψηφιακή εικονογράφηση»

Η εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων Σάντρα Ελευθερίου μιλά για το πώς «διάβαζε» πρώτα τις εικόνες των βιβλίων όταν ήταν μικρή, για τις νερομπογιές που της λείπουν και για την εικονογράφησή της στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

provou

Η εικονογράφος Άρτεμις Πρόβου μιλά για τη δουλειά της, τις πολλαπλές πηγές έμπνευσης, τα όρια και τον σεβασμό στις συνεργασίες και τα παιδικά της αναγνώσματα ενώ θίγει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των εικονογράφων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. 

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

Ντανιέλα Σταματιάδη: «Ο εικονογράφος είναι ερμηνευτής και όχι απλός εκτελεστής»

Η εικονογράφος και εικαστικός Ντανιέλα Σταματιάδη μιλά για την απόσταση που αποκτούν τα παιδιά απ' την εικόνα μεγαλώνοντας, για τα ατυχήματα στη ζωγραφική  που την οδηγούν πάντα κάπου και για την αγάπη της για τα δύσκολα θέματα στα παιδικά βιβλία.

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου: «Ένα βιβλίο είναι ο ιδανικός τρόπος για να πυροδοτήσουμε μια συζήτηση και να διαχειριστούμε τα συναισθήματα των παιδιών»

Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου με αφορμή τη σειρά βιβλίων για μικρά παιδιά «Σε καταλαβαίνω» και «Κατάσκοποι της Γεωγραφίας» (εκδ. Διόπτρα) μας μιλάει για το πώς η λογοτεχνία μπορεί να θωρακίσει τα παιδιά. Μας μιλά, επίσης, για το περιβάλλον που μεγάλωσε, στην Αυστραλία, όπου το διάβασμα είχε, και έχει, κεντρική θέση. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

AIOLOS MANTZARH 728

Η συγγραφέας Δέσποινα Μάντζαρη μιλά με αφορμή το βιβλίο της «Η Τούλιπ και η καρδιά του δάσους» (εκδ. Αίολος). 

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

kapatsoulia

Η εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια μιλά για την έμπνευση που αντλεί από τα τοπία και τα χρώματα της Κεφαλονιάς, τον φόβο της για την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τη νοσταλγία της τρυφερότητας που προσπαθεί να αποδώσει στα έργα της.

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

axilleas razis

Ο ζωγράφος και εικονογράφος Αχιλλέας Ραζής μιλά για την αγάπη του για τη μουσική, τη Γαλλίδα μαμά του και τα πρώτα κόμικς που διάβαζε παιδί, τη Βαβέλ, τη Χαλκίδα και τη χαμένη αξία της εντοπιότητας. Για το «βουβό» εικονοβιβλίο του «Είναι τέρας;» (εκδ. Καλειδοσκόπιο) τιμήθηκε με το βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου του «Αναγνώστη».

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

MAZARHS MARIOS 728 B

Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μάριος Μάζαρης μιλά με αφορμή το βιβλίο δραστηριοτήτων «Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς: 50+2 δραστηριότητες για την ψυχική ενδυνάμωση του παιδιού» (εκδ. Μεταίχμιο). «Τα παιδιά νιώθουν αόρατα στο σχολείο» λέει και εξηγεί πώς μπορούν να μετατραπούν από απλοί δέκτες σε πομποί.

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

karakitsios 01

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ανδρέας Καρακίτσος μιλά για την προσωπική του διαδρομή από ένα μικρό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας και τις πρώτες του ανεπίγνωστες ασκήσεις δημιουργικής γραφής, για τις σπουδές στο Στρασβούργο και για τον Καζαντζάκη, για τη μακρά πορεία του στο Πανεπιστήμιο ανοίγοντας δρόμους στη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας. Με αφορμή το βιβλίο «Οι λέξεις φταίνε... Αφιερωματικός τόμος στον Ανδρέα Καρακίτσιο», ένα συλλογικό έργο, σε επιμέλεια των καθηγητριών Τασούλας Τσιλιμένη και Μένης Κανατσούλη (εκδ. University Studio Press).

Συνέντευξη στον Κώστα Κατσουλάρη

Βασίλης Κουτσογιάννης: «Η αρχή κάθε πρότζεκτ εικονογράφησης είναι να βρω ή να δημιουργήσω κάτι που θα με συγκινήσει»

«Η εικονογράφηση είναι ένα σκέλος της αρχιτεκτονικής, γιατί χτίζω σύμπαντα με έναν τρόπο. Απλώς δεν υλοποιούνται». Ο εικονογράφος Βασίλης Κουτσογιάννης μας μιλά για την εφαρμοσμένη τέχνη του, τα όρια του, τα ηθικά του διλήμματα αλλά και τα πρώτα του εικονογραφικά ερεθίσματα ως παιδί. 

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

DIOPTRA MAVRIDOU VANA

Η Βάνα Μαυρίδου με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο για παιδιά «Όχι και τόσο μακριά» (εκδ. Διόπτρα) μας μιλά για τη λογοτεχνία για παιδιά, για την ευθύνη των δημιουργών, για τα στερεότυπα και την ανάγκη να καλλιεργείται η ευαισθησία των παιδιών για σημαντικά κοινωνικά θέματα. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα 

vogiatzoglou kouraki synthe

100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή το έργο της ξαναδιαβάζεται και συστήνεται σε ακόμη μια γενιά αναγνωστών. Στην καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα αφιερωμένη στη ζωή και τα βιβλία της, περιλαμβάνεται εκπαιδευτικό υλικό που έχουν επιμεληθεί η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η δρ Παιδικής Λογοτεχνίας, Χρύσα Κουράκη. Μας μίλησαν για τη Ζωρζ Σαρή, τη λογοτεχνία στην τάξη, τη φιλαναγνωσία, τα μουσεία, αλλά και το Tik Tok. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα 

FWTEINAKI 728

Η ψυχολόγος και θεραπεύτρια ενηλίκων, ζευγαριών και οικογενειών, Φρόσω Φωτεινάκη, μιλά με αφορμή το βιβλίο της «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» (εικονογράφηση Φωτεινή Τίκκου, εκδ. Διόπτρα). Ενώ στη δουλειά της δεν αναλαμβάνει παιδιά, δημιουργεί θεραπευτικές ιστορίες για παιδιά και «εσωτερικά παιδιά» και εξηγεί τη σημασία τους.

Στην Ελένη Κορόβηλα

KOUPANNOU MATATHIA

Η Άννα Κουππάνου υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν καθώς προτάθηκε από το Κυπριακό Τμήμα της ΙΒΒΥ, είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας που έχει τιμηθεί για το έργο της. Με αφορμή την υποψηφιότητά της για το σημαντικότερο βραβείο για δημιουργούς λογοτεχνίας για παιδιά, μιλά για για το πώς, διαχρονικά, η λογοτεχνία για παιδιά διαχειρίζεται θέματα ταμπού ενώ εντοπίζει τι λείπει -εκτός από το θεσμικό πλαίσιο- ώστε η ελληνόφωνη λογοτεχνία να γίνει περισσότερο ελκυστική στο εξωτερικό. Σύνθεση κεντρικής εικόνας: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

darlasi02

Η Αγγελική Δαρλάση, υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν καθώς προτάθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, είναι συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους. Μας μιλά για το πώς υποδέχθηκε την τιμητική αυτή πρόταση, πώς προσεγγίζει τη θεματολογία της, τα ταμπού στη λογοτεχνία για παιδιά, ενώ περιγράφει τι χρειάζεται το ελληνικό βιβλίο για να αποκτήσει εξωστρέφεια. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

ΜΑΤΑ1

Η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, υποψήφια  για το βραβείο Άντερσεν καθώς προτάθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, είναι εικονογράφος με ποιοτική πορεία στο χώρο του παιδικού βιβλίου και συγγραφέας ενός εικονογραφημένου βιβλίου. Μας μιλά για το πώς προσεγγίζει τη θεματολογία της, πώς επιλέγει τις συνεργασίες της, τα ταμπού και τα στερεότυπα στη λογοτεχνία για παιδιά, ενώ καταθέτει μια πρόταση για τη συνολική αναβάθμιση του χώρου του βιβλίου για παιδιά. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

marisa de castro kentriki 2

Η συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Μαρίζα Ντεκάστρο συζητά με την Έλενα Χουζούρη για το βιβλίο γνώσεων για παιδιά, ειδικότερα με ιστορικά θέματα, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της «24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821 – Μακρυγιάννης και Ζωγράφος: Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης» (εκδ. Καπόν).

Της Έλενας Χουζούρη

juregui 1

Συνέντευξη με τον Ισπανό συγγραφέα Εντουάρντο Χάουρεγκι, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ» (μτφρ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, εκδ. Μεταίχμιο) και την παρουσία του στην 14η ΔΕΒΘ*. 

Της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη

banscherus

Ο δημιουργός της δημοφιλούς σειράς ιστοριών μυστηρίου για παιδιά με ήρωα τον ντετέκτιβ Κλουζ (Μεταίχμιο), Γερμανός συγγραφέας Γίργκεν Μπανσέρους μας εξηγεί γιατί τα παιδιά αγαπούν τις ιστορίες του 10χρονου ντετέκτιβ που βρίσκει πάντα τη λύση παίρνοντας δύναμη από μερικές τσιχλόφουσκες και λίγα ποτήρια γάλα. 

Της Ελένης Κορόβηλα φωτογραφία: Σπύρος Κατωπόδης
papatheodorou-vasilis-photo

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφοντας Το ημερολόγιο ενός δειλού (εκδ. Καστανιώτη) έδωσε φωνή σε ένα θύμα εκφοβισμού, ή αλλιώς bullying, ενός φαινομένου με ανησυχητικές διαστάσεις. 

Της Ελένης Κορόβηλα

proth

Η Εύη Πετροπούλου-Λιανού είναι μια αξιόλογη συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και στην συνέχεια έφυγε για την Γαλλία, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ‘‘Le Libre Journal’’. To Μάιο του 2007 εκδόθηκε στα γαλλικά το πρώτο της βιβλίο ‘‘Geraldine et le lutin du lac’’ από τις εκδόσεις Amalteé. Ακολούθησε το παραμύθι ‘‘Η κόρη της Σελήνης’’ (Οσελότος, 2010), και πρόσφατα αποφάσισε να μεταφέρει την μάλλον αγαπημένη της ηρωίδα, την Ζεραλντίν, και στα ελληνικά, με την έκδοση ‘‘Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης’’ (Έναστρον, 2011).

Συνέντευξη στον Δημήτρη Αργασταρά

MariaRousoxatzaki

Η καλή μάγισσα των λέξεων

Συνέντευξη στην Αναστασία Καμβύση

H Μαρία Ρουσοχατζάκη είναι λογοπαθολόγος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με Μεταπτυχιακό στο Τμήμα Παθολογίας του Λόγου στις Η.Π.Α. Έχει συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Σχολές, ενώ έχει συμβάλλει στην έρευνα για τις διαταραχές Λόγου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ανακοινώσεις σε συνέδρια, δημοσιεύσεις και εκπομπές και βέβαια διδάσκοντας.

Iliopoulos

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλά για το ποντίκι που έτρωγε λέξεις. Η Book Press συναντά τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο «Ο θησαυρός του Βιβλιοπόντικα». Ο συγγραφέας, ο οποίος απέσπασε με το πρώτο του βιβλίο, το 1995, τον έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, είναι ο δημιουργός του –επίσης βραβευμένου και πολύ δημοφιλούς– Τριγωνοψαρούλη.

Της Αναστασίας Καμβύση


Svetlin Vassilev

O Σβετλίν (Σβετλίν Βασίλεφ) γεννήθηκε στο Ρούσε της Βουλγαρίας και σπούδασε ζωγραφική στο Πλόβντιβ και στη Σόφια. Εικονογραφεί παιδικά βιβλία σχεδόν είκοσι χρόνια, ενώ μερικές από τις ωραιότερες δουλειές του («Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Δον Κιχώτης», «Μόμπυ Ντικ», «Οι περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν») έγιναν για τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Της Αναστασίας Καμβύση

synent_triviza

Ο αρχιμάστορας της φαντασίας Ευγένιος Τριβιζάς ξεχωρίζει τους αγαπημένους του ήρωες από τους δεκάδες που έχει σκαρώσει και αποκαλύπτει τι έχει μάθει από τα παιδιά. 

 Της Αναστασίας Καμβύση

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ