Πέντε λεπτά με τη Μαριλίτα Χατζημποντόζη με αφορμή τη σειρά βιβλίων της με ήρωα το λιονταράκι Λέανδρος που λέει «Δεν...» (εκδ. Ψυχογιός).
Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα
Πέντε λεπτά με την Αλίνα Ιωάννου, με αφορμή το παραμύθι «Ο Σβούρας έριξε το χριστουγεννιάτικο δέντρο» (εκδ. Διόπτρα).
Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα
Πέντε λεπτά με τη Δανάη Δραγωνέα, με αφορμή το μυθιστόρημά της για εφήβους «Το νησί που ταξιδεύει στον χρόνο» (εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα ©Ξένια Τσιλοχρήστου.
Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα
Το νέο ανέβασμα της θρυλικής Ντενεκεδούπολης, 50 χρόνια μετά την πρώτη παράσταση, ήταν μόνο η αφορμή για μια εκτενή συνομιλία με την Ευγενία Φακίνου. Μια συνομιλία για την τέχνη του κουκλοθεάτρου και το πώς απευθύνεται η τέχνη στα παιδιά, τη λογοτεχνία και τα όνειρα.
Συνέντευξη στην Ελευθερία Ράπτου
Ο παιδοψυχολόγος και σύμβουλος γονέων Ιωάννης Γλωσσόπουλος μιλά για την γονεϊκότητα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα, αλλά και για το «Θα σε περιμένω», το πρώτο του βιβλίο για παιδιά που μόλις κυκλοφόρησε (εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης, εκδ. Διόπτρα).
Συνέντευξη στην Ελεάνα Κολοβού
Πανελλήνιες: πώς στηρίζουμε ως γονείς τους εφήβους μας στη διάρκεια των εξετάσεων και μετά από αυτές; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες γονείς δίνει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Σοφία Ανδρεοπούλου.
Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα
Με αφορμή τα έξι βιβλία του Shel Silverstein που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα μιλήσαμε με τους μεταφραστές Μαρία Αγγελίδου και Άγγελο Αγγελίδη, οι οποίοι συνυπογράφουν όλες τις μεταφράσεις των βιβλίων.
Επιμέλεια: 018
Η υπεύθυνη παιδικού βιβλίου των εκδόσεων Διόπτρα, Λύντη Γαλάτη, μιλά για τη «γενιά της οθόνης» και την πρόκληση να αγαπήσει το έντυπο βιβλίο, τα στερεότυπα και πώς καταπολεμούνται μέσα από τα βιβλία, την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ εξηγεί γιατί η εκδοτική βιομηχανία έχει μέλλον και πολλές θέσεις εργασίας.
Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα
Με αφορμή το εικονογραφημένο βιβλίο της «Ήταν ένα ψαρόνι» (εκδ. Κλειδάριθμος) συζητάμε με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μπουσίου για την ανάγκη να ακολουθεί κανείς τα όνειρά του δίχως να ενδιαφέρεται τι πιστεύουν οι άλλοι. Κεντρική εικόνα: © Νίκος Κουστένης.
Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα
Η Χριστίνα Παπαδοπούλου των εκδόσεων Παπαδόπουλος είναι τέταρτη γενιά εκδότρια. Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι σε όλα τα σπίτια υπάρχουν βιβλία και γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι τα βιβλία μπορούν να λειτουργήσουν και ως καταφύγιο. Μας μιλά για την ιστορία των εκδόσεων και τις προκλήσεις για τον χώρο του βιβλίου για παιδιά.
Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα
Με αφορμή την κυκλοφορία της τρίτης ιστορίας με ήρωες τους Φρανκ & Μπερτ και τίτλο «Πικνίκ με μπισκότα» (μτφρ. Λύντη Γαλάτη, εκδ. Διόπτρα) είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική γραπτή επικοινωνία με τον Βρετανό συγγραφέα και εικονογράφο Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος.
Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα
Από το 2007 η ομάδα Artika ανεβάζει παραστάσεις για βρέφη και νήπια. Με αφορμή τη συμμετοχή της ομάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mapping για το θέατρο στις πολύ νεαρές ηλικίες (ΘΕΠΝΗ), η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου και η Κατερίνα Αλεξάκη, ιδρυτικά μέλη της ομάδας, μιλούν για τη σημασία που έχει τα βρέφη και τα νήπια να βλέπουν παραστασεις κατάλληλα σχεδιασμένες για αυτά.
Συνέντευξη στην Ελευθερία Ράπτου
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου 1882, γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Άλαν Αλεξάντερ Μιλν [Alan Alexander Milne], δημιουργός του πιο γνωστού αρκουδιού της παιδικής λογοτεχνίας, του Γουίνι, που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Τα βιβλία του Μιλν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νεφέλη.
Επιμέλεια: 018
Μιλήσαμε με την Ξένια Καλογεροπούλου με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «Πριν τα ξεχάσω - Μισός αιώνας θέατρο για παιδιά» (εκδ. Εθνικό Θέατρο). Μια συνομιλία για τη θεατρική τέχνη, την τέχνη της συγγραφής, της αφήγησης και τελικά την τέχνη της ζωής.
Συνέντευξη στην Ελευθερία Ράπτου
Μιλήσαμε με τον Ολύμπιο Δαφέρμο με αφορμή το βιβλίο του «Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος.
Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό
Η σκιτσογράφος και εικονογράφος βιβλίων Little Miss Grumpy (Μαρία Παγκάλου) μιλά για το νέο της «κόλλημα» με τις ξυλομπογιές, για τον μεγαλύτερό της φόβο και για το πόσο grumpy είναι τελικά.
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Η ζωγράφος και εικονογράφος βιβλίων Φωτεινή Στεφανίδη μιλά για τις συμβουλές που έχει κρατήσει από τους Γιάννη Μόραλη και Γιάννη Τσαρούχη, για τη ζωή με τον ζωγράφο και εκδότη πατέρα της και για το τραγούδι των κοτσυφιών που τη γοήτευε από παιδί.
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Η εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων Σάντρα Ελευθερίου μιλά για το πώς «διάβαζε» πρώτα τις εικόνες των βιβλίων όταν ήταν μικρή, για τις νερομπογιές που της λείπουν και για την εικονογράφησή της στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Η εικονογράφος Άρτεμις Πρόβου μιλά για τη δουλειά της, τις πολλαπλές πηγές έμπνευσης, τα όρια και τον σεβασμό στις συνεργασίες και τα παιδικά της αναγνώσματα ενώ θίγει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των εικονογράφων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Η εικονογράφος και εικαστικός Ντανιέλα Σταματιάδη μιλά για την απόσταση που αποκτούν τα παιδιά απ' την εικόνα μεγαλώνοντας, για τα ατυχήματα στη ζωγραφική που την οδηγούν πάντα κάπου και για την αγάπη της για τα δύσκολα θέματα στα παιδικά βιβλία.
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου με αφορμή τη σειρά βιβλίων για μικρά παιδιά «Σε καταλαβαίνω» και «Κατάσκοποι της Γεωγραφίας» (εκδ. Διόπτρα) μας μιλάει για το πώς η λογοτεχνία μπορεί να θωρακίσει τα παιδιά. Μας μιλά, επίσης, για το περιβάλλον που μεγάλωσε, στην Αυστραλία, όπου το διάβασμα είχε, και έχει, κεντρική θέση.
Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα
Η συγγραφέας Δέσποινα Μάντζαρη μιλά με αφορμή το βιβλίο της «Η Τούλιπ και η καρδιά του δάσους» (εκδ. Αίολος).
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Η εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια μιλά για την έμπνευση που αντλεί από τα τοπία και τα χρώματα της Κεφαλονιάς, τον φόβο της για την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τη νοσταλγία της τρυφερότητας που προσπαθεί να αποδώσει στα έργα της.
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Ο ζωγράφος και εικονογράφος Αχιλλέας Ραζής μιλά για την αγάπη του για τη μουσική, τη Γαλλίδα μαμά του και τα πρώτα κόμικς που διάβαζε παιδί, τη Βαβέλ, τη Χαλκίδα και τη χαμένη αξία της εντοπιότητας. Για το «βουβό» εικονοβιβλίο του «Είναι τέρας;» (εκδ. Καλειδοσκόπιο) τιμήθηκε με το βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου του «Αναγνώστη».
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μάριος Μάζαρης μιλά με αφορμή το βιβλίο δραστηριοτήτων «Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς: 50+2 δραστηριότητες για την ψυχική ενδυνάμωση του παιδιού» (εκδ. Μεταίχμιο). «Τα παιδιά νιώθουν αόρατα στο σχολείο» λέει και εξηγεί πώς μπορούν να μετατραπούν από απλοί δέκτες σε πομποί.
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Μια μέρα σαν σήμερα, 10 Ιουνίου 1928, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ο Μορίς Σέντακ.
Επιμέλεια: Ομάδα 018
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ανδρέας Καρακίτσος μιλά για την προσωπική του διαδρομή από ένα μικρό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας και τις πρώτες του ανεπίγνωστες ασκήσεις δημιουργικής γραφής, για τις σπουδές στο Στρασβούργο και για τον Καζαντζάκη, για τη μακρά πορεία του στο Πανεπιστήμιο ανοίγοντας δρόμους στη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας. Με αφορμή το βιβλίο «Οι λέξεις φταίνε... Αφιερωματικός τόμος στον Ανδρέα Καρακίτσιο», ένα συλλογικό έργο, σε επιμέλεια των καθηγητριών Τασούλας Τσιλιμένη και Μένης Κανατσούλη (εκδ. University Studio Press).
Συνέντευξη στον Κώστα Κατσουλάρη
«Η εικονογράφηση είναι ένα σκέλος της αρχιτεκτονικής, γιατί χτίζω σύμπαντα με έναν τρόπο. Απλώς δεν υλοποιούνται». Ο εικονογράφος Βασίλης Κουτσογιάννης μας μιλά για την εφαρμοσμένη τέχνη του, τα όρια του, τα ηθικά του διλήμματα αλλά και τα πρώτα του εικονογραφικά ερεθίσματα ως παιδί.
Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου
Η Βάνα Μαυρίδου με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο για παιδιά «Όχι και τόσο μακριά» (εκδ. Διόπτρα) μας μιλά για τη λογοτεχνία για παιδιά, για την ευθύνη των δημιουργών, για τα στερεότυπα και την ανάγκη να καλλιεργείται η ευαισθησία των παιδιών για σημαντικά κοινωνικά θέματα.
Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα
Ο Ζιλμπέρ Ντελαέ (19 Μαρτίου 1923 - 6 Δεκεμβρίου 1997) ήταν Βέλγος συγγραφέας. Είναι ο δημιουργός της σειράς βιβλίων με ηρωίδα τη «Λιλίκα», ένα εκδοτικό φαινόμενο που ξεκίνησε το 1954 και συνεχίζεται. Οι «Ιστορίες με τη Λιλίκα» κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή το έργο της ξαναδιαβάζεται και συστήνεται σε ακόμη μια γενιά αναγνωστών. Στην καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα αφιερωμένη στη ζωή και τα βιβλία της, περιλαμβάνεται εκπαιδευτικό υλικό που έχουν επιμεληθεί η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η δρ Παιδικής Λογοτεχνίας, Χρύσα Κουράκη. Μας μίλησαν για τη Ζωρζ Σαρή, τη λογοτεχνία στην τάξη, τη φιλαναγνωσία, τα μουσεία, αλλά και το Tik Tok.
Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα
Η Αγγελική Βαρελλά (1930-1922) αφιερώθηκε στη λογοτεχνία για παιδιά. Στη μακρά συγγραφική της πορεία που ξεκίνησε το 1966 ασχολήθηκε με όλα τα είδη καταφέρνοντας να πιάνει τον σφιγμό της κάθε εποχής και να απαντά στις ανησυχίες των παιδιών. Το πλούσιο έργο της που συνεχίζει να διαβάζεται κυκλοφορεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, από τις εκδόσεις Πατάκη. Φωτογραφία: Άρης Ρούπινας.
Γράφει η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Η ψυχολόγος και θεραπεύτρια ενηλίκων, ζευγαριών και οικογενειών, Φρόσω Φωτεινάκη, μιλά με αφορμή το βιβλίο της «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» (εικονογράφηση Φωτεινή Τίκκου, εκδ. Διόπτρα). Ενώ στη δουλειά της δεν αναλαμβάνει παιδιά, δημιουργεί θεραπευτικές ιστορίες για παιδιά και «εσωτερικά παιδιά» και εξηγεί τη σημασία τους.
Στην Ελένη Κορόβηλα
22 Νοεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Για το μιούζικαλ για όλη την οικογένεια «Ιζαντόρα Ντακ», σε μια μουσική παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική Κώστας Βόμβολου που ανε
01 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
22 Ιουνίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» σημαίνει καλοκαίρι με τα μάτια ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση. Προτείνουμε βιβλία για παιδιά από λίγων μηνών μέχρι 12 ετών. Για να τα διαβάσουν σ
20 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ