Για τα δύο εικονογραφημένα βιβλία της σειράς «Πιερ, Ο ντετέκτιβ λαβύρινθων» (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου), «Το μυστήριο του πανύψηλου πύργου» και «Η παράξενη υπόθεση του κάστρου του ουρανού» του Χίρο Καμιγκάκι [Hiro Kamigaki] που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μάρτης. Μια εμβυθιστική αναγνωστική εμπειρία σε ένα σύμπαν εικόνων πρωτόγνωρης αρχιτεκτονικής και γοητείας.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για «Το βιβλίο των καταστροφών» (εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά, εκδ. Καλέντη) της Μαρίας Ανδρικοπούλου. Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή επίθεσης; Σε ένα περιβάλλον ταχύτατων μεταβολών, τα παιδιά πληροφορούνται και αποκτούν εργαλεία όχι μόνο για τη δύσκολη στιγμή αλλά κυρίως, για να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη στάση ζωής.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το βιβλίο της Σάντης Αντωνίου «Πόσα μέτρα είναι ο κόσμος μας; – Η ζωή, το έργο και ο κόσμος του Αδαμάντιου Διαμαντή» (εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Για το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Σαν στο σπίτι σου» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μάρτης) της Σίγκνε Τορπ.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» (εικονογράφηση: Lawrence Elwick, εκδ. Key Books).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο «Ελληνικοί μύθοι – Θεοί, ήρωες και τέρατα της αρχαίας Ελλάδας» (μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης) της δρ Jean Menzies που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν. Κεντρική εικόνα: από το δισέλιδο με τίτλο «Έρως και Ψυχή».
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για τη σειρά βιβλίων γνώσεων «Φίλοι φιλόσοφοι» (μτφρ. Χαρά Σκιαδέλλη, εκδ. Φουρφούρι) της Αλίς Μπριέρ-Ακέ.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το βιβλίο της Δέσποινας Μ. Δαμιανού «Μικρασιατική Καταστροφή – Η μεγάλη εικόνα της μικρασιατικής μας περιπέτειας» (εκδ. Αρτέον). Μια αφήγηση κατάλληλη για το εφηβικό και νεανικό κοινό.
Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Για το βιβλίο «Άλκη Ζέη, μάτια σαν γαλάζια θάλασσα» της Μαρίζας Ντεκάστρο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια βιογραφία της μεγάλης συγγραφέα για να γνωρίσουν τα παιδιά τη ζωή της.
Γράφει η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Για τη σειρά βιβλίων γνώσεων για μικρά παιδιά «Γιατί ξεχώρισα» (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα). Οι ζωές και τα επιτεύγματα της Μαρί Κιουρί, της Φρίντα Κάλο, του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Άλμπερτ Άινσταϊν σε τέσσερα βιβλία για μικρά παιδιά από 4 ετών.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τα «Όλα για την περίοδο» (εκδ. Πατάκη) των Άννα Ρουά και Μαντεμουαζέλ Καρολίν και «Η Λιν και το μυστικό του κύκλου» (εκδ. Oposito) της Νίνα Χάνεφελντ. Η συνδυαστική τους ανάγνωση κυκλώνει το θέμα ολιστικά και συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τα βιβλία «Ανατομία» της Ελέν Ντριβέρ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν & «Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω» της Τάιλερ Φέντερ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πουά.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το βιβλίο «Οι Βασίλισσες της φιλοσοφίας» (μτφρ. Βασιλική Μήσιου, επιμέλεια: Κατερίνα Λελούδη, εκδ. Ψυχογιός). Μια σειρά από σύγχρονες γυναίκες διανοούμενες παρουσιάζουν από μια γυναίκα φιλόσοφο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το βιβλίο «Εμείς οι ασταμάτητοι: Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο» (βιβλίο πρώτο) του Γιουβάλ Νώε Χαράρι [Yuval Noah Harari] που κυκλοφορεί σε κοινή έκδοση από τους εκδοτικούς οίκους Μεταίχμιο και Αλεξάνδρεια σε μετάφραση Μιχάλη Λαλιώτη.
Της Ελευθερίας Ράπτου
Για το βιβλίο γνώσεων «Η Ιστορία της Μουσικής για παιδιά» (μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης) των Μέρι Ρίτσαρντς και Ντέιβιντ Σβάιτσερ, σε εικονογράφηση Ρόουζ Μπλέικ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.
Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
Για το βιβλίο για παιδιά της Αργυρώς Πιπίνη, «Όθων και Αμαλία» (σειρά: Μικρά Γατικά, #4, εικονογράφηση Ιφιγένεια Καμπέρη, εκδ. Πατάκη). Ένα σχόλιο και μία συνέντευξη με τη γνωστή συγγραφέα και μεταφράστρια: για την αφήγηση του παρελθόντος, για την παιδική λογοτεχνία – και τις γάτες.
Του Κυριάκου Αθανασιάδη
Για το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821 – Μακρυγιάννης & Ζωγράφος: Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης» (εκδ. Καπόν). Στην κεντρική εικόνα, πίνακας-εικονογραφία του Δημήτρη Ζωγράφου που απεικονίζει την πτώση της Κωνσταντινούπολης.
Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
Για το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «Πού κρύβονται τα δικαιώματα;» (εκδ. Μεταίχμιο).
Της Ελένης Σβορώνου
Για το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «Ένας κόσμος σε κίνηση, λίγο πριν… λίγο μετά το 1821» (εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου
Για το βιβλίο της Αθηνάς Ανδρουτσοπούλου «Ταξίδια με τη μαμά» (σύνθεση εικονογράφησης Ρ.Κ., εκδ. Λιβάνης).
Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου
Για το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ. Οδηγός για νέους» (Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ - Τοσίτσα).
Του Γεώργιου Δ. Παπαντωνάκη
Για το βιβλίο «Κύθηρα, Οδηγός για παιδιά» της Δέσποινας Μ. Δαμιανού, (εκδ. Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών).
Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου
Ο σημαντικότερος Γάλλος ιστορικός ερευνητής του Μεσαίωνα Ζακ Λε Γκοφ πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Το έργο του αποτελεί αναφορά για όλους τους ιστορικούς, ειδικότερα τους μελετητές του Μεσαίωνα. Ανάμεσα στα πολυάριθμα βιβλία του (αρκετά από τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά) υπάρχει ένα βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ το οποίο απευθύνεται στα παιδιά: «Ο Μεσαίωνας, μια ιστορία για παιδιά» (μτφρ. Έφη Κορομηλά, Νεφέλη, 2008).
Της Ελένης Κορόβηλα
Για το βιβλίο «Υπάρχει Θεός;» των Albert Biesinger και Helga Kohler-Spiegel (μτφρ. Πελαγία Τσινάρη) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Της Βίκυς Βασιλάτου-Σαρρή
Για το βιβλίο «Οι πρώτοι μου πίνακες ζωγραφικής» της Μαρί Σελιέ.
Της Μαρίζας Ντεκάστρο
Κοιτάζοντας τα βιβλία γνώσεων της φετινής χρονιάς, αλλά και των 2-3 περασμένων ετών, διακρίναμε μια αλλαγή στη φυσιογνωμία τους.
Επιλογές της Μαρίζας Ντεκάστρο
Γνώση, δράση, ανατροπές και πολλή-πολλή φαντασία εμπεριέχουν τα ξεχωριστά βιβλία που σας προτείνουμε.
Της Αναστασίας Καμβύση
22 Νοεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Για το μιούζικαλ για όλη την οικογένεια «Ιζαντόρα Ντακ», σε μια μουσική παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική Κώστας Βόμβολου που ανε
01 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
22 Ιουνίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» σημαίνει καλοκαίρι με τα μάτια ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση. Προτείνουμε βιβλία για παιδιά από λίγων μηνών μέχρι 12 ετών. Για να τα διαβάσουν σ
20 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ