Για «Το Νυχτόσπιτο» (μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης, εκδ. Μεταίχμιο) του Τζο Νέσμπο, που πρόκειται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Σουηδού Γιέσπερ Γκάνσλαντ που θα συνεργαστεί με τον συγγραφέα για την διασκευή του μυθιστορήματος σε σενάριο. Ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από μεγάλους εφήβους και νέους.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» (μτφρ. Ειρηνη Παΐδούση) του Ρ.Λ. Στάιν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ανταγωνισμοί και ασφυκτικά πλαίσια στην πιο κρίσιμη ηλικία των εφήβων, στο τέλος του λυκείου, και ταυτόχρονα κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα και στον πρωταθλητισμό που οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα του Ελόι Μορένο [Eloy Moreno] «Αόρατος» (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη, εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την τηλεοπτική σειρά που στηρίζεται στο βιβλίο.
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το μυθιστόρημα για εφήβους του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη «Αμφίβια» (εκδ. Πατάκη).
Γράφει η Λίλα Τρουλινού
Για το εικονογραφημένο βιβλίο για εφήβους της Τζέσι Μπάρτον [Jessie Burton] «Μέδουσα» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εικονογράφηση Ολίβια Λόμενεκ Γκιλ, εκδ. Διόπτρα).
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το μυθιστόρημα για νέους της Σάμπα Ταχίρ [Sabaa Tahir] «Όλη μου η οργή» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα: από το επίσημο videoclip προώθησης του βιβλίου.
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα για εφήβους και νέους «Αγνοείται» (εικόνες: Λορί Λεκού, μτφρ. Μαρίζα Ντεκάστρο) της Μπριζίτ Ζιρό [Brigitte Giraud] που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Κεντρική εικόνα: από την ταινία «Άγρια βλαστάρια» (1994) του Αντρε Τεσινέ.
Γράφει ο Μάνος Κοντολέων
Για το sci-fi μυθιστόρημα ενηλικίωσης «Κοσμοναύτης» του Σπύρου Γιαννακόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σχεδασμός εξωφύλλου: Kanellos Cob.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα για εφήβους και νέους «Νήματα που ενώνουν» της Κίκας Χατζοπούλου που κυκλοφορεί σε μετάφραση Βούλας Αυγουστίνου από τις εκδόσεις Πατάκη.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα της Ρεμπέκα Γιάρος [Rebecca Yaros] «Τέταρτη πτέρυγα» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά, εκδ. Διόπτρα) όπου πολιτικά παιχνίδια, ηρωισμοί και δράκοι μπλέκονται σε ένα εμβυθιστικό σύμπαν. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση XenaFay.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το νεανικό μυθιστόρημα της Άλις Όζμαν [Alice Oseman] «Ο φετινός χειμώνας» (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα: Σκίτσα της Άλις Όζμαν.
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα του Ζαν–Φρανσουά Σενεσάλ [Jean-François Sénéchal] «Η λεωφόρος» (μτφρ. Άννα Κοντολέων, εκδ. Καστανιώτη), με ήρωα έναν δεκαοχτάχρονο με νοητική στέρηση. Στην κεντρική εικόνα, ο πρωταγωνιστής της σειράς Special του Netflix, που έχει παρόμοια θεματική.
Γράφει ο Μάνος Κοντολέων
Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Οι μέρες που δακρύζουν» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το μυθιστόρημα για εφήβους και νέους «Όσο οι λεμονιές ανθίζουν» (μτφρ. Αλέκος Αντωνίου, εκδ. Διόπτρα) της Ζούλφα Κατού. Οι πιο κρίσιμες μέρες της ζωής μιας 18χρονης μέσα από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος για τη φιλία, την αγάπη, την απώλεια, τα διλήμματα, τον πόλεμο, τις χαμένες πατρίδες και την προσφυγιά, αλλά πάνω απ’ όλα για την εμπιστοσύνη και την ορμή της νεότητας που οδηγεί στο φως. Εικόνα: Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης (Βασίλης Κουτσογιάννης).
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για την τετραλογία για εφήβους του Σκοτ Γουέστερφελντ «Uglies», «Pretties», «Specials» και «Extras» (μτφρ. Καίτη Οικονόμου, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα, η Joey King, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Uglies» που βασίζεται στα βιβλία.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα της Μπέτι Σμιθ «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» (μτφρ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα: Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Σμιθ, έγινε δύο χρόνια έπειτα από την κυκλοφορία του, το 1945, σε σκηνοθεσία του Ελία Καζάν.
Γράφει ο Μιχάλης Πιτένης
Για τη συλλογή διηγημάτων για εφήβους της Αναστασίας Μαλανδρενιώτη «Η φωνή» (εκδ. Βακχικόν). Το βιβλίο έχει ενσωματωμένο audio book μέσω QR code, στο οποίο γνωστοί ηθοποιοί αφηγούνται τις ιστορίες της συλλογής. Η εικονογράφηση είναι της Λεονής Κατσαρού.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τις «Κατερίνες» (μτφρ. Δημήτρης Μελικέρτης) του Τζον Γκριν που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, «μια ώριμη και πρωτότυπη ιστορία ενηλικίωσης, για το πώς κάθε νέος μπορεί να βρει τον εαυτό του, ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη».
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
«Ίσως τελικά, η σειρά βιβλίων «Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα», να είναι ένας οδηγός αισιοδοξίας, ακόμα και όταν όλα φαίνονται ότι πηγαίνουν στραβά». Για τον 17ο τόμο της σειράς με ήρωα τον σπασίκλα Γκρεγκ Χέφλι του Τζεφ Κίνι, «Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: Σκληρό ροκ» (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το αστυνομικό θρίλερ «Το τελευταίο πάρτι» (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία) της Κλερ Μάκιντος [Claire Mackintosh] που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα αστυνομικό θρίλερ για μεγάλους έφηβους που κοντεύουν ή έχουν κλείσει τα 18 και είναι έτοιμοι «να αντιμετωπίσουν τις αλήθειες του βιβλίου».
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τα τρία μυθιστορήματα του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν που συγκροτούν την «Τριλογία της Ομίχλης» (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη) με πρωταγωνιστές εφήβους που «αφού ζήσουν τον πόλεμο, θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία για ένα μέλλον αγάπης και ελπίδας». Μια τριλογία που προσφέρει γνήσια συγκίνηση σε έφηβους αναγνώστες. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το crossover μυθιστόρημα του Κωστή Α. Μακρή «Ο Λευκάτας, η Φαγιουμάτα και οι 888 Νάνοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι.
Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
Για το μυθιστόρημα για εφήβους της Μαρίας Παπαγιάννη «Χρυσά κουπιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Στην κεντρική εικόνα λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου σε σχεδιασμό Φωτεινής Τίκκου.
Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
Για το εφηβικό μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου «Φως σε μαύρο ουρανό» (εκδ. Καστανιώτη).
Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου
Για το εφηβικό μυθιστόρημα της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου «Καναρίνι και μέντα» (εκδ. Πατάκη).
Της Έλενας Στανιού
Για τη συλλογή παραμυθιών της Αντωνίας Γουναροπούλου «Κυνηγοί και Λύκοι» (εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού, εκδ. Πατάκη).
Της Ευθυμίας Γιώσα
Για το βιβλίο της Κατερίνας Δημόκα «Όμηρος στο πέλαγος» (εκδ. Μεταίχμιο)
Του Γιώργου Χ. Θεοχάρη
Για τον συλλογικό τόμο «Μικρά Ασία - Πόντος, Πατρίδες αλησμόνητες (εκδ. Παπαδόπουλος) και το αφήγημα του Βαγγέλη Τασιόπουλου «Τα καινούρια μου πόδια» (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες).
Του Παναγιώτη Γούτα
Για το μυθιστόρημα για εφήβους του Φίλιππου Μανδηλαρά «Υπέροχος κόσμος» (εκδ. Πατάκη)
Της Σίσσυς Τσιφλίδου
Με αφορμή το μυθιστόρημα «Μαξ» της Σάρα Κοέν-Σκαλί (εκδ. Πατάκη), ένα βιβλίο για ώριμους έφηβους και ενήλικες που μιλά για τον ναζισμό.
Της Σίσσυς Τσιφλίδου
Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Μπλε καταφύγιο» (μτφρ. Τάνια Σταύρου) της Σούζαν Κρέλερ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Της Σίσσυς Τσιφλίδου
Για το βιβλίο της Ελένης Κατσαμά «Γορίλλας στο φεγγάρι» (εκδ. Πατάκη)
Της Σίσσυς Τσιφλίδου
Γράφει για την «οικοκεντρική αντίληψη» στο μυθιστόρημα «Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο» του Βασ. Παπαθεοδώρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
06 Οκτωβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Νέες παραστάσεις, επαναλήψεις, βιβλία που μεταφέρονται στο θεατρικό σανίδι, προτάσεις για βρέφη και νήπια, για παιδιά δημοτικού και προεφήβους αλλά και ορισμένες επιλογ
12 Δεκεμβρίου 2023 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μιλήσαμε με την Ξένια Καλογεροπούλου με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «Πριν τα ξεχάσω - Μισός αιώνας θέατρο για παιδιά» (εκδ. Εθνικό Θέατρο). Μια συνομιλία για τη
20 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ