Για τα μυθιστορήματα «Σιδερένια Φλόγα» και «Θύελα Όνυξ» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά, και τα δύο) της Ρεμπέκα Γιάρος που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η πολυαναμενόμενη συνέχεια της σειράς Empyrean που απευθύνεται σε μεγάλους εφήβους και νεαρούς ενήλικες συμπληρώθηκε με τον δεύτερο και τον τρίτο τίτλο ενώ έχει ανακοινωθεί από τη συγγραφέα ότι θα υπάρξει και τέταρτο μυθιστόρημα.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Δύο βιβλία που ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο της αρχαιότητας: «Τα μυστικά της Αθήνας – Τι λες κι εσύ, κυρ Σωκράτη;» (εκδ. Πατάκη) του Σάκη Σερέφα και «Οι εξερευνητές του χρόνου: Οι λεγεώνες της Ρώμης» (εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη), του Τζόρντι Ορτίθ. Κεντρική εικόνα, λεπτομέρεια του εξωφύλλου που φιλοτέχνησε ο Πέτρος Χριστούλιας για «Τα μυστικά της Αθήνας».
Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου
Για το παραμύθι «Η Χαμηλοπάρδαλη» της Μαρίας Γιαγιάννου, σε εικονογράφηση Θέντας Μιμηλάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα για νέους «Ήμουν ένας bully – Η αληθινή ιστορία του Ντάνιελ Τσάκαρο» του Αντρέα Φραντσόζο (μτφρ. Φοίβος Μπότσης) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Κεντρική εικόνα: Από θεατρική παράσταση στην Ιταλία που βασίστηκε στο βιβλίο.
Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου
Για το εικογραφημένο παραμύθι «Αλεπός & Υιός, Ουράφτες» (μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Ίκαρος) του Πάντι Ντόνελι. Μια ιστορία για μικρά παιδιά με ήρωες έναν πατέρα και τον γιο του που αναζητά τον δρόμο του.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το εικονογραφημένο βιβλίο «Το δάχτυλο στη μύτη» (μτφρ. Χριστίνα Φιλήμονος, εκδ. Carnivora) της Πάουλα Μερλάν. Για να μπει ένα τέλος στις περιπέτειες ενός ανήσυχου δακτύλου σε μια φιλόξενη μύτη.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τη συλλογή παραμυθιών «13 παραμύθια που μου έλεγε η Αρβανίτισσα γιαγιά μου για να κοιμηθώ» της Κατερίνας Τσούμπα σε εικονογράφηση Αμάντας Γκαλάλ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι. «Δείγματα καλού ελληνικού, δημώδους «γκοθ», με μια αίσθηση που σε κάνει να θες να τυλιχθείς καλά με τα στρωσίδια και ανακουφισμένος να κοιμηθείς».
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το βιβλίο «Πέντε νύχτες στου Φρέντι: Τα ασημένια μάτια», καθώς και για το ομότιτλο κόμικ, των συγγραφέων Σκοτ Κόθον και Κίρα Μπριντ-Ρίσλεϊ, (μτφρ. Κέλλυ Δημοπούλου, εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: Στιγμιότυπο από την ταινία «Five Nights at Freddy's» (2023).
Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου
Για το εικονογραφημένο ββλίο «Πέρλα, η ατρόμητη σκυλίτσα» (μτφρ. Ράνια Μπουμπουρή, εικονογράφηση Σάντι Ροντρίγκεζ) της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Πώς τα παιδιά λένε όχι στον σχολικό εκφοβισμό μέσα από τις περιπέτειες μιας σκυλίτσας, στο πρώτο βιβλίο για παιδιά της Χιλιανής μυθιστοριογράφου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το εικονογραφημένο βιβλίο των Ανν Γκοσιννύ & Φαμπρίς Ασιόν, «Ο μικρός Νικόλας – Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι;» (μτφρ. Ρίτα Κολαϊτη) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Για το μουσικό παραμύθι «Μα πού πήγε το φεγγάρι;» του Γιώργη Χριστοδούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι. Ένα βιβλίο για παιδιά από 3 ετών που συνοδεύεται από δέκα τραγούδια-νανουρίσματα τα οποία ερμηνεύουν γνωστοί καλλιτέχνες.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το τελευταίο βιβλίο της σειράς «Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα» του Τζεφ Κίνι με τίτλο «Άστα βράστα», αλλά και το αμέσως προηγούμενο («Ευκολάκι»), και μαζί μια αναδρομή στη διαδρομή του «Σπασίκλα» και τους πυλώνες που τον οδηγούν σταδιακά στην ενηλική ζωή.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τα δύο εικονογραφημένα βιβλία της σειράς «Πιερ, Ο ντετέκτιβ λαβύρινθων» (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου), «Το μυστήριο του πανύψηλου πύργου» και «Η παράξενη υπόθεση του κάστρου του ουρανού» του Χίρο Καμιγκάκι [Hiro Kamigaki] που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μάρτης. Μια εμβυθιστική αναγνωστική εμπειρία σε ένα σύμπαν εικόνων πρωτόγνωρης αρχιτεκτονικής και γοητείας.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το εικονογραφημένο βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη «Ένα δέντρο μεγαλώνει παντού» (εικονoγράφηση Χαρά Μαραντίδου, εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Για το βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας «Γιατί δεν κοιμάσαι, μαμά;» του Μάκη Τσίτα, σε εικονογράφηση Γιώτας Κοκκόση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Γράφει η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Για το εικονογραφημένο ποιητικό παραμύθι «Το μεταξένιο» (εικόνες Βασίλης Κουτσογιάννης) του Κυριάκου Χαρίτου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Κριτική αποτίμηση και σκέψεις για το ιδανικό εικονογραφημένο βιβλίο στην εποχή της εικόνας.
Γράφει ο Μάνος Κοντολέων
Για «Το βιβλίο των καταστροφών» (εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά, εκδ. Καλέντη) της Μαρίας Ανδρικοπούλου. Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή επίθεσης; Σε ένα περιβάλλον ταχύτατων μεταβολών, τα παιδιά πληροφορούνται και αποκτούν εργαλεία όχι μόνο για τη δύσκολη στιγμή αλλά κυρίως, για να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη στάση ζωής.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το εικονογραφημένο παραμύθι «Μια άλλη μαϊμού» της Ντανιέλας Σταματιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αναζητώντας την εικόνα του εαυτού. Για παιδιά από 4 ετών.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το βιβλίο της Εύης Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου «Πουλάκι απ’ την Ανατολή» (εικον. Αχιλλέας Ραζής, εκδ. Υδροπλάνο, 2024).
Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Για «Το Νυχτόσπιτο» (μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης, εκδ. Μεταίχμιο) του Τζο Νέσμπο, που πρόκειται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Σουηδού Γιέσπερ Γκάνσλαντ που θα συνεργαστεί με τον συγγραφέα για την διασκευή του μυθιστορήματος σε σενάριο. Ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από μεγάλους εφήβους και νέους.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για «Το κομμάτι που λείπει» και «Το κομμάτι που λείπει συνάντησε το μεγάλο Ο» του Σελ Σιλβερστάιν [Shel Silverstein]. Συγκινητικές περιπέτειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία ως βιβλία-οδηγοί δράσεων, ήδη από τις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» (μτφρ. Ειρηνη Παΐδούση) του Ρ.Λ. Στάιν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ανταγωνισμοί και ασφυκτικά πλαίσια στην πιο κρίσιμη ηλικία των εφήβων, στο τέλος του λυκείου, και ταυτόχρονα κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα και στον πρωταθλητισμό που οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
«Η Κυρά της Ελευσίνας και άλλες ιστορίες» της Εύης Πίνη είναι μια μικρή συλλογή διηγημάτων για παιδιά με θέμα την αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαιοκαπηλεία, την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από τους «Αιγινήτες» από τον Ναό της Αφαίας που βρίσκονται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το βιβλίο της Σάντης Αντωνίου «Πόσα μέτρα είναι ο κόσμος μας; – Η ζωή, το έργο και ο κόσμος του Αδαμάντιου Διαμαντή» (εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Για το μυθιστόρημα του Ελόι Μορένο [Eloy Moreno] «Αόρατος» (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη, εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την τηλεοπτική σειρά που στηρίζεται στο βιβλίο.
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το μυθιστόρημα για εφήβους του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη «Αμφίβια» (εκδ. Πατάκη).
Γράφει η Λίλα Τρουλινού
Για το βιβλίο της Αφροδίτης Ρίζου με εικονογράφηση του Δημήτρη Τρακόσα «Μπορείς να ζωγραφίσεις ένα όνειρο;» (εκδ. 24 Γράμματα).
Γράφει η Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη
Για τα βιβλία «Οι περιπέτειες μιας σακούλας» και «Οι περιπέτειες μιας σακούλας στο δάσος» της Χριστίνας Κασιντή, σε εικονογράφηση της Ράνιας Μακρυγιάννη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το εικονογραφημένο βιβλίο για εφήβους της Τζέσι Μπάρτον [Jessie Burton] «Μέδουσα» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εικονογράφηση Ολίβια Λόμενεκ Γκιλ, εκδ. Διόπτρα).
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Σαν στο σπίτι σου» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μάρτης) της Σίγκνε Τορπ.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» (εικονογράφηση: Lawrence Elwick, εκδ. Key Books).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα για νέους της Σάμπα Ταχίρ [Sabaa Tahir] «Όλη μου η οργή» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα: από το επίσημο videoclip προώθησης του βιβλίου.
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για τα βιβλία «Οι Μικρές Κυρίες» της Λουίζα Μέι Άλκοτ, σε διασκευή Αργυρώς Πιπίνη και ο «Όλιβερ Τουίστ» του Τσαρλς Ντίκενς, σε μετάφραση-διασκευή Τατιάνας Γαλάτουλα. Δύο κλασικά μυθιστορήματα και η διασκευή τους σε μικρή φόρμα για το σπίτι, το σχολείο, τη σκηνή.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
08 Μαρτίου 2025 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), προτείνουμε 12 βιβλία για έφηβα ή νεαρά άτομα. Οι τίτλοι αφορούν σημαντικές γυναίκες που εμπνέουν, πλάθουν δυνα
22 Ιουνίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» σημαίνει καλοκαίρι με τα μάτια ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση. Προτείνουμε βιβλία για παιδιά από λίγων μηνών μέχρι 12 ετών. Για να τα διαβάσουν σ
19 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ