Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Οι μέρες που δακρύζουν» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το μυθιστόρημα για εφήβους και νέους «Όσο οι λεμονιές ανθίζουν» (μτφρ. Αλέκος Αντωνίου, εκδ. Διόπτρα) της Ζούλφα Κατού. Οι πιο κρίσιμες μέρες της ζωής μιας 18χρονης μέσα από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος για τη φιλία, την αγάπη, την απώλεια, τα διλήμματα, τον πόλεμο, τις χαμένες πατρίδες και την προσφυγιά, αλλά πάνω απ’ όλα για την εμπιστοσύνη και την ορμή της νεότητας που οδηγεί στο φως. Εικόνα: Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης (Βασίλης Κουτσογιάννης).
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για τη σειρά βιβλίων γνώσεων για μικρά παιδιά «Γιατί ξεχώρισα» (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα). Οι ζωές και τα επιτεύγματα της Μαρί Κιουρί, της Φρίντα Κάλο, του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Άλμπερτ Άινσταϊν σε τέσσερα βιβλία για μικρά παιδιά από 4 ετών.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τις πρόσφατες ποιητικές συλλογές των Κυριάκου Χαρίτου, Κυριάκου Χαραλαμπίδη και Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή. Κεντρική εικόνα: Πίνακας του Τζέιμς Πέλαμ.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για τα «Όλα για την περίοδο» (εκδ. Πατάκη) των Άννα Ρουά και Μαντεμουαζέλ Καρολίν και «Η Λιν και το μυστικό του κύκλου» (εκδ. Oposito) της Νίνα Χάνεφελντ. Η συνδυαστική τους ανάγνωση κυκλώνει το θέμα ολιστικά και συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Πότε και πώς το απόλυτο ποτέ γίνεται πότε, δηλαδή ένας κόσμος αμέτρητων δυνατοτήτων; Τι σχέση έχει μια στρουθοκάμηλος με την κλιματική αλλαγή και γιατί πρέπει ντε και καλά να είμαστε προσαρμοστικοί; Για το νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη «Το νησί του Ποτέ-Ποτέ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Πώς μιλάμε για τον σχολικό εκφοβισμό; Ποια είναι τα τρία θήτα; Γιατί η απάντηση είναι μόνο η αλληλοκατανόηση και η αλληλοβοήθεια; Και βέβαια, αυτή είναι η απάντηση για να υποδεχθούμε τα παιδιά πρόσφυγες. Δύο βιβλία της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου «Ο Ρομπέν των θαλασσών και οι νταήδες του βυθού» & «Χάρης και Φάρις» επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Susaeta με νέες εικονογραφήσεις από τους Βασίλη Γρίβα και Φωτεινή Τίκκου, αντίστοιχα.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Υπό τη βασιλική δρυ» σε απόδοση του Διονύση Λεϊμονή και εικονογράφηση της Εύας Καραντινού, από τις εκδόσεις Αρτέον, στη σειρά «Τα κλασικά μας διηγήματα».
Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Για την τετραλογία για εφήβους του Σκοτ Γουέστερφελντ «Uglies», «Pretties», «Specials» και «Extras» (μτφρ. Καίτη Οικονόμου, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα, η Joey King, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Uglies» που βασίζεται στα βιβλία.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το εικονογραφημένο βιβλίο «Η μεγάλη κακιά αλεπού» (μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Παπαδόπουλος) του βραβευμένου για την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ερνέστ και Σελεστίν» (2012) Μπενζαμέν Ρενέρ. Το βιβλίο έχει επίσης μεταφερθεί στον κινηματογράφο (2017).
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα της Μπέτι Σμιθ «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» (μτφρ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα: Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Σμιθ, έγινε δύο χρόνια έπειτα από την κυκλοφορία του, το 1945, σε σκηνοθεσία του Ελία Καζάν.
Γράφει ο Μιχάλης Πιτένης
Για το εικονογραφημένο βιβλίο του Σων Ταν [Shaun Tan] «Το κόκκινο δέντρο» (μτφρ. Νίκος Χατζόπουλος), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι.
Γράφει η Σίσσυ Τσιφλίδου
Για το εικονογραφημένο βιβλίο του Ντέιβιντ Ουάλιαμς «Τα χειρότερα κατοικίδια του κόσμου» (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου), σε εικονογράφηση του Άνταμ Στάουερ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Με αφορμή το γκράφικ νόβελ «Heartstopper» της Alice Oseman που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα αλλά και το νεανικό (YA) μυθιστόρημά της «Νικ και Τσάρλι». Μια σειρά γκράφικ νόβελ για όλη την οικογένεια, αντίδοτο στην ομοφοβία και εξολοθρευτής στερεοτύπων, που έγινε με μεγάλη επιτυχία και τηλεοπτική σειρά.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το εικονογραφημένο παραμύθι «Φανταζού» της Κατρίνας Τσάνταλη που κυκλοφορεί σε εικονογράφηση της Little Miss Grumpy από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μια ιστορία αφιερωμένη στα ζώα που ζουν σε καθεστώς ανελευθερίας μέσα σε ζωολογικούς κήπους.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το εικονογραφημένο παραμύθι του Μάκη Τσίτα «Ο σύμβουλος του βασιλιά», σε εικονογράφηση της Μαιρηλίας Φωτιάδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Γράφει ο Μάνος Κοντολέων
Η εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά «Μα πού πήγαν όλοι;» της Σοφίας Δάρτζαλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τις εικόνες έχει ζωγραφίσει ο Βασίλης Κουτσογιάννης.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Ψυχολογικός, σωματικός, διαδικτυακός εκφοβισμός συγκροτούν ένα δυστοπικό περιβάλλον όπου τα παιδιά ασφυκτιούν και απελπίζονται. Βιβλία όπως το «Ένας νταής στο σχολείο μας» (εκδ. Ψυχογιός) της Αναστασίας Χριστοπούλου συμβάλλουν στην εμπέδωση θετικών συμπεριφορών.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το graphic novel του Πέτρου Χριστούλια «Δρ. ΠΑΠ - Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου» (εκδ. Παπαδόπουλος).
Γράφει η Ευλαλία Πάνου
Για την εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά «Όχι και τόσο μακριά» της Βάνας Μαυρίδου που κυκλοφορεί σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για τη συλλογή διηγημάτων για εφήβους της Αναστασίας Μαλανδρενιώτη «Η φωνή» (εκδ. Βακχικόν). Το βιβλίο έχει ενσωματωμένο audio book μέσω QR code, στο οποίο γνωστοί ηθοποιοί αφηγούνται τις ιστορίες της συλλογής. Η εικονογράφηση είναι της Λεονής Κατσαρού.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων «Με το ίδιο όνομα» (εικον. Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Γράφει η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Ανακαλύπτουμε ξανά τον Σαίξπηρ μέσα από δεκαπέντε έργα του, προσαρμοσμένα ώστε να απευθύνονται με αμεσότητα στους νεαρούς αναγνώστες, στο βιβλίο «Αγαπημένες ιστορίες από τον Σαίξπηρ» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Σαμάνθα Νιούμαν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Susaeta.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τα βιβλία «Ανατομία» της Ελέν Ντριβέρ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν & «Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω» της Τάιλερ Φέντερ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πουά.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα για παιδιά «Το θαυμαστό ταξίδι του Έντουαρντ Τιουλέιν» της Κέιτ ΝτιΚαμίλο (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Κεντρική εικόνα: Από το ανέβασμα του βιβλίου σε θέατρο του Μιλγουόκι το 2018.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τις «Κατερίνες» (μτφρ. Δημήτρης Μελικέρτης) του Τζον Γκριν που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, «μια ώριμη και πρωτότυπη ιστορία ενηλικίωσης, για το πώς κάθε νέος μπορεί να βρει τον εαυτό του, ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη».
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά «Τα Φλαφ της ευτυχίας» της Μαρίνας Γιώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ένα ποιητικό, φωτεινό και αισιόδοξο παραμύθι που δείχνει σε μικρούς, αλλά και μεγάλους, ότι ο δρόμος για την ευτυχία περνά από την ευγνωμοσύνη.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το θεατρικό έργο για παιδιά «Ο Τσιτσιμπός» της Έφης Παπαθεοδώρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη «Εμένα με νοιάζει» που κυκλοφορεί από το 1990 στη συλλογή Περιστέρια των εκδόσεων Πατάκη.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
«Ίσως τελικά, η σειρά βιβλίων «Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα», να είναι ένας οδηγός αισιοδοξίας, ακόμα και όταν όλα φαίνονται ότι πηγαίνουν στραβά». Για τον 17ο τόμο της σειράς με ήρωα τον σπασίκλα Γκρεγκ Χέφλι του Τζεφ Κίνι, «Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: Σκληρό ροκ» (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το αστυνομικό θρίλερ «Το τελευταίο πάρτι» (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία) της Κλερ Μάκιντος [Claire Mackintosh] που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα αστυνομικό θρίλερ για μεγάλους έφηβους που κοντεύουν ή έχουν κλείσει τα 18 και είναι έτοιμοι «να αντιμετωπίσουν τις αλήθειες του βιβλίου».
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Μία νέα σειρά βιβλίων για μεγάλα παιδιά του Δημοτικού με τίτλο «Οι κατάσκοποι της γεωγραφίας» (εκδ. Διόπτρα) μυεί τους αναγνώστες που πλησιάζουν στο κατώφλι της εφηβείας στην ιδέα ότι ο κόσμος μας είναι ταυτόχρονα αχανής και μια γειτονιά. Ανήσυχα παιδιά αναζητούν απαντήσεις, στα δύο πρώτα βιβλία της σειράς: «Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου και «Μήνυμα στο Μανχάταν» της Μαρίας Ρουσάκη.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για τα τρία μυθιστορήματα του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν που συγκροτούν την «Τριλογία της Ομίχλης» (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη) με πρωταγωνιστές εφήβους που «αφού ζήσουν τον πόλεμο, θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία για ένα μέλλον αγάπης και ελπίδας». Μια τριλογία που προσφέρει γνήσια συγκίνηση σε έφηβους αναγνώστες. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
05 Νοεμβρίου 2023 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μιλήσαμε με τον Ολύμπιο Δαφέρμο με αφορμή το βιβλίο του «Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος. Συνέντευξ
20 Ιουνίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Βιβλία για μωρά, νήπια, μικρά παιδιά του δημοτικού και μεγάλα παιδιά που πλησιάζουν την εφηβεία: Προτάσεις από τα καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα για
23 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ