«Η Κυρά της Ελευσίνας και άλλες ιστορίες» της Εύης Πίνη είναι μια μικρή συλλογή διηγημάτων για παιδιά με θέμα την αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαιοκαπηλεία, την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από τους «Αιγινήτες» από τον Ναό της Αφαίας που βρίσκονται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τα βιβλία « Οι Μικρές Κυρίες« της Λουίζα Μέι Άλκοτ, σε διασκευή Αργυρώς Πιπίνη και ο «Όλιβερ Τουίστ» του Τσαρλς Ντίκενς, σε μετάφραση-διασκευή Τατιάνας Γαλάτουλα. Δύο κλασικά μυθιστορήματα και η διασκευή τους σε μικρή φόρμα για το σπίτι, το σχολείο, τη σκηνή.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για τα βιβλία «Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι κι άλλες ποιητικές ιστορίες» (εκδ. Παπαδόπουλος) του Γιώργου Τσακνιά σε εικονογράφηση Ιφιγένειας Καμπέρη και «Φεγγάρια παιδιά» (εκδ. Πατάκη) του Γιάννη Σ. Παπαδάτου, σε εικονογράφηση: Βάσως Ψαράκη. Κεντρική εικόνα: © Ιφιγένεια Καμπέρη.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για τα βιβλία των Μάκη Τσίτα και Ράνιας Μπουμπουρή «Κάλαντα» και «Αινίγματα» (εκδ. Ψυχογιός).
Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Τρία βιβλία που συστήνουν στους νεαρούς αναγνώστες τρεις ποιητές, με τρόπο ξεχωριστό. «Το φάντασμα της βιβλιοθήκης: Ανακαλύπτοντας τον Λορέντζο Μαβίλη» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου (εκδ. Καλειδοσκόπιο) και τα βιβλία «Το όνομά μου είναι... Γιώργος Σεφέρης» και «Το όνομά μου είναι... Κ.Π. Καβάφης» (εκδόσεις Ίκαρος) των Νίκου Μαθιουδάκη και Μάνου Μπονάνου.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για την πολυτελή έκδοση «Μαίρη Πόπινς» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της P.L. Travers σε επιμέλεια και εικονογράφηση της Λόρεν Τσάιλντ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για τις πρόσφατες ποιητικές συλλογές των Κυριάκου Χαρίτου, Κυριάκου Χαραλαμπίδη και Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή. Κεντρική εικόνα: Πίνακας του Τζέιμς Πέλαμ.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Πώς μιλάμε για τον σχολικό εκφοβισμό; Ποια είναι τα τρία θήτα; Γιατί η απάντηση είναι μόνο η αλληλοκατανόηση και η αλληλοβοήθεια; Και βέβαια, αυτή είναι η απάντηση για να υποδεχθούμε τα παιδιά πρόσφυγες. Δύο βιβλία της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου «Ο Ρομπέν των θαλασσών και οι νταήδες του βυθού» & «Χάρης και Φάρις» επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Susaeta με νέες εικονογραφήσεις από τους Βασίλη Γρίβα και Φωτεινή Τίκκου, αντίστοιχα.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Υπό τη βασιλική δρυ» σε απόδοση του Διονύση Λεϊμονή και εικονογράφηση της Εύας Καραντινού, από τις εκδόσεις Αρτέον, στη σειρά «Τα κλασικά μας διηγήματα».
Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Για το εικονογραφημένο βιβλίο του Ντέιβιντ Ουάλιαμς «Τα χειρότερα κατοικίδια του κόσμου» (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου), σε εικονογράφηση του Άνταμ Στάουερ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Η εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά «Μα πού πήγαν όλοι;» της Σοφίας Δάρτζαλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τις εικόνες έχει ζωγραφίσει ο Βασίλης Κουτσογιάννης.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Ψυχολογικός, σωματικός, διαδικτυακός εκφοβισμός συγκροτούν ένα δυστοπικό περιβάλλον όπου τα παιδιά ασφυκτιούν και απελπίζονται. Βιβλία όπως το «Ένας νταής στο σχολείο μας» (εκδ. Ψυχογιός) της Αναστασίας Χριστοπούλου συμβάλλουν στην εμπέδωση θετικών συμπεριφορών.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για την εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά «Όχι και τόσο μακριά» της Βάνας Μαυρίδου που κυκλοφορεί σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων «Με το ίδιο όνομα» (εικον. Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Γράφει η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Ανακαλύπτουμε ξανά τον Σαίξπηρ μέσα από δεκαπέντε έργα του, προσαρμοσμένα ώστε να απευθύνονται με αμεσότητα στους νεαρούς αναγνώστες, στο βιβλίο «Αγαπημένες ιστορίες από τον Σαίξπηρ» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Σαμάνθα Νιούμαν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Susaeta.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα για παιδιά «Το θαυμαστό ταξίδι του Έντουαρντ Τιουλέιν» της Κέιτ ΝτιΚαμίλο (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Κεντρική εικόνα: Από το ανέβασμα του βιβλίου σε θέατρο του Μιλγουόκι το 2018.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το θεατρικό έργο για παιδιά «Ο Τσιτσιμπός» της Έφης Παπαθεοδώρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος.
Γράφει η Ελευθερία Ράπτου
Για το μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη «Εμένα με νοιάζει» που κυκλοφορεί από το 1990 στη συλλογή Περιστέρια των εκδόσεων Πατάκη.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Μία νέα σειρά βιβλίων για μεγάλα παιδιά του Δημοτικού με τίτλο «Οι κατάσκοποι της γεωγραφίας» (εκδ. Διόπτρα) μυεί τους αναγνώστες που πλησιάζουν στο κατώφλι της εφηβείας στην ιδέα ότι ο κόσμος μας είναι ταυτόχρονα αχανής και μια γειτονιά. Ανήσυχα παιδιά αναζητούν απαντήσεις, στα δύο πρώτα βιβλία της σειράς: «Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου και «Μήνυμα στο Μανχάταν» της Μαρίας Ρουσάκη.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Για το παιδικό μυθιστόρημα του Θοδωρή Τσεκούρα «Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου» (εικ. Λέλα Στρούτση, σειρά «Βιβλιοναύτες») που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, μαζί με μια μίνι συνέντευξη με τον συγγραφέα.
Του Κυριάκου Αθανασιάδη
Για το βιβλίο για παιδιά της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ «Το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι» (μτφρ. Σοφία Γρηγορίου, εκδ. Ψυχογιός).
Του Μάνου Μπονάνου
Για το βιβλίο «Σαν άνεμος - Λόρδος Μπάιρον», της Μαρίας Σκιαδαρέση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
Για το βιβλίο «Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό» της Μαρίας Μπαχά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου
Για το βιβλίο της Φωτεινής Στεφανίδη «Παπούτσια με λουράκι» (εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
Για το βιβλίο «Τριστάνος και Ιζόλδη – Μια ιστορία των γλάρων», μια ελεύθερη διασκευή του μεσαιωνικού θρύλου, βασισμένη στα βιβλία των Μπερούλ και Ζοζέφ Μπεντιέ από τον Μάνο Κοντολέων (εικονογράφηση Βάσω Ψαράκη, εκδ. Πατάκη).
Της Τέσυς Μπάιλα
Για το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου «Ο χορός του μαύρου πελαργού» (εκδ. Πατάκη).
Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου
Για το εικονογραφημένο βιβλίο της Αγαθής Δημητρούκα «Αν» (εικ. Tàssies, εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου
Για το βιβλίο της Ruth Vander Ζee «Έρικα» (μτφρ. Μαρίζα Ντεκάστρο, εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Της Ελένης Γαλάνη
Για το μυθιστόρημα φαντασίας της Μαρίας Παπαγιάννη «Παπούτσια με φτερά» (εκδ. Πατάκη).
Της Σίσσυς Τσιφλίδου
Συγκριτική ανάγνωση δυο βιβλίων για παιδιά εμπνευσμένων από τον Μικρό Πρίγκιπα, τα «Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ» της Άννας Κοντολέων (εκδ. Πατάκη) και «Το υπέροχο ταξίδι της Νίλου» του Γκουίντο Κόντι (εκδ. Καλέντης).
Της Σίσσυς Τσιφλίδου
Για το παραμύθι «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» (μτφρ. Αναστασία Καλλιόντζη) της Sun-Mi-Hwang (εκδ. Διόπτρα).
Της Σίσσυς Τσιφλίδου
Για το βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ «Τα παπούτσια του βαρύτονου» (εκδ. Επόμενος Σταθμός).
Του Κώστα Δρουγαλά
Για το βιβλίο Οφσάιντ (μτφρ.Ελένη Κατσαμά, Φίλιππος Μανδηλαράς) του Fabrizio Silei που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινο.
Του Κώστα Δρουγαλά
12 Σεπτεμβρίου 2024 ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ
Για «Το κομμάτι που λείπει» και «Το κομμάτι που λείπει συνάντησε το μεγάλο Ο» του Σελ Σιλβερστάιν [Shel Silverstein]. Συγκινητικές περιπέτειες που μπορούν να χρησιμοποι
12 Δεκεμβρίου 2023 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μιλήσαμε με την Ξένια Καλογεροπούλου με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «Πριν τα ξεχάσω - Μισός αιώνας θέατρο για παιδιά» (εκδ. Εθνικό Θέατρο). Μια συνομιλία για τη
20 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ