tzamargias728

Λογοτεχνία και θέατρο είναι δύο κόσμοι που συμπορεύονται έχοντας σχέση δυναμική και ανοιχτή. Ιστορίες που έχουν συγκινήσει το αναγνωστικό κοινό αποτελούν την πρώτη ύλη για τα σκηνικά ανεβάσματα. Ακολουθούν 26+1 επιλογές παραστάσεων για παιδιά και εφήβους που βασίστηκαν σε βιβλίο, ενώ προτείνονται και οι αντίστοιχες εκδόσεις. Κεντρική εικόνα από την παράσταση του θεάτρου Κατερίνας Βασιλάκου, που βασίζεται στο βιβλίο της Άλκης Ζέη, «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου».

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Η σκηνή είναι πεδίο έντονης δοκιμασίας. Το έργο από τη γραμμένη σελίδα, όταν μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή αποκτά διαστάσεις πέραν του διηγηματικού χώρου και χρόνου. Το εδώ και τώρα της θεατρικής συνθήκης συνομιλεί με τον κόσμο της ιστορίας. Η διασκευή και η σκηνοθετική ματιά έχουν την ικανότητα είτε να απογειώσουν είτε και να «γειώσουν» τη λογοτεχνική γραφή. Η σκηνική πραγμάτωση δύναται επίσης να δώσει νέες ερμηνείες, να «ανοίξει» το έργο υφολογικά, επιτελεστικά, εννοιολογικά. Συχνά δε, μια θεατρική παράσταση αποτελεί και το πεδίο της πρώτης γνωριμίας του κοινού με το έργο, το δραματικό κείμενο, το βιβλίο από το οποίο ξεκινά η παραστασιακή περιπέτεια. Οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς η συνήθης πρακτική της διασκευής για το θέατρο μπορεί να θίξει ακόμα και το σκληρό σημασιολογικό πυρήνα ενός έργου. Η σκηνοθετική ματιά, ιδίως στο μεταμοντέρνο θέατρο ενίοτε έρχεται να μεταπλάσει καθολικά ένα έργο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που βιβλίο-δράμα και παράσταση να μοιράζονται μόνο τον ίδιο τίτλο…

Οι επιλογές είναι πολλές. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι το πλέον δυναμικό κοινό για το θέατρο και το βιβλίο. Το στοίχημα είναι διαρκές.

Ωστόσο, εδώ η πρόθεση δεν είναι να εστιάσουμε στο διαρκές, ανοικτό και προκλητικό στοίχημα ή δίπολο: κείμενο-παράσταση, αλλά κυρίως να επικεντρώσουμε στο γεγονός ότι η σχέση του βιβλίου με το θέατρο είναι διαρκής, αμφίδρομη και εξόχως δυναμική. Στο θέατρο για παιδιά και εφήβους είναι συχνά απολύτως επιδραστική, καθώς τα παιδιά γνωρίζοντας τον κόσμο του βιβλίου μέσα από την παράσταση, επιδιώκουν στη συνέχεια να συναντηθούν με αυτό ως ενεργητικοί αναγνώστες. Συμβαίνει βέβαια και το αντίστροφο: μύθοι, παραμύθια, σούπερ ήρωες, τα άπαντα του Καραγκιόζη, τα ομηρικά έπη κ.ο.κ οδηγούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν με προσμονή μια παράσταση. Στη διαδικασία αυτή ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός.

Φέτος, οι παραστάσεις που αφορμούν από λογοτεχνικά έργα, δραματικά κείμενα που έχουν εκδοθεί, από το αρχαίο δράμα, τα κλασικά και σύγχρονα παραμύθια είναι ενδιαφέρουσες και με ετερόκλητο επιτελεστικό πρόσημο.

Παραστάσεις για παιδιά στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές που βασίζονται σε βιβλία  

THEATRO GRIMMΣτο θέατρο Bios ανεβαίνει από τις 22 Ιανουαρίου ως τις 19 Φεβρουαρίου σε διασκευή-σκηνοθεσία Δημήτρη Πλειώνη η παράσταση «Γκριμ και Γκριμ» από την ομάδα Τόπι, με κορμό τρεις ιστορίες των διάσημων παραμυθάδων Αδελφών Γκριμ: «Ρουμπελστίντσκιν», «Ο ψαράς και η γυναίκα του», «Ο πρίγκιπας βάτραχος».

Στο βιβλίο Παραμύθια των Αδελφών Γκριμ (μτφρ. Αγγελική Κοσμίδου-Σκούρα, εκδ. Καρακώτσογλου) οι μικροί αναγνώστες θα βρουν και τα τρία παραμύθια στα οποία βασίζεται η παράσταση. Η έκδοση προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών. 

ROBIN PAPADOPOULOSΟ αγαπημένος και ατρόμητος Ρομπέν των Δασών, ο τοξοβόλος του δάσους του Σέργουντ, που κλέβει για λογαριασμό των φτωχών και υπερασπίζεται το δίκαιο και το καλό, ανεβαίνει σε διασκευή-σκηνοθεσία Αγνής Χιώτη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Στην έκδοση Ρομπέν των Δασών (εκδ. Παπαδόπουλος) που κυκλοφορεί σε επιμέλεια της Άννας Παπασταύρου, τα μικρά παιδιά θα διαβάσουν την ιστορία του θρυλικού «πρίγκιπα των κλεφτών» που δε δίστασε να τα βάλει με όσους εκμεταλλεύονταν τους φτωχούς και τους αδύνατους κι έτσι έμεινε στη θύμηση και τις καρδιές όλων των ανθρώπων σαν ο πιο δίκαιος, ο πιο σπλαχνικός και ατρόμητος παράνομος όλων των εποχών. 

Ο Ροβινσώνας Κρούσος του Ντάνιελ Ντεφόε, είναι ο ήρωας της ομώνυμης θεατρικής παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη.

OLIVER TWIST PATAKISΟ Όλιβερ Τουίστ είναι το ορφανό αγόρι του βικτωριανού Λονδίνου που πλάθει ο Κάρολος Ντίκενς. Την εποχή όπου η παιδική εργασία ήταν μια κανονικότητα, η κοινωνική πρόνοια μια αυταπάτη και η ταξικότητα ανυπέρβλητη, ο μικρός Όλιβερ, παρόλες τις αντιξοότητες, θα καταφέρει να βρει την αγάπη και τη στοργή. Το εμβληματικό έργο ανεβαίνει ανελλιπώς στο θέατρο. Φέτος φιλοξενείται στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Οι προέφηβοι και έφηβοι από 12 ετών θα διαβάσουν την ιστορία του Όλιβερ Τουίστ (μτφρ. Φωτεινή Μεγαλούδη, εκδ. Πατάκη) όπως γράφτηκε από τον Τσαρλς Ντίκενς και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1838. 

Ο Ιούλιος Βερν

Από τα ανεβάσματα κλασικών έργων δεν μπορούν να λείπουν έργα του Ιούλιου Βερν. Τα συναρπαστικά sci-fi αφηγήματα του 19ου αιώνα, εξακολουθούν να συγκινούν μικρούς και μεγάλους και να αποτελούν την πρώτη ύλη πολλών επιστημονικών ανακαλύψεων και επινοήσεων.

THETRO METAICMIO JULES VERNE 2 THETRO METAICMIO JULES VERNE
   

 

Έτσι το Ταξίδι στο κέντρο της γης παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο Ακροπόλ, σε διασκευή-σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου, ενώ Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες ανεβαίνει στο θέατρο Διάνα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαθανασίου.

Χάιντι αλλά και Δον Κιχώτης

Στο Εθνικό Θέατρο, στη σκηνή του Rex, η Χάιντι της Γιοχάνα Σπίρι, η πρωταγωνίστρια της συγκινητικής ιστορίας ενηλικίωσης, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη και επιμέλεια-διασκευή Ανδρέα Φλουράκη, με τη μορφή μιούζικαλ.

THEATRO HAIDI PSYCHOGIOS THEATRO DON KICHOTIS MINOAS
   

Ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ζωντανεύει στο Μικρό Χορν σε κείμενο-σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη και παρουσίαση από την ομάδα Μαγικές Σβούρες. Ο Δον Κιχώτης είναι από τους πολύ αγαπημένους ήρωες των παιδιών. Οι περιπέτειες του περιπλανώμενου ιππότη και του πιστού του υπηρέτη Σάντσο Πάντσα, συντροφεύουν τους αναγνώστες από την ισπανική χρυσή εποχή μέχρι σήμερα.

Χριστούγεννα από τη λογοτεχνία στο θέατρο: Άντερσεν και Ντίκενς

Από τον κατάλογο κλασικών έργων, με χριστουγεννιάτικο προσανατολισμό, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το σκοτεινό αλλά συγχρόνως λυτρωτικό παραμύθι, που έχει συγκινήσει γενιές αναγνωστών, ανεβαίνει επετειακά σε μια ακόμη διασκευή, με παραλλαγμένο τέλος από την Παιδική Σκηνή της Έλλης Βοζικιάδου, στο Studio new star art cinema.

THEATRO KORITSAKI KASTANIWTHS THEATRO SCROOGE PATAKIS 
   

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς δε λείπει ούτε και φέτος από τις παραστάσεις της εορταστικής περιόδου. Ανεβαίνει ως μουσικοθεατρική παραγωγή με την ονομασία «Σκρουτζ .The Musical» (σκηνοθ. -χορογρ.: Αν. Δεληγιάννης) στο θέατρο Ακροπόλ, αλλά και ως «Σκρουτζ. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία», πάλι με τη μορφή μιούζικαλ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική Στέφανου Κορκολή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με αφορμή τα Χριστούγεννα, αλλά και τη χειμωνιάτικη εποχή, μια παράσταση για πολύ μικρά παιδιά από την Παραμυθοχώρα, στο Θέατρο 104, παρουσιάζει τις περιπέτειες του Τικ και της Τέλα.

IKAROS TIK TELLA XMAS IKAROS TIK TELLA XIONI
   

Οι δύο βασικοί ήρωες των παραμυθιών του Άξελ Σέφλερ ζωντανεύουν με την τεχνική του κουκλοθέατρου με αφορμή τις ιστορίες: Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και Το Χιόνι.

Οι Μύθοι του Αισώπου

Σημαντικό μέρος του ρεπερτορίου έχουν οι Μύθοι του Αισώπου. Παραλλαγές, ποικίλες δραματοποιήσεις, διασκευές έχουν κάθε χρόνο παρουσία στις ελληνικές σκηνές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την παράσταση «Αίσωπος…ένας φίλος απ’τα παλιά», σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή, στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, αλλά και την παράσταση «Ελαφονταίν, Ο Αίσωπος αλλιώς» της Σοφίας Καψούρου, στην Τεχνόπολη, όπου ο Αίσωπος και οι ήρωές του αποτελούν την πρώτη ύλη για μια νέα ιστορία.

Αριστοφάνης για τα παιδιά

Ο Αριστοφάνης, αν και χρειάζεται προσοχή τόσο στη διασκευή, όσο και στη συνολικότερη σκηνική απόδοση, μια και πρόκειται για τον εκπρόσωπο της Αρχαίας Ελληνικής Κωμωδίας, αποτελεί σημαντική επιλογή για το παιδικό και εφηβικό θέατρο. Οι Όρνιθες, οι Νεφέλες, η Ειρήνη, είναι κωμωδίες που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο εφηβικό και παιδικό κοινό, ενώ δε λείπουν και από το ρεπερτόριο των σχολικών παραστάσεων καθώς και των σχολικών εργαστηρίων στο πλαίσιο του μαθήματος της θεατρικής αγωγής.

Αυτή τη σεζόν οι Όρνιθες, παρουσιάζονται στο θέατρο Κνωσός, σε διασκευή-σκηνοθεσία: Γιάννη Καλατζόπουλου, με τον τίτλο Η Χώρα των Πουλιών. Στην παράσταση η επιθυμία για τη διαβίωση σε μια ιδανική χώρα, αλλά και η εποικοδομητική κριτική στην κοινωνία και στις ανθρώπινες συμπεριφορές φιλτράρονται μέσα από τους χαρακτήρες των πουλιών.

IRINI ZARABOUKA HWRA TWN POULIWN 3
   

Η Ειρήνη του Αριστοφάνη, ανεβαίνει στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία-διασκευή Βασίλη Μαυρογεωργίου. Η παράσταση δίνει έμφαση στον αριστοφανικό θεατρικό μηχανισμό, δηλαδή στο αριστοφανικό παραστασιακό ιδίωμα, προσαρμοσμένο στην ταραγμένη πραγματικότητα που βιώνουμε. Το αγαθό της ειρήνης εξάλλου είναι ένα διαρκές διακύβευμα.

 Κλασικές, παραδοσιακές, πολυδιαβασμένες ιστορίες                                  

Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, ευτυχεί σκηνικά στην ομώνυμη παράσταση που επιμελείται η Ελένη Βλάχου, στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Η Οδύσσεια του Ομήρου, δεν θα μπορούσε να λείπει από το φετινό ρεπερτόριο. Η ομώνυμη παράσταση, ειδικά για παιδιά, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, στο City Theater.

Το παραδοσιακό παραμύθι, «Ο Σιμιγδαλένιος», μια αλληγορία για τη δύναμη της αγάπης, που συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές ανά την Ελλάδα, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σταυρούλας Μανδαλά, στον Θεατρικό χώρο-Εργαστήρι Περίπατος.

Από τα κλασικά ελληνικά και διαχρονικά έργα-αναγνώσματα, το Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Χριστίνας Κουλουμπή και Κάρμεν Ρουγγέρη, από την Παιδική Σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη στο θέατρο Κιβωτός, ενώ για μια ακόμη χρονιά θα παίζεται Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου, της Άλκης Ζέη,  σε σκηνοθεσία ΤάκηΤζαμαργιά, στο νέο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη.

THEATRO PARAMYTHI THEATRO MEGALOS PERIPATOS
   

Στο θέατρο Πόρτα, Η Οικογένεια Νώε της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, με αφορμή τη βιβλική περικοπή, κάνει ζουμ σε μια περιπέτεια αυτογνωσίας όπου τα ζητήματα της οικολογίας, της προστασίας των ζώων, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων αναδεικνύονται με σύγχρονο λόγο και ενσυναίσθηση.

Η Φρικαντέλα του Ευγένιου Τριβιζά συνεχίζει τη θεατρική της πορεία και αυτή τη χρονιά στο Christmas Theater. Φέτος σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, προσεγγίζεται περισσότερο με τη μορφή του μιούζικαλ, με χριστουγεννιάτικη αύρα.

Ακόμα ένα αγαπημένο βιβλίο Ο Τριγωνοψαρούλης (εκδ. Πατάκη), βρίσκει το δρόμο για τη σκηνή. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σχεδόν πριν από 25 χρόνια, ο Τριγωνοψαρούλης βρίσκει συχνά το δρόμο για τη σκηνή.

THEATRO FRIKANTELA THETATRO TRIGWNOPSAROULIS
   

 

Φέτος με τον τίτλο «Τριγωνοψαρούλης The Musical», ο ήρωας μπαίνει σε νέες περιπέτειες, με την επιμέλεια της ομάδας Θέατρο του Βορρά (κείμενο-στίχοι Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σκηνοθεσία Μπίλιως Κωσταντοπούλου και μουσική Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ). 

Και O ραφτάκος των λέξεων (εκδ. Μεταίχμιο), το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου, που ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή-στίχους τραγουδιών Τίνας Γιωτοπούλου και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα από την ομάδα Μικρός Νότος στο Ίδρυμα Κακογιάννης έχει αποκτήσει το δικό του κοινό, καθώς δεν είναι η πρώτη χρονιά που παρουσιάζεται.

Η συμμορία του μεσονυκτίου (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου, εκδ. Ψυχογιός), του Ντέιβιντ Ουάλιαμς, είναι μια ιστορία για τη μαγεία και τη φιλία, αλλά και για τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα.

THETATRO RAFTAKOS THEATRO SYMMORIA PSYCHOGIOS
   

 

Το μυθιστόρημα αφορά μια μυστική συμμορία πέντε παιδιών με φόντο το θάλαμο ενός νοσοκομείου. Οι περιπέτειες της παράδοξης παρέας γεμάτες χιούμορ και τρυφερότητα αποκτούν σκηνικό αποτύπωμα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Η παράσταση ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Άνεσις.

Και μια παράσταση που αντιστρέφει τους ρόλους

AGKYRA GONEOTROFEIOΚλείνοντας το αφιέρωμα στις παραστάσεις που παιδιά, έφηβοι και οι γονείς τους μπορούν να δουν αυτό το χειμώνα στην Αθήνα, ας σημειώσουμε μια ιστορία για τους γονείς ή αλλιώς ένα ενήλικο παραμύθι για παιδιά ή και αντιστρόφως ένα παιδικό παραμύθι για ενήλικες.

Πρόκειται για το παραμύθι Γονεοτροφείο (εκδ. Άγκυρα) του Χρήστου Δασκαλάκη, που ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή Σωκράτη Πάτσικα και σκηνοθεσία Ευθύμη Χρήστου στο νέο Θέατρο Nous από τις 11 Δεκεμβρίου. 

Η παράσταση στοχεύει στην ανάδειξη των βασικών και κρίσιμων ερωτημάτων που αποτελούν και τους άξονες του βιβλίου: Υπάρχει άραγε η «ιδανική» οικογένεια; Αν υπήρχε ένα ίδρυμα γονέων όπου τα παιδιά θα πήγαιναν να «διαλέξουν» γονείς, πώς θα ήταν αυτό; Τελικά τι θέλουν οι γονείς από τα παιδιά και τι αποζητούν τα παιδιά από τους γονείς τους; Οι επιλογές είναι πολλές. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι το πλέον δυναμικό κοινό για το θέατρο και το βιβλίο. Το στοίχημα είναι διαρκές.


Η Ελευθερία Ράπτου είναι θεατρολόγος-εκπαιδευτικός και κριτικός θεάτρου.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...
Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Κριτική παρουσίαση της παράστασης «Πινόκιο» που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και επιλογή δέκα βιβλίων για να συναντηθούν τα παιδιά με τον ήρωα του Κάρλο Κολόντι.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Υ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανατρέχουμε στην «Ανθολογία Ποίησης για παιδιά και νέους» του Νικηφόρου Βρεττάκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ομάδα 018

Πριν από ακριβώς 45 χρόνια, τον Μάρτιο του 1979, ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εξ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...
Αλεξάνδρα Μπουσίου: «Έχω υποφέρει αρκετά από όσα πίστευαν οι άλλοι ότι πρέπει να γίνω ή να είμαι»

Αλεξάνδρα Μπουσίου: «Έχω υποφέρει αρκετά από όσα πίστευαν οι άλλοι ότι πρέπει να γίνω ή να είμαι»

Με αφορμή το εικονογραφημένο βιβλίο της «Ήταν ένα ψαρόνι» (εκδ. Κλειδάριθμος) συζητάμε με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μπουσίου για την ανάγκη να ακολουθεί κανείς τα όνειρά του δίχως να ενδιαφέρεται τι πιστεύουν οι άλλοι. Κεντρική εικόνα: © Νίκος Κουστένης. 

Συνέντευξη στην ...

«Γονεϊκότητα» του Νίκου Γεωργίου – Τρόποι και μέθοδοι να γίνεις καλύτερος γονιός

«Γονεϊκότητα» του Νίκου Γεωργίου – Τρόποι και μέθοδοι να γίνεις καλύτερος γονιός

Για το βιβλίο του Δρ. Νίκου Γεωργίου «Γονεϊκότητα» (εκδ. Πεδίο). Ένας πλήρης οδηγός για τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Κεντρική εικόνα: από την ταινία «Just Go With It» με πρωταγωνιστή τον Άνταμ Σάντλερ. 

Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης 

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...
Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Κριτική παρουσίαση της παράστασης «Πινόκιο» που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και επιλογή δέκα βιβλίων για να συναντηθούν τα παιδιά με τον ήρωα του Κάρλο Κολόντι.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Υ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανατρέχουμε στην «Ανθολογία Ποίησης για παιδιά και νέους» του Νικηφόρου Βρεττάκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ομάδα 018

Πριν από ακριβώς 45 χρόνια, τον Μάρτιο του 1979, ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εξ...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ