
Έξι βιβλία γνώσεων για παιδιά που τα κινητοποιούν και στρέφουν τη σκέψη τους σε απίθανες επιστημονικές αναζητήσεις.
Επιμέλεια: Ελεάνα Κολοβού
Μια εικονογραφημένη αυτοβιογραφία της γης, το γοητευτικό ταξίδι της τροφής μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ιστορίες επιστημόνων που στέφθηκαν με επιτυχία παρά τα λάθη και τις δυσκολίες, ένας πλήρης, παιχνιδιάρικος οδηγός κατασκευής ενός σπιτιού, μια σειρά από μοναδικές ερωτήσεις παιδιών που απαντούν ειδικοί.
Βιβλία γνώσεων που οξύνουν τον παιδικό νου και στρέφουν τα παιδιά σε απίθανες επιστημονικές αναζητήσεις, ενσταλάζοντάς τους την πίστη στον εαυτό τους και στις προσπάθειές τους. Οι ευφάνταστες εικονογραφήσεις τους διεγείρουν ακόμη περισσότερο την περιέργεια και τη φιλομάθεια των νεαρών αναγνωστών.
Μπορεί μια μέλισσα να τσιμπήσει μια άλλη μέλισσα; Τζέμα Έλγουιν Χάρις (μτφρ. Νίκος Χατζόπουλος, εκδ. Φουρφούρι)
Το ερώτημα που έγινε και τίτλος του βιβλίου έρχεται από τον δίχρονο γιο της συγγραφέα και ζητάει άμεση απάντηση: Μπορεί άραγε μια μέλισσα να τσιμπήσει μια άλλη μέλισσα; Του ερωτήματος αυτού ακολούθησαν πολλά, και από τα φιλαράκια και τα ξαδέρφια του μικρού, και η αρθρογράφος Έλγουιν Χάρις τα συγκέντρωσε όλα και αποφάσισε να τα…παραδώσει στους ειδικούς. Περισσότερες από 100 πανέξυπνες ερωτήσεις και απορίες μικρών παιδιών φτάνουν στα αυτιά κορυφαίων επιστημόνων και επαγγελματιών: «Υπάρχουν ζώα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κάνουμε τον γύρο του κόσμου περπατώντας; Κάνει να τρώμε σκουλήκια;», μερικές από αυτές.
Ανάμεσα στους ειδικούς που με ενθουσιώδη τρόπο απαντούν τις απαντούν μία προς μία, βρίσκουμε τον Νόαμ Τσόμσκυ, τον Ντέιβιντ Ατένμπορο, τον Γκόρντον Ράμζεϊ και τον Αλέν ντε Μποτόν.
Η απόλυτη βιογραφία της γης, Νικ Λαντ (μτφρ. Αλεξάνδρα Γουργιώτη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
Αυτή είναι η απόλυτη βιογραφία της γης ή αλλιώς όλα όσα θέλουν να μάθουν τα παιδιά για τον πλανήτη μας, όπως τα αφηγείται…η ίδια η γη, μέσω του συγγραφέα Νικ Λαντ, έμπειρου δημιουργού στον τομέα της εκλαϊκευμένης επιστήμης. Με ξεκαρδιστική εικονογράφηση, με ομιλούντες πλανήτες και ουράνια σώματα που εξηγούν και δίνουν πληροφορίες παίζοντας μουσική και χορεύοντας, τα παιδιά πιάνουν το νήμα από το big bang και προχωρούν στις σημαντικές φάσεις της εξέλιξης της γης και της ζωής πάνω σε αυτήν.
Της συνέντευξης της γης έπονται και σκέψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ύπαρξη κάθε είδους ζωής και στο μέλλον. Το βιβλίο εντάσσεται στην αξιόλογη σειρά «Επιστήμη για παιδιά και εφήβους» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
Πώς να κατασκευάσεις ένα σπίτι, Μάρτιν Σοντόμκα (μτφρ. Άννα Τσακαλίδου, εκδ. Historical Quest)
Ένα ακόμα βιβλίο της σειράς «Τεχνικά παραμύθια» του πολυμήχανου Τσέχου δημιουργού Μάρτιν Σοντόμκα μόλις κυκλοφόρησε, και η αλήθεια είναι πως δεν το χορταίνουμε: αφού μάθαμε πώς να κατασκευάζουμε ένα σιδηρόδρομο, ένα αεροπλάνο και μια μοτοσυκλέτα, έφτασε η ώρα για την κατασκευή ενός σπιτιού. Ένας ποντικός κι ένας σπουργίτης αναλαμβάνουν να χτίσουν ένα σπίτι από το μηδέν: επιλέγουν το οικόπεδο, φτιάχνουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια, ρίχνουν θεμέλια, σηκώνουν τοίχους, βάζουν σκεπή, σωλήνες, θέρμανση και τέλος, βάφουν και διακοσμούν.
Η ιστορία με όλες τις πληροφορίες δένει με λεπτομερή διαγράμματα και μοναδικά παραστατική εικονογράφηση του ίδιου του μηχανολόγου– εικονογράφου– παραμυθά Σοντόμκα, που καταφέρνει μέσα από ένα «τεχνικό», όπως το ονομάζει, παραμύθι, να υπογραμμίσει την αξία της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας.
Όταν όλα πήγαν στραβά, Μαξ Τεμπορέλλι/ Μπάρμπαρα Γκότσι (μτφρ. Εύη Γεροκώστα, εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη)
Τι θα γινόταν αν ο Τόμας Έντισον τα είχε παρατήσει με την πρώτη αναποδιά; Αν ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι είχε πιστέψει πως τα λάθη του σήμαιναν πως θα αποτύχει; Θα είχε δημιουργήσει η Στέφανι Λουίζ Κουόλεκ το κέβλαρ, το υλικό που χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αν τα πειράματα που πήγαν στραβά την είχαν αποθαρρύνει; Σε αυτό το βιβλίο θα βρούμε τις γοητευτικές ιστορίες 10 ανθρώπων που διέπρεψαν επειδή επέμειναν και έφτασαν σε σπουδαίες ανακαλύψεις μετά από αμέτρητες προσπάθειες, ακόμα και…κατά λάθος.
Η εικονογράφηση και τα μίνι- κόμικ για τον κάθε ήρωα που επιμελήθηκε η Ανιέζε Ιννοτσέντσε, δείχνουν με ιδιαιτέρως διασκεδαστικό τρόπο στα παιδιά πώς να «αγκαλιάσουν» τα λάθη τους και να καλλιεργήσουν την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά τους.
Το εργαστήρι του εφευρέτη, Ρουθ Έιμος (κείμενο) και Στέισι Τόμας (εικονογράφηση), (μτφρ. Ειρήνη Παϊδούση, εκδ. Μεταίχμιο)
Πώς η μία δημιουργική σπίθα φέρνει την άλλη... ώσπου γεννιέται μια εφεύρεση; Σε αυτό το ερώτημα απαντά το βιβλίο της Ρουθ Έιμος που είναι μια περιήγηση σε δέκα εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο. Τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς, πότε και γιατί επινοήθηκαν και γνωρίζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτές. Για παράδειγμα, μαθαίνουν πώς η μελέτη της Έιντα Λάβλεϊς πάνω στο έργο του Τσαρλς Μπάμπατζ οδήγησε στον πρώτο κώδικα υπολογιστή ή πώς η τεχνολογία του Αφροαμερικανού Λιούις Λάτιμερ έκανε πραγματικότητα τον λαμπτήρα του Τόμας Έντισον. Κείμενο και εικονογράφηση οδηγούν τα παιδιά στη συνειδητοποίηση ότι όσα δημιουργούνται σήμερα συμβαίνουν χάρη σε μια ατέλειωτη σειρά από εφευρέσεις και εφευρέτες που προηγήθηκαν.
Πρόκειται για το πρώτο παιδικό βιβλίο της βραβευμένης εφευρέτριας Ρουθ Έιμος, με λεπτομερή εικονογράφηση από τη Στέισι Τόμας.
Γιατί δεν με χωνεύεις; Ναταλί Λεκαίγ– Μουλέν (μτφρ. Σοφία Γρηγορίου, εκδ. Άμμος)
Δεν υπάρχει παιδί που δεν θα ξετρελαθεί με τις απίθανες ιστορίες με πρωταγωνιστή το ίδιο του το σώμα: Πού ακριβώς πηγαίνει η μπουκιά που βάζουμε στο στόμα μας; Ποιες τροφές κάνουν καλό στο σώμα μας και ποιες το βλάπτουν; Γιατί έχουμε αέρια και καμιά φορά μας πιάνει διάρροια;
Δεκάδες μικροσκοπικά ανθρωπάκια βρίσκονται μέσα στο σώμα, στην εξαιρετική εικονογράφηση του Λιονέλ Σερ, για να μας καθοδηγήσουν βήμα βήμα στο θαυμαστό ταξίδι της πέψης, πάνω στα σκούτερ τους, φορώντας στολή δύτη ή κρατώντας την ομπρέλα τους!