Έξι ξεχωριστές αναγνωστικές προτάσεις για τα πρωτάκια που ανυπομονούν, που ανησυχούν, που δεν ξέρουν πού να βάλουν τόνο, που μένουν στον προσφυγικό καταυλισμό, που ετοιμάζονται για την πρώτη τους φορά στα θρανία.
Επιλογή: Ελένη Κορόβηλα
Τετράδια, κασετίνες και τα πρώτα σχολικά βιβλία μπήκαν στις (συχνά παραφορτωμένες) τσάντες των μικρών μαθητών που ξεκινούν την Α' δημοτικού. Τα πρωτάκια έχουν πολλές δουλειές αυτό το διάστημα.
Έχουν όμως και πολλή ανάγκη από καλή παρέα. Μαζί με το πρώτο τους αναγνωστικό, που πια έχει αντικατασταθεί από τα βιβλία της γλώσσας, προτείνουμε βιβλία για το απόγευμα, πριν από τον ύπνο, για το σαββατοκύριακο.
01/ 30+1 Βιβλιοπαιχνιδίσματα της Παναγιώτας Στρίκου - Τομοπούλου, (εκδ. Κέδρος)
Τα βιβλία παραλήφθηκαν, οι ετικέτες κολλήθηκαν. Όμως το ερώτημα τι μπορείς να κάνεις με ένα βιβλίο, παραμένει. Στο βιβλίο της Παναγιώτας Στρίκου - Τομοπούλου τα μικρά παιδιά θα βρουν πολλές ιδέες και προτάσεις, μία για κάθε μέρα του μήνα, για να γίνει η ανάγνωση ένα δημιουργικό παιχνίδι.
Ένα βιβλίο με δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που δίνουν το έναυσμα για αναγνωστικές περιπέτειες στο σπίτι ή στο σχολείο.
02/ Τόνοι, τόνοι και Τόνι του Πάνου Χριστοδούλου (εκδ. Μεταίχμιο)
Σχολείο σημαίνει και μπερδέματα και τρελοκαταστάσεις, όπως η ιστορία του Τόνι που έγραψε ο Πάνος Χριστοδούλου και εικονογράφησε η Σοφία Παπαδοπούλου. Με αφετηρία ότι δεν είναι καλό πράγμα οι φωνές και ότι μπορεί να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις, ο Χριστοδούλου αφηγείται μια ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί αν ένας μαθητής ξεχάσει τους τόνους του!
«Πού είναι οι τόνοι; Θέλω τόνους!», αναφωνεί ο δάσκαλος και ψάρια, σημεία στίξης και μαθητές ψάχνουν να βρουν το νόημα στις λέξεις που μαθαίνουν για πρώτη φορά.
03/ Το Σχολείο πάει σχολείο του Άνταμ Ρεξ (εκδ. Παπαδόπουλος)
Ένα έξυπνο παιχνίδι αντριστροφής ρόλων θα απολαύσουν τα μικρά παιδιά στην εικονογραφημένη ιστορία (από τον Κρίστιαν Ρόμπινσον) με ήρωα το ίδιο το Σχολείο που τρίζει από αγωνία στη σκέψη πως σύντομα θα γεμίσει από παιδιά.
Η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς το γεμίζει προσμονή αλλά και ανησυχία κι ανασφάλεια, συναισθήματα οικεία στα περισσότερα πρωτάκια. Τι θα κάνουν τα παιδιά μόλις μπουν μέσα; Θα το συμπαθήσουν; Θα του φερθούν όμορφα;
04/ Το κουτί του Σιλάν της Άλκηστης Χαλικιά (εκδ. Ίκαρος)
Για τα παιδιά που δεν θα ξεκινούν για το σχολείο από το σπίτι αλλά από κάποια δομή φιλοξενίας προσφύγων, το σχολείο θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Στο βιβλίο που εικονογράφησε η Ντανιέλα Σταματιάδη, ο μικρός Σιλάν πηγαίνει κάθε μέρα στο σχολείο έχοντας μαζί του το κουτί του. Περνάει πολύ ωραία εκεί: παίζει με τα άλλα παιδιά, ζωγραφίζει, μαθαίνει μουσική, αλλά δεν αποκαλύπτει στους συμμαθητές του -όσο κι αν εκείνοι επιμένουν- τι έχει μέσα στο κουτί του.
Όταν στο τέλος της ιστορίας, το περιεχόμενό του αποκαλύπτεται, οι φίλοι του Σιλάν, αλλά και οι αναγνώστες του βιβλίου θα νιώσουν μεγάλη συγκίνηση και θα πάρουν μεγάλη χαρά.
05/Οδός των φίλων: Δε θέλω να πάω σχολείο της Σιλβέν Ζαουί (μτφρ. Κατερίνα Αρμενιάκου, εκδ. Μεταίχμιο)
Ο Τιμ, η Μία, ο Σαμ, ο Έντζο και η Ρόουζ μένουν στην ίδια πολυκατοικία και είναι αχώριστοι φίλοι. Κάθε απόγευμα, υπό τη «συνωμοτική επίβλεψη» του κυρίου Μορίς, του θυρωρού, μαζεύονται στην αυλή για να παίξουν, να μοιραστούν τις χαρές τους και τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητάς τους και να βρουν όλοι μαζί λύσεις.
Ήρθε η ώρα να ξανανοίξουν τα σχολεία και την προηγούμενη μέρα ο Σαμ έχει πονόκοιλο. Οι φίλοι του καταλαβαίνουν αμέσως πως στην πραγματικότητα του φταίει η επιστροφή στα θρανία. Ευτυχώς, η Μία έχει μια σούπερ ιδέα: μαζί οι πέντε φίλοι θα απαριθμήσουν όλους τους λόγους που υπάρχουν για να σου αρέσει το σχολείο, και θα τον βοηθήσουν να ξαναβρεί τη χαρά της ζωής!
06/ Μα τι κάνουν οι μεγάλοι όλη μέρα; της Βιρζινί Μοργκάν (μτφρ. Ελένη Μπακογεώργου, εκδ. Πατάκη)
Μια από τις μεγάλες αγωνίες των μικρών, ακόμη κι όταν ξέρουν πάρα πολύ καλά τι δουλειά κάνουν οι γονείς τους, είναι «τι κάνουν οι μεγάλοι όλη μέρα;» Θα βρουν την απάντηση και μαζί την αφορμή για καθησυχαστικές και διασκεδαστικές συζητήσεις με τους ενήλικες, παρέα με τους οποίους θα διαβάσουν το βιβλίο αυτό που μιλάει για περισσότερα από εκατό επαγγέλματα.
Θα ανακαλύψουν δεκατέσσερις διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, όπως η φάρμα, το νοσοκομείο ή το σχολείο.
* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.