Προδημοσίευση αποσπάσματος από το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά από 4 ετών της Μαρίνας Γιώτη «Το νησί του Ποτέ-Ποτέ» το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Ο Ποτέ-Ποτέ είναι μια μικρή στρουθοκάμηλος
που κάθεται σε ένα πανέμορφο, μικροσκοπικό νησί στη μέση του Ωκεανού και απολαμβάνει τον χυμό του.
Η μέρα είναι μαγευτική και εκείνος νιώθει σαν να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου.
Το νησί του είναι απλά ΤΕΛΕΙΟ και δεν το αλλάζει με ΤΙΠΟΤΑ.
Κάτι συμβαίνει όμως με το «τέλειο» νησί του Ποτέ-Ποτέ. Φαίνεται… ότι βουλιάζει!
Παρά τις προειδοποιήσεις φίλων και περαστικών, ο Ποτέ-Ποτέ αρνείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Τι θα συμβεί τελικά στον Ποτέ-Ποτέ; Θα καταφέρει να προσαρμοστεί ή θα βουλιάξει μαζί με το νησί του;
Η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη επιστρέφει με ένα νέο βιβλία για παιδιά με θέμα την ψυχική ενδυνάμωση. Η ιστορία του Ποτέ-Ποτέ μιλά για το πώς μπορούμε να αξιοποιούμε τις εκάστοτε συνθήκες, για να μετατρέπουμε τα εμπόδια σε εφόδια για την εξέλιξή μας. Έχοντας στον πηρύνα του τη ρήση του Ηράκλειτου ότι «η μόνη σταθερά της ζωής είναι η αλλαγή», το νέο παραμύθι της Μαρίνας Γιώτη είναι μια ιστορία που αποδεικνύεται κάθε μέρα πιο επίκαιρη από ποτέ για την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα στις αλλαγές της ζωής, αλλά και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η προσαρμοστικότητα είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές, τις προκλήσεις και τις νέες καταστάσεις στη ζωή́.
Η σημασία της προσαρμοστικότητας:
Η προσαρμοστικότητα είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές, τις προκλήσεις και τις νέες καταστάσεις στη ζωή́. Ως γονείς, συχνά εστιάζουμε στους βαθμούς των παιδιών μας, στις γνώσεις που αφομοιώνουν, και σχεδιάζουμε το μέλλον τους με όρους του σήμερα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους προσφέρουμε ένα ασφαλές μέλλον. Όμως, μερικές φορές η ζωή́ παρουσιάζει αναπάντεχες, δραματικές αλλαγές, οι οποίες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά τους, αλλαγές που, επειδή δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε, δεν μπορούμε και να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας γι’ αυτές. Νομίζουμε ότι, απομακρύνοντας συνεχώς τα εμπόδια από́ τη ζωή τους, εξασφαλίζουμε μια καλύτερη ζωή για εκείνα. Όμως, αυτό́ που στην πραγματικότητα καταφέρνουμε είναι να υπονομεύουμε την ψυχική́ τους ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα να χάνουν την ικανότητα χειρισμού δύσκολων καταστάσεων και, τελικά, την αυτοεκτίμησή τους.
Ένα βιβλίο για όλα τα «ποτέ» που καμιά φορά χρειάζονται μια μικρή προσπάθεια από εμάς για να γίνουν «πότε».
Υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς:
- Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4+ ετών και περιλαμβάνει ιδέες για γονείς, ώστε να καλλιεργήσουν την προσαρμοστικότητα στα παιδιά τους.
- Από τις 4/10 θα μπορείτε να βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου εδώ.
Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων marketing, sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της.
Εδώ και περίπου μία δεκαετία γράφει και εικονογραφεί ιστορίες για παιδιά. Είναι μεταξύ άλλων η δημιουργός του πολυδιαβασμένου Γέτι, η δύναμη του ακόμη με έναν φανταστικό ήρωα που εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στη σημασία της λέξης «ακόμη», δίνοντας τους ένα σημαντικό εφόδιο για να μην το βάζουν κάτω με τις αποτυχίες. Το βιβλίο της Γέτι, η δύναμη του ακόμη βασίζεται στη θεωρία της νοοτροπίας της ανάπτυξης. Κάθε αποτυχία είναι μια πρόκληση για να αναπτυχθούν οι ικανότητες των παιδιών.
Το προηγούμενο βιβλίο της, Τα Φλαφ της ευτυχίας, είναι ένα ποιητικό, φωτεινό και αισιόδοξο εικονογραφημένο παραμύθι που δείχνει σε μικρούς, αλλά και μεγάλους, ότι ο δρόμος για την ευτυχία περνά από την ευγνωμοσύνη.