Σάντρα Ελευθερίου: «Φοβάμαι μήπως έχω "εγκλωβιστεί" στην ψηφιακή εικονογράφηση»

Η εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων Σάντρα Ελευθερίου μιλά για το πώς «διάβαζε» πρώτα τις εικόνες των βιβλίων όταν ήταν μικρή, για τις νερομπογιές που της λείπουν και για την εικονογράφησή της στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

Η Σάντρα Ελευθερίου εκτός από εικονογράφος είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Και πώς να μην είναι, όταν από μικρή ακόμα όταν έπαιρνε ένα βιβλίο στα χέρια της «διάβαζε» πρώτα τις εικόνες και μετά το κείμενο. 

Ζει και εργάζεται στη Λάρνακα της Κύπρου και το έργο της έχει διακριθεί αρκετές φορές – από το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (που έχει κερδίσει έξι φορές!) μέχρι το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για το βιβλίο της Ο φύλακας του οκτώ – η αρχή… (εκδ. Ελληνοεκδοτική).

Έχει συνεργαστεί με δεκάδες συγγραφείς στον χώρο του παιδικού βιβλίου, ενώ οι τελευταίες της δουλειές είναι λίγο διαφορετικές. Επιμελήθηκε την εικονογράφηση δύο πολύ σημαντικών βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη, Στα παλάτια της Κνωσού και Μέγας Αλέξανδρος, που αμφότερα έχουν κυκλοφορήσει –ειδικά για παιδιά και εφήβους– από τις εκδόσεις Διόπτρα.

sandra eleftheriou 7

Ποια είναι η αγαπημένη σας τεχνική εικονογράφησης; Πώς θα χαρακτηρίζατε το στυλ σας;

Σε κάθε ανάθεση προσαρμόζομαι στο κείμενο, οπότε δε νιώθω πως έχω ιδιαίτερο στυλ. Ούτε και το προσπαθώ, γιατί πιστεύω θα αφαιρούσε από την χαρά της δημιουργίας. Φοβάμαι μήπως έχω «εγκλωβιστεί» στην ψηφιακή εικονογράφηση. Mου λείπουν οι νερομπογιές και τα πινέλα αν και τα χρησιμοποιώ πού και πού για να φτιάξω τις υφές που βάζω στις εικόνες μου – αλλά και η εικονογράφηση στο τάμπλετ μου προσφέρει απεριόριστες επιλογές υλικών, καμβάδων και στυλ.

sandra eleftheriou 3

Από που παίρνετε έμπνευση; Προσπαθείτε να βρείτε στις ιστορίες στοιχεία που σας «συγκινούν»;

Όταν πέσει στα χέρια μου ένα ξεχωριστό κείμενο, η χαρά είναι μεγάλη. Η προσέγγιση και εξέλιξη της ιστορίας, ο ήρωας που δεν έχω ξανασυναντήσει, η αφήγηση που θα με συγκινήσει, θα με ιντριγκάρει ή θα με κάνει να γελάσω θα γίνουν αφορμή για να πλάσω εικόνες.

Θέλω ό,τι έχει να μου πει ο συγγραφέας, να μου το πει μέσα από το κείμενό του.

Πόση ελευθερία έχετε κατά την εικονογράφηση; Πού τελειώνουν τα όρια του συγγραφέα και πού ξεκινούν αυτά του εικονογράφου;

Ευτυχώς, έχω μεγάλη ελευθερία σε όλες τις συνεργασίες που έχω κρατήσει. Είναι δύσκολο να δημιουργείς μέσα σε πλαίσια, για μένα τουλάχιστον. Θέλω ό,τι έχει να μου πει ο συγγραφέας, να μου το πει μέσα από το κείμενό του. Κι αν υπάρχει κάτι που δεν έχει γράψει αλλά θέλει να φανεί ή αν είναι σημαντικό, παρότι δεν δίνεται μέσα από το κείμενο, να ζωγραφίσω κάτι ή κάποιον με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τότε μου βάζει μια παρενθεσούλα, έναν αστερίσκο. Αυτό για κείμενα με πάνω από 1000 λέξεις. Όσο μικραίνει το κείμενο, τόσο πιο απαραίτητη γίνεται η συνεργασία με τον συγγραφέα. Στο εικονοβιβλίο ή το βουβό βιβλίο, δεν μπορείς να δουλέψεις χωρίς καθοδήγηση. Αν βέβαια γνωρίζεις τον/την συγγραφέα, ή έχετε ξανασυνεργαστεί, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Ξέρεις τι έχει στο μυαλό και πώς να το αποδώσεις.

sandra eleftheriou 4

Τι σας τράβηξε στον χώρο του βιβλίου και της εικονογράφησης; Ένας καλός εικονογράφος πρέπει να είναι και φανατικός αναγνώστης ή δεν έχει και τόση σημασία;

Από μικρή, όταν έπαιρνα βιβλίο στα χέρια μου, «διάβαζα» πρώτα τις εικόνες και μετά το κείμενο. Η έμπνευσή μου για να εικονογραφήσω δεν ήταν το κείμενο, αλλά οι εικόνες. Τώρα, σαν επαγγελματίας, εκ των πραγμάτων λειτουργώ διαφορετικά, αλλά πιστεύω το ίδιο στη δύναμη της εικόνας. Νομίζω πως αυτό που χρειάζεσαι ως εικονογράφος, είναι να ενημερώνεσαι, να μελετάς και να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα. Κι αν είσαι φανατικός αναγνώστης, ακόμη καλύτερα γιατί διαβάζοντας, εκπαιδεύεις τη φαντασία σου και καλλιεργείς τη σχέση σου με το βιβλίο.

sandra eleftheriou 5

Είχατε κάποιο αγαπημένο εικονογραφημένο βιβλίο ως παιδί; Επηρέασε, πιστεύετε, τον τρόπο που δημιουργείτε σήμερα;

Αγαπημένο βιβλίο ήταν το Ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο, με υπέροχη εικονογράφηση. Κάποιες φορές το διάβαζα, τις περισσότερες χανόμουν στις εικόνες του. Στις πρώτες μου συνεργασίες ίσως οι εικόνες μου να αντλούσαν έμπνευση απ’ το συγκεκριμένο βιβλίο, τώρα όμως, έχοντας δει χιλιάδες άλλες εικόνες, ζωγράφους και εικονογράφους, οι εικόνες μου απέχουν πλέον απ’ αυτές του αγαπημένου μου βιβλίου.

Το δύσκολο είναι πως όσο μοιραζόμαστε φωτογραφίες και εικόνες μας στο διαδίκτυο (που είναι σχεδόν απαραίτητο πλέον) συντείνουμε στην εξέλιξη του ΑΙ προμηθεύοντάς το με υλικό για τελειοποίησή του.

Σας τρομάζει η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης; Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να αντικατασταθείτε από το AI;

Με προβληματίζει η τόσο ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και φοβάμαι για την επιβίωση της επόμενης γενιάς εικονογράφων και δημιουργών. Εγώ είμαι στα πρόθυρα σύνταξης. Το δύσκολο είναι πως όσο μοιραζόμαστε φωτογραφίες και εικόνες μας στο διαδίκτυο (που είναι σχεδόν απαραίτητο πλέον) συντείνουμε στην εξέλιξη του ΑΙ προμηθεύοντάς το με υλικό για τελειοποίησή του.

sandra eleftheriou 6

Γιατί θα ήταν καλό για τα παιδιά να ζωγραφίζουν περισσότερο και να ασχολούνται με τα εικαστικά; Προτείνετε ένα-δυο πρακτικά κόλπα, ενόψει καλοκαιριού.

Η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή εικαστικής τέχνης προσφέρει πέρα από ώρες διασκέδασης, την χαρά της δημιουργίας και της απόλυτης ελευθερίας. Τα παιδιά μπορούν να δουλέψουν σε ομάδες, με κάποιον φίλο, γονιό, ή από μόνα τους. Να φτιάξουν οτιδήποτε και με οποιοδήποτε υλικό.

Να βάψουν ένα γλαστράκι, να μαζέψουν βότσαλα και να ζωγραφίσουν πάνω τους, ή να τα κολλήσουν μεταξύ τους και να φτιάξουν βαρκούλες κι αστεράκια, να φτιάξουν βυθό βάζοντας σ’ ένα βάζο άμμο, κοχύλια, πετρούλες ή ότι άλλο θέλουν και να κρεμμάσουν με κλωστή στην εσωτερική μεριά του πώματος ένα ψαράκι (ή πολλά) που ζωγράφισαν ή μια γοργόνα, ώστε να μοιάζει σα να κολυμπά.

Χίλιες δυο δημιουργίες που μόνο φαντασία χρειάζονται. Να φτιάξουν ένα διακοσμητικό τοίχου κολλώντας σε σχοινί όστρακα ή κλαράκια ή ό,τι άλλο τους αρέσει (κι αν θέλουν μπορούν να τα βάψουν ή να ζωγραφίσουν πάνω τους) και μετά να δέσουν το σχοινί πάνω σε κρεμάστρα (κι αυτά μπορούν να τα βάψουν ή να τα ζωγραφίσουν).

Μέγας Αλέξανδρος Στα παλάτια της Κνωσού
   

Τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη που φιλοτεχνήσατε (Μέγας Αλέξανδρος, Στα παλάτια της Κνωσού, εκδ. Διόπτρα) είναι ιστορικά μυθιστορήματα που απευθύνονται σε παιδιά (και όχι μόνο βέβαια). Πώς προσεγγίσατε την εικονογράφησή τους; Σας δυσκόλεψαν οι τόσο εξειδικευμένες θεματικές; Ή νιώσατε ελεύθερη να δημιουργήσετε αφήνοντας στην άκρη ό,τι έχουμε στο μυαλό μας γι’ αυτούς τους μύθους;

Το σκεπτικό πίσω από την έκδοση και των δύο βιβλίων, ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά του δημοτικού, το έργο του Ν. Καζαντζάκη. Δεν ξέρω αν η προσέγγισή μου ήταν σωστή σε τόσο υπέροχα κείμενα, ζωγράφισα αυτό που θα ήθελα να δω εγώ στην ηλικία των παιδιών. Η συνεργασία με τις εκδόσεις Διόπτρα ήταν όπως πάντα εξαιρετική, μου έδωσαν όλη την ελευθερία να εικονογραφήσω όπως κρίνω καλύτερα. Εύχομαι το τελικό αποτέλεσμα να έχει αρέσει.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ανδρεοπούλου: Οι γονείς πρέπει να βλέπουν τις Πανελλήνιες σαν μια τελετή ενηλικίωσης

Σοφία Ανδρεοπούλου: Οι γονείς πρέπει να βλέπουν τις Πανελλήνιες σαν μια τελετή ενηλικίωσης

Πανελλήνιες: πώς στηρίζουμε ως γονείς τους εφήβους μας στη διάρκεια των εξετάσεων και μετά από αυτές; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες γονείς δίνει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Σοφία Ανδρεοπούλου. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

...

Λύντη Γαλάτη: «Όσο διαβάζουμε στοχαζόμαστε, διευρύνουμε τους γνωστικούς μας ορίζοντες»

Λύντη Γαλάτη: «Όσο διαβάζουμε στοχαζόμαστε, διευρύνουμε τους γνωστικούς μας ορίζοντες»

Η υπεύθυνη παιδικού βιβλίου των εκδόσεων Διόπτρα, Λύντη Γαλάτη, μιλά για τη «γενιά της οθόνης» και την πρόκληση να αγαπήσει το έντυπο βιβλίο, τα στερεότυπα και πώς καταπολεμούνται μέσα από τα βιβλία, την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ εξηγεί γιατί η εκδοτική βιομηχανία έχει μέλλον και πολλές θέσεις εργασίας.  

...
Οι Μαρία Αγγελίδου & Άγγελος Αγγελίδης στον κόσμο του Σελ Σιλβερστάιν: «Όλα τα κείμενά του βρίθουν από δικές του λέξεις»

Οι Μαρία Αγγελίδου & Άγγελος Αγγελίδης στον κόσμο του Σελ Σιλβερστάιν: «Όλα τα κείμενά του βρίθουν από δικές του λέξεις»

Με αφορμή τα έξι βιβλία του Shel Silverstein που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα μιλήσαμε με τους μεταφραστές Μαρία Αγγελίδου και Άγγελο Αγγελίδη, οι οποίοι συνυπογράφουν όλες τις μεταφράσεις των βιβλίων.

Επιμέλεια: 018

Κατά τη διάρκε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το κομμάτι που λείπει» και «Το κομμάτι που λείπει συνάντησε το μεγάλο Ο» του Σελ Σιλβερστάιν – Αναζητώντας το άλλο μας μισό

«Το κομμάτι που λείπει» και «Το κομμάτι που λείπει συνάντησε το μεγάλο Ο» του Σελ Σιλβερστάιν – Αναζητώντας το άλλο μας μισό

Για «Το κομμάτι που λείπει» και «Το κομμάτι που λείπει συνάντησε το μεγάλο Ο» του Σελ Σιλβερστάιν [Shel Silverstein]. Συγκινητικές περιπέτειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία ως βιβλία-οδηγοί δράσεων, ήδη από τις τάξεις του νηπιαγωγείου. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

...
Η βιβλιοθήκη των γονιών για τη νέα σχολική χρονιά: Βιβλία για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους

Η βιβλιοθήκη των γονιών για τη νέα σχολική χρονιά: Βιβλία για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους

Ένας μικρός οδηγός με βιβλία για τη γονεϊκή βιβλιοθήκη που θα φανούν χρήσιμα για την καλύτερη κατανόηση του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών και των εφήβων. Βιβλία που δίνουν ιδέες, συμβουλές και απαντήσεις για όλα όσα απασχολούν τους γονείς.  

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...
«Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» του Ρ.Λ. Στάιν (κριτική) – Εφηβικό θρίλερ σε σχολικό περιβάλλον

«Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» του Ρ.Λ. Στάιν (κριτική) – Εφηβικό θρίλερ σε σχολικό περιβάλλον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» (μτφρ. Ειρηνη Παΐδούση) του Ρ.Λ. Στάιν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ανταγωνισμοί και ασφυκτικά πλαίσια στην πιο κρίσιμη ηλικία των εφήβων, στο τέλος του λυκείου, και ταυτόχρονα κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα και στον πρωταθλητισμό ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες»: Διαβάζοντας κάτω από τα αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό – 6+2  βιβλία για παιδιά και εφήβους

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες»: Διαβάζοντας κάτω από τα αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό – 6+2 βιβλία για παιδιά και εφήβους

Κοιτάζοντας τα αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό και διαβάζοντας 6+2 βιβλία για το σύμπαν και τα μυστικά του. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Καλοκαίρι και έναστρος ουρανός. Κάθε πεφταστέρι και μια ευχή. Κάθε νύχτα και μια ευκαιρία για παρατήρηση του κόσ...

Όταν οι γάτες μαθαίνουν στα παιδιά τα πάντα για την τέχνη: Τρία βιβλία που απογειώνουν το βλέμμα

Όταν οι γάτες μαθαίνουν στα παιδιά τα πάντα για την τέχνη: Τρία βιβλία που απογειώνουν το βλέμμα

Τρια βιβλία για παιδιά, για γατόφιλους όλων των ηλικιών (οι οποίοι εξ ορισμού είναι κατά βάθος παιδιά), για όσους ενδιαφέρονται για μια «λοξή» ματιά στο χώρο της τέχνης και της μάθησης.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

«Τι ξέρεις για το νερό;», λέει ο ζω...

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – 50 βιβλία για παιδιά από 0 έως 12 ετών

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – 50 βιβλία για παιδιά από 0 έως 12 ετών

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» σημαίνει καλοκαίρι με τα μάτια ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση. Προτείνουμε βιβλία για παιδιά από λίγων μηνών μέχρι 12 ετών. Για να τα διαβάσουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές, να διασκεδάσουν, να ταξιδέψουν με αυτά, να αντλήσουν δύναμη και να δουν τον κόσμο τους να γίνεται μεγαλύτερος.

...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ