baladeur

Χριστουγεννιάτικα, Πρωτοχρονιάτικα και γιορτινά. Έντεκα πανέμορφα βιβλία για μικρά παιδιά που μεταφέρουν μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.

Της Ελένης Κορόβηλα

PATAKIS KALE MOU AGIE VASILHΈνα βιβλίο-δώρο για μωρά και πολύ μικρά παιδιά που θα λατρέψουν να ανοίγουν τα παραθυράκια και να ξετυλίγουν τα δώρα του Άγιου Βασίλη, ώσπου να ανακαλύψουν το υπέροχο δώρο που κρύβει το πακέτο.

To Καλέ μου Άγιε Βασίλη (μτφρ. Ελένη Μπακογιώργου, εκδ. Πατάκη) του Rod Cambell είναι γεμάτο πολύχρωμες, ξεκάθαρες ζωγραφιές, με απλό αλλά δυνατό κείμενο και κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Ιδανικό δώρο για μικρά χεράκια και οπωσδήποτε και για πολύ παιδάκια έως 2 ετών που γνωρίζουν τη χαρά των δώρων και των Χριστουγέννων μέσα από όμορφα βιβλία προσαρμοσμένα για την ηλικία και τις ανάγκες τους.  

METAIXMIO PICO LOLA XMASΠίκο και Λόλα – Ένα τέλειο δώρο (εκδ. Μεταίχμιο) της Λίνας Σωτηροπούλου σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια. 

Μια σειρά με διασκεδαστικές ιστορίες γραμμένες σε απλά και λιτά στιχάκια, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός, μαγικός κόσμος.

Πρωταγωνιστές του οι γνωστοί αγαπημένοι των μικρών παιδιών, ο Πίκο και η Λόλα, δύο διαφορετικοί αλλά αχώριστοι φίλοι, που με τις περιπέτειές τους βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν πρώτες έννοιες όπως η φιλία, η αποδοχή και η συνεργασία και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

IKAROS ELATO XMASΤο έλατο των Χριστουγέννων (μτφρ. Μάνος Μπονάνος, εκδ. Ίκαρος) της Τζούλια Ντόναλντσον σε εικονογράφηση Βικτόρια Σαντόι.

Το Έλατο των Χριστουγέννων βασίζεται σε μια πολύ ιδιαίτερη Νορβηγική παράδοση που δημιουργήθηκε το 1947: σύμφωνα με αυτήν, ο δήμαρχος του Όσλο στέλνει κάθε χρόνο στη Βρετανία ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο – ένα δώρο που συμβολίζει την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, κι ένα ευχαριστώ για τη βοήθεια της Βρετανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δέντρο διασχίζει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου στέκει περήφανα, ολόφωτο, κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο, η Εταιρεία Ποιητών της Μεγάλης Βρετανίας ζητά από έναν ποιητή ή μια ποιήτρια να γράψει ένα ποίημα για να καλωσορίσει το δέντρο.

Η Τζούλια Ντόναλντσον έγραψε τους στίχους που αργότερα ενέπνευσαν τις εικόνες και έγιναν αυτό το βιβλίο προς τιμήν του χριστουγεννιάτικου δέντρου το 2020. Μια όμορφη, μαγευτική ιστορία σε ρίμα για την ελπίδα και τη σημασία των γιορτών.

PSYGHOGIOS RENA RWSSH ZAIRHO Aϊ Βασίλης και το Μαγεμένο Παστίτσιο (εκδ. Ψυχογιός) της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια.

Η μάγισσα Κουκού Κικιριρί Νυχτεριδολιλί ήταν θυμωμένη. Πλησίαζε παραμονή Πρωτοχρονιάς κι ήταν ολομόναχη. Κανένας δεν την αγαπούσε. Ήξερε καλά πως γι’ αυτό έφταιγε ο Αϊ-Βασίλης. Έτσι αποφάσισε να τον εκδικηθεί. Του μαγείρεψε παστίτσιο, το αγαπημένο του φαγητό, και το ράντισε με σκόνη από φταρνίσματα σαλιγκαριών. Ο Αϊ-Βασίλης έφαγε μια μεγάλη μπουκιά και μεταμορφώθηκε σε ένα… τεράστιο παπάκι. Ένα παπάκι που φορούσε τη στολή του Αϊ-Βασίλη! Μια ξεκαρδιστική γιορτινή ιστορία για τη σημασία της καλοσύνης, της προσφοράς, της αγάπης.

Η ιστορία της Ρένας Ρώση-Ζαϊρη πρωτοκυκλοφόρησε το 2010 και φέτος επανεκδόθηκε σε νέα σκληρόδετη έκδοση. 

METAIXMIO JIMMY FALLON5 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα (μτφρ. Μάρω Ταυρή, εκδ. Μεταίχμιο) του Τζίμι Φάλλον σε εικονογράφηση Ριτς Ντικς.

Ένα αγοράκι μετράει με ανυπομονησία αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα, σ’ αυτό το τρυφερό και αστείο χριστουγεννιάτικο βιβλίο από τον δημοφιλή Τζίμι Φάλον. 

Ο δημοφιλής Αμερικανός παρουσιαστής γνωστών και επιτυχημένων τηλεοπτικών σόου και κωμικός σταντ-απ δεν είναι η πρώτη φορά που γράφει ένα βιβλίο και δη για παιδιά. Με σπιρτάδα και χιούμορ αποτυπώνει την γνήσια αγωνία και την καθαρότητα των παιδικών προσδοκιών. 

PAPADOPOULOS XMAS LEGO12 μέρες για τα Χριστούγεννα (μτφρ. Κέλλυ Δημοπούλου, εκδ. Παπαδόπουλος) Lego.

Την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων, δύο καλοί φίλοι άρχισαν να ανταλλάσσουν δώρα… Πώς θα γιορτάσουν οι φίλοι μας την κάθε ημέρα έως τα Χριστούγεννα; 12 γιορτινές ημέρες με παιχνίδι και φαντασία, γεμάτες εκπλήξεις!

Ένα όμορφο βιβλίο όπου τα αγαπημένα τουβλάκια συνοδεύουν τα παιδιά σε μια χριστουτεννιάτικη περιήγηση μέσα από τις σελίδες ενός όμορφα εικονογραφημένου βιβλίου.  

PSYGHOGIOS TACHYDROMOS CHRISTOYGENNWNΓουίνστον, Ο ταχυδρόμος των Χριστουγέννων (μτφρ. Σοφία Γρηγορίου, εκδ. Ψυχογιός) σε κείμενο και εικονογράφηση Άλεξ Τ. Σμιθ.

«Καλή συνέχεια στην περιπέτειά σου. Φαίνεσαι πολύ γενναίο ποντικάκι και ξέρω ότι θα προλάβεις να παραδώσεις το γράμμα στον Άγιο Βασίλη πριν από τα Χριστούγεννα. Να προσέχεις πολύ! Καλή τύχη!» Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Γουίνστον βρίσκει παραπεταμένο ένα γράμμα που απευθύνεται στον Άγιο Βασίλη. Έτσι, αναλαμβάνει μια Πολύ Σημαντική Αποστολή: θα ψάξει να βρει τον Άγιο Βασίλη, ώστε να του παραδώσει το γράμμα προτού ξημερώσουν Χριστούγεννα. Καθώς ο Γουίνστον περιφέρεται στη γιορτινή πόλη, θα ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες, θα αποκτήσει μερικούς υπέροχους καινούριους φίλους και θα μάθει ότι μια πράξη καλοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευτυχισμένο τέλος.

Μια θαυμάσια, τρυφερή ιστορία για όλη την οικογένεια, που θα σας κρατήσει συντροφιά ενώ περιμένετε τα Χριστούγεννα. Αποτελείται από είκοσι τέσσερα κεφάλαια (και μισό), ενώ κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από μια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα, την οποία μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί στο σπίτι ή ακόμα και με φίλους.

KASTANIWTHS O AI VASILHS APERGEIΟ Αϊ-Βασίλης απεργεί (εκδ. Καστανιώτη) της Μαρίας Καραγιάννη σε εικονογράφηση Γιώργου Σγουρού. 

ΜΙα ιστορία για τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς τα δώρα τους από τον Αϊ-Βασίλη αλλά που δεν έχουν υπολογίσει ότι κείνος παίρνει την απόφαση να μη μοιράσει δώρα, αλλά να κάνει απεργία. Είναι τόσο κουρασμένος, ώστε το μόνο που θέλει είναι να κλειστεί στο δωμάτιό του και να απολαύσει επιτέλους τις γιορτές χωρίς να δουλεύει. Αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στα ξωτικά, τα οποία αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Αλήθεια, πώς θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς δώρα από τον Αϊ-Βασίλη; Θα καταφέρουν τα ξωτικά να δώσουν λύση στο πρόβλημα; Θα χρειαστούν άραγε βοήθεια; Θα καταλάβει τελικά ο Αϊ-Βασίλης πως χωρίς εκείνον οι γιορτές δεν μπορούν να είναι συναρπαστικές;

KASTANIWTHS ANAPLHRWMATIKOS AGIOS VASILHSΟ αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης (εκδ. Καστανιώτη) του Πολυχρόνη Κουτσάκη.

Μια ιστορία με έναν αναπάντεχο ήρωα, τον Μπάμπη που ζει σε μια φάρμα και θέλει μόνο ένα πράγμα, την ησυχία του. Η έκπληξή του είναι μεγάλη όταν η αγαπημένη του ξαδέρφη, που είναι γραμματέας του Αϊ Βασίλη, προσγειώνεται με το έλκηθρο και τους τάρανδους στην αυλή του. Η έκπληξή του είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν του ζητάει να πάρει τη θέση του Αϊ Βασίλη, που είναι άρρωστος. Ο Μπάμπης δεν θέλει να χάσει την ησυχία του. Οι τάρανδοι τον αντιπαθούν. Καμινάδες δεν ξέρει να ανεβοκατεβαίνει. Ούτε μπορεί να τα βάλει με τον μεγάλο εχθρό του Άγιου Βασίλη. Αλλά ακόμα κι αν ξεπερνούσε όλα αυτά εμπόδια, ποιος θα πίστευε τον Μπάμπη για Αϊ Βασίλη; 

METAIXMIO TRIGWNA KALANTAΕπιχείρηση Τρίγωνα Κάλαντα (μτφρ. Μαρία Μαντή, εκδ. Μεταίχμιο) της Γιούλι Τσε σε εικονογράφηση Θέντας Μιμηλάκη.

Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Ο Τζος και η Λένα είναι πολύ αναστατωμένοι: όπως συνηθίζεται στη Γερμανία, έχουν ετοιμάσει για το αγγελάκι των Χριστουγέννων τη λίστα με τα δώρα τους. Μένει μόνο ο χριστουγεννιάτικος περίπατος, και όταν γυρίσουν, θα τα βρουν να τους περιμένουν κάτω από το δέντρο! Ο περίπατος τελειώνει και τα παιδιά ορμάνε στο σαλόνι. Και αντικρίζουν… το απόλυτο τίποτα.

Ούτε το αγγελάκι των Χριστουγέννων είναι εκεί ούτε τα δώρα τους. Ο μόνος χαρούμενος είναι ο μπαμπάς, παθιασμένος ορνιθολόγος, που μόλις πριν από λίγο βρήκε ένα ασυνήθιστο τραυματισμένο πουλί. Ο Τζος και η Λένα έχουν μια υποψία και καταστρώνουν ένα σχέδιο.

Μαζί με τους φίλους τους επισκέπτονται τον Ορνιθολογικό Σταθμό και βλέπουν αυτό που οι ενήλικες αγνοούν: κουλουριασμένο μέσα στο κλουβί και τυλιγμένο στα μεγάλα φτερά του βρίσκεται το αγγελάκι των Χριστουγέννων!

+ 1

dioptra megales prosdokiesΈνα από τα πιο αγαπημένα βιβλία του Τσαρλς Ντίκενς, ειδικά διασκευασμένο για παιδιά από την Αργυρώ Πιπίνη είναι οι Μεγάλες Προσδοκίες

Ο Πιπ, η μις Χάβισαμ, η Εστέλλα, ο Τζο - μια ελεγεία στην αιώνια αγάπη, μια ιστορία για τις προσδοκίες και τη ματαίωση, για την πίστη στο αδύνατο. Ήρωες ολοζώντανοι ενός κόσμου αναγνωρίσιμου ακόμα και σήμερα, εκατόν εξήντα χρόνια αργότερα.

Ενα βιβλίο αναφοράς για αναγνώστες κάθε ηλικίας από τον εμβληματικό συγγραφέα της βικτοριανής Αγγλίας.


 * Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...
Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Κριτική παρουσίαση της παράστασης «Πινόκιο» που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και επιλογή δέκα βιβλίων για να συναντηθούν τα παιδιά με τον ήρωα του Κάρλο Κολόντι.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Υ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

«Αγνοείται» της Μπριζίτ Ζιρό (κριτική) – Ένα μυθιστόρημα για εφήβους και για όλους

«Αγνοείται» της Μπριζίτ Ζιρό (κριτική) – Ένα μυθιστόρημα για εφήβους και για όλους

Για το μυθιστόρημα για εφήβους και νέους «Αγνοείται» (εικόνες: Λορί Λεκού, μτφρ. Μαρίζα Ντεκάστρο) της Μπριζίτ Ζιρό [Brigitte Giraud] που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Κεντρική εικόνα: από την ταινία «Άγρια βλαστάρια» (1994) του Αντρε Τεσινέ.

Γράφει ο Μάνος Κοντολέ...

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...
Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Πινόκιο: Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις σελίδες των βιβλίων – Μία παράσταση και 10 αναγνωστικές προτάσεις

Κριτική παρουσίαση της παράστασης «Πινόκιο» που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και επιλογή δέκα βιβλίων για να συναντηθούν τα παιδιά με τον ήρωα του Κάρλο Κολόντι.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Υ...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ