Για το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!» του Πάνου Χριστοδούλου, σε εικονογράφηση Στέλλας Στεργίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.
Ομάδα 018
«Έχω δικαίωμα;» Δυο μόνο λέξεις για ένα ερώτημα που εμπεριέχει στον πυρήνα του μια τόσο μακρά ιστορία διεκδικήσεων, αγώνων και νομοθετικών κατακτήσεων για να αναγνωριστούν τα δικαίωματα των παιδιών που θα χρειάζονταν τόμοι για να την αφηγηθεί κανείς. Η σύντομη αλλά εξαιρετικά περιεκτική απάντηση δίνεται ήδη από τον τίτλο του βιβλίου εμφατικά και αδιαπραγμάτευτα: «έχω δικαίωμα!».
Η πολύχρωμη και δυναμική εικονογράφηση της Στέλλας Στεργίου δίνει στο βιβλίο μεγάλη ζωντάνια και ένα πανυγυρικό και αισιόδοξο τόνο διατηρώντας το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη
Ο Πάνος Χριστοδούλου, με μεγάλη εμπειρία στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών ως Διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κατέστρωσε έναν εικονογραφημένο -και εξαιρετικά στημένο σε επίπεδο τυπογραφίας- οδηγό κατανόησης των δικαιωμάτων των παιδιών με πολλά στοιχεία και πληροφορίες. Ο οδηγός αυτός συμπληρώνεται από ένα πολύ κατατοπιστικό γλωσσάρι στο οποίο έχουν περιληφθεί όλες τις έννοιες και οι ορισμοί τους που χρειάζεται να γνωρίζει κανείς, μικρός και μεγάλος, για το θέμα των δικαιωμάτων.
Το θέμα των δικαιωμάτων δεν είναι στατικό
Ζητήματα που θεωρούνται αυτονόητα αλλά δεν είναι πάντα, όπως το πώς ορίζεται το παιδί, τι θα πει το δικαίωμα στην ταυτότητα, τι είναι το βιολογικό και τι το κοινωνικό φύλο, αν η κατοικία και το να έχει ένα παιδί οικογένεια είναι δικαίωμα ή προνόμιο.
Η πολύχρωμη και δυναμική εικονογράφηση της Στέλλας Στεργίου δίνει στο βιβλίο μεγάλη ζωντάνια και ένα πανυγυρικό και αισιόδοξο τόνο διατηρώντας το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη καθώς περιηγείται στα υποθέματα που αναπτύσσσονται σε ένα ή δύο δισέλιδα.
Το βιβλίο έχω δικαίωμα; έχω δικαίωμα! από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, είναι μια πολύ χρήσιμη προσθήκη και για τις σχολικές βιβλιοθήκες καθώς ανανεώνει και συμπυκνώνει επικαιροποιημένα και έγκυρα στοιχεία. Ταυτόχρονα αφουγκράζεται τάσεις και αλλαγές που έρχονται βοηθώντας μας να κατανοήσουμε ότι το θέμα των δικαιωμάτων δεν είναι στατικό και αμετάβλητο αλλά εξελίσσεται για να εξυπηρετεί τις ανάγκες, εν προκειμένω, των παιδιών.