DIOPTRA PAIIDIKO ERGASTHRI ATHLIOI

Τον Δεκέμβριο συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 9 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Βιβλίο του μήνα, «Οι Άθλιοι» του Βικτόρ Ουγκό, σε διασκευή Μιχάλη Μακρόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: 018

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο Οι Άθλιοι του Βικτόρ Ουγκό σε διασκευή Μιχάλη Μακρόπουλου. Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Η Αγγελική Δαρλάση που συντονίζει τη Λέσχη γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

DIOPTRA ATHLIOI HUGO MAKROPOULOSΌταν στη Γαλλία του 1796 ο Γιάννης Αγιάννης, ένας νεαρός φτωχός άντρας, κλέψει ένα καρβέλι ψωμί θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη φυλακή, όπου και θα μείνει για δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια. Όταν επιτέλους αποφυλακίζεται κανείς δε θα θελήσει ούτε καν στέγη να δώσει στον πρώην κατάδικο. Κανείς εκτός από έναν που όμως ο Αγιάννης θα προδώσει κλέβοντάς τον. Όταν και πάλι συλληφθεί, ο ευεργέτης του θα του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία – πιστεύοντας ότι όλοι μας τη δικαιούμαστε. Και πράγματι αυτή την ευκαιρία ο Αγιάννης θα την εκμεταλλευτεί, αλλάζοντας ριζικά τη ζωή του. Και συνεχίζοντας να δίνει κι ο ίδιος ευκαιρίες σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, επηρεάζοντας τις δικές τους ζωές.

Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που λάτρεψαν οι αναγνώστες της εποχής του κι από τότε συνεχίζει να συγκινεί μικρούς και μεγάλους κάθε εποχής. Οι χαρακτήρες του συγκεκριμένου βιβλίου, όπως ο φοβερός και τρομερός επιθεωρητής Ιαβέρης, η μικρή Κοζέτ, ο άφοβος Γαβριάς αλλά πάνω απ’ όλα ο θαρραλέος Γιάννης Αγιάννης έχουν μείνει αξέχαστοι σε αμέτρητους αναγνώστες.

Αν σου αρέσουν, λοιπόν, οι ιστορίες με αγωνία και περιπέτειες, οι ιστορίες άλλων μακρινών εποχών που όμως μπορούν να μας εμπνέουν και να μας αφορούν και σήμερα, οι θαρραλέοι άνθρωποι τότε μπορείς να διαβάσεις το συγκεκριμένο βιβλίο και να συζητήσουμε για θέματα όπως η δικαιοσύνη, η καλοσύνη και η μνησικακία, η ανθρωπιά, για το κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά ν’ αλλάξουν και τόσα άλλα…

«Οι Άθλιοι γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν από όλους, όμως εγώ για όλους τους έγραψα…»

Βικτόρ Ουγκό (1802-1885): Το έργο του επηρεάζει ακόμα

Ο συγγραφέας, Βίκτωρ Ουγκό, ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός και θεωρείται από τους σπουδαιότερους Γάλλους συγγραφείς.

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1802 σε μια πόλη της ανατολικής Γαλλίας. Το 1813, μετά το χωρισμό των γονιών του, μένουν με τη μητέρα του οριστικά στο Παρίσι, όπου μόλις που τα έβγαζαν πέρα. Από το 1815 έως το 1818 έμεινε σε οικοτροφείο ενώ παρακολουθούσε μαθήματα στο περίφημο Κολλέγιο του Μεγάλου Λουδοβίκου. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα από πολύ μικρός και να μεταφράζει Λατίνους ποιητές. Για ποιήματα του βραβεύτηκε ήδη από την ηλικία των 15 ετών. Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του θέλοντας ν’ αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Ζούσε συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες (ακόμη και παρέα με ποντίκια), έγραφε ωστόσο με μεγάλη επιμέλεια, επιμονή και αυτοπεποίθηση, αρετές που δεν του έλειψαν ποτέ στη ζωή του.

Έγραψε ποίηση, λογοτεχνία και θεατρικά έργα και το έργο του έτυχε τεράστιας αποδοχής κι αναγνώρισης. Ασχολήθηκε επίσης με τα εικαστικά και την πολιτική. Υπήρξε ένας από τους πιο τολμηρούς ακτιβιστές της εποχής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πέθανε στις 22 Μαΐου του 1885 από πνευμονία, στην ηλικία των 83 ετών. Θάφτηκε ως εθνικός ήρωας στο Πάνθεον της Γαλλίας.Το έργο του επηρέασε πάρα πολλούς συγγραφείς τα μετέπειτα χρόνια κι εξακολουθεί ακόμη να επηρεάζει. Βιβλία του έχουν διασκευαστεί πάρα πολλές φορές για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο διασκευαστής, Μιχάλης Μακρόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά έχοντας μεταφράσει αρκετά έργα σημαντικών συγγραφέων. Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του (επίσης μεταφράστρια, καθώς και αφηγήτρια παραμυθιών) και με τα δυο τους παιδιά, και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο. Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία για ενήλικες καθώς και βιβλία για παιδιά. Έχει τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας (2019) και με Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2021)

Η συντονίστρια, Αγγελική Δαρλάση

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022) και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό).

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κ.λπ.). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης - Οι άξονες της συζήτησης

Κάποια πράγματα που τα παιδιά μπορούν να σκεφτούν και σημειώσουν πριν τη συνάντηση στο Παιδικό Εργαστήρι της ΕΒΕ:
- Ο συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει: «Οι Άθλιοι γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν από όλους, όμως εγώ για όλους τους έγραψα…». Γιατί πιστεύεις ότι το είπε αυτό; Πώς το σχολιάζεις; Πιστεύεις ότι το έγραψε, εν αγνοία του, και για το σήμερα που ζούμε εμείς;

- Αν κάτι σε ενέπνευσε από το συγκεκριμένο βιβλίο για να γράψεις τη δική σου μικρή ιστορία για δικαιοσύνη ή αδικία, μπορείς να τη γράψεις και να τη μοιραστείς μαζί μας.


INFO

Σάββατο 16/12, 17.30-19.00

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς: Ζωνταντεύει στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς: Ζωνταντεύει στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) - Φέτος, ζωνταντεύει η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Ομάδα 018

H διασημότερη, ίσως, χριστουγεννιάτικη ιστορία που γράφτηκε ποτέ, η...

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Εθνική Βιβλιοθήκη για παιδιά και εφήβους: ΤΟΜΗ ’74 - Τι θυμάμαι, τι γνωρίζω, τι νομίζω!

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Εθνική Βιβλιοθήκη για παιδιά και εφήβους: ΤΟΜΗ ’74 - Τι θυμάμαι, τι γνωρίζω, τι νομίζω!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα με αφορμή την επετειακή έκθεση «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» - Νέα ημερομηνία λόγω μεγάλης ζήτησης.

Ομάδα 018

Λόγω μεγάλης ζήτησης για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεση...

Χριστούγεννα στο σπίτι του Ελύτη: Εκδηλώσεις με το μουσικό παραμύθι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος;»

Χριστούγεννα στο σπίτι του Ελύτη: Εκδηλώσεις με το μουσικό παραμύθι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος;»

Χριστούγεννα για τα παιδιά στο σπίτι του Ελύτη. Εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Δεκεμβρίου και ξενάγηση στο μουσείο. 

Ομάδα 018

Το μουσικό παραμύθι ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένα δέντρο μεγαλώνει παντού» της Τασούλας Τσιλιμένη (κριτική) – Μια κουτσουπιά φέρνει τους φίλους κοντά

«Ένα δέντρο μεγαλώνει παντού» της Τασούλας Τσιλιμένη (κριτική) – Μια κουτσουπιά φέρνει τους φίλους κοντά

Για το εικονογραφημένο βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη «Ένα δέντρο μεγαλώνει παντού» (εικονoγράφηση Χαρά Μαραντίδου, εκδ. Καλειδοσκόπιο).

Γράφει ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος 

Σε πλείστα όσα έργα της λογοτεχνίας –και ...

«Πιερ, ο ντετέκτιβ λαβύρινθων» του Χίρο Καμιγκάκι – Ένα σύμπαν εικόνων πρωτόγνωρης αρχιτεκτονικής και γοητείας

«Πιερ, ο ντετέκτιβ λαβύρινθων» του Χίρο Καμιγκάκι – Ένα σύμπαν εικόνων πρωτόγνωρης αρχιτεκτονικής και γοητείας

Για τα δύο εικονογραφημένα βιβλία της σειράς «Πιερ, Ο ντετέκτιβ λαβύρινθων» (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου), «Το μυστήριο του πανύψηλου πύργου» και «Η παράξενη υπόθεση του κάστρου του ουρανού» του Χίρο Καμιγκάκι [Hiro Kamigaki] που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μάρτης. Μια εμβυθιστική αναγνωστική εμπειρία σε ένα σύμπαν ...

5 λεπτά με τη Μαριλίτα Χατζημποντόζη

5 λεπτά με τη Μαριλίτα Χατζημποντόζη

Πέντε λεπτά με τη Μαριλίτα Χατζημποντόζη με αφορμή τη σειρά βιβλίων της με ήρωα το λιονταράκι Λέανδρος που λέει «Δεν...» (εκδ. Ψυχογιός).

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

 «Δεν», μια τόση δα λεξούλα με τεράστια δύναμη. Απαγόρευση από τη μία, άρνη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

25 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, 25 βιβλία για να ζήσουν τα παιδιά το νόημα των Γιορτών

25 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, 25 βιβλία για να ζήσουν τα παιδιά το νόημα των Γιορτών

Κάνοντας αντίστροφη μέτρηση μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, παρουσιάζουμε μια επιλογή 25 βιβλίων, χριστουγεννιάτικων και αγιοβασιλιάτικων, από τα βιβλία που λάβαμε: Βιβλία για τις Γιορτές για πολύ μικρά και μικρά παιδιά που ανυπομονούν να ανοίξουν τα δώρα τους. 

Επιλογή-παρουσίαση: Ελένη Κορό...

Θεατρικός οδηγός για μεγάλους εφήβους: 5+3 παραστάσεις για όλα τα γούστα

Θεατρικός οδηγός για μεγάλους εφήβους: 5+3 παραστάσεις για όλα τα γούστα

Μια επιλογή παραστάσεων που απευθύνονται στο εφηβικό κοινό αλλά και με ευρύτερο προσανατολισμό και θεματολογία: Διαδικτυακός εκφοβισμός, κοινωνικό πείραμα, πρόσφυγες, αυτισμός, λαϊκή παράδοση, Παπαδιαμάντης, Βιζυηνός, θέατρο του παραλόγου.

Επιλογή-παρουσίαση: Ελευθερία Ράπτου

...
Πώς να μην καλλιεργούμε έμφυλα στερεότυπα: Οι απαντήσεις σε 20 βιβλία για παιδιά

Πώς να μην καλλιεργούμε έμφυλα στερεότυπα: Οι απαντήσεις σε 20 βιβλία για παιδιά

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε δέκα βιβλία που συμβάλλουν στην κατάργηση των έμφυλων στερεοτύπων από μικρή ηλικία. 

Επιλογή-παρουσίαση: Ελένη Κορόβηλα

Βιβλία που παρουσιάζουν σε κορίτσια κι ...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ