Συζήτησεις με θέμα τον διαδικτυακό εκφοβισμό» στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων που διοργανώνονται στο Εθνικό Θέατρο πάνω σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Αυτή την εβδομάδα, με αφορμή την παράσταση «Μετά το πάρτι» σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου.
Ομάδα 018
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούνί στο Θέατρο REX - Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», συζητήσεις με θέμα: «Διαδικτυακός Εκφοβισμός» με αφορμή την παράσταση «Μετά το πάρτι» της Μαρίας Ζαβάκου σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου.Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν ακριβώς μετά το τέλος της παράστασης.
Στην πρώτη συζήτηση, στις 22/11, συμμετέχουν:
Λήδα Αναγνωστάκη, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων & Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ
Γιολάντα Μαρκοπούλου, Σκηνοθέτρια
Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού, Ειδικός σε θέματα κακοποίησης
Έφηβοι από τα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου
Συντονίζει η Άννα Ρούτση, Ειδική Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και αρθρογράφος
Στη δεύτερη συζήτηση, στις 13/12, συμμετέχουν:
Μαρία Ζαβάκου, Συγγραφέας του έργου Μετά το πάρτι,
Κέλλυ Ιωάννου, Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας
Θεώνη Κουφονικολάου, Συνήγορος του Παιδιού
Έφηβοι από από την ομάδα εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μητρόπουλος
Λίγα λόγια για την παράσταση
Πρόκειται για μία παράσταση για τον ψηφιακό εκφοβισμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά παρουσιάζει από τις 8 Νοεμβρίου το Εθνικό Θέατρο, στο θέατρο Rex - Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», με τίτλο Μετά το πάρτι, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου. Είναι μία ιστορία ενηλικίωσης στην ψηφιακή μας εποχή και όσα αυτή έχει επιβάλει: τα «likes», τις κόκκινες καρδούλες, την ανωνυμία, την παραβίαση της ιδιωτικότητας αλλά και τα δικαιώματα στο διαδίκτυο. Και θέτει το ερώτημα «Εσείς, αλήθεια, πόσο ασφαλείς νιώθετε;»
Έφηβοι, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να πάρουν θέση σε ένα περιστατικό διαδικτυακού εκφοβισμού. Μια αλυσιδωτή αντίδραση αποκαλύπτει τη φύση της συνενοχής και τον ρόλο που παίζει η σιωπή στην ενίσχυση της βίας.
Ένα εφηβικό πάρτι αρχίζει. Η γενιά των social media, που κατακλύζεται από την τεχνολογία, έρχεται αντιμέτωπη με τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου. Τίποτα δεν είναι πια αθώο. Τίποτα δεν είναι πια κρυφό. Έφηβοι, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να πάρουν θέση σε ένα περιστατικό διαδικτυακού εκφοβισμού. Μια αλυσιδωτή αντίδραση αποκαλύπτει τη φύση της συνενοχής και τον ρόλο που παίζει η σιωπή στην ενίσχυση της βίας. Το σχολείο, τα εφηβικά δωμάτια και ο ελεύθερος χρόνος μετατρέπονται σε φυλακές. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας θολώνουν. Και η αλήθεια συνεχώς ξεγλιστρά.
Το νέο, πρωτότυπο έργο της Μαρίας Ζαβάκου μετατρέπεται σε ζωντανή, θεατρική εμπειρία, που αφορμάται από αληθινές μαρτυρίες νέων παιδιών που έχουν πέσει θύματα cyber bullying. Καρπός πολύμηνης έρευνας και συνεργασίας με ειδικούς όπως εγκληματολόγους, ψυχιάτρους, δημοσιογράφους, επιστήμονες τεχνητής νοημοσύνης, το έργο καταπιάνεται με το ακανθώδες ζήτημα του ψηφιακού και σχολικού εκφοβισμού, της ψυχικής υγείας, της πρόληψης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας. Πώς σπάει ο κύκλος της σιωπής; Τι θέση παίρνουμε απέναντι στην εκδίκηση; Μια παράσταση-βουτιά στην ξεχωριστή αυτή περίοδο της ζωής των ανθρώπων, την εφηβεία, αλλά και στην ανάγκη κάθε ανθρώπου για ουσιαστική, αληθινή επικοινωνία.