Το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024 απονεμήθηκε στην αρχαιολόγο και συγγραφέα Εύη Πίνη για το μυθιστόρημα «Η κυρά της Ελευσίνας και άλλες ιστορίες» (εκδ. Πατάκη).
Ομάδα 018
Με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024 τιμήθηκε η αρχαιολόγος και συγγραφέας Εύη Πίνη για το μυθιστόρημα Η κυρά της Ελευσίνας και άλλες ιστορίες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η αρπαγή της «θεάς Δήμητρας» από την Ελευσίνα, η αρπαγή της Αφροδίτης από τη Μήλο και η αρπαγή των γλυπτών από τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα είναι μόνο τρεις από τις πολλές περιπτώσεις λεηλασίας αρχαιοτήτων που συνέβησαν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα από τα τέλη του 18ου μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Διαβάζοντας το βραβευμένο μυθιστόρημα, τα παιδιά θα γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές των τριών αυτών ιστοριών και μέσα από τις συναρπαστικές τους περιπέτειες θα ζήσουν την ατμόσφαιρα της εποχής κατά την οποία κορυφώθηκε το μεγάλο «κυνήγι των αρχαιοτήτων», λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει η επανάσταση του 1821.
«Η Πίνη και στη νέα συγγραφική της προσπάθεια, όπως και στο παρελθόν αρδεύει από την ιστορία, την αισθητική, τον πολιτισμό της Ελλάδας και μετουσιώνει τα υλικά σε μεστή γραφή, προορισμένη για παιδιά που έχουν εμπεδωμένη πια τη δεξιότητα της ανάγνωσης».
Στην κριτική της για το βιβλίο, η Ελευθερία Ράπτου σημειώνει: «Τα ζητήματα της αρχαιοκαπηλίας, της ευαισθητοποίησης των μαθητών αναφορικά με την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη γνώση του ελληνικού πολιτισμού, η πορεία μιας χώρας που από το 1821 και μετά έχει κάνει σπουδαία βήματα παρά τις αντιξοότητες, η αγάπη για την τέχνη, διατρέχουν την προβληματική του βιβλίου. Η Πίνη και στη νέα συγγραφική της προσπάθεια, όπως και στο παρελθόν αρδεύει από την ιστορία, την αισθητική, τον πολιτισμό της Ελλάδας και μετουσιώνει τα υλικά σε μεστή γραφή, προορισμένη για παιδιά που έχουν εμπεδωμένη πια τη δεξιότητα της ανάγνωσης».
Ποια είναι η Εύη Πίνη
Η Εύη Πίνη είναι αρχαιολόγος και εργάζεται από το 1990 στο Υπουργείο Πολιτισμού, στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης. Έχει σχεδιάσει αρχαιολογικές εκπαιδευτικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Αττική και σε πόλεις της περιφέρειας, ενώ από το 2012, ως υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις στα αρχαιολογικά μουσεία Πειραιά, Σαλαμίνας, Αίγινας, Πόρου και Κυθήρων.
Παράλληλα σχεδιάζει έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό για τα μουσεία της περιφέρειάς της και ασχολείται με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν τη μουσειακή εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε να γράφει βιβλία για παιδιά: βιβλία γνώσεων, οδηγούς για μουσεία, βιβλία μυθολογίας, αρχαιολογικά παραμύθια και ιστορικά μυθιστορήματα, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Πολλά από αυτά έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ άλλα κυκλοφορούν από μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Το 2016 το βιβλίο της «Είμαι ο Λέων των Κυθήρων και έχω μια ιστορία να σας πω...» έγινε ταινία animation μικρού μήκους και τον Αύγουστο του 2018 κέρδισε το βραβείο κοινού στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Museums in Short.