dioptra tsantali oikogeneia einai synthe

Τι συνέβη στην Κύπρο με το βιβλίο «Οικογένεια είναι...» της Κατρίνας Τσάνταλη. Ποιοι αντέδρασαν, τι έκανε το υπουργείο Παιδείας, τι ζητούν οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο της Κύπρου, τι έχει να πει η πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο Ελλάδας και πώς τοποθετήθηκαν οι εκδόσεις Διόπτρα από τις οποίες κυκλοφορεί το βιβλίο. Στην κεντρική εικόνα, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που «σκανδάλισαν» τους Κύπριους... κυνηγούς φαντασμάτων. 

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί εβδομάδα από την νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα και ένα σκοταδιστικό περιστατικό ήρθε να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και κυρίως ότι το ερώτημα τι είναι οικογένεια; που θέταμε σε πρόσφατο άρθρο μόνο ρητορικό δεν είναι. 

Μια ομάδα κυνηγών στην Κύπρο που εκπροσωπείται από το ονομαζόμενο «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» διαμαρτυρήθηκε στο κυπριακό υπουργείο Παιδείας ζητώντας να αποσυρθεί από τη βιβλιοθήκη νηπιαγωγείου ένα παιδικό βιβλίο (το οποίο είχε δοθεί πέρσι ως δωρεά μαζί με άλλα 50 βιβλία από τον σύλλογο γονέων) επειδή «προκαλεί» και προσβάλλει «τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας». Το πράγμα θα τελείωνε εκεί -και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και γραφικό- αν η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου υπό τον Μάριο Στυλιανίδη, διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, δεν εμφανιζόταν να συμφωνεί με το αίτημα λέγοντας μάλιστα ότι κάτι «μεμπτό» υπάρχει στην επιλογή του βιβλίου το οποίο, ο κ. Στυλιανίδης, θεωρεί πως όντως «προκαλεί», ενώ ψέγει και τους εκπαιδευτικούς που δεν εντόπισαν εγκαίρως το «βιβλίο που προκαλεί». 

Το βιβλίο που ζητήθηκε να αποσυρθεί είναι το Οικογένεια είναι... της Κατρίνας Τσάνταλη, σε εικονογράφηση Κώστα Θεοχάρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Οι Κύπριοι κυνηγοί έγραψαν για αυτό ότι «αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», και πρόσθεσαν ότι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος». 

Αναγνωρίζοντας ότι η δωρεά βιβλίων δεν έχει κάτι το μεμπτό, είπε ότι για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.

Ευθύνη βέβαια για την πράξη της απόσυρσης του βιβλίου φέρει και η διευθύντρια ή ο διευθυντής του νηπιαγωγείου που κάθε άλλο παρά υπερασπίστηκε τον ρόλο μιας σχολικής βιβλιοθήκης και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Η ανακοίνωση των εκδόσεων Διόπτρα: «Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη»

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα πολιτών στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» και «ανάρμοστο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη Οικογένεια είναι..., που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας.

Η ομάδα αυτή (Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών) ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του βιβλίου από τη βιβλιοθήκη ενός νηπιαγωγείου, καθώς όπως γράφουν στην επιστολή τους: «Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα».

Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών.

Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαίωσε ότι έγινε διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, σημειώνοντας ότι «Ναι, όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.

Ναι, προκαλεί.

Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας.

Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους».

Πολύχρωμες Οικογένειες Κύπρου: «Τι μεμπτό και προκλητικό έχουν οι οικογένειές μας;»

Η οργάνωση Rainbow Families - Πολύχρωμες Οικογένειες Κύπρου αντέστρεψε τους χαρακτηρισμούς για το βιβλίο και είπε ότι «ανήθικο και ανάρμοστο είναι να αποσύρεται από το σχολείο ένα βιβλίο που μιλά για αγάπη και ασφάλεια».

Η κυπριακή οργάνωση ζητά από το υπουργείο Παιδείας να «διευκρινίσει τι μεμπτό και προκλητικό έχουν οι οικογένειές μας;» ενώ απέστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας της Κύπρου με την οποία τα μέλη της εκφράζουν την απογοήτευσή τους «για τις προσβλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις του κ. Μάριου Στυλιανίδη». 

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΥΠΡΟΥ

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου είναι η Αθηνά Μιχαηλίδου, απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου Μάστερ στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, καθώς και διδακτορικού τίτλου στις Επιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ένας πολύ καταρτισμένος άνθρωπος, όπως φαίνεται από τις σπουδές της, που πρέπει τώρα να δώσει την ξεκάθαρη απάντηση που περιμένουν όλες οι οικογένειες: και εκείνες που θίγονται άμεσα και εκείνες που δεν πρέπει να παραμένουν στην άγνοια και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις. 

Η άμεση αντίδραση της προέδρου των Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο» στην Ελλάδα

Η πρόεδρος των Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο» Στέλλα Μπελιά, ένας άνθρωπος με πολλές ιδιότητες αλλά μία στόχευση (τη συμπερίληψη) αντέδρασε στο περιστατικό. Φιλοξενούμε εδώ την άμεση αντίδρασή της, σημειώνοντας ότι η Στέλλα Μπελιά είναι νηπιαγωγός, συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας της O.M.E.P. του «Παγκόσμιου Οργανισμού για την Προσχολική Εκπαίδευση - Organisation Mondiale pour l'Éducation Préscolaire». Πριν πολλά χρόνια είχε γράψει το βιβλίο Τα δύο μικρά αβγά για να αφηγηθεί στα παιδιά οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ τη δική τους οικογενειακή ιστορία.

«Διαβάσαμε με μεγάλη λύπη ότι ένα παιδικό βιβλίο των εκδόσεων Διόπτρα χαρακτηρίστηκε ως «ανήθικο» και «ανάρμοστο». Πρόκειται για το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας. Μεγάλωσε ακόμα περισσότερο η έκπληξη μας όταν διαβάσαμε ότι αποσύρθηκε το βιβλίο από το νηπιαγωγείο μετά από διαμαρτυρία γονέα όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Στα όπλα λοιπόν οι κυνηγοί για αυτό το βιβλίο που δόθηκε σε μαθητές νηπιαγωγείου: «Προκαλεί σύγχυση ταυτότητας και προσβάλλει την Οικογένεια». Προκαλεί… Προκαλεί τους κυνηγούς να στρέψουν τα τουφέκια και τις καραμπίνες τους όχι σε κοτσύφια και πέρδικες, όχι σε λαγούς και ζαρκάδια αλλά σε εμάς και τις οικογένειές μας. Οι συγκεκριμένοι «κυνηγοί» λοιπόν θεώρησαν ότι μπορούν να μας κάνουν να σωπάσουμε «πυροβολώντας» το είδωλό μας μέσα σε ένα παιδικό βιβλίο. Τι κρίμα γι’ αυτούς να είναι τόσο άστοχοι! Δεν μας αγγίζουν οι «σφαίρες» τους ούτε εμάς ούτε τα παιδιά μας! Άσφαιρα τα πυρά τους. Τα παιδιά μας και τις/τους εαυτές/ους μας τα θωρακίσαμε και τα ενδυναμώσαμε τόσο, που αν τυχόν τα βρει στο δάσος κανένας «κυνηγός», να ξέρουν πώς πρέπει να κινηθούν για να μην πληγωθούν. 

Τι κι αν λέτε παντού ότι τα παιδιά κινδυνεύουν από εμάς που είμαστε οι «κακοί λύκοι» και ότι θα τα σώσουν, όπως την Κοκκινοσκουφίτσα και την γιαγιά της, οι «καλοί κυνηγοί». Κόντρα ρόλοι αγαπητοί μου για το κάθε είδος και η κοινωνία πια πλησιάζει να το καταλάβει εντελώς. Οι «καλοί» και οι «κακοί» δεν έχουν ουσιοκρατικά, δοσμένα από την φύση τους κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μάλιστα πολύ περισσότερο αυτά τα χαρακτηριστικά διόλου δεν σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή και την ταυτότητα φύλου τους. Η ιστορία άλλωστε έχει δείξει ότι μια λύκαινα μεγάλωσε τους ιδρυτές της Ρώμης. Κι εμείς για τα παιδιά μας λύκοι και λύκαινες γινόμαστε για να τα προστατεύσουμε από τα όπλα σας, τις λέξεις σας και την ρητορική μίσους σας. Οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη: ένας φωνάζει ΠΥΡ και αμέσως σωριάζονται κάτω όλα τα σώματα απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα. Οφείλουμε λοιπόν να σας αφοπλίσουμε. Δεν μπορούμε να σας αφήσουμε να περιφέρεστε οπλισμένοι στο «δάσος» μας, το δάσος που είναι ο ζωτικός μας χώρος, είτε βρίσκεται στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο. Δεν κινδυνεύει κανένα παιδί από την πληροφορία ότι κάποιο άλλο παιδί μπορεί αντί για «μπαμπά και μαμά», που είναι η νόρμα, να έχει δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες. Αντίθετα όλα τα παιδιά που κατέχουν τέτοιες πληροφορίες από νωρίς, στην προνομιακή προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία γίνονται ενήλικοι με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, διόλου φοβικοί στην ανθρώπινη πολυμορφία, αντιμετωπίζουν την ετερότητα ως πλούτο και όχι ως πρόβλημα και σίγουρα μεγαλώνουν για να είναι έτοιμοι να ζήσουν υγιείς και πλήρεις ζωές.

Τα παιδιά μας κοιμούνται με ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπό τους, που επιτέλους έχουν και τους δύο γονείς τους όπως και οι φίλοι τους και δεν θα σας επιτρέψουμε να τα τρομάξετε με τον εφιάλτη της ύπαρξής σας.

Στην Ελλάδα ήδη οι οικογένειές μας προστατεύονται με νόμο. Σύντομα θα χαιρετίσουμε κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο. Δεν είναι εύκολο πια να πείθονται οι αδαείς πως ό,τι δεν είναι στην «νόρμα» αυτομάτως δεν είναι και «νορμάλ» άρα είναι «ανώμαλο», «επικίνδυνο», «άρρωστο», «προβληματικό». Οι οικογένειές μας τώρα που έχουν την προστασία του νόμου δεν έχουν τίποτα πια να ζηλέψουν από τις οικογένειες των ετερόφυλων φίλων μας που μεγαλώνουν με αγάπη τα παιδιά τους, πόσο μάλλον από εκείνες τις οικογένειες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνο για να «πυροβολούν» ζώα, ανθρώπους, αλλά και την ίδια την ζωή. Παρακαλώ πολύ λοιπόν. Κάντε ησυχία! Τα παιδιά μας κοιμούνται με ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπό τους, που επιτέλους έχουν και τους δύο γονείς τους όπως και οι φίλοι τους και δεν θα σας επιτρέψουμε να τα τρομάξετε με τον εφιάλτη της ύπαρξής σας». 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο για το οποίο γίνεται συζήτηση είναι το Οικογένεια είναι... (εικονογράφηση Κώστας Θεοχάρης, εκδ. Διόπρα, 2020) της Κατρίνας Τσάνταλη.

DIOPTRA OIKOGENEIA EINAI TSANTALI EXWFYLLO

Μέσα από ένα τρυφερό αλλά πολύ διαυγές κείμενο, τα μικρά παιδιά διαβάζουν ότι η οικογένεια είναι μια μεγάλη αγκαλιά για να μεγαλώσει ένα παιδί με ασφάλεια και αγάπη και καταλαβαίνουν ότι οικογένεια είναι να ζει κανείς με ευτυχισμένους ανθρώπους που φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Τα αποσιωπητικά του τίτλου συμπληρώνονται κάθε φορά από το είδος της οικογένειας που παρουσιάζεται. Οικογένεια με έναν μπαμπά, με μια μαμά, με δυο μπαμπάδες, με δυο μαμάδες... Κάτι πολύ σημαντικό που λέει το βιβλίο στα μικρά παιδιά είναι ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Αυτό δεν αναφέρεται αποκλειστικά στη διαφορετικότητα μιας οικογένειας με ομόφυλους γονείς αλλά συμπεριλαμβάνει κάθε πιθανή εκδοχή: μονογονεϊκές οικογένειες, όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να γίνει γονιός μόνος εξαρχής, οικογένειες μετά από υιοθεσία, οικογένειες μετά από διαζύγιο, οικογένειες μετά από την απώλεια ή ανικανότητα γονιών όπου στον ρόλο των ανθρώπων που μεγαλώνουν τα παιδιά είναι παπούδες, γιαγιάδες, θείοι.

Τι λέει η Κατρίνα Τσάνταλη για το βιβλίο της από όταν εκδόθηκε

Πριν από τρία χρόνια, τον Δεκέμβριο 2020, λίγο καιρό αφότου είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο, η Κατρίνα Τσάνταλη έθετε το ερώτημα «Τι είναι για εσάς Οικογένεια;» μέσω μιας ανάρτησης στον λογαριασμό της στο Instagram.

DIOPTRA TSANTALI OIKOGENEIA EINAIΗ συγγραφέας μοιραζόταν τη χαρά της για την υποδοχή που είχε το βιλίο αλλά αναφερόταν και σε αντιδράσεις:

«Οι αντιδράσεις αρκετές, αλλά δεν πειράζει. Μια δασκάλα μου έλεγε «Αν δεν σπάσουμε αβγά, ομελέτα δεν κάνουμε». Και μόνο με αυτό το «σπάσιμο» έρχεται η αλλαγή. Το βιβλίο μου σίγουρα δεν είναι το πρώτο που παρουσιάζει διαφορετικές μορφές οικογένειας. Ο στόχος μου είναι να επικεντρωθώ στα παιδιά. Στα παιδιά που όπως και να έτυχε να είναι η οικογένειά τους, απαγορεύεται να μπαίνουν στο στόχαστρο, στο περιθώριο, στην κριτική.. Και σε τελική ανάλυση όσοι νομίζουν ότι μπορούν να υποδείξουν πως «πρέπει» να φτιάξει κάποιος την οικογένεια του, πιστεύουν μάλλον πως είναι ένα κλικ πιο κάτω από τον Θεό και μπορούν να ορίσουν πως θα ζήσει ο καθένας τη ζωή του... πώς θα αγαπήσει». Και κατέληγε: «Οικογένεια είναι... αγάπη και ασφάλεια. Ο μόνος ορισμός που, κατά την ταπεινή μου αποψούλα χωράει να αγκαλιάσει όλα τα παιδιά από όλες τις οικογένειες του κόσμου. Και αυτά τα παιδιά που θα το μάθουν... θα μπορούν να αγκαλιάζουν πιο δυνατά το κάθε παιδί που θα γνωρίσουν στη ζωή τους. Όπως και να είναι η οικογένεια του».

* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση του μουσικού βιβλίου «Μα, πού πήγε το φεγγάρι;» του Γιώργη Χριστοδούλου στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Παρουσίαση του μουσικού βιβλίου «Μα, πού πήγε το φεγγάρι;» του Γιώργη Χριστοδούλου στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το μουσικό βιβλίο του Γιώργη Χριστοδούλου «Μα, πού πήγε το φεγγάρι;» (εκδ. Φουρφούρι) θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, σε μια εκδήλωση που θα έχει και εκπαιδευτικό παιχνίδι. Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη. 

Ομάδα 018

Μια ιστορία να...

Διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας crossover για εφήβους και νέους: Ξεκινά ο νέος κύκλος με ένα βιβλίο για τη χούντα

Διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας crossover για εφήβους και νέους: Ξεκινά ο νέος κύκλος με ένα βιβλίο για τη χούντα

Ξεκινάει ο 5ος κύκλος (2024-2025) της Διαδικτυακής Λέσχης Ανάγνωσης Λογοτεχνίας crossover και μυθιστορημάτων για εφήβους και νέους με συντονιστή τον Μάνο Κοντολέων. Το πρώτο βιβλίο που θα συζητηθεί και οι τρόποι συμμετοχής.

Ομάδα 018

Κάθ...

Μήνας ποίησης στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας: Προβολές, αναγνώσεις, παιχνίδια και εικαστικά

Μήνας ποίησης στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας: Προβολές, αναγνώσεις, παιχνίδια και εικαστικά

Τρία Σάββατα του Νοεμβρίου, τα παιδιά γιορτάζουν την ποίηση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μήνας ποίησης στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας». Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα βιβλία στα οποία βασίζονται τα δημιουργικά εργαστήρια.

Ομάδα 018

Τα παι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Γλωσσόπουλος: «Η γονεϊκότητα είναι μια προσωπική πρόκληση»

Ιωάννης Γλωσσόπουλος: «Η γονεϊκότητα είναι μια προσωπική πρόκληση»

Ο παιδοψυχολόγος και σύμβουλος γονέων Ιωάννης Γλωσσόπουλος μιλά για την γονεϊκότητα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα, αλλά και για το «Θα σε περιμένω», το πρώτο του βιβλίο για παιδιά που μόλις κυκλοφόρησε (εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης, εκδ. Διόπτρα).

Συνέντευξη στην ...

Μιλώντας με την Ευγενία Φακίνου: «Όταν το παράθυρο της λογοτεχνίας είναι ανοιχτό μπορεί να μπει μέσα οτιδήποτε»

Μιλώντας με την Ευγενία Φακίνου: «Όταν το παράθυρο της λογοτεχνίας είναι ανοιχτό μπορεί να μπει μέσα οτιδήποτε»

Το νέο ανέβασμα της θρυλικής Ντενεκεδούπολης, 50 χρόνια μετά την πρώτη παράσταση, ήταν μόνο η αφορμή για μια εκτενή συνομιλία με την Ευγενία Φακίνου. Μια συνομιλία για την τέχνη του κουκλοθεάτρου και το πώς απευθύνεται η τέχνη στα παιδιά, τη λογοτεχνία και τα όνειρα. 

Συνέντευξη στην Ελευθερία Ρ...

Ανατριχίλες, μάγισσες, τέρατα, ξωτικά και πολύ γέλιο: 25 βιβλία για παιδιά με αφορμή το Χάλογουιν

Ανατριχίλες, μάγισσες, τέρατα, ξωτικά και πολύ γέλιο: 25 βιβλία για παιδιά με αφορμή το Χάλογουιν

Καλλιέργεια αναγνωστικών συνηθειών με ανατριχιαστικές όσο και αστείες ιστορίες με φαντάσματα, μάγισσες, τρομακτικά τέρατα, ξόρκια και κολοκύθες με αφορμή το Χάλογουιν. 25 ξεκαρδιστικά βιβλία για παιδιά από 3 έως 12 ετών.

Επιμέλεια: Φανή Χατζή

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ανατριχίλες, μάγισσες, τέρατα, ξωτικά και πολύ γέλιο: 25 βιβλία για παιδιά με αφορμή το Χάλογουιν

Ανατριχίλες, μάγισσες, τέρατα, ξωτικά και πολύ γέλιο: 25 βιβλία για παιδιά με αφορμή το Χάλογουιν

Καλλιέργεια αναγνωστικών συνηθειών με ανατριχιαστικές όσο και αστείες ιστορίες με φαντάσματα, μάγισσες, τρομακτικά τέρατα, ξόρκια και κολοκύθες με αφορμή το Χάλογουιν. 25 ξεκαρδιστικά βιβλία για παιδιά από 3 έως 12 ετών.

Επιμέλεια: Φανή Χατζή

...

Χρόνος και Κίνηση: Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη σε δύο βιβλία για παιδιά

Χρόνος και Κίνηση: Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη σε δύο βιβλία για παιδιά

Για τα βιβλία «Του χρόνου τα καμώματα» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, (εικον. Ρένια Μεταλληνού, εκδ. Καλέντη) και «Η μαγεία της κίνησης» των Romana Romanyshyn και Andriy Lesiv, (εκδ. Φουρφούρι). Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από την εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτο...

Κίρκη, Kλυταιμνήστρα, Αριάδνη, Βρισηίδα revisited: Αναδιηγήσεις της αρχαιοελληνικής μυθολογίας για έφηβους και νέους

Κίρκη, Kλυταιμνήστρα, Αριάδνη, Βρισηίδα revisited: Αναδιηγήσεις της αρχαιοελληνικής μυθολογίας για έφηβους και νέους

Φεμινιστικές αναδιηγήσεις της αρχαιοελληνικής μυθολογίας σε έξι μυθιστορήματα μεταφρασμένης λογοτεχνίας καθώς και ορισμένες προτάσεις βιβλίων που δεν έχουν μεταφραστεί, ακόμη, στα ελληνικά. 

Γράφει η Φανή Χατζή

Οι αναδιηγήσεις (retellings) των ιστ...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ