Για το εικονογραφημένο βιβλίο «Το μυστικό των γονιών» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά) του Νικολά Ματιέ [Nicolas Mathieu] σε εικονογράφηση Πιερ-Ανρί Γκομόν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Γιατί οι μεγάλοι αντιπαθούν τα παιδιά;» Ο Κλεμπέρ, ένα αγοράκι εξίμισι χρονών, παρατηρεί τις συμπεριφορές των μεγάλων και δεν μπορεί να μη δει την αντίφαση ανάμεσα σε όσα λένε κι όσα κάνουν. Οι γονείς κάνουν δηλώσεις αγάπης προς τα παιδιά τους αλλά έχουν απαιτήσεις από αυτά να συμπεριφέρονται σαν μεγάλοι! Ο μικρός Κλεμπέρ με τα μεγάλα μάτια, την καθαρή σκέψη και την καταπληκτική άνεση να βλέπει με απόλυτη διαύγεια τι εννοούν όταν αυτό που λένε είναι το αντίθετο από αυτό που έχει μπροστά του, πιστεύει ότι κατάλαβε το μυστικό τους. Η εισαγωγή της ιστορίας ξεδιπλώνεται μέσα από αστείες παραδοχές: για να λένε οι γονείς «δεν έμειναν και πολλά λαχανικά στο πιάτο σου» ενώ στα μάτια του παιδιού το πιάτο ξεχειλίζει, δεν μπορεί να συμβαίνει τίποτα άλλο παρά οι γονείς να αντιπαθούν τα παιδιά τους. Όλοι οι γονείς, όλα τα παιδιά.
Η Γλυκούλα όμως, όνομα και πράγμα, έχει μια φράση για να τακτοποιεί τα πράγματα όταν δεν πάνε και τόσο καλά: «Σιγά! Δεν μας χάλασε δα και το γλυκό!».
Ο παντογνώστης αφηγητής αυτής της ιστορίας παρουσιάζει τη ζωή του Κλεμπέρ με τη μαμά και τον μπαμπά του οι οποίοι, σε αντίθεση με τη Γλυκούλα, τη γιαγιά του, βάζουν το παιδί τους σε μπελάδες, όπως στο παράδειγμα με τα λαχανικά, ή ακόμα χειρότερα, το στέλνουν στο σχολείο. Η Γλυκούλα, όμως, όνομα και πράγμα, έχει μια φράση για να τακτοποιεί τα πράγματα όταν δεν πάνε και τόσο καλά: «Σιγά! Δεν μας χάλασε δα και το γλυκό!». Και δίκιο έχει. Γιατί, τι είναι πιο σημαντικό, ειδικά όταν είσαι παιδί και η γιαγιά σου φτιάχνει την πιο μυρωδάτη τάρτα βερύκοκο με την οποία όλα τα φαρμάκια πάνε κάτω, ακόμα και το να σε «αντιπαθούν» οι γονείς σου, όπως στην περίπτωση του Κλεμπέρ;
Στο τέλος, ο ενήλικας Κλεμπέρ, σαν άλλος κύριος Μπανκς από την αξεπέραστη Μέρι Πόππινς, θα πάρει τα δικά του παιδιά στους ώμους και θα τους δείξει ότι δεν ξέχασε τι σημαίνει να είσαι παιδί.
Το μυστικό των γονιών του Νικολά Ματιέ σε εικονογράφηση Πιερ-Ανρί Γκοκόν και μετάφραση Κατερίνας Σχινά εγκαινιάζει τη σειρά βιβλίων για παιδιά των εκδόσεων Στερέωμα, «Μικρό Στερέωμα». Το παραβολικό παραμύθι του Ματιέ δεν γίνεται σε καμιά στιγμή βαρύγδουπο, αν και στο τέλος, όταν περνά στις σκέψεις του Κλεμπέρ-ενήλικα, η έκφραση των συναισθημάτων του ήρωα γίνεται κάπως πιο γλυκερή. Διατηρεί πάντως μια ανάλαφρη και νοσταλγική διάθεση στην οποία συμβάλει η καρτουνίστικη εικονογράφηση του Γκομόν.
Η ιστορία προχωρά παρακολουθώντας τον Κλεμπέρ καθώς μεγαλώνει ενώ ευφευρίσκει τεχνάσματα για να μην ξεχάσει ποτέ ότι υπήρξε παιδί. Προοδευτικά, ωστόσο, θα του συμβεί ό,τι και στους γονείς του: θα μεγαλώσει και θα ξεχάσει. Κάποια στιγμή, όμως, με μια τάρτα βερύκοκο όλα θα έρθουν ξανά στη μνήμη του. Στο τέλος, ο ενήλικας Κλεμπέρ, σαν άλλος κύριος Μπανκς από την αξεπέραστη Μέρι Πόππινς, θα πάρει τα δικά του παιδιά στους ώμους και θα τους δείξει ότι δεν ξέχασε τι σημαίνει να είσαι ή να παραμένεις μέσα σου παιδί.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 ετών και πάνω.
Ποιος είναι ο συγγραφέας
Ο Νικολά Ματιέ γεννήθηκε το 1978 στο Επινάλ της ανατολικής Γαλλίας. Το 2014 κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Actes Sud το πρώτο του βιβλίο, το αστυνομικό μυθιστόρημα "Aux animaux la guere", το οποίο απέσπασε πολλά βραβεία και διασκευάστηκε για την τηλεόραση από τον Αλαίν Τασμά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2018 με το δεύτερο βιβλίο του, το μυθιστόρημα Και μετά από αυτούς τα παιδιά τους (μτφρ. Σοφία Διονυσοπούλου, εκδ. Στερέωμα) τιμήθηκε με το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στη Γαλλία, το βραβείο Γκονκούρ. Το 2021, ανάμεσα στα μυθιστορήματά του, ο Ματιέ έγραψε αυτό το διαγενεακό παραμύθι, που είναι το δεύτερο βιβλίο του για παιδιά (είχε προηγηθεί το εικονογραφημένο βιβλίο La Grande école ενώ ακολούθησε το επίσης εικονογραφημένο Papa).
Μεγάλο μέρος της παιδικής ηλικίας του το πέρασε στα όρη Βοζ. Ο πατέρας του ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός και η μητέρα του λογίστρια. Σπούδασε ιστορία και κινηματογράφο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και έκανε διάφορες δουλειές στους τομείς του πολιτισμού και της επικοινωνίας. Ζει και εργάζεται στο Νανσύ.
Ποιος είναι ο εικονογράφος
Ο επίσης γεννημένος το 1978 Πιερ-Ανρί Γκομόν είναι Γάλλος κομίστας και εικονογράφος αλλά και συγγραφέας, αναγνωρισμένος και βραβευμένος για το έργο του. Με τον Ματιέ, έχουν συνεργαστεί σε δύο βιβλία. Πριν ασχοληθεί με το σχέδιο, εργάστηκε ως κοινωνιολόγος. Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.
Γιατί θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Τα παιδιά της ηλικίας του Κλεμπέρ, και τα λίγο μεγαλύτερα, θα ενδιαφερθούν για το βιβλίο θέλοντας να ανακαλύψουν το «μυστικό» που στις ηλικίες αυτές αρχίζει να αποκτά μεγάλη σημασία και τα βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους – τι λέμε, τι κρατάμε μυστικό, τι ξέρουμε εμείς και κανένας άλλος, γιατί έχει σημασία ένα μυστικό να παραμείνει κρυφό. Διαβάζοντάς το θα γελάσουν αναγνωρίζοντας καταστάσεις που και τα ίδια ζουν με τους γονείς τους ενώ θα συμφωνήσουν ότι οι γονείς, δεν μπορεί, θα τα «αντιπαθούν» για να τους ζητάνε τόσα και τόσα. Στις ιδανικές συνθήκες που το βιβλίο θα διαβαστεί από κοινού, τα παιδιά θα απολαύσουν τις στιγμές ανάγνωσης μαζί με τους γονείς τους.
Γιατί να το επιλέξουν οι ενήλικες
Επιλέγοντας Το μυστικό των γονιών του Νικολά Ματιέ, οι ενήλικες θα κάνουν μια τρυφερή χειρονομία και προς τον εαυτό τους. Είτε το διαβάσουν παρέα με τα παιδιά τους είτε τους το αφήσουν στο προσκεφάλι τους για το διαβάσουν μόνα τους, η ανάλαφρη ιστορία του μικρού Κλεμπέρ, με τη διαύγεια του παιδικού βλέμματος, θα λειτουργήσει σαν κομιστής ενός σημαντικού μηνύματος αγάπης.
*Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.