Η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους. Αυτή την εβδομάδα, το εικονογραφημένο παραμύθι «Τα δύο δέντρα» (απόδοση Μαρία Αγγελίδου) της Ελιζαμπέτ Μπραμί σε εικονογράφηση του Κριστόφ Μπλεν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Angelus Novus.
Της Ελένης Κορόβηλα
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το εικονογραφημένο παραμύθι Τα δύο δέντρα κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1997, χρονιά κατά την οποία απέσπασε το βραβείο Saint-Exupéry. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε δυο δεκαετίες αργότερα. Άργησε; Ενδεχομένως, αλλά η καλύτερη στιγμή για να ανακαλύψουμε ένα καλό βιβλίο είναι αυτή που το παίρνουμε στα χέρια μας.
Η ιστορία μοιάζει απλή: Δυο φίλοι, τα παιχνίδια και οι ώρες χαράς που μοιράζονται, ένα ξαφνικό γεγονός που είναι η οικοδόμηση ενός τοίχου που έρχεται να τους χωρίσει και άρα ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουν. Τα καταφέρνουν; Και βέβαια, αλλά όχι χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν στάση ζωής, όχι χωρίς να χρειαστεί να υπερβούν ακόμη και στοιχεία της ταυτότητάς τους για να βρεθούν και πάλι μαζί. Οι δυο φίλοι της ιστορίας είναι δυο δέντρα σε έναν κήπο, ένα μικρό, που όμως θέλει να μεγαλώσει, κι ένα μεγάλο. Ένας εξωγενής παράγοντας, η πώληση του κήπου και το κόψιμό του στα δύο, ενώ θα οδηγήσει το μεγάλο σε μαρασμό, θα «ατσαλώσει» με πείσμα το μικρό ώστε να ξεπεράσει το εμπόδιο και τελικά να ζήσει τη ζωή του με τους δικούς του όρους ξανασμίγοντας για πάντα με τον φίλο του.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Ποια είναι η συγγραφέας
Η Γαλλίδα πολωνικής καταγωγής Ελιζαμπέτ Μπραμί γεννήθηκε το 1946 στη Βαρσοβία. Είναι ψυχολόγος και συγγραφέας βιβλίων τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.
Ξεκίνησε να γράφει για παιδιά το 1990 ενώ είχε ήδη πίσω της σημαντική καριέρα ως κλινική ψυχολόγος δουλεύοντας με παιδιά νοσηλευόμενα.
Σε πολύ ωραίο κείμενό της για το γαλλικό blog La mare aux mots, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2014, η Ελιζαμπέτ Μπραμί γράφει: «Συνεχίζω να γράφω για όλους αλλά κυρίως για τα παιδιά, διότι είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, συνεχίζω να μιλώ για τα λυπητερά και τα ευχάριστα, τα όμορφα και τα άσχημα, τα τρυφερά και τα σκληρά. Γράφω με την καρδιά αλλά και με το στομάχι. Γράφω για να αντισταθώ στο μίσος, τον θάνατο, τη λήθη, την αδικία, σε κάθε είδους ρατσισμό. Γράφω για να συνεχίσω να εφευρίσκω και να επανεφευρίσκω τον κόσμο και τέλος, γράφω επειδή πιστεύω στην ειρήνη. Ανοίγω το στόμα και μιλώ σε έναν κόσμο όπου μας ζητείται να σιωπούμε, όπου τα θύματα ενοχοποιούνται και οι τρομοκράτες δικαιολογούνται. Συνεχίζω να μάχομαι για τον σεβασμό που οφείλεται σε κάθε άνθρωπο, όποια κι αν είναι η ηλικία του. Για να επαναλάβω ότι καρδιά και κουράγιο έχουν κοινή ρίζα και πως μέσα στο κουράγιο βρίσκεται κι η οργή και πως για κάθε τι που μας εξοργίζει υπάρχει κάτι που αγαπάμε. Και για να πω πως αυτό μας το επιτρέπουν τα βιβλία.»
Ποιος είναι ο εικονογράφος
Ο τρεις φορές βραβευμένος στο σημαντικότερο φεστιβάλ κόμικ, το Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ, Κριστόφ Μπλεν γεννήθηκε το 1970. Είναι από τους πιο γνωστούς Γάλλους κομίστες και εικονογράφους.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Τα μικρά παιδιά θα αγαπήσουν τα παιχνίδια που παίζουν οι δυο φίλοι, θα χαρούν με την εφευρετικότητά τους να μετατρέπουν την καθημερινότητα σε γόνιμο ανταγωνισμό, ενώ θα απολαύσουν την εικονογράφηση τόσο στο ανέμελο ξεκίνημα όσο και στη δυναμική επανένωση.
Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι μεγάλοι
Για τις δεκάδες δυνατότητες χρήσης του στην σχολική τάξη ή το σπίτι καθώς προσφέρεται για συζήτηση και δραστηριότητες γύρω από δίπολα όπως όμοιοι/διαφορετικοί, ισότητα/ανισότητα, αποκλεισμοί/γέφυρες αλλά και ως αφορμή για ασκήσεις εξοικείωσης με τις έννοιες του χώρου και του χρόνου αλλά και με προμαθηματικές έννοιες καθώς και ασκήσεις παρατηρητικότητας και κρίσης.
Για την αισθητική ευαισθητοποίηση των μικρών αναγνωστών που προσφέρει η εικονογράφηση με τους ζωηρούς χρωματισμούς στις στιγμές ανέμελης χαράς αλλά και όταν πια έχει οικοδομηθεί η γέφυρα της φιλίας που θα ενώσει για πάντα τους δυο φίλους.
Για το χρήσιμο παράδειγμα της σχέσης συντροφικότητας των δυο φίλων, σε καιρούς που κερδίζουν έδαφος δυνάμεις αποκλεισμού και περιχαράκωσης. Για την ευκαιρία να μιλήσουν με τα παιδιά για τη δύναμη της φιλίας που βρίσκει λύσεις, παρακάμπτει εμπόδια, διακρίσεις και ανισότητες.
* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.