kapatsoulia

Η εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια μιλά για την έμπνευση που αντλεί από τα τοπία και τα χρώματα της Κεφαλονιάς, τον φόβο της για την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τη νοσταλγία της τρυφερότητας που προσπαθεί να αποδώσει στα έργα της.

Συνέντευξη στην Ευλαλία Πάνου

Τη Ναταλία Καπατσούλια δεν είχα την τύχη να τη γνωρίσω από κοντά, μιας και τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Κεφαλονιά, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε από το να μάθω πράγματα γι' αυτή και να τη ρωτήσω ό,τι με απασχολεί για την εικονογράφηση. Άλλωστε, η μακρά και «γεμάτη» πορεία της στον χώρο μαρτυρά έναν άνθρωπο που τον εμπιστεύονται όλοι – συγγραφείς και εκδότες.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία, αλλά σύντομα κατέληξε στο Εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη όπου ασχολήθηκε με το σκίτσο, την εικονογράφηση και τη γελοιογραφία. Το 1996 εικονογράφησε τα πρώτα βιβλία, αλλά το ταξίδι της στον κόσμο της εικονογράφησης ουσιαστικά ξεκίνησε γύρω στο 2000 – και από τότε έχει ξεπεράσει τα 300 βιβλία! Μάλιστα, έχει γράψει και ένα, το Η μαμά πετάει. 

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει πέσει στα χέρια σας κάποια δουλειά της. Οι συνεργασίες της δεν έχουν τελειωμό. Από τον Ευγένιο Τριβιζά, τη Βούλα Μάστορη, τη Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη μέχρι τον Φίλιππο Μανδηλαρα, τον Κυριάκο Χ. Αθανασιάδη και τη Λίνα Σωτηροπούλου – και συνεχίζει!

kapatsoulia 8

Ποια είναι η αγαπημένη σας τεχνική εικονογράφησης; Πώς θα χαρακτηρίζατε το στυλ σας;

Αγαπώ εξίσου το σκίτσο με μαύρο περίγραμμα και το ζωγραφικό σχέδιο με παστέλ χρώματα. Το στιλ μου θα το χαρακτήριζα μάλλον ανάλαφρο, παιδικό και εκφραστικό.

[...] προσπαθώ να βρω στοιχεία που με συγκινούν στις ιστορίες που εικονογραφώ: δε θα γινόταν διαφορετικά.

Από που παίρνετε έμπνευση; Προσπαθείτε να βρείτε στις ιστορίες στοιχεία που σας «συγκινούν»;

Έμπνευση παίρνω από τα όμορφα τοπία και τα χρώματα της Κεφαλονιάς, καθώς και από την παρατήρηση της συμπεριφοράς, των εκφράσεων και της κίνησης των ανθρώπων. Σίγουρα όμως προσπαθώ να βρω στοιχεία που με συγκινούν στις ιστορίες που εικονογραφώ: δε θα γινόταν διαφορετικά. Μάλλον πρόκειται για την καλύτερη συνταγή για ένα καλό εικονογραφημένο βιβλίο.

kapatsoulia 2

Πόση ελευθερία έχετε κατά την εικονογράφηση; Πού τελειώνουν τα όρια του συγγραφέα και πού ξεκινούν αυτά του εικονογράφου;

Τις περισσότερες φορές είμαι πολύ ελεύθερη να εικονογραφήσω την ιστορία όπως θέλω ή όπως μου βγει. Εξάλλου συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια με ανθρώπους που γνωριζόμαστε καλά, μπορούμε να συννενοηθούμε, έχουμε αμοιβαία εκτίμηση και ξέρει ο καθένας τα όριά του.

Ήμουν αρκετά εσωστρεφής και ζούσα σε μεγάλο βαθμό με την παρέα των ηρώων των βιβλίων.

Τι σας τράβηξε στον χώρο του βιβλίου και της εικονογράφησης; Ένας καλός εικονογράφος πρέπει να είναι και φανατικός αναγνώστης ή δεν έχει και τόση σημασία;

Δεν μπορώ να φανταστώ έναν εικονογράφο που δεν είναι και αναγνώστης. Όσο με αφορά, σίγουρα το ενδιαφέρον μου για την εικονογράφηση προέκυψε από την αγάπη μου για το βιβλίο, μια αγάπη που είχα από παιδί. Ήμουν αρκετά εσωστρεφής και ζούσα σε μεγάλο βαθμό με την παρέα των ηρώων των βιβλίων. Ήθελα να σκέφτομαι και να οπτικοποιώ τις ιστορίες που διάβαζα, να ζωγραφίζω τους χαρακτήρες, να φαντάζομαι τη φυσιογνωμία τους, την εμφάνιση, την εσωτερική ζωή τους.

kapatsoulia 5

Ο Μικρός ΠρίγκιπαςΕίχατε κάποιο αγαπημένο εικονογραφημένο βιβλίο ως παιδί; Επηρέασε, πιστεύετε, τον τρόπο που δημιουργείτε σήμερα;

Οι εικονογραφημένες επιρροές που είχα εκείνη την εποχή ήταν το πολυαγαπημένο «Αλφαβητάρι» με τα χαρακτικά του Γραμματικόπουλου, τα «Κλασσικά εικονογραφημένα», που λάτρευα, ο «Μικρός Νικόλας» με την εικονογράφηση του Σεμπέ (αξεπέραστου όχι μόνο για το πενάκι του, αλλά και για το πνεύμα του).

Όμως ως μεγάλη επιρροή, και όχι μόνο εικονογραφική, θα ανέφερα τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Σεντ Εξιπερύ. Δεν ήμουν σε ηλικία να καταλάβω όλο το περιεχόμενο του βιβλίου όταν πρωτοέπεσε στα χέρια μου, αλλά είναι ένα βιβλίο που σίγουρα επηρέασε τη σκέψη μου γενικότερα.

Ε, αν είναι να αντικατασταθούμε, θα πει οτι το ΑΙ μιλάει στην ψυχή και το μυαλό μας περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους!

Σας τρομάζει η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης; Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να αντικατασταθείτε από το AI;

Ομολογώ ότι αρχικά με τρόμαξε λίγο. Σκέφτομαι όμως ότι θα είναι τελικά σε όφελός μας αν φερθούμε έξυπνα ως κοινωνίες και θεσπίσουμε νόμους που θα θέτουν όρια στη χρήση της. Δεν έχω τις γνώσεις για να μιλήσω, αλλά, απ’ ό,τι ξέρω, κάθε τεχνολογία στην αρχή αντιμετωπίστηκε με φόβο και δυσπιστία. Σίγουρα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε και να μάθουμε να χειριζόμαστε το ΑΙ και προφανώς θα χρειαστούμε νέου είδους «ταλέντο». Η τεχνολογία είναι εργαλείο. Η ουσία της δημιουργικότητας είναι στο μυαλό μας. Ε, αν είναι να αντικατασταθούμε, θα πει ότι το ΑΙ μιλάει στην ψυχή και το μυαλό μας περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους.

kapatsoulia 9

Γιατί θα ήταν καλό για τα παιδιά να ζωγραφίζουν περισσότερο και να ασχολούνται με τα εικαστικά; Προτείνετε ένα-δυο πρακτικά κόλπα, ενόψει καλοκαιριού.

Από τη δική μου εμπειρία, μπορώ να πω ότι είναι λυτρωτικό και για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους, να μπορούν να εκφραστούν μέσω της ζωγραφικής. Προσφέρει πολύτιμες στιγμές ήρεμης μοναχικότητας, εκτόνωσης έντονων συναισθημάτων, συγκέντρωσης και δημιουργικότητας. Δεν είμαι καλή στα κόλπα. Αν υπάρχει πρόχειρο ένα μπλοκάκι κι ένα μολύβι, ή ένα τάμπλετ με γραφίδα, κάποιος θα επωφεληθεί. Συμβουλή: αφήστε τον ελεύθερο να δημιουργήσει!

kapatsoulia 7

Το κορίτσι που πετούσεΤο βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη Το κορίτσι που πετούσε (εκδ. Μίνωας) στο οποίο επιμελείστε την εικονογράφηση, είναι ένα βιβλίο για τα καλοκαίρια και τη φιλία. Τι εικόνες της παιδικής σας ηλικίας φέρατε στο μυαλό για να αποδώσετε την ανεμελιά που έχουν οι καλοκαιρινές διακοπές όταν είσαι παιδί; Πώς και επιλέξατε να είναι ασπρόμαυρες οι ζωγραφιές;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να πω ότι είναι μία ιστορία που με κέρδισε αμέσως με το που άρχισα να τη διαβάζω. Για τη λεπτότητα, την τρυφερότητα και τη νοσταλγία της. Νομίζω οτι τα καλοκαίρια όλων μας εδώ στην Ελλάδα είναι γεμάτα θαλασσινές αναμνήσεις. Όχι εικόνες μόνο, αλλά και αισθήσεις. Στο βιβλίο αυτό, οι ζωγραφιές είναι ασπρόμαυρες και μέσα σε πλαίσια για να θυμίζουν παλιές φωτογραφίες, να βρίσκονται μακρυά από το «τώρα» του αναγνώστη μας και του συγγραφέα του βιβλίου. Αυτή τη νοσταλγικότητα προσπάθησα να αποδώσω.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Μπουσίου: «Έχω υποφέρει αρκετά από όσα πίστευαν οι άλλοι ότι πρέπει να γίνω ή να είμαι»

Αλεξάνδρα Μπουσίου: «Έχω υποφέρει αρκετά από όσα πίστευαν οι άλλοι ότι πρέπει να γίνω ή να είμαι»

Με αφορμή το εικονογραφημένο βιβλίο της «Ήταν ένα ψαρόνι» (εκδ. Κλειδάριθμος) συζητάμε με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μπουσίου για την ανάγκη να ακολουθεί κανείς τα όνειρά του δίχως να ενδιαφέρεται τι πιστεύουν οι άλλοι. Κεντρική εικόνα: © Νίκος Κουστένης. 

Συνέντευξη στην ...

Χριστίνα Παπαδοπούλου: «Τα βιβλία είναι τόπος μαγικός: εκτός από ψυχαγωγία και γνώση που προσφέρουν, όταν χρειάζεται λειτουργούν και ως καταφύγιο»

Χριστίνα Παπαδοπούλου: «Τα βιβλία είναι τόπος μαγικός: εκτός από ψυχαγωγία και γνώση που προσφέρουν, όταν χρειάζεται λειτουργούν και ως καταφύγιο»

Η Χριστίνα Παπαδοπούλου των εκδόσεων Παπαδόπουλος είναι τέταρτη γενιά εκδότρια. Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι σε όλα τα σπίτια υπάρχουν βιβλία και γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι τα βιβλία μπορούν να λειτουργήσουν και ως καταφύγιο. Μας μιλά για την ιστορία των εκδόσεων και τις προκλήσεις για τον χώρο του βιβλίου για παιδιά. ...

Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος: «Τα παιδιά που διαβάζοντας διασκεδάζουν θα γίνουν αναγνώστες για μια ζωή»

Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος: «Τα παιδιά που διαβάζοντας διασκεδάζουν θα γίνουν αναγνώστες για μια ζωή»

Με αφορμή την κυκλοφορία της τρίτης ιστορίας με ήρωες τους Φρανκ & Μπερτ και τίτλο «Πικνίκ με μπισκότα» (μτφρ. Λύντη Γαλάτη, εκδ. Διόπτρα) είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική γραπτή επικοινωνία με τον Βρετανό συγγραφέα και εικονογράφο Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος. 

Συνέντευξη στην Ε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

Για το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Σαν στο σπίτι σου» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μάρτης) της Σίγκνε Τορπ. 

Γράφει η Ελεύθερία Ράπτου

Η Σίγκνε Τορπ [Signe Torp] είναι Νορβηγίδα συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Μεγάλωσε στο Όσλο όπ...

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

Για το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» (εικονογράφηση: Lawrence Elwick, εκδ. Key Books).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Τα ασανσέρ ανεβαίνουν, αλλά και καταβαίνουν. Μπαίνουν μέσα άνθρ...

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Για τα βιβλία « Οι Μικρές Κυρίες« της Λουίζα Μέι Άλκοτ, σε διασκευή Αργυρώς Πιπίνη και ο «Όλιβερ Τουίστ» του Τσαρλς Ντίκενς, σε μετάφραση-διασκευή Τατιάνας ΓαλάτουλαΔύο κλασικά μυθιστορήματα και η διασκευή τους σε μικρή φόρμα για το σπίτι, το σχολείο, τη σκηνή.

Γράφει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Μια επιλογή δώδεκα βιβλίων για να προσφέρουμε στα παιδιά για τις γιορτές του Πάσχα. Βιβλία που δεν αντλούν τη θεματική τους από τις παραδόσεις και τα έθιμα των ημερών αλλά εμφορούνται από μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ