Για το βιβλίο του Δρ. Νίκου Γεωργίου «Γονεϊκότητα» (εκδ. Πεδίο). Ένας πλήρης οδηγός για τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Κεντρική εικόνα: από την ταινία «Just Go With It» με πρωταγωνιστή τον Άνταμ Σάντλερ.
Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης
Προφανώς και ουδείς κατέχει το… manual για το πώς θα γίνει καλύτερος γονιός και, σίγουρα, οι καλύτερες προθέσεις δεν φτάνουν για να οδηγήσουν σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Όπου «αρμονικό αποτέλεσμα» δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την υγιή σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Το άλλοθι, όμως, ότι μαθαίνεις να γίνεσαι γονιός εν προόδω δεν φτάνει (δεν πρέπει να φτάνει) για να καλύψει τυχόν δικές μας αδυναμίες ή λάθη που θα επηρεάσουν άμεσα τα παιδιά μας. Το βιβλίο του Δρ. Βίκου Γεωργίου Γονεϊκότητα (εκδ. Πεδίο) είναι αυτό ακριβώς που λέει: ένας πλήρης οδηγός για τη σωστή ανατροφή των παιδιών.
Υπάρχει και η πρακτική καθοδήγηση για το πώς θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον καλύτερο εαυτό μας
Κάτι που σημαίνει ότι πέραν των θεωρητικών προσεγγίσεων που υπάρχουν εν εκτάσει μέσα στο βιβλίο, αναγκαίες για να κατανοήσουμε το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται μια οικογένεια, υπάρχει και η πρακτική καθοδήγηση για το πώς θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Προτροπές και συμβουλές
Μαγικές λύσεις, φυσικά, δεν υπάρχουν και σίγουρα δεν κρύβονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Υπάρχουν προτροπές, συμβουλές, συγκεκριμένες τεχνικές και σίγουρα μια διάθεση από την πλευρά του συγγραφέα να δώσει θετικά παραδείγματα και όχι να κατακεραυνώσει τα λάθη μας (ουδείς ξεφεύγει απ’ αυτά).
Το βιβλίο αναπτύσσεται σε τρία μέρη και πέντε βασικά κεφάλαια που καλύπτουν όλες τις πλευρές του ζητήματος «ανάπτυξη του παιδιού». Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με το παρελθόν του γονέα. Ας μην ξεχνάμε πως κι εμείς υπήρξαμε παιδιά, επομένως το πώς μεγαλώσαμε παίζει καθοριστικό ρόλο στο ποιες συμπεριφορικές εικόνες προβάλλουμε στα παιδιά μας.
Eίναι πρόδηλο πως ένα παιδί που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον διαλόγου, συναισθηματικής θαλπωρής και ισορροπίας, τείνει να αναπαράγει αυτό το μοντέλο και στη δική του οικογένεια στο μέλλον.
Είναι πρόδηλο πως ένα παιδί που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον διαλόγου, συναισθηματικής θαλπωρής και ισορροπίας, τείνει να αναπαράγει αυτό το μοντέλο και στη δική του οικογένεια στο μέλλον. Σε αντίθεση με ένα παιδί που γεύτηκε από νωρίς την αυστηρότητα, τη σκληρότητα, ή την παγωμένη συναισθηματική σχέση με τους γονείς του. Αυτό το πλέγμα «μη σχέσεων» είναι σφόδρα πιθανό να γίνει και ο δικός του μπούσουλας όταν θα γίνει γονιός.
Ο Νίκος Γεωργίου μάς προτείνει να απεμπλακούμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα από το παρελθόν μας, να το κατατάξουμε μέσα μας στο σημείο που δεν θα μας επηρεάζει άμεσα, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους γονείς μας και, γενικώς, να προχωρήσουμε μπροστά.
Κάνει, επίσης, λόγο για τα γονεϊκά στιλ (από τον αυστηρό έως το διαλεκτικό έως τον αυστηρό και τον αδιάφορο) και πώς αυτά αναμένεται να επηρεάσουν το παιδί μας.
Η ιδιοσυγκρασία του παιδιού
Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου στρέφει την προσοχή του στο παιδί. Κυρίως στην ιδιοσυγκρασία του, κάτι με το οποίο γεννιέται, αλλά δεν μένει αναλλοίωτο, καθώς αναπλάθεται καθημερινά ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το σπίτι και τους γονείς του.
Επειδή, όμως, ένα παιδί δεν αναπτύσσεται σε ένα «κλειστό» περιβάλλον που περιλαμβάνει μόνο το σπίτι, το βιβλίο σημειώνει με επίταση το ρόλο που παίζουν το σχολείο, οι συνομίλικοι, τα αδέλφια (όταν υπάρχουν), η γειτονιά, η τεχνολογία και η τηλεόραση, καθώς οι παππούδες που σε πολλές περιπτώσεις επωμίζονται το ρόλο των γονιών.
Κι εδώ πάλι υπάρχει ένα πλέγμα σχέσεων που αλληλεπιδρούν στο παιδί, με αποτέλεσμα ο γονιός να χρειάζεται να επέμβει, να διορθώσει ή να σταματήσει κάποια φαινόμενα που αναπόδραστα θα οδηγήσουν σε λάθος δρόμο το παιδί.
Το τρίτο μέρος του βιβλίου είναι, ίσως, και το πιο άμεσο για τον αναγνώστη, καθώς προσφέρει συμβουλές και προτάσεις βήμα-βήμα για την αναπτυξιακά κατάλληλη γονεϊκή συμπεριφορά.
Το βιβλίο προτείνει συγκεκριμένη μεθοδολογία για να αποτραπούν τέτοιες καταστάσεις, σίγουρα να ελεγχθούν και τρόπον τινά να οδηγήσουν ξανά σε ένα θετικό πρότυπο το παιδί.
Συμβουλές ανά ηλικία
Το τρίτο μέρος του βιβλίου είναι, ίσως, και το πιο άμεσο για τον αναγνώστη, καθώς προσφέρει συμβουλές και προτάσεις βήμα-βήμα για την αναπτυξιακά κατάλληλη γονεϊκή συμπεριφορά.
Σε αυτό το μέρος, ο Νίκος Σταύρου κάνει μια ορθή εξειδίκευση, καθώς χωρίζει τα ηλικιακά στάδια ενός παιδιού: από το βρέφος των τριών μηνών έως την ηλικία των 18 ετών. Κάθε στάδιο απαιτεί από τους γονείς διαφορετική αντιμετώπιση και εξειδικευμένη ενέργεια.
Σαφώς και ένα βιβλίο από μόνο του δεν φτάνει να μας κάνει καλύτερους γονείς. Χρειάζεται πάντα και η δική μας θέληση και απόφαση να γίνουμε τέτοιοι. Είναι σε θέση, όμως, να ξεδιαλύνει μέσα μας αρκετούς μύθους ή ζητήματα που τα έχουμε μεγεθύνει και τα θεωρούμε ανεπίλυτα. Κι όμως, δεν είναι. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή μέθοδος, συγκεκριμένες πρακτικές (προφανώς και συναισθηματικές) αποφάσεις και πάνω από όλα διάθεση να γίνουμε καλύτεροι γονείς.