Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων (1 Ιουνίου) επιλέγουμε βιβλία που μάς βοηθούν να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα το ρόλο του γονιού, αλλά και που μας δίνουν πρακτικές συμβουλές επίλυσης καθημερινών προβλημάτων.
Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης
Η σχέση γονιού και παιδιού δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται. Θέλει προσπάθεια, πολλή προσπάθεια και κυρίως από την πλευρά του γεννήτορα.
Τι κάνουμε σωστά; Τι κάνουμε λάθος; Τι πρέπει να βελτιώσουμε; Ποιες παγίδες χρειάζεται να αποφύγουμε; Καθημερινά αναφύονται τέτοια ερωτήματα αν είσαι γονιός. Επιλέξαμε 12 βιβλία αναφοράς που απαντούν -εν πολλοίς- σ’ αυτές, αλλά και κάμποσες άλλες ερωτήσεις που μας γεννιούνται καθημερινά.
Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου, Κώστας Γκοτζαμάνης (εκδ. Πατάκη)
Το βιβλίο του Κώστα Γκοτζαμάνη Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου (εκδ. Πατάκη) έχει φτάσει ήδη στην 9η έκδοση, δείγμα ότι άγγιξε πολλούς γονείς.
Καταφέρνει να κάνει ανατομία των οικογενειακών σχέσεων δίχως να ρίχνει την ευθύνη σε κάποιον. Αποφεύγοντας τον διδακτισμό δείχνει στους γονείς πώς να επιβιώσουν κάτω από την ίδια οικεία με τα παιδιά τους.
Το χιούμορ σε συνδυασμό με την αντικεμενικότητα κάνουν το βιβλίο απαραίτητο ανάγνωσμα μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να βρούμε ένα καλύτερο δρόμο επαφής με τα παιδιά.
Ζακέτα να πάρεις! Υπεύθυνοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά, Ανδρέας Κονάνος (εκδ. Ψυχογιός)
Με γραφή γεμάτη συναίσθημα και ευαισθησία, ο Ανδρέας Κονάνος απευθύνεται στους γονείς θεωρώντας εξαρχής πως κρατούν στα χέρια τους το πιο αγνό κομμάτι του πλανήτη, τα παιδιά.
Στο βιβλίο του Ζακέτα να πάρεις! Υπεύθυνοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά (εκδ. Ψυχογιός) ο συγγραφέας ανοίγει έναν οιονεί διάλογο με τους γονείς ζητώντας τους να μιλούν στα παιδιά τους, να μην στέκονται στο θυμό τους, αλλά να βλέπουν πίσω από αυτόν που μπορεί να κρύβεται η μοναξιά τους και τέλος να τα αφήσουν να ανοίξουν τα φτερά τους.
Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά δεν... ακούν!, Τζοάννα Φέιμπερ, Τζούλι Κινγκ (μτφρ. Όλγα Καρυώτη, εκδ. Πατάκη)
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μέρος της εξαιρετικά ευπώλητης σειράς How to Talk που δίνει λύσεις σε δύσκολες στιγμές που εμφανίζονται στο μεγάλωμα των παιδιών.
Στο βιβλίο οι συγγραφείς οι Φέιμπερ και Κινγκ εφαρμόζουν τις στρατηγικές «How to Talk» σε στιγμές οργής μέχρι τη χρήση της τεχνολογίας, τους μπελάδες της σχολικής μελέτης στο σπίτι και τους αδελφικούς τσακωμούς, αλλά και τη συζήτηση γύρω από δύσκολα ζητήματα, όπως το σεξ και το διαζύγιο.
Το βιβλίο είναι ένας συνδυασμός αληθινών αφηγήσεων γονιών και εκπαιδευτικών, απαντήσεων σε επιστολές αναγνωστών, ευχάριστες ασκήσεις, αλλά και χιουριστικές περιγραφές.
Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου, Philippa Perry (μτφρ. Ιωάννα Παπαγεωργίου, εκδ. Διόπτρα)
Η ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry με το Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (μτφρ. Ιωάννα Παπαγεωργίου, εκδ. Διόπτρα) προσπαθεί να εξηγήσει πώς χτίζεται η γέφυρα αγάπης ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.
Δεν υπάρχει «τέλειο» πλάνο ανατροφής, μας λέει, αλλά κάποια βήματα και στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στη βέλτιστη σχέση μέσα στο σπίτι.
Πάνω από όλα να αποδεχθούμε τα λάθη μας και να καταλάβουμε πως ο τρόπος που εμείς μεγαλώσαμε διαμορφώνει και το γονεϊκό προφίλ μας.
Οδηγός επιβίωσης για εργαζόμενους μπαμπάδες, συλλογικό (μτφρ. Βεατρίκη Καντζόλα-Σαμπατάκου, εκδ. Πεδίο)
Κάποτε οι πατεράδες είχαν αναλάβει το ρόλο του κουβαλητή. Πλέον, οι εποχές έχουν αλλάξει και η πατρότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση του παιδιού.
Μπορεί, όμως, ένας πατέρας να συνδυάσει την εργασία του με το νέο ρόλο του στην οικογένεια; Τι πρέπει να κάνει για να δηλώνει «παρών» και στους δύο ρόλους;
Το συλλογικό βιβλίο (γραμμένο από ειδικούς) Οδηγός επιβίωσης για εργαζόμενους μπαμπάδες (μτφρ. Βεατρίκη Καντζόλα-Σαμπατάκου, εκδ. Πεδίο) δίνει κάποιες βασικές αρχές για να επιτευχθεί ο στόχος, ο οποίος δεν είναι καθόλου αμελητέος.
Η τρυφερότητα του πατέρα, Μάρτιν Μπερασάιν (μτφρ. Γιώτα Ποταμιάνου, εκδ. Το Μέλλον)
Ο Αργεντινός ψυχαναλυτής Μαρτίν Μπερασάιν με το βιβλίο του Η τρυφερότητα του πατέρα (μτφρ. Γιώτα Ποταμιάνου, εκδ. Μέλλον) δίνει προσοχή στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα παιδιά και τον πατέρα τους.
Δίνει μεγάλη σημασία στην ανάγκη ο σύγχρονος πατέρας να ξεπεράσει τα παλαιά στερεότυπα, απόρροια της πατριαρχικής δομής των κοινωνιών, να κατανοήσει πως ο ρόλος του έχει αλλάξει και να αφήσει τα συναισθήματα του ελεύθερα έτσι ώσε να γίνουν κατανοητά από τα παιδιά.
Το βιβλίο, αν και προέρχεται από ψυχαναλυτή που στηρίζει πολλά από τα συμπεράσματά του στις συνεδρίες που κάνει με τους ασθενείς του, δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικούς, αλλά και στον απλό αναγνώστη.
Γονείς ενήλικων παιδιών, Celia Dodd (μτφρ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, εκδ. Ψυχογιός)
Οι τελευταίες μελέτες λένε πως οι πιο ευτυχισμένοι γονείς είναι αυτοί που έχουν καλές σχέσεις με τα ενήλικα παιδιά τους. Πρόκειται για παιδιά που πλέον δεν είναι και τόσο... παιδιά.
Κάποια από αυτά συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους καίτοι έχουν γίνει ακόμη και 30 ετών.
Το βιβλίο της Celia Dodd Γονείς ενήλικων παιδιών (μτφρ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, εκδ. Ψυχογιός) καταρρίπτει διάφορα ταμπού και προσφέρει πρακτικές συμβουλές, συνεντεύξεις με ειδικούς, καθώς και με γονείς και τους απογόνους τους, αλλά και τους απογόνους των απογόνων τους.
Ήρεμοι γονείς, Sarah Ockewell-Smith (μτφρ. Βεατρίκη Καντζόλα-Σαμπατάκου, εκδ. Μίνωας)
Η συγγραφέας Σάρα Όκγουελ-Σμιθ με το βιβλίο της Ήρεμοι γονείς (μτφρ. Βεατρίκη Καντζόλα-Σαμπατάκου, εκδ. Μίνωας) αποδεικνύει ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε ήρεμοι γονείς.
Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο για να συμβεί. Μας παρέχει χρήσιμα στοιχεία από έρευνες, συμβουλές και πρακτικές ασκήσεις που θα σας κατευθύνουν σωστά προς μια πιο ήρεμη γονική συμπεριφορά.
Κάπως έτσι μπορούμε να ελέγξουμε το θυμό και το άγχος μας, αλλά και να διώξουμε την ενοχή που ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος στις σχέσεις με τα παιδιά μας.
Η σκάλα. Ιστορίες για γονείς, Ντίνα Νομικού (εκδ. Παπαδόπουλος)
Μπορούμε να φανταστούμε τη σχέση γονιού και παιδιού σαν μια σκάλα που αποτελείται από σκαλιά διαφορετικά μεταξύ τους;
Το βιβλίο της Ντίνας Νομικού Η σκάλα. Ιστορίες για γονείς (εκδ. Παπαδόπουλος) κάνει αυτό ακριβώς: σχηματοποιεί αυτή τη θαυμαστή σχέση σαν σκάλα την οποία ανεβαίνεις με σκοπό να την απολαύσεις.
Είναι ένα βιβλίο για γονείς σε δράση, για γονείς υπό σκέψη και για υποψήφιους. Μια ανάβαση, με μικρές απενοχοποιητικές στάσεις. Για να ξεκουράσουμε τις τύψεις μας και να τους δώσουμε μια πιο χρήσιμη χροιά.
Τι να κάνω – τι να μην κάνω για να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου, Κατερίνα Χατζηκαλλία-Κουνιάκη (εκδ. Πατάκης)
Πόσες φορές οι γονείς δεν έχουν βρεθεί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν και τι να μην κάνουν σε κάποια έκρυθμη κατάσταση με τα παιδιά τους;
Το βιβλίο της Κατερίνας Χατζηκαλλία-Κουνιάκη Τι να κάνω – τι να μην κάνω για να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου (εκδ. Πατάκης) είναι ένας καλός -και μάλιστα εικονογραφημένος- οδηγός επιβίωσης για γονείς που παιδιών 0-18 ετών.
Σκοπός του είναι να δώσει πρακτικές συμβουλές για το τι είναι καλό να κάνουν αλλά και τι να αποφεύγουν να κάνουν γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα πλέον συνήθη και βασικά θέματα-προβλήματα που τα παιδιά εκδηλώνουν μέχρι τα 18.
Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη! Και πώς να επιβιώσετε ως γονείς, Σοφία Ανδρεοπούλου (εκδ. Διόπτρα)
Δεν υπάρχει δυσκολότερη και λιγότερο διαχειρίσιμη περίοδος για ένα παιδί απ’ όταν φτάνει στο σημείο να είναι έφηβος. Η χαρά συνδυάζεται με τους κινδύνους.
Από τη βία έως την κατάθλιψη κι από τη σύγχυση της ταυτότητας και του φύλου έως τις εξαρτήσεις. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση;
Το βιβλίο της Σοφίας Ανδρεοπούλου Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη! Και πώς να επιβιώσετε ως γονείς (εκδ. Διόπτρα) μάς βοηθάει να κατανοήσουμε ότι πρέπει κι εμείς να ωριμάσουμε μαζί με τα παιδιά μας, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους και να τα στηρίξουμε στην πιο… περίεργη φάση της ζωής τους.
Μητέρες: μια αντισυμβατική ιστορία, Sarah Knott (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη, εκδ. Μεταίχμιο)
Η ιστορικός Sarah Knott παίρνει ως αφορμή τη δική της ιστορία (πώς έγινε δηλαδή μητέρα) για να γράψει το βιβλίο Μητέρες: μια αντισυμβατική ιστορία (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη, εκδ. Μεταίχμιο).
Η Sarah Knott διερευνά την ολοένα μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων. Από τις φυτείες στη Νότια Καρολίνα όπου οι σκλάβες ξεγεννούσαν μόνες τους τα παιδιά τους έως ως τη φεμινίστρια του 1970 που μάχεται για το δικαίωμά της να αποφασίζει αν θα κάνει παιδιά, οι Μητέρες συνθέτουν μια συγκινητική εικόνα της μητρότητας.