DIOPTRA Heartstopper 728

Με αφορμή το γκράφικ νόβελ «Heartstopper» της Alice Oseman που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα αλλά και το νεανικό (YA) μυθιστόρημά της «Νικ και Τσάρλι». Μια σειρά γκράφικ νόβελ για όλη την οικογένεια, αντίδοτο στην ομοφοβία και εξολοθρευτής στερεοτύπων, που έγινε με μεγάλη επιτυχία και τηλεοπτική σειρά.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Αν ο τίτλος αυτού του σύντομου σημειώματος συνιστά μια πραγματική απορία για τους ενήλικες, αν χρειάζεται εξήγηση γιατί εξακολουθεί να είναι δύσκολο να κάνει ένας έφηβος coming out, να εκδηλωθεί ελεύθερα δηλαδή, γιατί φοβάται τι θα πουν ο κοινωνικός περίγυρος αλλά και η ίδια η οικογένειά του· κι αν υπάρχουν έφηβοι, κουίρ ή μη, για τους οποίους εξακολουθεί να τους προβληματίζει το τι σημαίνει να είναι κανείς έφηβος και κουίρ, υπάρχει (ευτυχώς) ένα λογοτεχνικό σύμπαν όπου τα στερεότυπα καταρρέουν και όλα εξηγούνται με κρυστάλλινο τρόπο. Είναι το σύμπαν του Heartstopper, που δημιούργησε η νεαρή Βρετανίδα συγγραφέας και εικονογράφος  Άλις Όζμαν. Στον εφηβικό κόσμο του κυριαρχούν η ειλικρίνεια, η αποδοχή, η εντιμότητα και πάνω απ' όλα η αγάπη. 

Ο Νικ και ο Τσάρλι: Αγόρι ερωτεύεται αγόρι

DIOPTRA HEARTSTOPPER 01Η καλύτερη γνωριμία και εισαγωγή σε αυτό το λογοτεχνικό σύμπαν είναι με το γκράφικ νόβελ με ήρωες τον Νικ και τον Τσάρλι. Η ιστορία των δύο αγοριών που, αν και συμμαθητές στο σχολείο, δεν έχουν συναντήσει ποτέ ο ένας τον άλλο μέχρι τη μέρα που κάθονται στο ίδιο θρανίο. Η οικειότητα μεταξύ τους, η ακατανίκητη διάθεση να θέλουν να είναι μαζί, ξεκινά ως μια ενθουσιώδης φιλία μεταξύ δύο φαινομενικά πολύ διαφορετικών παιδιών. Για τον Τσάρλι υπάρχει η «φήμη» ότι είναι γκέι και η πραγματικότητα ότι υφίσταται μπούλινγκ, εκφοβισμό. Για τον Νικ όλα είναι ξεκάθαρα: είναι όμορφος, αθλητικός, καλός μαθητής και πολύ δημοφιλής.  

Ο Τσάρλι γρήγορα καταλαβαίνει ότι έχει ερωτευτεί τον Νικ. Του Νικ ούτε που του περνάει από το μυαλό ότι η τεράστια έλξη που νιώθει προς τον νέο του φίλο μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από τη χαρά να βρίσκεται με μια αδελφή ψυχή, έναν νέο κολλητό. 

DIOPTRA HEARTSTOPPER 00Από βιβλίο σε βιβλίο -τέσσερα είναι συνολικά τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν ήδη- η ιστορία των δύο αγοριών θα εξελιχθεί με αμηχανία, με δισταγμούς, με μικρές ανατροπές και γόνιμες αμφιβολίες, με ενήλικες που στέκονται από τη σωστή πλευρά των πραγμάτων και με ανηλίκους που κολυμπούν ακόμα στη σκοτεινή λίμνη των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, αλλά και άλλους που έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά.

Η ιστορία των δύο έφηβων αγοριών τέμνεται με αυτή των μελών της παρέας του Τσάρλι αλλά και άλλων συμμαθητών που βιώνουν τη δική τους εκρηκτική εφηβεία. Όλα τα παιδιά που πλαισιώνουν τους κεντρικούς ήρωες έχουν τις δικές τους backstories, το δικό τους παρασκήνιο και παρελθόν που τα αναγάγει από χάρτινο φόντο στις ιστορίες των πρωταγωνιστών, σε πρόσωπα με τα οποία οι έφηβοι αναγνώστες μπορούν να ταυτιστούν και να βρουν αναλογίες. Όπως ακριβώς με τους Νικ και Τσάρλι.

Ειδικά, η παράλληλη ιστορία της σχέσης δύο κοριτσιών, της Τάρα και της Ντάρσι, φωτίζει από την πλευρά των κοριτσιών το θέμα της ομοφυλοφιλίας, ενώ και η παρουσία ενός τρανς κοριτσιού εξηγεί χωρίς να κραυγάζει και αυτή την επιλογή φύλου, ανοίγοντας τον προβληματισμό στην πολύ επίκαιρη συζήτηση περί φυλομετάβασης.

DIOPTRA HEARTSTOPPER 03Η σειρά γκράφικ νόβελ Heartstopper είναι ένα δυναμικό εν εξελίξει συγγραφικό και εικονογραφικό πρότζεκτ της Όζμαν.

Οι τίτλοι των πρώτων τεσσάρων βιβλίων της σειράς που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Τατιάνας Γαλάτουλα, είναι: 

Βιβλίο 1: Ένα αγόρι γνωρίζει ένα αγόρι

Βιβλίο 2: Φιλί

Βιβλίο 3: Αποκάλυψη

Βιβλίο 4: Ταξίδι

DIOPTRA HEARTSTOPPER 04

Σε ασπρόμαυρο σκίτσο, τα γκράφικ νόβελ της Όζμαν παρουσιάζουν φιγούρες απλές αλλά με μεγάλη εκφραστικότητα. Στα εξώφυλλα της σειράς, οι δύο ήρωες πάντοτε σκιτσαρισμένοι πλάτη κατακτούν από το πρώτο στο τέταρτο την εγγύτητα της ερωτικής σχέσης και προοδευτικά, αποπνέουν τη σιγουριά και την ασφάλεια που τους δίνει η ορατότητα που έχουν κατακτήσει.

Από το ανεπαίσθητο, φευγαλέο άγγιγμα των αγκώνων (Βιβλίο 1), στο ακούμπισμα των ώμων σε μια ανέμελη στάση ξαπλωμένοι μπρούμητα (Βιβλίο 2), περνούν στη στιγμή της χειραφέτησης με μια βόλτα χέρι - χέρι (Βιβλίο 3), για να φθάσουν στον συντροφικό τρυφερό εναγκαλισμό και το άγγιγμα των κεφαλιών σε μια κίνηση έκφρασης αγάπης (Βιβλίο 4)

Το προσεχές φθινόπωρο, στις 9 Νοεμβρίου, θα κυκλοφορήσει ο πέμπτος τόμος της σειράς ενώ έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει και έκτος.

«Νικ και Τσάρλι»: Κρατούν για πάντα οι εφηβικοί έρωτες;

Η δημιουργός αυτού του απελευθερωτικού λογοτεχνικού σύμπαντος, η γεννημένη στο Κεντ το 1994 Άλις Όζμαν, «ζει» με τους ήρωες της την τελευταία δεκαετία, από την εποχή που και η ίδια ήταν μαθήτρια στην ηλικία των εφήβων των ιστοριών της αλλά και κατά τη διάρκεια των σπουδών Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμια Durham. 

Ο Νικ και ο Τσάρλι, οι πρωταγωνιστές της σειράς γκράφικ νόβελ προϋπήρχαν στο πρώτο της νεανικό μυθιστόρημα (YA) με τίτλο Solitaire, που άρχισε να γράφεται πριν τελειώσει το σχολείο και κυκλοφόρησε το 2014. Κεντρική ηρωίδα είναι σε αυτό το πρώτο βιβλίο της Όζμαν η Τόρι, η μεγαλύτερη αδελφή του Τσάρλι με τους δικούς της προβληματισμούς. Έναν χρόνο αργότερα, το 2015, κυκλοφόρησε όμως το βιβλίο των δύο αγοριών που έχουν σχέση. 

DIOPTRA NICK CHARLIE OSEMANΤο μυθιστόρημα με τίτλο Νικ και Τσάρλι (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα), που είναι ένα spin-off του Solitaire, εστιάζει δηλαδή σε πτυχές και πρόσωπα που δεν αναπτύχθηκαν στο αρχικό έργο, επανεκδόθηκε το 2020 εμπλουτισμένο με εικονογράφηση.

Παρουσιάζοντας τον εφηβικό έρωτά τους και παρακολουθώντας την εξέλιξη της σχέσης κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο χρόνων, έχει ως πυρήνα το πρώτο κρίσιμο τεστ που προκύπτει με την επικείμενη αναχώρηση από την πόλη τους του μεγαλύτερου κατά έναν χρόνο Νικ,ο οποίος ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο.

Τα ερωτήματα είναι τα αναμενόμενα: μπορεί να αντέξει μια εφηβική σχέση αν γίνει σχέση εξ αποστάσεως; Πόσο διαρκεί ο πρώτος έρωτας; Η πρώτη αγάπη είναι και παντοτινή; Οι απαντήσεις είναι αυτές που ταιριάζουν σε μια ιστορία αγάπης. 

Κι εδώ βρίσκεται το απόσταγμα αυτού του τρυφερού, φωτεινού και αισιόδοξου λογοτεχνικού σύμπαντος, και μαζί το σημαντικό αποτύπωμα που αφήνει το έργο της Άλις Όζμαν: όλες οι πιθανές εκδοχές αγάπης και ερωτικών σχέσεων παρουσιάζονται στους εφήβους όπως δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν. Δηλαδή ως απλές, συνηθισμένες, καθημερινές, κανονικές ιστορίες αγάπης.

Τα βιβλία της Όζμαν αποκτούν μια διάσταση «υποχρεωτικών αναγνωσμάτων» μύησης για τη σημερινή γενιά εφήβων...

Πολλές γενιές κουίρ ανθρώπων που έζησαν χωρίς αποδοχή και ανέχτηκαν μειωτικούς χαρακτηρισμούς, σεξιστικές και ομοφοβικές συμπεριφορές ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν κοινωνικά και επαγγελματικά, αλλά και το χειρότερο, μέσα στις ίδιες τους τις οικογένειες, θα χαμογελούσαν με ανακούφιση αν έπεφταν στα χέρια τους αυτά τα βιβλία: Για την παρηγορητική και απελευθερωτική λειτουργία τους, για τους καλοδουλεμένους, ρεαλιστικούς χαρακτήρες με τα καθημερινά προβλήματα και τις άλλοτε κωμικές κι άλλοτε δραματικές καταστάσεις που βιώνουν, τα βιβλία της Όζμαν αποκτούν μια διάσταση «υποχρεωτικών αναγνωσμάτων» μύησης για τη σημερινή γενιά εφήβων. 

Η Άλις Όζμαν εξηγεί την τεράστια επιτυχία της γράφοντας σε ένα σύντομο σημείωμά της στο τέλος του πρώτου βιβλίου της σειράς, ότι «ο κόσμος έλκεται απ' αυτή την ιστορία για πολλούς λόγους - για τη ρεαλιστική ερωτική ιστορία, την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το σκίτσο, την πλοκή... Νομίζω, όμως, ότι οι περισσότεροι έλκονται από το Heartstopper επειδή τους προσφέρει παρηγοριά. Την ίδια παρηγοριά που προσφέρει και σε μένα». 


 * Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μεγάλη κακιά αλεπού» του Μπενζαμέν Ρενέρ – Η αγάπη δεν είναι πολιτικά ορθή, ούτε και η αυτογνωσία

«Η μεγάλη κακιά αλεπού» του Μπενζαμέν Ρενέρ – Η αγάπη δεν είναι πολιτικά ορθή, ούτε και η αυτογνωσία

Για το εικονογραφημένο βιβλίο «Η μεγάλη κακιά αλεπού» (μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Παπαδόπουλος) του βραβευμένου για την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ερνέστ και Σελεστίν» (2012) Μπενζαμέν Ρενέρ. Το βιβλίο έχει επίσης μεταφερθεί στον κινηματογράφο (2017). 

Γράφει η ...

«Δρ. ΠΑΠ» του Πέτρου Χριστούλια – Ένα γκράφικ νόβελ για τη ζωή και το έργο του γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου

«Δρ. ΠΑΠ» του Πέτρου Χριστούλια – Ένα γκράφικ νόβελ για τη ζωή και το έργο του γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου

Για το graphic novel του Πέτρου Χριστούλια «Δρ. ΠΑΠ - Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου» (εκδ. Παπαδόπουλος).

Γράφει η Ευλαλία Πάνου

Στο graphic novel  ...

Η ασπρόμαυρη γοητεία των manga – Κοφτοί διάλογοι και δράση για εφήβους

Η ασπρόμαυρη γοητεία των manga – Κοφτοί διάλογοι και δράση για εφήβους

Αγαπημένο ανάγνωσμα εφήβων που βαριούνται τις σελίδες χωρίς εικόνα και προτιμούν κοφτούς διαλόγους και δράση. Προσοχή: μια δόση βίας, αναμενόμενη.

Της Αναστασίας Καμβύση

Café Occult
Oh Rhe Bar...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο όνομα του πατέρα: 8 βιβλία για τις αθέατες πλευρές της πατρότητας

Στο όνομα του πατέρα: 8 βιβλία για τις αθέατες πλευρές της πατρότητας

Πατέρες διάσημοι, αλλά και της διπλανής πόρτας. Όλοι αναζητούν τον ρόλο τους στον 21ο αιώνα. Επιλέγουμε οκτώ βιβλία που εστιάζουν στις αθέατες πλευρές του ρόλου της πατρότητας, με τη βοήθεια άλλοτε της ψυχανάλυσης και άλλοτε της λογοτεχνίας.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δύο βιβλία με πρωταγωνίστρια μια... πλαστική σακούλα

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δύο βιβλία με πρωταγωνίστρια μια... πλαστική σακούλα

Για τα βιβλία «Οι περιπέτειες μιας σακούλας» και «Οι περιπέτειες μιας σακούλας στο δάσος» της Χριστίνας Κασιντή, σε εικονογράφηση της Ράνιας Μακρυγιάννη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

...
«Μπορείς να ζωγραφίσεις ένα όνειρο;» της Αφροδίτης Ρίζου – Ισορροπία μέσα από μια θεραπευτική αφήγηση

«Μπορείς να ζωγραφίσεις ένα όνειρο;» της Αφροδίτης Ρίζου – Ισορροπία μέσα από μια θεραπευτική αφήγηση

Για το βιβλίο της Αφροδίτης Ρίζου με εικονογράφηση του Δημήτρη Τρακόσα «Μπορείς να ζωγραφίσεις ένα όνειρο;» (εκδ. 24 Γράμματα). 

Γράφει η Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη

Στα δικά μας ψυχοθεραπευτικά «χωράφια» της οικογενε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

5 μυθιστορήματα για ανήσυχους εφήβους και νέους – Μυστικά, απόρριψη, φυγή, ανατροπές και συγκίνηση

5 μυθιστορήματα για ανήσυχους εφήβους και νέους – Μυστικά, απόρριψη, φυγή, ανατροπές και συγκίνηση

Οι ήρωες και οι ηρωίδες των πέντε μυθιστορημάτων που επιλέγουμε αναζητούν απαντήσεις, ψάχνουν τη θέση τους μέσα στον κόσμο και δεν βολεύονται με όσα έχουν. 

Επιμέλεια: Διονύσης Μαρίνος

Μέλλον διάπλατο, αλλά όχι πάντα φ...

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Μια επιλογή δώδεκα βιβλίων για να προσφέρουμε στα παιδιά για τις γιορτές του Πάσχα. Βιβλία που δεν αντλούν τη θεματική τους από τις παραδόσεις και τα έθιμα των ημερών αλλά εμφορούνται από μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ