konta stis ragies mesa 1

Δύο κλασικά μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας επί σκηνής. «Τα ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου & «Κοντά στις ράγιες» της Άλκης Ζέη, ανεβαίνουν στις σκηνές των θεάτρων Βρετάνια και Άλφα, αντίστοιχα. Κεντρική εικόνα από την παράσταση «Κοντά στις ράγιες». 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Αγαπημένα νεοελληνικά μυθιστορήματα ανεβαίνουν φέτος στη σκηνή δίνοντας την ευκαρία στα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τους συγγραφείς και τις ιστορίες που διηγούνται, σε συνδυασμό με τη θεατρική εμπειρία που συχνά αποτελεί το έναυσμα για τη φιλαναγνωσία. Όταν μάλιστα η δραματουργική και σκηνοθετική οπτική επιλέγουν να αφουγκραστούν την ιδιοσυγκρασία του συγγραφέα και να διατηρήσουν χωρίς αποδομητική λογική, έστω τον βασικό εννοιολογικό πυρήνα της υπόθεσης, τότε το θεατρικό γεγονός έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με το βιβλίο ισότιμα και να προσφέρει στο νεανικό κοινό τη διττή εμπειρία της παράστασης και της εμβύθισης στο σύμπαν του λογοτέχνη.

Οι δύο παραστάσεις(...) δεν φιλοδοξούν τον πειραματισμό για χάρη της πρωτοπόρας ματιάς. Αντιθέτως, θέτουν στο επίκεντρο το κείμενο και ανοίγουν σκηνικά τους ορίζοντές του, έχοντας αφουγκραστεί το παρόν και προσφέροντας στο κοινό δομημένη θεατρική εμπειρία.

Η δραματουργική επεξεργασία καθίσταται εξαιρετικά σημαντική στις περιπτώσεις που το βιβλίο δεν συναντά τους κώδικες και τους κανόνες της σκηνής, και χρειάζεται να συνομιλήσει με αυτούς. Πλήθος χαρακτήρων, καταστάσεις που εξελίσσονται σε πολυτοπικές συνθήκες και με ετεροχρονισμούς, μονόλογοι, διάλογοι, αναγκαίες περικοπές και διασκευές συγκροτούν το δύσκολο έργο, όπου η λογοτεχνία μεταδομείται σε δραματουργία ικανή να παρασταθεί και να απευθυνθεί σε ένα κοινό που συχνά δεν γνωρίζει το βιβλίο πίσω από την παράσταση ή το πρωτοσυναντά στη σχολική τάξη λίγο πριν ή μετά το θεατρικό γεγονός.

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάζουμε μαζί με λίγα λόγια για τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν - Τα ξύλινα σπαθιά (Παντελής Καλιότσος, εκδ. Πατάκη) που ανεβαίνει στο θέατρο Βρετάνια και Κοντά στις ράγιες (Άλκη Ζέη, εκδ. Μεταίχμιο) στο θέατρο Άλφα - δεν φιλοδοξούν τον πειραματισμό για χάρη της πρωτοπόρας ματιάς. Αντιθέτως, θέτουν στο επίκεντρο το κείμενο και ανοίγουν σκηνικά τους ορίζοντές του, έχοντας αφουγκραστεί το παρόν και προσφέροντας στο κοινό δομημένη θεατρική εμπειρία.

«Τα ξύλινα σπαθιά»: Πώς ένα κοινωνικό μυθιστόρημα γίνεται παράσταση για παιδιά

Τα Ξύλινα Σπαθιά ανεβαίνουν στο θέατρο Βρετάνια σε θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη. Η παράσταση λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθετη γραφή του Καλιότσου, καταφέρνει να μετασχηματίσει σε σκηνικά γεγονότα εκείνες τις καταστάσεις που αποτελούν άξονες του μυθιστορήματος, σεβόμενη τον θεατρικό χρόνο και τους θεατρικούς περιορισμούς. Ακολουθεί τη ροή του της ιστορίας και αναδεικνύει με τη μορφή των επεισοδίων τη δράση. Ο ρυθμός είναι σταθερός και ευνοεί τη λογική των σκηνικών στιγμιότυπων. Αυτό διευκολύνει τη θέαση από τα παιδιά που έχουν συνηθίσει πλέον να προσέχουν με συγκοπές και όχι παρατεταμένα, και συγχρόνως η σκηνοθετική επιλογή δείχνει την ανάγκη της μετέπειτα παραπομπής στο βιβλίο, αφού η παράσταση λειτουργεί ως ερέθισμα για την ανάγνωση.

Τα Ξύλινα Σπαθιά είναι παράσταση που έχει στηθεί κλασικότροπα, αποδίδοντας την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του βιβλίου,

Οι ηθοποιοί (Τάκης Βαμβακίδης, Μάκης Πατέλης, Θωμάς Χαβιανίδης, Παναγιώτης Λέκκας, Γιάννης Τσαλίδης, Μαρία Κοκκινίδου, Ανούς Μπογοσιάν, Θάνος Δεσποτόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης, Βασίλης Πέτρου) έχουν κατανοήσει τις ευαισθησίες των προσώπων-ρόλων και αποδίδουν σκηνικά τους χαρακτήρες με προσοχή, ευαισθησία, προσθέτοντας στην ερμηνεία τη δική τους ιδιοσυγκρασία και εμπειρία. Λειτουργούν τόσο ομαδικά όσο και αυτοτελώς με υποκριτική πειθαρχία. Η σκηνή του θεάτρου Βρετάνια, απηχώντας την πατίνα του χρόνου, με την ιταλική της διάρθρωση σε μικρή κλίμακα, υποδέχεται τις σκηνογραφικές επιλογές (σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου-Αριστοτέλης Καρανάνος).

ta xylina spa8ia theatro vretania 2

Από τη μια πλευρά της σκηνής, το φαρμακείο του φιλειρηνιστή κυρίου Γουργούρη και από την άλλη, το κατάστημα παιχνιδιών-ψιλικών του μπάρμπα Γάντζου, ορίζουν το χώρο της αντιστικτικής δράσης. Οι δύο κατασκευές επιμελώς σκηνογραφημένες, συνδιαλέγονται ως προς τη δημιουργία των χώρων δράσης με τις βιντεοπροβολές του Γιάννη Ντουσιόπουλου, οι οποίες αποτελούν το μέσο επίτευξης της πολυτοπικής διάστασης, και των χώρων όπου συμβαίνουν οι περιπέτειες του Κουτσούκη, του Φούφη, του Κοντρακουτού, του Φώτη, του Πίπη και των υπολοίπων.

ta xylina spa8ia theatro vretania

Στέκομαι στην πολύ προσεγμένη ενδυματολογική προσέγγιση. Τα κοστούμια απηχούν το ύφος μια παλιότερης εποχής, αφενός είναι λειτουργικά, αφετέρου έχουν σαφές στυλιστικό στίγμα. Γκάμες γαιωδών αποχρώσεων, μαλακές υφές, καρό και ριγέ, αλλά και στυλ τουΐντ, χρησιμοποιούνται ώστε να αποδώσουν την αισθαντική υλικότητα. Η κίνηση των ηθοποιών (κίνηση: Κική Μπάκα) «διαβάζει» με συνέπεια την ιστορία, αποδίδοντας φυσικότητα. Οι φωτισμοί της Ζωής Μολυβδά-Φαμέλη είναι μελετημένοι, αν και σε κάποια σημεία της παράστασης θα μπορούσαν σκηνοθετικά να χρησιμοποιηθούν πιο τολμηρά, καθώς η χρήση τους σημειώνει εμφατικά τις δραματικές και τις χωροχρονικές εναλλαγές.

Τα Ξύλινα Σπαθιά είναι παράσταση που έχει στηθεί κλασικότροπα, αποδίδοντας την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του βιβλίου, μεριμνώντας παράλληλα για τη σκηνική και χρονική οικονομία που χρειάζεται μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά-μαθητές του δημοτικού.

Και λίγα λόγια για το μυθιστόρημα του Παντελή Καλιότσου στο οποίο βασίστηκε η παράσταση

patakis kaliotsos ksilina spathiaΤα Ξύλινα Σπαθιά που ανεβαίνουν στο θέατρο Βρετάνια σε θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη, βασίζονται στο ομώνυμο, πολυδιαβασμένο και αγαπημένο βιβλίο του Παντελή Καλιότσου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σε ένα κεφαλοχώρι της ελληνικής επαρχίας, στη Μανωλίτσα, οι παρέες του δημοτικού σχολείου αποφασίζουν να διεξάγουν «πόλεμο» για να λύσουν τις διαφορές τους. Ασήμαντες διαφωνίες, πειράγματα, κλασικές σχολικές αντιμαχίες, που παλιότερα λύνονταν στην αυλή του σχολείου και στα παιχνίδια της γειτονιάς, τότε δηλαδή που παίζαμε σαν παιδιά και αλληλοδρούσαμε κοινωνικά, μαθαίνοντας τη φιλία, και βάζοντας όρια σε συμπεριφορές, αποτελούν την αφορμή για μια γενικότερη σύρραξη μεταξύ των ομάδων των παιδιών.

Ο Καλιότσος έγραψε το 1978 (χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας του βιβλίου από τις εκδόσεις Κέδρος) ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για παιδιά. Κάνοντας ζουμ στη μικρή επαρχιακή κοινότητα, και ειδικά στη σχολική πραγματικότητα γράφει για τη φιλία, τον πόλεμο, την ειρήνη, τις καθημερινές στιγμές, την αλληλεγγύη, τη σημασία της κοινωνικής επαφής, αλλά και για τη μικρο-οικονομία, τις εμπορικές σχέσεις, τους τρόπους με τους οποίους όλα όσα συμβαίνουν στην πολιτική μεγακλίμακα τελικά επηρεάζουν τη ζωή και τις απόψεις ακόμα και της μικρότερης κοινότητας και ιδιαίτερα της μικρο-κοινωνίας των παιδιών.

Ολοκληρωμένοι χαρακτήρες (πρωτεύοντες και δευτερεύοντες), πολυεπίπεδη δράση, χωρικές και χρονικές εναλλαγές, ένταση, καλοχτισμένοι διάλογοι, αστικός λόγος, δραματικές εξάρσεις και υφέσεις, ρυθμός, αλλά και τρυφερή ματιά για τα παιδιά και την ανάγκη να ζήσουν ειρηνικά και να μεγαλώσουν με έννοια στο συλλογικό καλό, είναι μερικές από τις αρετές ενός βιβλίου που συγκινεί διαχρονικά το αναγνωστικό κοινό.

«Κοντά στις ράγιες»: Η ουσία του μυθιστορήματος της Ζέη με νεωτερική ματιά

Από την ελληνική επαρχία, μεταφερόμαστε στην προεπαναστατική, τσαρική Ρωσία. Στη σκηνή του θεάτρου Άλφα, έξι ηθοποιοί με μουσική παιδεία, ζωντανεύουν την ιστορία της Άλκης Ζέη, Κοντά στις ράγιες. Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Τζαβάρα. Η παράσταση αποδίδει την ουσία του μυθιστορήματος της Ζέη, με νεωτερική ματιά, ενώ προβάλλονται ζητήματα όπως η κοινωνική ανισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ποικίλες εκφάνσεις του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας, η πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, η αξία της φιλίας, η αφοσίωση, η οικογένεια. Η ισορροπία μεταξύ της ανεμελιάς και της πραγματικότητας, της σκηνικής σύμβασης και του διαλόγου με το κοινό διατηρείται καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Η παράσταση «Κοντά στις Ράγιες» προσεγγίζει ιμπρεσιονιστικά το κλασικό μυθιστόρημα, χωρίς να βαραίνει τους μικρούς θεατές.

Οι ηθοποιοί κινούνται άνετα στη σκηνή, αποδίδοντας την ιστορία της μικρής Σάσας και των ανθρώπων γύρω από αυτή με επιμέλεια. Οι Τάσος Θεοφιλάτος και Αλέξανδρος Βαμβούκος δίνουν τέμπο και σθένος με την ερμηνεία τους, ενώ η Μαρία Κυρώζη στο ρόλο της Σάσας διαθέτει τη δύναμη ενός ελατηρίου έτοιμου να ταλαντωθεί, όπως ακριβώς και ο σκηνικός της χαρακτήρας. Από κοντά η Βασιλική Χρυσικού, η Τσαμπίκα Φεσάκη και ο Γιώργος Κυδωνάκης, με την ποικιλία των ρόλων που αναλαμβάνουν, αναδεικνύουν με προσοχή και ευαισθησία τους σκηνικούς χαρακτήρες.

 THEATRO ALFA KONTA STIS RAYES ZEH

Η παράσταση στήνεται γεωμετρικά στο χώρο. Τα ευέλικτα σκηνικά-κουτιά (σκηνικά–κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα), αποτελούν έξυπνη επιλογή για τη δήλωση της πολυτοπικότητας, ενώ σε αυτό το πλαίσιο οι σκηνές στο τσίρκο, και στη σχολική τάξη εξάπτουν το βλέμμα του θεατή. Τα κοστούμια έχουν την αύρα της εποχής, ωστόσο αποδίδουν με ελευθερία και αφαιρετικότητα την συγκεκριμένη περίοδο. Πιο πολύ εστιάζουν στο χαρακτήρα. Σημειώνουν με τρόπο λιτό τους ρόλους.

konta stis ragies kentriki

Η παράσταση «Κοντά στις Ράγιες» προσεγγίζει ιμπρεσιονιστικά το κλασικό μυθιστόρημα, χωρίς να βαραίνει τους μικρούς θεατές.

Και λίγα λόγια για το βιβλίο της Άλκης Ζέη στο οποίο βασίστηκε η παράσταση

metaixmio zei konta stis ragesΗ Άλκη Ζέη έγραψε το μυθιστόρημα Κοντά στις ράγιες (εκδ. Μεταίχμιο) τη δεκαετία του 1970, βασισμένο στο έργο της Α. Μπρούστεϊν Ο δρόμος που ξανοίγεται μπροστά, γνωρίζοντας δημοφιλία εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Για το βιβλίο της αυτό η Ζέη είχε πει:

«Τον τίτλο του βιβλίου κι όλη την αρχή του, τα πήρα από το πρώτο διήγημα που έγραψα σαν ήμουν δεκάξι χρονών και δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό που έβγαινε τότε, τη "Νεανική Φωνή". Μιλούσε για ένα κορίτσι που κοιτούσε από το παράθυρό του τις ράγιες του τρένου, που τράβαγαν πέρα μακριά, ατέλειωτα».

Σε μια πόλη της ρωσικής επαρχίας η δεκάχρονη Σάσα, το Κουκούτσι, όπως την φωνάζει ο πατέρας της, περνάει τις μέρες της με παιχνίδι, προετοιμασία για το σχολείο και δημιουργική ανεμελιά. Από το σπίτι της βλέπει τις ράγιες του τρένου και αναρωτιέται που να πηγαίνουν και που καταλήγουν. Ο Σουσάμης, το παρατσούκλι του πατέρα της Σάσας, είναι γιατρός, προοδευτικός, αλτρουιστής. Για αυτόν όλοι οι άνθρωποι, πλούσιοι και φτωχοί, έχουν αξία. Η καταγωγή δεν παίζει ρόλο. Εξάλλου οι άνθρωποι κρίνονται από το χαρακτήρα και τις πράξεις τους.

Γιατρεύει τους φτωχούς εργάτες των ρωσικών εργοστασίων, υποστηρίζει το σοσιαλιστή-μαρξιστή δάσκαλο της κόρης του, που την προετοιμάζει για το σχολείο, ενώ διδάσκει στη Σάσα, μέσα από τις πράξεις του, την ουσία της ζωής. Η ίδια, με τον παιδικό αλλά ισχυρό της χαρακτήρα, υψώνει το ανάστημά της στην αδικία. Υποστηρίζει την Εβραία συμμαθήτριά της, της οποίας ο πατέρας αν και μορφωμένος, δεν μπορεί να δουλέψει ως δάσκαλος ακριβώς επειδή είναι Εβραίος, αφουγκράζεται την ιστορική πολιτική αλλαγή που πρόκειται να συμβεί στη Ρωσία, προετοιμάζεται για το ταξίδι της εφηβείας και της ενηλικίωσης με οδηγό το δίκιο, τη γνώση, και αρωγό την οικογενειακή θαλπωρή.


* Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΑΠΤΟΥ είναι θεατρολόγος-εκπαιδευτικός και κριτικός θεάτρου.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τείχη, σύνορα, εμπόδια και υπερβάσεις: 3 εικονογραφημένες ιστορίες για παιδιά

Τείχη, σύνορα, εμπόδια και υπερβάσεις: 3 εικονογραφημένες ιστορίες για παιδιά

Για τα βιβλία «Ο Φράχτης» (εκδ. Μεταίχμιο) του Αλφρέντο Σοντεργκίτ, «Το σπίτι μου» (εκδ. Καλειδοσκόπιο) της Δέσποινας Ηρακλέους και «Τείχη» (εκδ. Susaeta) των Τζανκάρλο Μάκρι και Καρολίνας Τζανότι. Τρεις εικονογραφημένες ιστορίες που μιλούν στα παιδιά για ορατά και αόρατα τείχη, φυσικά και κοινωνικά, ...

Ανατριχίλες, μάγισσες, τέρατα, ξωτικά και πολύ γέλιο: 25 βιβλία για παιδιά με αφορμή το Χάλογουιν

Ανατριχίλες, μάγισσες, τέρατα, ξωτικά και πολύ γέλιο: 25 βιβλία για παιδιά με αφορμή το Χάλογουιν

Καλλιέργεια αναγνωστικών συνηθειών με ανατριχιαστικές όσο και αστείες ιστορίες με φαντάσματα, μάγισσες, τρομακτικά τέρατα, ξόρκια και κολοκύθες με αφορμή το Χάλογουιν. 25 ξεκαρδιστικά βιβλία για παιδιά από 3 έως 12 ετών.

Επιμέλεια: Φανή Χατζή

...

Χρόνος και Κίνηση: Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη σε δύο βιβλία για παιδιά

Χρόνος και Κίνηση: Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη σε δύο βιβλία για παιδιά

Για τα βιβλία «Του χρόνου τα καμώματα» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, (εικον. Ρένια Μεταλληνού, εκδ. Καλέντη) και «Η μαγεία της κίνησης» των Romana Romanyshyn και Andriy Lesiv, (εκδ. Φουρφούρι). Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από την εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τείχη, σύνορα, εμπόδια και υπερβάσεις: 3 εικονογραφημένες ιστορίες για παιδιά

Τείχη, σύνορα, εμπόδια και υπερβάσεις: 3 εικονογραφημένες ιστορίες για παιδιά

Για τα βιβλία «Ο Φράχτης» (εκδ. Μεταίχμιο) του Αλφρέντο Σοντεργκίτ, «Το σπίτι μου» (εκδ. Καλειδοσκόπιο) της Δέσποινας Ηρακλέους και «Τείχη» (εκδ. Susaeta) των Τζανκάρλο Μάκρι και Καρολίνας Τζανότι. Τρεις εικονογραφημένες ιστορίες που μιλούν στα παιδιά για ορατά και αόρατα τείχη, φυσικά και κοινωνικά, ...

Ιωάννης Γλωσσόπουλος: «Η γονεϊκότητα είναι μια προσωπική πρόκληση»

Ιωάννης Γλωσσόπουλος: «Η γονεϊκότητα είναι μια προσωπική πρόκληση»

Ο παιδοψυχολόγος και σύμβουλος γονέων Ιωάννης Γλωσσόπουλος μιλά για την γονεϊκότητα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα, αλλά και για το «Θα σε περιμένω», το πρώτο του βιβλίο για παιδιά που μόλις κυκλοφόρησε (εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης, εκδ. Διόπτρα).

Συνέντευξη στην ...

Μιλώντας με την Ευγενία Φακίνου: «Όταν το παράθυρο της λογοτεχνίας είναι ανοιχτό μπορεί να μπει μέσα οτιδήποτε»

Μιλώντας με την Ευγενία Φακίνου: «Όταν το παράθυρο της λογοτεχνίας είναι ανοιχτό μπορεί να μπει μέσα οτιδήποτε»

Το νέο ανέβασμα της θρυλικής Ντενεκεδούπολης, 50 χρόνια μετά την πρώτη παράσταση, ήταν μόνο η αφορμή για μια εκτενή συνομιλία με την Ευγενία Φακίνου. Μια συνομιλία για την τέχνη του κουκλοθεάτρου και το πώς απευθύνεται η τέχνη στα παιδιά, τη λογοτεχνία και τα όνειρα. 

Συνέντευξη στην Ελευθερία Ρ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τείχη, σύνορα, εμπόδια και υπερβάσεις: 3 εικονογραφημένες ιστορίες για παιδιά

Τείχη, σύνορα, εμπόδια και υπερβάσεις: 3 εικονογραφημένες ιστορίες για παιδιά

Για τα βιβλία «Ο Φράχτης» (εκδ. Μεταίχμιο) του Αλφρέντο Σοντεργκίτ, «Το σπίτι μου» (εκδ. Καλειδοσκόπιο) της Δέσποινας Ηρακλέους και «Τείχη» (εκδ. Susaeta) των Τζανκάρλο Μάκρι και Καρολίνας Τζανότι. Τρεις εικονογραφημένες ιστορίες που μιλούν στα παιδιά για ορατά και αόρατα τείχη, φυσικά και κοινωνικά, ...

Ανατριχίλες, μάγισσες, τέρατα, ξωτικά και πολύ γέλιο: 25 βιβλία για παιδιά με αφορμή το Χάλογουιν

Ανατριχίλες, μάγισσες, τέρατα, ξωτικά και πολύ γέλιο: 25 βιβλία για παιδιά με αφορμή το Χάλογουιν

Καλλιέργεια αναγνωστικών συνηθειών με ανατριχιαστικές όσο και αστείες ιστορίες με φαντάσματα, μάγισσες, τρομακτικά τέρατα, ξόρκια και κολοκύθες με αφορμή το Χάλογουιν. 25 ξεκαρδιστικά βιβλία για παιδιά από 3 έως 12 ετών.

Επιμέλεια: Φανή Χατζή

...

Χρόνος και Κίνηση: Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη σε δύο βιβλία για παιδιά

Χρόνος και Κίνηση: Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη σε δύο βιβλία για παιδιά

Για τα βιβλία «Του χρόνου τα καμώματα» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, (εικον. Ρένια Μεταλληνού, εκδ. Καλέντη) και «Η μαγεία της κίνησης» των Romana Romanyshyn και Andriy Lesiv, (εκδ. Φουρφούρι). Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από την εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτο...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ