ethniko analogio efivikon ergon 2

Τέσσερα νέα έργα για εφήβους πρόκειται να παρουσιαστούν με τη μορφή Αναλογίων την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Κτήριο Τσίλλερ.

Επιμέλεια: 018

Πρόκειται για τους καρπούς του προγράμματος «Νέες Φωνές», και ειδικότερα του Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το Εφηβικό Θέατρο, μίας από τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε το Εθνικό Θέατρο με στόχο αφενός την παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου για νέους και αφετέρου την υποστήριξη νέων συγγραφέων αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη στο είδος αυτό ήδη αναγνωρισμένων συγγραφικών φωνών.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα εξής έργα: Πεντάστερο της Μαρίας Γιαγιάννου, Το όνομα μου είναι Μ. του Σταύρου Γιαννουλάδη, Καμπ της Ειρήνης Δερμιτζάκη και Χαμένοι θησαυροί της Μαρίας Παπαλέξη.

Τη σκηνοθεσία των σκηνικών αυτών αναγνώσεων έχουν αναλάβει δύο απόφοιτοι της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, ο Νικόλαος Λαμπάκης και η Ελένη Παππά.

Οι τέσσερις συγγραφείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα άντλησαν έμπνευση και συγγραφικά «καύσιμα» και από την αλληλεπίδρασή τους με σχολικές μονάδες (κάθε συγγραφέας ήρθε σε επαφή με πέντε συνολικά σχολικές μονάδες), καθώς πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων σε σχολεία, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους έφηβους και να εμπλουτίσουν με πολύτιμο υλικό και ιδέες τη συγγραφή των νέων αυτών θεατρικών έργων.

Το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», το οποίο είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Τον σχεδιασμό του Στούντιο έκανε ο πολυγραφότατος συγγραφέας και επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός διευθυντής νεανικών σκηνών στη Μ. Βρετανία Κρις Κούπερ και η τ. Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού και σκηνοθέτρια Σοφία Βγενοπούλου, ενώ τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία οργάνωσε και συντόνισε η Ελένη Ζαραφίδου. Την επιτροπή αξιολόγησης αποτέλεσαν η Ειρήνη Μουντράκη, Υπεύθυνη του Δραματολόγιου του Εθνικού Θεάτρου, η Έρι Κύργια, δραματολόγος και τ. Καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού και η Σοφία Βγενοπούλου.

Ακολουθούν σύντομες περιλήψεις των έργων που πρόκειται να παρουσιαστούν:

Πεντάστερο
της Μαρίας Γιαγιάννου

giagiannou 01

Ένα ετήσιο τελετουργικό: Πέντε φίλοι επιστρέφουν σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο δίπλα στο δάσος, βρίσκουν όσα έκρυψαν την περασμένη χρονιά και αφήνουν πίσω άλλα, για να τ’ ανακαλύψουν το επόμενο καλοκαίρι. Φέτος όμως τα περσινά ίχνη έχουν εξαφανιστεί –μαζί μ’ εκείνα κι ένα μέλος της παρέας: η Πολυξένη. Οι φίλοι προσπαθούν να βρουν τα ίχνη της που μπερδεύονται με τα δικά τους. Πόσο εύκολα αποχαιρετάμε όσα μας καθόρισαν και τι συμβαίνει όταν τα ξαναβρίσκουμε μπροστά μας; Ένα έργο για τις τελετουργίες της ενηλικίωσης και τις όψεις του εαυτού μας στον καθρέφτη της φιλίας.

Το όνομα μου είναι Μ.
του Σταύρου Γιαννουλάδη

giannouladis 01

Ένας έφηβος στο αστυνομικό τμήμα. Είναι χτυπημένος και φορά ένα μαύρο φόρεμα. Οι αστυνομικοί και ο ψυχολόγος προσπαθούν να τον ανακρίνουν και να καταλάβουν τι πραγματικά συνέβη κατά τη σύλληψή του στην παρέλαση του pride. Πώς μπορεί ένας έφηβος να υποστηρίξει τον εαυτό του και τις αποφάσεις του μέσα σε ένα σύστημα που, σε μεγάλο βαθμό, δεν του επιτρέπει να είναι ο εαυτός του; Πώς λειτουργούν έννοιες όπως η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η κοινωνική συμμόρφωση, η οικογένεια και τι σημαίνουν ανάλογα με το σε ποια πλευρά είσαι;

Χαμένοι θησαυροί
της Μαρίας Παπαλέξη

papaleksi 01

Δύο έφηβοι, ο Οδυσσέας και η Αλεξάνδρα, ρίχνονται στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού όταν ανακαλύπτουν πως η προγιαγιά του ενός και ο προπάππους της άλλης ήταν κάποτε ζευγάρι και ότι σε κάποιο σημείο της πόλης, ογδόντα χρόνια πριν, είχαν κρύψει έναν πολύτιμο θησαυρό. Το ταξίδι τους στο παρελθόν, άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επώδυνο, θα ανατρέψει πολλά δεδομένα, θα φέρει στο φως θαμμένες αλήθειες μα και πολλή, κάποτε αβάσταχτη, ομορφιά… Μια επανασύνδεση με το παρελθόν, που θα αποκαλύψει προσωπικές και συλλογικές ταυτότητες.

Καμπ
της Ειρήνης Δερμιτζάκη

dermitzaki 01

Σ’ ένα απροσδιόριστο κοντινό, δυστοπικό μέλλον, τρεις έφηβοι κρατούνται χωρίς τη θέλησή τους, μαζί με εκατοντάδες άλλους νέους, σε ένα κρατικό καμπ συμμόρφωσης. Εξαιτίας του παραβατικού παρελθόντος τους, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τις οικογένειες τους, ενώ το καθεστώς μέσα από φαρμακευτικά και ψυχολογικά πειράματα, τους κρατά σε καταστολή. Τις ισορροπίες αλλάζει ο καινούριος τρόφιμος Παύλος, που προσπαθεί να μη χάσει τον εαυτό του. Ο ανυπότακτος χαρακτήρας του επηρεάζει και τους άλλους εφήβους, τους προτρέπει να αντιμετωπίσουν ενοχές και μυστικά και να ξανασυνδεθούν με τις επιθυμίες τους. Θα τα καταφέρουν;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ
ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18:00

Το όνομά μου είναι Μ.
του Σταύρου Γιαννουλάδη

Σκηνοθεσία: Νικόλας Λαμπάκης
Μουσική: Χρυσάνθη Τσουκαλά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρήστος Δαλκυριάδης (Αστυνομικός Β’, Πατέρας), Ιώ Λατουσάκη (Άλεξ), Τίτος Πινακάς (Μ.), Δήμητρα Σταύρου (Αστυνομικός Α’), Χρυσάνθη Τσουκαλά (Ψυχολόγος)

Πεντάστερο
της Μαρίας Γιαγιάννου

Σκηνοθεσία: Νικόλας Λαμπάκης
Μουσική: Χρυσάνθη Τσουκαλά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρήστος Δαλκυριάδης (Τζόνι, Άνδρας στη γκαρνταρόμπα), Ιώ Λατουσάκη (Λυδία), Τίτος Πινακάς (Στέλιος, Πατέρας Πολυξένης, Γιατρός), Δήμητρα Σταύρου (Πολυξένη, Μητέρα Πολυξένης), Χρυσάνθη Τσουκαλά (Μένη, Γυναίκα με το τραπεζομάντηλο)

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | 17:00

Χαμένοι Θησαυροί
της Μαρίας Παπαλέξη

Σκηνοθεσία: Ελένη Παππά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου (Αλεξάνδρα / Αλεξάνδρα Φωτιάδου, κατόπιν Αρμενιάδου), Αντώνης Γκρίτσης (Πέτρος Εφίμογλου / Γιώργος Κούσουλας / Κλέων Αρμενιάδης), Εμμανουέλα Μαγκώνη (Αλεξάνδρα Φωτιάδου, κατόπιν Αρμενιάδου, Ερατώ Περραιβού / Αλεξάνδρα Εφίμογλου κατόπιν Κούσουλα), Βασίλης Ντάρμας (Οδυσσέας)

Καμπ
της Ειρήνης Δερμιτζάκη

Σκηνοθεσία: Ελένη Παππά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου (Όλγα), Αντώνης Γκρίτσης (Ντράμερ), Βασίλης Ντάρμας (Παύλος), Εμμανουέλα Μαγκώνη (Οικονόμος)

afisa analogia 

➨ Η Ευτυχία Χαραλαμπάκη συνεργάστηκε ως δραματολόγος και στα τέσσερα θεατρικά Αναλόγια.

➨ Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία εισόδου που θα είναι διαθέσιμα στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο κτήριο Τσίλλερ.


Το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το Εφηβικό Θέατρο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβεία Αναγνώστη 2024 – Βιβλία για παιδιά και εφήβους: Οι υποψήφιοι και τα βιβλία τους

Βραβεία Αναγνώστη 2024 – Βιβλία για παιδιά και εφήβους: Οι υποψήφιοι και τα βιβλία τους

H Κριτική Επιτροπή των βιβλίων για παιδιά του «Αναγνώστη» έδωσε στη δημοσιότητα τις μικρές λίστες των υποψηφίων για βράβευση βιβλίων για παιδιά και εφήβους. Πρόκειται για 24 βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023. Τα υποψήφια προς βράβευση βιβλία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ τα βραβεία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη1...

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα»: Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης στο Μουσείο Γουλανδρή με το παραμύθι του Άντερσεν

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα»: Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης στο Μουσείο Γουλανδρή με το παραμύθι του Άντερσεν

Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 4-6 ετών με το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» στο Μουσείο Γουλανδρή. Την Κυριακή 28 Απριλίου. 

Ομάδα 018

Φέτος το Μουσείο Γουλανδρή γιορτάζει τα 20 χρόνια των Εργαστηρ...

«Παιδί και ανάγνωση»: Τι διαπιστώνουμε, τι πρέπει να κάνουμε – Έρευνα του ΟΣΔΕΛ με το βλέμμα στο μέλλον

«Παιδί και ανάγνωση»: Τι διαπιστώνουμε, τι πρέπει να κάνουμε – Έρευνα του ΟΣΔΕΛ με το βλέμμα στο μέλλον

Τι ρόλο παίζει η οικογένεια και το μορφωτικό επίπδο των γονιών για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο; Πόσο καθοριστικό είναι το σχολείο και γιατί χρειάζεται να αλλάξει σε βάθος το εκπαιδευτικό μοντέλο από το Δημοτικό; Η έρευνα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι αποκαλυπτική. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

Για το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Σαν στο σπίτι σου» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μάρτης) της Σίγκνε Τορπ. 

Γράφει η Ελεύθερία Ράπτου

Η Σίγκνε Τορπ [Signe Torp] είναι Νορβηγίδα συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Μεγάλωσε στο Όσλο όπ...

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

Για το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» (εικονογράφηση: Lawrence Elwick, εκδ. Key Books).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Τα ασανσέρ ανεβαίνουν, αλλά και καταβαίνουν. Μπαίνουν μέσα άνθρ...

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Για τα βιβλία « Οι Μικρές Κυρίες« της Λουίζα Μέι Άλκοτ, σε διασκευή Αργυρώς Πιπίνη και ο «Όλιβερ Τουίστ» του Τσαρλς Ντίκενς, σε μετάφραση-διασκευή Τατιάνας ΓαλάτουλαΔύο κλασικά μυθιστορήματα και η διασκευή τους σε μικρή φόρμα για το σπίτι, το σχολείο, τη σκηνή.

Γράφει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Μια επιλογή δώδεκα βιβλίων για να προσφέρουμε στα παιδιά για τις γιορτές του Πάσχα. Βιβλία που δεν αντλούν τη θεματική τους από τις παραδόσεις και τα έθιμα των ημερών αλλά εμφορούνται από μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ