PATAKIS GIANNAKOPOULOS plagia

Για το εικονογραφημένο βιβλίο «Η περιπέτεια ενός ιππότη» του Σπύρου Γιαννακόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο ιππότης σύμφωνα με την ηγεμονεύουσα λεξιλογική επεξήγηση είναι τίτλος και αξίωμα ευγενών που μάχονταν έφιπποι και με περισσή γενναιότητα στις μάχες της φεουδαρχικής Ευρώπης, διακρίνονταν και επιβραβεύονταν για αυτό. Μια άλλη οπτική κάνει λόγο για τους περιπλανώμενους πολεμιστές που καθώς ταξίδευαν έφιπποι, συνοδευόμενοι από τον βοηθό τους, από τόπο σε τόπο βοηθούσαν τους ανίσχυρους και τους αδικημένους. Πασίγνωστα εξάλλου είναι τα μοναχικά ιπποτικά τάγματα του Μεσαίωνα, που δραστηριοποιούνταν στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή αλλά και στη Βόρεια Ευρώπη για λογαριασμό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ονόματα όπως: Ιππότες του Ναού, Ιωαννίτες Ιππότες, Τάγμα της Αλκάνταρα κ.α. είναι πολύ γνωστά στην ιστορία της Ευρώπης, ενώ δεν είναι καθόλου αμελητέα η ενασχόληση πλήθους διανοούμενων, ιστορικών, θεατρολόγων, λογοτεχνών, φιλολόγων με τα ιπποτικά ρομαντικά μυθιστορήματα της βυζαντινής δημώδους λογοτεχνίας, με τα αρθουριανά ρομαντικά μυθιστορήματα που αφορούν στους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, τα δυτικοευρωπαϊκά μεσαιωνικά άσματα και ρομάντζα.

Η ιδέα της δεσποσύνης, η ιδέα της απρόσιτης αγάπης και της πλήρωσης, (...), παίρνει σε σύγχρονα διηγήματα και ιστορίες διάφορες μορφές [...] 

Το μεγαλειώδες μυθιστόρημα «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που ανήκει στον Κανόνα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γραμμένο με τη μορφή επεισοδίων κατά την Ισπανική Χρυσή Εποχή των γραμμάτων και των τεχνών, έχει επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα λογοτεχνική παραγωγή με θέμα την ιπποσύνη, την ιπποτική συμπεριφορά, τη ρομαντική αγάπη, το θάρρος, τη δεσποσύνη κ.λπ.

Και αυτή ακριβώς η ιδέα της δεσποσύνης, η ιδέα της απρόσιτης αγάπης και της πλήρωσης, που συχνά παρουσιαζόταν με την εικόνα μιας ευγενούς γυναικείας φύσης, ικανής ωστόσο να κατακτηθεί διά των ανδραγαθημάτων, παίρνει σε σύγχρονα διηγήματα και ιστορίες διάφορες μορφές, ενώ οι εννοιολογήσεις δεν είναι ποτέ μονοσήμαντες.

PATAKIS GIANNAKOPOULOS 728

Η περιπέτεια ενός ιππότη

Η ιστορία του Σπύρου Γιαννακόπουλου, με την εικονογράφηση της Γεωργίας Ζάχαρη, έχει τίτλο Η περιπέτεια ενός ιππότη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο ήρωας είναι ένας ιππότης χωρίς όνομα, εξάλλου το όνομα δεν έχει τόση σημασία, όσο η περιπέτειά του. Ο ιππότης του Γιαννακόπουλου είναι ένας νεαρός πολεμιστής με πειθαρχία, με ταπεινοφροσύνη και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Στην προσπάθειά του να σώσει τη δική του δεσποσύνη από τον κακό δράκο, να την ελευθερώσει από την αιχμαλωσία της στον μακρινό πύργο όπου βρίσκεται, έρχεται αντιμέτωπος με πλήθος προκλήσεων καθημερινών αλλά και έκτακτων, φανταστικών και πραγματικών. Στην πορεία προς το στόχο, ο ιππότης βοηθάει μικρούς και μεγάλους, ευγενείς και απλούς ανθρώπους. Του αρέσει να διαβάζει, έχει πειθαρχημένη καθημερινότητα, μεριμνά για τα ζώα και τη φύση. Υπηρετεί το αξίωμά του χωρίς φιοριτούρες. Μέσα από την προσφορά βοήθειας στον πλησίον, ο περιπλανώμενος ιππότης είναι αγαπητός. Ωστόσο θεωρώντας ότι ο πύργος και η φυλακισμένη δεσποσύνη είναι ο υπέρτατος σκοπός, επιλέγει στο τέλος της κάθε μέρας το μοναχικό δρόμο. Μέχρι που όταν φτάνει σε αυτό που θεωρούσε ως προορισμό του, ανακαλύπτει ότι όλη η προσπάθειά ήταν μάταιη. Ο πύργος είναι έρημος… Άραγε μήπως δεν υπήρξε ποτέ δεσποσύνη ή μήπως ο ίδιος άργησε;

Το παραμύθι είναι γραμμένο με απλότητα αλλά όχι ρηχότητα. Τα λόγια είναι επιλεγμένα με προσοχή και φειδώ.

Αλλά αν η «Ιθάκη» είναι σημαντική, πιο σπουδαία είναι η πορεία. Και οι άνθρωποι που βοηθήθηκαν από τον ιππότη είναι αυτοί που θα του δείξουν τη δύναμη και τη ζεστασιά της ουσιαστικής κοινωνίας, της πραγματικής «πατρίδας». Και μέσα από αυτή την καθημερινή γιορτή της συναγροίκησης θα βρει εντέλει τη δική του αγάπη στο πρόσωπο μιας πραγματικής δέσποινας, και όχι μια ονειροφαντασία.

Έτσι, μπορεί η ιστορία να διαβάζεται γρήγορα, αν όμως ο αναγνώστης εστιάσει σε κάθε σελίδα, θα ξεδιπλωθεί το παραστασιακό δυναμικό του παραμυθιού.

Το παραμύθι είναι γραμμένο με απλότητα αλλά όχι ρηχότητα. Τα λόγια είναι επιλεγμένα με προσοχή και φειδώ. Έτσι μια σελίδα μπορεί μεν να έχει μια ή δυο προτάσεις, η διηγηματική τους ισχύ ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερη. Το μικρό βιβλίο έχει τη δομή σεναρίου, ένα score κατά την αμερικανική ορολογία, όπου λόγος και εικόνα συγκροτούν τη ραχοκοκαλιά της ιστορίας που προορίζεται για να παρασταθεί, είτε θεατρικά είτε κινηματογραφικά. Έτσι, μπορεί η ιστορία να διαβάζεται γρήγορα, αν όμως ο αναγνώστης εστιάσει σε κάθε σελίδα, θα ξεδιπλωθεί το παραστασιακό δυναμικό του παραμυθιού. Σε αυτό παίζει ιδιαίτερο ρόλο η καθαρή εικονογράφηση της Ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας διαυγές σχέδιο και χρωματικές γκάμες με συμπληρωματικότητα, αρμονία ή αντίθεση, αλλά κυρίως προσέχοντας πότε θα αφήσει αποχρωματισμένο κάποιο κομμάτι της σελίδας, δημιουργεί ένα δεύτερο και τρίτο επίπεδο χώρου και ερμηνείας.

Η εικονογραφική ευαισθησία βρίσκεται σε αρμονία με την κειμενική λιτότητα, καθώς ερμηνεύει πολλαπλώς τον μετρημένο λόγο. Από την άλλη πλευρά, ο χώρος που ανήκει στη λευκή επικράτεια του σχεδίου, είναι σαν να καλεί του μικρούς αναγνώστες (ειδικά τα παιδιά του δημοτικού) να συμμετέχουν ενεργά στη σκηνοθεσία της ιστορίας, να τολμήσουν τη δική τους παρέμβαση επάνω στο εικονογραφικό πεδίο.

GIANNAKOPOULOS
Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άλλα βιβλία του είναι: «Ο Τρύφωνας από τη Δρακολανδία», «Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί», «Πορτοκαλάδα με ανθρακικό», «Ο Μασκοφόρος Εκδικητής», «Νάνσι», «Αλλόκοσμος επισκέπτης», «Το αγόρι που πετάει», «Ο μονόκερος» και «Στο δάσος» (κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη).
 

Επίσης, λόγω του σχήματος: κείμενο-εικόνα-σκηνοθετική προοπτική, η ιστορία λειτουργεί διττά: α) ενεργοποιεί τον αναγνώστη και τον ωθεί να παραλάβει το διηγηματικό κομμάτι ως μια κινηματογραφική-θεατρική σεκάνς και να δράσει και ο ίδιος σε επίπεδο μετα-ανάγνωσης, β) το παραμύθι ως θεατρική ύλη αποκτά δυναμική και εντός του πλαισίου της θεατρικής αγωγής, καθώς η κάθε σελίδα προσφέρεται για θεατρικό παιχνίδι, ερμηνευτικές ασκήσεις καθώς επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη σε μικτά καλλιτεχνικά εργαστήρια δραστηριοτήτων, με στόχο την εργασία και την αναπλαισίωση της ιστορίας με εκπαιδευτικούς όρους.

ZAHARI  
Η Γεωργία Ζάχαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στην ΑΣΚΤ, όπου έκανε την πτυχιακή της πάνω στα ελληνικά κόμικς και το αστικό τοπίο. Tο 2018 κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.   
   

Η περιπέτεια ενός ιππότη, είναι μια τρυφερή ιστορία αυτογνωσίας. Μια περιπέτεια κατάκτησης της σχέσης με τον άλλο μέσα από δοκιμασίες, αποτυχίες και επιτυχίες. Η βασιλική οδός προς την προσωπική ολοκλήρωση είναι μόνο μέσα από την κοινωνία με τους άλλους. Και αυτή η στάση ζωής που γίνεται όλο και πιο δύσκολη επιλογή εξαιτίας των σύγχρονων προκλήσεων, σίγουρα θέλει τόλμη περισσή, καρδιά ανοιχτή και πραγματική ιπποσύνη.


Ελευθερία Ράπτου είναι Θεατρολόγος-εκπαιδευτικός. Κριτικός θεάτρου, Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το περίεργο μαξιλάρι» του Μισέλ Φάις (κριτική)  – Πού πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε;

«Το περίεργο μαξιλάρι» του Μισέλ Φάις (κριτική)  – Πού πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε;

Για το παραμύθι του Μισέλ Φάις «Το περίεργο μαξιλάρι», σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

Γιατί ένας ενήλικας να γράψει ένα λογοτεχνικό κείμενο που θα το εντάξει στ...

«Σε καταλαβαίνω»: Μια σειρά βιβλίων για μικρές ηλικίες και μεγάλες συζητήσεις με τον Νόλαν, τον Μπερτ, τη Χόλι και τον Βίνσεντ

«Σε καταλαβαίνω»: Μια σειρά βιβλίων για μικρές ηλικίες και μεγάλες συζητήσεις με τον Νόλαν, τον Μπερτ, τη Χόλι και τον Βίνσεντ

Για τη σειρά ιστοριών για μικρά παιδιά υπό τον γενικό τίτλο «Σε καταλαβαίνω» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου. Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, και κάθε ένα από αυτά, έχει ξεχωριστή εικονογράφηση. Κεντρική εικόνα: Σύνθεση από τα εξώφυλλα της σειράς. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου ...

«Το βαλς του σκαντζόχοιρου» της Ηλιάνας Φιλέα – Στα χνάρια της Λιλιπούπολης

«Το βαλς του σκαντζόχοιρου» της Ηλιάνας Φιλέα – Στα χνάρια της Λιλιπούπολης

Για το μουσικό βιβλίο «Το βαλς του σκαντζόχοιρου» της Ηλιάνας Φιλέα, σε εικονογράφηση Φωτεινής Τίκκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Susaeta. Ένα βιβλίο γεμάτο μουσική και έμπνευση με 11 τραγούδια σε μουσική Γεράσιμου Παπαδόπουλου τραγουδισμένα από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες. 

Γράφει η Ελευθερία...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

Για το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Σαν στο σπίτι σου» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μάρτης) της Σίγκνε Τορπ. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Η Σίγκνε Τορπ [Signe Torp] είναι Νορβηγίδα συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Μεγάλωσε στο Όσλο όπ...

«Μάθε, παιδί μου, γράμματα» – γιατί διαβάζουν ή δεν διαβάζουν τα παιδιά μας

«Μάθε, παιδί μου, γράμματα» – γιατί διαβάζουν ή δεν διαβάζουν τα παιδιά μας

Για το βιβλίο του κοινωνιολόγου Νίκου Παναγιωτόπουλου «Μάθε, παιδί μου, γράμματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για κάτι που σίγουρα σε έχει απασχολήσει, είτε έχεις παιδί είτε όχι. Άλλωστε, παιδιά υπήρξ...

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

Για το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» (εικονογράφηση: Lawrence Elwick, εκδ. Key Books).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Τα ασανσέρ ανεβαίνουν, αλλά και καταβαίνουν. Μπαίνουν μέσα άνθρ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Μια επιλογή δώδεκα βιβλίων για να προσφέρουμε στα παιδιά για τις γιορτές του Πάσχα. Βιβλία που δεν αντλούν τη θεματική τους από τις παραδόσεις και τα έθιμα των ημερών αλλά εμφορούνται από μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ