GH DIETHNIS MERA

Καλωσορίζοντας την Άνοιξη, η φετινή εαρινή ισημερία που συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα της Γης μας δίνει την αφορμή να αναζητήσουμε βιβλία για παιδιά που μιλούν για το περιβάλλον, την οικολογία και την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ιστορίες με ήρωες παιδιά που εξερευνούν τον υπέροχο πλανήτη Γη, γνωρίζουν παιδιά από άλλα μέρη και ενώνονται μαζί τους γύρω από συλλογικούς σκοπούς. 

Ομάδα 018

DIOPTRA GHΠρόσκληση σε μια γιορτή ανακάλυψης είναι το πολύχρωμο και ευφάνταστο δημιούργημα της Βρετανίδας Μίνι Γκρέι με τίτλο Η μεγαλύτερη παράσταση στη Γη (μτφρ. Νοέλα Ελισσά, εκδ. Διόπτρα). Το βιβλίο καλωσορίζει τα παιδιά σε ένα αναγνωστικό υπερθέαμα με θέμα την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.

«Καθίστε αναπαυτικά και παρακολουθήστε στο Θέατρο Κουτίτη τη μεγαλύτερη παράσταση για την ιστορία του πλανήτη Γη». Με αυτή την ιντριγκαδόρικη φράση απευθύνεται προς τους πολύ μικρούς αναγνώστες ένα κάλεσμα στη μεγάλη θεατρική παράσταση με θέμα τη ζωή στον πλανήτη. Κάθε δισέλιδο του βιβλίου είναι τόσο πλούσιο σε πληροφορίες που το παιδί θα επανέλθει πολλές φορές για να τις απορροφήσει. Η αφήγηση προχωρά και κάθε φορά που το παιδί γυρίζει σελίδα παρακολουθεί την επόμενη σκηνή του θεατρικού έργου, ενώ δεξιά και αριστερά από τη «θεατρική σκηνή» διαβάζει σχετικές πληροφορίες. 

Ξεκινώντας 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, τα παιδιά θα δούν πώς δημιουργήθηκε η Γη, θα μάθουν για τα μικρόβια και η σημασία τους, την εποχή των δεινοσαύρων και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών. 

Kapon Editions LA TERRE COVER GRΈνα υπέροχο ταξίδι γνωριμίας με τους μοναδικούς και τόσο διαφορετικούς ανθρώπους που κατοικούν στη Γη είναι το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο Η γη είναι φίλη μου (μτφρ. Σπύρος Γιανναράς, εκδ. Καπόν) της Γαλλίδας Μάγια Μπραμί, σε εικονογράφηση της Καρίν Ντεσέ.

Και είναι πράγματι ένα ταξίδι μοναδικό που γίνεται μέσα από ένα βιβλίο-ντοκιμαντέρ. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου, οι αναγνώστες θα συναντήσουν ένα παιδί από μια διαφορετική γωνιά του πλανήτη που συστήνεται και μιλά για τον τόπο του, τις ιδιαιτερότητες που έχει αλλά και τις δικές του συνήθειες και τις προσδοκίες του.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν έτσι την καθημερινότητα ανθρώπων και πολιτισμών πολύ διαφορετικών μεταξύ τους. Το στοιχείο που ενώνει τις ιστορίες και τους πρωταγωνιστές τους είναι είναι το κοινό όραμα για μια ζωή σε αρμονία με τη φύση.

Αυτός ο συναρπαστικός γύρος του κόσμου που αποτυπώθηκε στο βιβλίο βασίστηκε, όπως σημειώνει η συγγραφέας του στο προλογικό της σημειώμα, σε μια ιδέα που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας. Το βιβλίο κομίζει τελικά ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα. Ο Χοσέ από την Ισπανία, η Ακούς από τη Γκάνα, ο Σόναμ από το Μπουτάν, ο Κυλιάν από τη Γαλλική Γουιάνα και πολλά άλλα παιδιά μιλούν για το τι τους κάνεις ευτυχισμένους και καταλήγουν όλοι ότι η Γη είναι φίλη μας.  

Επίσης, από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το βιβλίο Άγρια Οικογένεια (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου - Άγγελος Αγγελίδης) του Μπεν Λέργουϊλ σε εικονογράφηση Χάριετ Χόμπντεϊ που εισάγει τα παιδιά στη σημασία της έννοιας της βιοποικιλότητας. «Η σφιχτοδεμένη διάρθωση του κείμενου κάνει κάθε μια ιστορία για μια ξεχωριστή οικογένεια να διαβάζεται και αυτόνομα αλλά και ως συνέχεια της προηγούμενης, υπογραμμίζοντας και με αυτό τον τρόπο την έννοια της σύνδεσης μεταξύ των ειδών αλλά και της ξεχωριστής υπόστασης του κάθε είδους» σημειώναμε στην παρουσίασή του. Για το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. 

Dioprta an erhosoun sth ghΣε πιο ονειροπόλα και ποιητική διάθεση, η Σόφι Μπλάκολ έχει γράψει μια τρυφερή επιστολή για να μιλήσει για τη Γη. Αν ερχόσουν στη Γη (μτφρ. Λύντη Γαλάτη, εκδ. Διόπτρα) είναι ο τίτλος αυτής της επιστολής αγάπης και πίστης σε ένα καλύτερο μέλλον φτάνει ο καθένας να αναλάβει τον δικό του ρόλο για τη φροντίδα του. 

Τα παιδιά θα διαβάσουν για το πόσο διαφορετικοί άνθρωποι και πόσο διαφορετικούς τρόπους ζουν πάνω στον πλανήτη, ενώ μέσα από την αφήγηση θα μάθουν πολλές πληροφορίες. 

Το βιβλίο θα καλλιεργήσει στα παιδιά τη σκέψη ότι παρότι ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες, όλοι τελικά ανήκουμε στην τεράστια οικογένεια της Γης και ότι μέσα σε αυτή μόνο η αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη μας εξασφαλίζει ότι θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε με αρμονία τον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας. 

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 6 ετών και πάνω.

PSICHOGIOS GHΣε μια πιο διευρυμένη θεώρηση του τι μπορεί να συμβαίνει κάτω από τη γη που πατάμε, το βιβλίο Η γη κάτω απ'τα πόδια μου (εκδ. Ψυχογιός) της Σαρλότ Γκιλέν προσφέρει στα παιδιά απαντήσεις σε ερωτήματα για το τι υπάρχει και τι συμβαίνει βαθιά μέσα στη Γη.

Το βιβλίο με την πολύ ευφάνταση και δημιουργική εικονογράφηση και τυπογραφική σύνθεση καλεί τους μικρούς αναγνώστες σε ένα ταξίδι κάτω από τη Γη, μέσα από τα στρώματα των πετρωμάτων της, μέχρι τον πυρήνα του πλανήτη μας.

Μια εξαιρετική έκδοση που απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού, από έξι έως εννέα ετών, ανοίγοντάς τους σε έναν θαυμαστό κόσμο που βρίσκεται ακριβώς «κάτω από τα πόδια» μας.

Patakia vathia mesa sth zouglaΑκόμη μια πρόσκληση προς τα παιδιά είναι το βιβλίο Βαθιά μέσα στη ζούγκλα για 24 ώρες (μτφρ. Όλγα Καρυώτη, εκδ. Πατάκη) της Λαν Κουκ.

Το βιβλίο είναι ταυτόχρονα ένας χρηστικός οδηγός με πολλές πληροφορίες και ιδέες για εξερεύνηση και η ιστορία μιας παρέας νέων που περνούν ένα 24ωρο βαθιά μέσα στη ζούγκλα. 

Οι μικροί αναγνώστες θα παρακολουθήσουν τα δίδυμα αδέλφια Έλλι και Ντάννυ να κάνουν εξερευνήσεις μέσα στην καρδιά του τροπικού δάσους του Βόρνεο, θα μάθουν με ποιον τρόπο η δενδροφύτευση βοηθάει τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα και γιατί τα σκαθάρια της κοπριάς είναι τόσο σημαντικά για να παραμένει η ζούγκλα υγιής, ενώ θα γνωρίσουν σπάνια ζώα. 

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών και πάνω. Καθώς όμως στο βιβλίο προτείνονται διάφοροι σύνδεσμοι στο διαδίκτυο, σημειώνεται ότι ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Usborne και οι εκδόσεις Πατάκη συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς πάντα να επιβλέπουν τα παιδιά κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.

Papadopoulos AntarktikiΑπό τη ζούγκλα στην Ανταρκτική με το βιβλίο Ανταρκτική, μια θαυμαστή ήπειρος (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου, εκδ. Παπαδόπουλος). Ο Ισπανός δημοσιογράφος Μάριο Κουέστα Ερνάντο καλύπτει θέματα περιβάλλοντος και επιστημών. Στα ταξίδια του και τις αποστολές του συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για την Ανταρκτική και με το βιβλίο που δημιούργησε προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν τη θαυμαστή ήπειρο στον Νότιο Πόλο.

Τα παιδιά θα μάθουν ότι οι θάλασσες της Ανταρκτικής αποτελούν το πιο παλιό οικοσύστημα στη Γη και ότι εκεί έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στον κόσμο, που έφτασε τους -93°C, ότι οι πάγοι έχουν πάχος μέχρι και 4 χιλιόμετρα και οι ριπές του ανέμου είναι 300 χλμ./ώρα.

Αλλά το πιο σημαντικό για τη σημασία της Ανταρκτικής είναι ότι με επίκεντρο αυτή όλες τις χώρες συνεργάζονται για την προώθηση της ειρήνης, της επιστήμης και του σεβασμού στο περιβάλλον. Το πνεύμα αυτής της διεθνούς συνεργασίας αποτυπώνεται στη Συνθήκη της Ανταρκτικής για την οποία γίνεται εκτενής αναφορά.

Το βιβλίο, που προτείνεται για παιδιά 7 ετών και πάνω, είναι καλογραμμένο, οι πληροφορίες πολύ εύληπτα οργανωμένες και η εικονογράφηση της Ράκελ Μαρτίν, ειδικά στο κομμάτι της πανίδας, υποβλητική. Εκτός όμως από τις γνώσεις που προσφέρει καλλεργεί στους μικρούς αναγνώστες το ενδιαφέρον για τις επιστήμες, τον τρόπο εργασίας και τη ζωή των επιστημόνων-ερευνητών αλλά και των πρώτων εξερευνητών.

Patakis gigantia medousaΓεωγραφικά στον αντίποδα του προηγούμενου ταξιδιού αλλά υπηρετώντας την ίδια φιλοσοφία, το βιβλίο Αναζητώντας τη γιγάντια μέδουσα της Αρκτικής (μτφρ. Μαρία Παπαγιάννη, εκδ. Πατάκη) είναι ένα κάλεσμα για εξερεύνηση στη βορειότερη άκρη της Γης. Εκεί, ταξιδεύει η ηρωίδα της Κλόε Σάβατζ, η δρ Μάρλεϋ, αναζητώντας ένα πλάσμα για το οποίο όλοι μιλούν, αλλά κανείς δεν το έχει δει ποτέ: τη γιγάντια μέδουσα της Αρκτικής.

Ο θρύλος και το μυστήριο που περιβάλλει το άπιαστο πλάσμα αλλά και το θάρρος, η τόλμη και η πίστη της ερευνητικής ομάδας για τον σκοπό τους έχουν σκοπό να εμπνεύσουν νέους εξερευνητές, επιστήμονες και παντοτινούς ονειροπόλους.

Και σε αυτό το βιβλίο συνδυάζεται η παρουσίαση τεκμηριωμένων πληροφοριών με την καλλιέργεια της αγάπης για την επιστήμη και τους πρωτοπόρους εξερευνητές που αφιερώνουν τη ζωή τους στην ανακάλψη νέων κόσμων και πληροφοριών για την εξήγηση όλων των φαινομένων. 

Το βιβλίο προτείνεται για μικρά παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας, από 4 ετών και πάνω.  

Psichogios megalo vivlio kairouΣτις περιηγήσεις στη Γη χρήσιμο πάντα είναι να γνωρίζουμε τι καιρό θα κάνει.

Το μεγάλο βιβλίο του καιρού (μτφρ. Έρρικα Πάλλη, εκδ. Ψυχογιός) της Καμίλα ντε λα Μπεντογιέρ, σε εικονογράφηση Σινιέ Σου εξηγεί στα παιδιά τα πάντα για τον καιρό, τα καιρικά συστήματα, τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες ανά τον κόσμο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και την ιστορικότητα των φαινομένων έτσι ώστε τα παιδιά να εισαχθούν στις έννοιες των κλιματικών αλλαγών που συντελούνται μέσα στους αιώνες. 

Σύννεφα και ουράνια τόξα, νιφάδες χιονιού αλλά και περίεργα και σπάνια φαινόμενα όπως το να βρέχει βατράχια παρουσιάζονται και εξηγούνται στα παιδιά με πολύ οργανωμένο τρόπο. 

Το βιβλίο συμπληρώνεται από τέσσερις κάρτες «γράψε-σβήσε» με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να εξασκηθούν εξερευνώντας τον καιρό γύρω τους, προβλέποντάς τον και αποτολμώντας τις δικές τους μετεωρολογικές εκτιμήσεις.   

Patakis MpaloumpinosΈνα παραμύθι με ήρωα τον Μπουλουμπίνο, ένα φιλοπερίεργο και φιλομαθές μελισσάκι που βάζει μια δυνατή φωνή και στέλνει ένα μήνυμα για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας είναι το βιβλίο «Σπίτι όλων μας η Γη» φωνάζει ο Μπουλουμπίνος, παντού να ακουστεί! (εκδ. Πατάκη) του Βαγγέλη Ηλιόπουλου σε εικονογράφηση Φραντσέσκας Κοζάντι. 

Το μελισσάκι, αντί να ερωτευτεί τη βασίλισσά του όπως κάθε καλός κηφήνας, αρχίζει τις έρευνες για να μάθει γιατί τα γειτονικά μελίσσια αφανίζονται. Ανακαλύπτει πως η μοίρα όλων μας στη Γη είναι κοινή και πείθει τη βασίλισσά του και όλο το μελίσσι να νοιαστούν για όλη τη φύση, όχι μόνο για την κυψέλη τους, και να δράσουν.

Με γλώσσα ευφάνταση που δεν χάνει τον ρυθμό της, η ιστορία κορυφώνεται με την ομιλία του Μπουλουμπίνου στον ΟΗΕ όπου παρουσιάζει μια πρόταση-έκπληξη τόσο για τον Γενικό Γραμματέα όσο και όλους τους ανθρώπους. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος βάζοντας ένα μελισσάκι να μιλά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προσκαλεί τα παιδιά να σκεφτούν πάνω στις σχέσεις του ανθρώπου με τα άλλα έμβια όντα πάνω στον πλανήτη και τα δικαιώματά τους, ένα θέμα που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο. Επειδή δεν έχουν ανθρώπινη φωνή δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες τους δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εξηγεί ο Μπουλουμπίνος στα παιδιά και τους μεγάλους, ενώ η ιστορία του υπογραμμίζει ότι όλοι είμαστε απαραίτητοι κρίκοι της ίδιας τεράστιας αλυσίδας. 

Το βιβλίο είναι ενταγμένο στη σειρά ιστοριών ΟΙΚΟΛΟΓΗΜΑΤΑ με τις οποίες όλα τα παιδιά καλούνται να αναλάβουν δράση για την πρόληψη και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, ώστε μαζί να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και να υπερασπιστούμε τη φυσική κληρονομιά και την αειφορία. Τα βιβλία είναι εναρμονισμένα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα με τους στόχους για το κλίμα και τη ζωή στη στεριά και στη θάλασσα. Η ιστορία του Μπουλουμπίνου που απευθύνεται σε παιδιά 5 ετών και πάνω, είναι συνδεδεμένη με τους στόχους 13 και 17 για τη δράση για το κλίμα και τη συνεργασία για τους στόχους, αντίστοιχα. 

Metaixmio gine dentroΓίνει δέντρο! (μτφρ. Μάρω Ταυρή, εκδ. Μεταίχμιο) είναι ο τίτλος της ιστορίας που έχει γράψει η Μαρία Τζιανφεράρι και έχει εικονογραφήσει η Φελιτσιτά Σάλα. Μια προτροπή προς τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες που θα διαβάσουν το βιβλίο μαζί τους, να παραδειγματιστούν από τη φύση. Το δέντρο ως παράδειγμα ανθεκτικότητας, καρτερικότητας και ταυτόχρονα φωλιά και σπίτι για τα πλάσματα που ζουν γύρω του γίνεται σύμβολο μιας ηθικής στάσης ζωής. 

«Είμαστε όλοι σαν τα δέντρα: η σπονδυλική μας στήλη, κορμός. Το δέρμα μας, φλοιός. Η καρδιά μας, που μας δίνει δύναμη και στήριγμα, μοιάζει με το ξύλο στο κέντρο του κορμού. Παίρνουμε ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο. Και τα δέντρα, όπως οι άνθρωποι, είναι κοινωνικά. Μιλούν για να ανταλλάξουν πληροφορίες. Μοιράζονται την τροφή και τους διαθέσιμους πόρους. Προφυλάσσουν και φροντίζουν το ένα το άλλο. Είναι πιο δυνατά μαζί» λέει το υπέροχο αυτό βιβλίο στα παιδιά. 

Patakis haroumeno livadiΤο χαρούμενο λιβάδι (εκδ. Πατάκη) της Φυλλιώς Νικολούδη σε εικονογράφηση Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου είναι μια ιστορία για τα δικαιώματα και την αλληλεγγύη.

Τι γίνεται σε ένα λιβάδι από κάτασπρες μαργαρίτες όταν ένα κόκκινο λουλούδι φυτρώνει ξαφνικά ανάμεσά τους; Έχει δικαίωμα να βρίσκεται εκεί; Να τρώει από το ίδιο χώμα; Να ζεσταίνεται από τον ίδιο ήλιο;

Μια διαχρονική ιστορία που μιλάει για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αρμονική συνύπαρξη όλων στη γη. Μια ευκαιρία να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί και σε σκληρόδετη αλλά και σε χαρτόδετη έκδοση καθώς και σε e-book, προτείνεται για παιδάκια προσχολικής ηλικίας από 3 ετών.

Για χάρτες, αποδράσεις, εξερευνήσεις και περιπέτειες μιλά το βιβλίο της Λι Χότζικσον Οι χάρτες της Μάρθας (μετφρ. Μάρω Ταυρή, εκδ. Μεταίχμιο).

Metaixmio hartes MarthasΕίμαι ακόμα μια πρόσκληση για τα παιδιά ώστε να εισαχθούν στη ιδέα ότι η αναζητήσεις είναι πολύ διασκεδαστικές αλλά γίνονται ακόμη πιο επιτυχημένες όταν έχουμε γνώσεις και τα κατάλληλα εργαλεία. 

Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά, ηλικίας 4 ετών και πάνω. Παρουσιάζει διασκεδαστικές λεπτομέρειες και μυεί τους μικρούς αναγνώστες στη σημασία της έρευνας, με μολύβι και χαρτί και με έναν χάρτη.

Ξεκινώντας από το διάστημα, οι μικροί αναγνώστες κάνουν ζουμ στη γειτονιά της μικρής ηρωίδας του βιβλίου και ανακαλύπτουν με ποιους τρόπους όλοι είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Οι περιπέτειες της Μάρθας συνεχίζονται στα όνειρά της για ένα μέλλον όπου τα πάντα είναι πιθανά.

Metaixmio prasino ypovryhioΑπό τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί και το παραμύθι του Πολ Μακάρτνεϊ με τίτλο Το πράσινο υποβύχιο (μτφρ. Μάρω Ταυρή) σε εικονογράφηση της Κάθριν Ντερστ. 

Το αιώνιο σκαθάρι, ο Πολ Μακάρτνεϊ μετατρέπει το θρυλικό «Κίτρινο Υποβρύχιο» σε πράσινο και προσφέρει στα παιδιά μια ιστορία με ήρωα έναν ατρόμητο παππού εξερευνητή.

Ο ατρόμητος παππούς εξερευνητής λοιπόν, με τα τέσσερα εγγόνια του πρόθυμα να τον ακολουθήσουν παντού με όπλο τους μια μαγική πυξίδα και όχημα ένα πράσινο υποβρύχιο που ταξιδεύει εξίσου καλά στον αέρα όσο και στον βυθό της θάλασσας ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης. Βρίσκονται στα ίχνη της γιαγιάς που αγνοείται! 

Η ιστορία είναι γραμμένη με κέφι, ρυθμό, συναίσθημα και τρυφερότητα ενώ το εικαστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ξετυλίγεται είναι μια πανδαισία χρωμάτων και μορφών που προσφέρει στα παιδιά μοναδικές εικόνες για πλάσματα του ουρανού και της θάλασσας.

Τέλος, μια νέα σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις Διόπτρα για μεγάλα παιδιά του Δημοτικού καλεί τα παιδιά να αναλάβουν δράση και να γνωρίσουν τη Γη μέσα από τα ταξίδια που κάνουν οι ήρωες του κάθε βιβλίου.

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας συνδυάζουν το στοιχείο της έκπληξης για τα νέα μέρη όπου τοποθετείται η δράση, ενώ αναδεικνύουν ζητήματα που απσχολούν τα παιδιά μέσα από τις ζωές των ηρώων. Καθώς από ιστορία σε ιστορία η περιπλάνηση οδηγείται σε άλλο μέρος του πλανήτη όπου οι αναγνώστες δεν διαβάζουν για τα προφανή αλλά για κρυμμένα μυστικά και άγνωστες ιστορίες.

DIOPTRA KATASKOPOI 1 DIOPTRA KATASKOPOI 2
   

Για τα πρώτα δύο βιβλία της σειράς, Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου και Μήνυμα στο Μανχάταν της Μαρίας Ρουσάκη μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανατρέχουμε στην «Ανθολογία Ποίησης για παιδιά και νέους» του Νικηφόρου Βρεττάκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ομάδα 018

Πριν από ακριβώς 45 χρόνια, τον Μάρτιο του 1979, ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εξ...

Το Φάντασμα του Κάντερβιλ, του Όσκαρ Ουάιλντ – Ανάγνωσμα για παιδιά που αντέχει στο χρόνο και η θεατρική μεταφορά του

Το Φάντασμα του Κάντερβιλ, του Όσκαρ Ουάιλντ – Ανάγνωσμα για παιδιά που αντέχει στο χρόνο και η θεατρική μεταφορά του

«Το φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ, το ανάγνωσμα που αντέχει στο χρόνο και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους αλλά και στο ενήλικο κοινό, ανεβαίνει στο θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη και μετάφραση – θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου. Η κριτική αποτίμηση της παράστασης και αναγνωστικές προτ...

Κουήρ ορατότητα και αποδοχή σε βιβλία για εφήβους – Πώς (δεν) προωθείται στα σχολεία ο διάλογος για τις έμφυλες ταυτότητες

Κουήρ ορατότητα και αποδοχή σε βιβλία για εφήβους – Πώς (δεν) προωθείται στα σχολεία ο διάλογος για τις έμφυλες ταυτότητες

Με αφορμή τη βίαιη επίθεση σε δύο non-binary άτομα στη Θεσσαλονίκη από νεαρούς πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, τίθεται το ερώτημα με ποια εργαλεία προσεγγίζονται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικά στα Λύκεια, ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων και τι θέση έχουν βιβλία με κουήρ θεματολογία σε σχο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το περίεργο μαξιλάρι» του Μισέλ Φάις (κριτική)  – Πού πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε;

«Το περίεργο μαξιλάρι» του Μισέλ Φάις (κριτική)  – Πού πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε;

Για το παραμύθι του Μισέλ Φάις «Το περίεργο μαξιλάρι», σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

Γιατί ένας ενήλικας να γράψει ένα λογοτεχνικό κείμενο που θα το εντάξει στ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανατρέχουμε στην «Ανθολογία Ποίησης για παιδιά και νέους» του Νικηφόρου Βρεττάκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ομάδα 018

Πριν από ακριβώς 45 χρόνια, τον Μάρτιο του 1979, ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εξ...

Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος: «Τα παιδιά που διαβάζοντας διασκεδάζουν θα γίνουν αναγνώστες για μια ζωή»

Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος: «Τα παιδιά που διαβάζοντας διασκεδάζουν θα γίνουν αναγνώστες για μια ζωή»

Με αφορμή την κυκλοφορία της τρίτης ιστορίας με ήρωες τους Φρανκ & Μπερτ και τίτλο «Πικνίκ με μπισκότα» (μτφρ. Λύντη Γαλάτη, εκδ. Διόπτρα) είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική γραπτή επικοινωνία με τον Βρετανό συγγραφέα και εικονογράφο Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος. 

Συνέντευξη στην Ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανατρέχουμε στην «Ανθολογία Ποίησης για παιδιά και νέους» του Νικηφόρου Βρεττάκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ομάδα 018

Πριν από ακριβώς 45 χρόνια, τον Μάρτιο του 1979, ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εξ...

Το Φάντασμα του Κάντερβιλ, του Όσκαρ Ουάιλντ – Ανάγνωσμα για παιδιά που αντέχει στο χρόνο και η θεατρική μεταφορά του

Το Φάντασμα του Κάντερβιλ, του Όσκαρ Ουάιλντ – Ανάγνωσμα για παιδιά που αντέχει στο χρόνο και η θεατρική μεταφορά του

«Το φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ, το ανάγνωσμα που αντέχει στο χρόνο και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους αλλά και στο ενήλικο κοινό, ανεβαίνει στο θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη και μετάφραση – θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου. Η κριτική αποτίμηση της παράστασης και αναγνωστικές προτ...

Κουήρ ορατότητα και αποδοχή σε βιβλία για εφήβους – Πώς (δεν) προωθείται στα σχολεία ο διάλογος για τις έμφυλες ταυτότητες

Κουήρ ορατότητα και αποδοχή σε βιβλία για εφήβους – Πώς (δεν) προωθείται στα σχολεία ο διάλογος για τις έμφυλες ταυτότητες

Με αφορμή τη βίαιη επίθεση σε δύο non-binary άτομα στη Θεσσαλονίκη από νεαρούς πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, τίθεται το ερώτημα με ποια εργαλεία προσεγγίζονται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικά στα Λύκεια, ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων και τι θέση έχουν βιβλία με κουήρ θεματολογία σε σχο...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ