Είναι γεγονός: To 2023 είναι η χρονιά του νέου Αστερίξ, οι περιπέτειες του οποίου έφτασαν στο 40ο άλμπουμ. Από νέα γραφίδα, αλλά το ίδιο πενάκι που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια, αυτό του Didier Conrad, οι αγαπημένοι μας Γαλάτες αποκτούν «positive thinking», δηλαδή «θετική σκέψη», κι ίσως μια ροπή προς την πολιτική ορθότητα. Μια πρώτη γεύση και μία πρώτη σκέψη: είναι δυνατόν να μετατραπεί ο Αστερίξ σε βιβλίο... αυτοβοήθειας;
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Τίτλος της νέας ιστορίας των αγαπημένων μας Γαλατών είναι «Ο Αστερίξ και η λευκή ίριδα» - Asterix et l'iris blanc. Το 40ο άλμπουμ της σειράς θα κυκλοφορήσει στις 26 Οκτωβρίου 2023 και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Γάλλων εκδοτών Albert René, στη νέα ιστορία –που για πρώτη φορά ανέλαβε να γράψει ο γνωστός σεναριογράφος κόμικ Fabcaro, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ζαν-Ιβ Φερί–, ο Αστερίξ αποκτά «positive thinking», δηλαδή θετικό τρόπο σκέψης. Στην εικονογράφηση, διάδοχος του Αλμπέρ Ουντερζό παραμένει ο Ντιντιέ Κονράντ, τον οποίο άλλωστε είχε ορίσει προσωπικά ως διάδοχό του ο ίδιος ο σπουδαίος δημιουργός.
θα πλασαριστεί ο Αστερίξ ως μια ιστορία αυτοβοήθειας;
Διαβάζοντας την ανακοίνωση σχετικά με το επόμενο άλμπουμ που θα φέρει τον στρογγυλό αριθμό 40, μια πρώτη σκέψη είναι: καταπληκτικά! Η συνήθεια των τελευταίων χρόνων να κυκλοφορεί ανά διετία και μήνα Οκτώβριο μια νέα περιπέτεια των ανυπότακτων Γαλατών είναι ένα ωραίο ραντεβού. Αλλά αμέσως μετά, η πληροφορία ότι σε αυτή την ιστορία ο Αστερίξ θα διαπνέεται από «θετικό πνεύμα» προκαλεί μεν ενδιαφέρον αλλά και το ερώτημα: θα πλασαριστεί ο Αστερίξ ως μια ιστορία αυτοβοήθειας;
Ένας new age Αστερίξ
Βρίσκομαστε πάντα στον 1ο αιώνα π.Χ. Η «Λευκή Ίριδα» είναι μια νέα και new age σχολή φιλοσοφικής σκέψης που έχει ξεκινήσει από τη Ρώμη. Οι βασικοί άξονες της σκέψης αυτής περιστρέφονται γύρω από την ευζωία, τον υγιεινό τρόπο ζωής και την αυτοεκπλήρωση. Με ρητά όπως «Για να φωτίσει το δάσος αρκεί ν' ανθίσει μια λευκή ίριδα», ο Ιούλιος Καίσαρας, που βρίσκεται πίσω από τη Σχολή, θέλει να αναπτερώσει το ηθικό των στρατευμάτων του και ειδικά όσων έχουν την ατυχία να υπηρετούν στην Αρμορική, φρουρώντας το χωριό των ανυπότακτων Γαλατών. Αλλά, βέβαια, επειδή ο Ιούλιος Καίσαρας δεν έχει γίνει άλλος άνθρωπος, στο μυαλό του έχει πάντα το διαίρει και βασίλευε.
Οι δημιουργοί Ντιντιέ Κονράντ και Φαμπκαρό. |
Σε αυτή την ιστορία, θα αξιοποιηθεί ένας δευτερεύων γυναικείος χαρακτήρας, καθώς το φιλσοφικό δόγμα της «Λευκής ίριδας» θα βρει ανταπόκριση στη Μιμίνα (ή Μπονεμίνα, όπως την θυμόμαστε σε παλιότερες μεταφράσεις), τη γυναίκα του αρχηγού Μαζεστίξ, ο οποίος, ως γνωστόν, δεν φοβάται τίποτα άλλο παρά να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του.
«Θα το χειριστώ ως ένα σύγχρονο φαινόμενο, όπως έκαναν ο Αλμπέρ Ουντερζό και ο Ρενέ Γκοσινί στην εποχή τους».
Ο νέος σεναριογράφος των περιπετειών του Αστερίξ και του Οβελίξ ξεκίνησε την καριέρα του μάλλον ερασιτεχνικά στα τέλη της δεκεατίας του '90 και άρχισε να εκδίδει από το 2005. Η πιο γνωστή ιστορία του, για την οποία έχει βραβευτεί, είναι το κόμικ Zai zai zai zai. «Δεν είμαι πολύ New Age τύπος, αλλά από την άλλη, η ιστορία μας δεν ασκεί κριτική σε αυτή την τάση. Αφού η ενασχόληση με τον εαυτό μας έχει θετικά αποτελέσματα, γιατί όχι, όμως; Δεν είναι κάτι που κάνω ο ίδιος, αλλά αφού για κάποιους έχει αποτελέσματα, δεν πρέπει να γενικεύουμε» είπε με αφορμή την ανακοίνωση για τη νέα ιστορία. «Θα το χειριστώ ως ένα σύγχρονο φαινόμενο, όπως έκαναν ο Αλμπέρ Ουντερζό και ο Ρενέ Γκοσινί στην εποχή τους. Για παράδειγμα, στον Οβελίξ και ΣΙΑ, μια ιστορία που μου αρέσει πολύ, σχολιάζουν τον καπιταλισμό και την υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων με πολύ χιούμορ».
Η 40η ιστορία θα έχει αρχικό τιράζ 5 εκατομμύρια αντίτυπα που θα διανεμηθούν σε σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο.
Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι για ποιους λόγους ο προηγούμενος σεναριογράφος, Ζαν-Ιβ Φερί, δεν θέλησε να συνεχίσει: «Στη δεκαετία του '60, ο Αλμπέρ Ουντερζό και ο Ρενέ Γκοσινί μπορούσαν να κάνουν πλάκα με τους ξένους, να κάνουν αστεία με τους Άγγλους, ότι έχουν μεγάλα δόντια ή με τους Έλληνες, ότι έχουν μεγάλη μύτη. Αυτά τα αστεία γίνονταν με καλοπροαίρετη διάθεση. Σήμερα, πρέπει κανείς να έχει στο γραφείο του ένα λεξικό για να ξέρει με τι έχει δικαίωμα να κάνει πλάκα και με τι όχι», δήλωσε. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο: Τι απομένει από το πνεύμα του Αστερίξ αν αφαιρέσουμε το καυστικό κι αιρετικό χιούμορ του;
Ο Αστερίξ παραμένει ένα εκδοτικό φαινόμενο ακόμη και χωρίς να ενθουσιάζουν πια οι ιστορίες του. Το 40ό τεύχος θα έχει αρχικό τιράζ 5 εκατομμύρια αντίτυπα που θα διανεμηθούν σε σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο. Από το 1961, οι ιστορίες του Αστερίξ έχουν μεταφραστεί σε πάνω από εκατό γλώσσες ενώ οι συνολικές πωλήσεις υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 393 εκατομμύρια.