Ένας μικρός οδηγός με βιβλία για τη γονεϊκή βιβλιοθήκη που θα φανούν χρήσιμα για την καλύτερη κατανόηση του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών και των εφήβων. Βιβλία που δίνουν ιδέες, συμβουλές και απαντήσεις για όλα όσα απασχολούν τους γονείς.
Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα
Στο ξεκίνημα κάθε νέας σχολικής χρονιάς, οι γονείς μαζί με τη λίστα των απαραίτητων σχολικών αναζητούν εξωσχολικά διαβάσματα για τα παιδιά τους που συχνά πλαισιώνουν το ωρολόγιο πρόγραμμα, παραμελώντας ίσως τα δικά τους απαραίτητα αναγνώσματα. Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός με βιβλία για τη γονεϊκή βιβλιοθήκη που θα φανούν χρήσιμα για την καλύτερη κατανόηση του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών τους και θα τους δώσουν ιδέες για δημουργική απασχόληση κι ευφάνταστα παιχνίδια αλλά και πιο αποτελεσματική μελέτη.
Εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη μέθοδο Μοντεσσσόρι (στο σπίτι και στην τάξη) της Ντελφίν Ζιλ Κοτ (μτφρ. Λουκία Μπεζέ, εκδ. Πεδίο, 2017).
Για γονείς με μικρά παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, 80 εκπαιδευτικά παιχνίδια βασισμένα στην παιδαγωγική μέθοδο της Μοντεσσόρι για παιχνίδι στο σπίτι με υλικά πού όλοι έχουν ή μπορούν να κατασκευάσουν. Εξυπακούεται, ότι πρόκειται και για ένα χρήσιμο εργαλείο και για εκπαιδευτικούς που θα βρουν συγκεντρωμένες ιδέες και σενάρια παιχνιδιού για την τάξη.
Εικονοπαραμύθια - Δραστηριότητες πρώτης ανάγνωσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας των Ευθυμίας Ανδριώτη και Κωνσταντίνας Αρμενιάκου (εκδ. Μεταίχμιο, 2024).
Ανάγνωση, γραφή και μαθηματικά και περιβάλλον μέσα από 13 διαθεματικά εικονοπαραμύθια και δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας που τα βοηθούν να κατακτήσουν την ανάγνωση και τη γραφή με βιωματικό τρόπο. Χρήσιμο βιβλίο ώστε οι γονείς να παρακολουθούν και να ενθαρρύνουν την πρόοδο των παιδιών τους και στο σπίτι αλλά και να εντοπίζουν πως αναπτύσσεται και ξεδιπλώνεται ο συναισθηματικός τους κόσμος.
Ένα άλλο βιβλίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πλοηγός στον κόσμο των παιδιών όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τις ζωγραφιές τους είναι ο τόμος που συνέθεσε η Ιταλίδα ψυχοπαιδαγωγός και δημοσιογράφος Έβι Κρότι. Στο εγχειρίδιό της με τίτλο Ζωγραφιές - Κατανοήστε τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα των παιδιών μέσα από τα σχέδιά τους (μτφρ. Χρύσα Ξενάκη, εκδ. Πεδίο, 2018).
Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι - Οδηγός για την καθημερινή μελέτη Α' Δημοτικού των Παναγιώτας Δεληγιάννη και Τερέζας Μπαούμ σε επιμέλεια Μαρίας Γονιδάκη (εκδ. Μεταίχμιο, 2024).
Όποιες κι αν είναι οι οδηγίες των εκπαιδευτικών που συχνά δίνουν ελάχιστη ή και καθόλου δουλειά για τοι σπίτι, είναι βέβαιο ότι οι γονείς των μικρών μαθητών της Α' Δημοτικού θα θελήσουν να «διαβάσουν με το παιδί στο σπίτι». Στον χρήσιμο και πρακτικό οδηγό των Δεληγιάννη και Μπαούμ, θα βρουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την όρεξη για μελέτη στο σπίτι και να τα βοηθήσουν να τηρήσουν μια καθημερινή ρουτίνα που αν εγκατασταθεί από νωρίς με τρόπο συστηματικό θα τα ωφελήσει σε όλη τους τη σχολική ζωή αλλά και για πάντα. Οι γονείς, χωρίς να προτρέπονται να γίνουν δεύτεροι δάσκαλοι, θα βουν συμβουλές για το πώς να οργανώσουν τον χώρο μελέτης, κάτι που θα δώσει στα παιδιά αυτονομία, θα καλλιεργήσει την αυτοπειθαρχεία και την αυτοεκτίμησή τους ενώ θα τα βοηθήσει να έχουν καλή αντίληψη του χρόνου που αναλογεί στα μαθήματα.
Μέθοδος 3Step - Αποτελεσματική επικοινωνία στο σπίτι και στο σχολείο - Για εκπαιδευτικούς και γονείς της Χριστίνας Ρασιδάκη (εκδ. Πατάκη, 2021)
Επικοινωνία αλλά με πλαίσιο: Αυτός είναι ο στόχος για γονείς, εκπαιδευτικούς και τα ίδια τα παιδιά. Το βιβλίο της ψυχοθεραπεύτριας και συμβούλου γονέων και εκπαιδευτικών Χριστίνας Ρασιδάκη μαθαίνει στους γονείς πώς να πλαισιώνουν υποστηρικτικά τα παιδιά, πώς να βάζουν όρια χωρίς να γίνονται αυταρχικοί, εμπνέοντας τα παιδιά τους να είναι ανεξάρτητα και να τολμούν να εκφράζουν τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις δυσκολίες τους αλλά και να καλλιεργούν την ενσυναίσθησή τους και το αίσθημα δικαιοσύνης. .Ένα εγχειρίδιο κατάλληλο για γονείς και εκπαιδευτικούς που συνεργάζονται για να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών.
Έλα να ψηλώσουμε μαζί! - 104 αληθινές ιστορίες γονεϊκότητας του Μάριου Μάζαρη (εκδ. Μεταίχμιο, 2024).
Ο δάσκαλος Μάριος Μάζαρης αξιοποιεί την εμπειρία του εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, για να καταρτίσει έναν οδηγό που απαντά, μέσα από αληθινές ιστορίες, στο ερώτημα "τι σημαίνει να είσαι γονιός". Οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου αυτονόητες, ούτε και μονοσήμαντες ενώ και βέβαια, δεν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αγάπη είναι η μόνη απάντηση σε όλα. Το βιβλίο με τις 104 αληθινές ιστορίες γονεϊκότητας, μπορεί να διαβαστεί παράλληλα με το άλλο βιβλίο του Μάζαρη που περιλαμβάνει πλούσιο και πρωτότυπο υλικό για βιωματικές δραστηριότητες με παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς (εκδ. Μεταίχμιο, 2023).
Το μεγάλο βιβλίο της ανησυχίας της Αρετής Δόνου (εκδ. Πεδίο, 2024)
Το βιβλίο της ψυχολόγου, παιδοψυχολόγου, ψυχοθεραπεύτριας Αρετής Δόνου παρουσιάζεται ως «ο απόλυτος οδηγός για τη διαχείριση του άγχους σε παιδιά και εφήβους με τη βοήθεια της ενσυνειδητότητας - mindfulness» και απαντά καταφατικά στην απορία πολών γονιών αν αγχνώνονται τα παιιδά.εισάγοντας τους γονείς-αναγνώστες σε μια πρακτική μέθοδο. Στο βιβλίο της εξηγεί τι είναι το στρες και πώς ελέγχεται ενώ συμπεριλαμβάνει πολλές προτάσεις, συμβουλές και σενάρια αντιμετώπισης κρίσεων ενώ η επιλογή να δημιουργήσει μια μικρή αφηγήτρια που μιλά για τις δικές της περιπέτειες το καθιστά προσιτό στα ίδια τα παιδιά ενώ διευκολύνει τους γονείς να προσεγγίσουν τα παιδιά τους. Η μέθοδος θεωρείται αποτελεσματική για την αύξηση της αυτοπεποίθησης, τη βελτίωση της προσοχής αλλά και της ποιότητας του ύπνου, τον έλεγχο της παρορμητικότητας και της υπερκινητικότητας, τη διαχείριση του θυμού, την καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Βοηθήστε το παιδί σας ν'ανθίσει - Πώς να μειώσετε το άγχος και να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία των Γουίλιαμ Στίξαρντ και Νεντ Τζόνσον (μτφρ. Χριστίνα Βαρλάμη, επιμέλεια Μαρία Τσιρώνα, εκδ. Πουά, 2024).
Με το ίδιο θέμα, την διαχείρηση του άγχους παιδιών και εφήβων, ασχολούνται και οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού που στόχο έχει να γίνει ένα εργαλείο για τους γονείς ώστε να βοηθούν τα παιδιά τους να ανταποκρίνονται με επιτυχία στην καθημερινότητά τους, στο σχολικό περιβάλλον αλλά και ευρύτερα στον ρόλο τους ως μέλη της οικογένειας. Ο νευροψυχολόγος Μπιλ Στίξαρντ και ο παιδαγωγός Νεντ Τζόνσον προτείνουν εύκολα και πρακτικά βήματα για να συμπαρασταθούν οι γονείς στο δρόμο προς την κατάκτηση της πολυπόθητης αυτονομίας των παιδιών. Οι δύο συγγραφείς βλέπουν τον γονιό ως σύμβουλο και τα παιδιά ως τα υπεύθυνα άτομα που λαμβάνουν μόνα τους τις αποφάσεις, σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους αυτές που τους αναλογούν. Ένας πολύ καλογραμμένος οδηγός για γονείς με παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μέχρι εφήβους που ετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο.
Ο χάρτης του γονέα της Dr Shefali (μτφρ. Σοφία Ανδρεοπούλου, εκδ. Διόπτρα, 2024)
Η καταξιωμένη κλινική ψυχολόγος Dr Shefali, συγγραφέας πολύ επιτυχημένων οδηγών γονεϊκότητας, έχει βρει την κατάλληλη συνταγή ώστε τα κείμενά της να είναι πάντα επίκαιρα και να απαντούν σε όλες τις αγωνιές και ερωτήματα των γονιών που θέλουν να μεγαλώσουν χαρούμενα και συναισθηματική υγιή παιδιά. Οι αναγνώστες της θα συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα κληρονομημένα πρότυπα και να οικοδομήσουν τα δικά τους για τη σωστή ανατροφή των παιδιώ τους. Παράλληλα, θα βρουν λεπτομερείς πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης κρίσεων και θα καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν στα παιδιά τους αλλά να τα συνοδεύσουν ως σταθερές παρουσίες, με αφοσίωση και αγάπη αλλά χωρίς ασφυκτικούς περιορισμούς.
Στον γιο μου - Ανοιχτή επιστολή στα αγόρια του σήμερα του Αλμπέρτο Πελάι (μτφρ. Σουζάνα Παπαφάγου, εκδ. Ψυχογιός, 2024)
Ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής παιδιών και εφήβων Αλμπέρτο Πελάι, γραφει ένα προσωπικό βιβλίο που εκκινεί από μια αποτρόπαιη παιδοκτονία, με στοιχεία γυναικοκτονίας και αιμομιξίας, που του γέννησε την επιθυμία να πει στον γιο του όσα θα ήθελε να είχε ακούσει κι ο ίδιος στην ηλικία του. Η επιστολή διαβάζεται από τους γονείς ως μια ειλικρινής κατάθεση του αποστάγματος της επιστημονικής σκέψης σε συνδυασμό με το γονεϊκό βίωμα. Ο άντρας-πατέρας συμβουλεύεται τον επιστήμονα εαυτό του και γράφει ένα ισορροπημένο κείμενο για τον υγιή τρόπο διαχείρισης της χαράς αλλά και του πόνου, απορρίπτοντας πρότυπα του «σκληρού άντρα» και επενδύοντας στην εκδήλωση των συναισθημάτων.
Στο βιβλίο της Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη! Και πώς θα επιβιώσετε ως γονείς η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Σοφία Ανδρεοπούλου (εκδ. Διόπτρα, 2024).
Η ψυχολόγος Σοφία Ανδρεοπούλου αναδεικνύει τα λεγόμενα «σκληρά στοιχεία» για την κατάσταση των εφήβων στην Ελλάδα που αφορούν τη βία, τις συλλήψεις ανηλίκων, τους αυτοτραυματισμούς και την κατάθλιψη που βιώνουν, τις εξαρτήσεις, τις κάθε είδους διαταραχές, όπως αυτή της διατροφής, αλλά και το μεγάλο ζήτημα της σύγχυσης με την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Στην αρνητική αντίδραση που έχουν συχνά οι γονείς μπροστά στο «φαινόμενο» εφηβεία που δυσκολεύονται να διαχειριστούν, το βιβλίο αντιτάσσει προτάσεις και λύσεις όχι μόνο για την επιβίωση των γονιών αλλά κυρίως για την οικοδόμηση υγιούς σχέσης με τα παιδιά που σύντομα θα είναι νέοι ενήλικες.