Η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.
Της Ελένης Κορόβηλα
Αυτή την εβδομάδα, το εικονογραφημένο παραμύθι «Η μπαλάντα της Ζηνοβίας» της Ελένης Σβορώνου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Με το βιβλίο της «Η μπαλάντα της Ζηνοβίας» η έμπειρη Ελένη Σβορώνου τραβά την προσοχή των παιδιών στην πολύπαθη Συρία. Χωρίς το θέμα της να είναι ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια και οι καταστροφικές συνέπειές του τόσο για τις ζωές των χιλιάδων προσφύγων όσο και για τη συχνά ολοσχερή καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταφέρνει να εξηγήσει γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε ποιοι πολιτισμοί άνθισαν εκεί όπου σήμερα κυριαρχεί ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Επιλέγοντας να αφηγηθεί μυθοπλαστικά την ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας η οποία ηγήθηκε του βραχύβιου ανεξάρτητου βασιλείου της Παλμύρας, η συγγραφέας δίνει στα παιδιά κι ένα σημαντικό παράδειγμα γυναικείας χειραφέτησης. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία και η διοίκηση των απομακρυσμένων επαρχιών, η σημασία του εμπορίου ως στοιχείο ανάπτυξης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας επιπροσθέτα στην οικονομική ευημερία, η αξία της γλωσσομάθειας και όλα τα γεγονότα που εξιστορούνται συνθέτουν ένα αφήγημα γλαφυρό, γεμάτο ζωντάνια, σχολιαστικό αλλά όχι διδακτικό.
Μια στιγμή που Δύση και Ανατολή είχαν έρθει πολύ κοντά και οι «γέφυρες» έμοιαζαν να έχουν ακλόνητα θεμέλια.
Αναδεικνύεται πως ισάξιο αν όχι μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι από την λαμπρή ιστορία της «Νύμφης της Ερήμου», της πόλης της Παλμύρας, έχει η ιστορία της ίδιας της Ζηνοβίας, μιας ικανής και φιλόδοξης γυναίκας που θα ήταν λάθος να πούμε ότι ήταν μπροστά από την εποχή της διότι, όπως εύστοχα δείχνει η Ε.Σ., αποτελεί ακριβώς προϊόν της εποχής της, μιας λαμπρής στιγμής στην ιστορία της Μέσης Ανατολής, μιας στιγμής που Δύση και Ανατολή είχαν έρθει πολύ κοντά και οι «γέφυρες» έμοιαζαν να έχουν ακλόνητα θεμέλια.
Το τέλος της Ζηνοβίας επιβεβαιώνει τον ηρωισμό της και τη σταθερότητα στις αξίες της, την υπεράσπιστη της ταυτότητάς της. Το βιβλίο κλείνει με τρία χρήσιμα εξωκειμενικά εργαλεία: το χρονολόγιο, τις πηγές και το γλωσσάρι. Εκτός από την χρηστικότητά τους για τους νεαρούς αναγνώστες, αποτελούν τεκμηρίωση και ιστορική πλαισίωση του λογοτεχνικού αφηγήματος.
Οι εικόνες της Μαιρηλίας Φωτιάδου προσθέτουν στην ιστορία της Ζηνοβίας απαραίτητες «ανάσες» λειτουργώντας επεξηγηματικά αλλά και υπογραμμίζοντας πρόσωπα, συνήθειες και γεγονότα μιας μακρινής εποχής.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και της Α' γυμνασίου.
Ποια είναι η συγγραφέας
Η Ελένη Σβορώνου είναι αυτό που λέμε άνθρωπος του βιβλίου και δη του βιβλίου για παιδιά και εφήβους. Γεννήθηκε το 1965, είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς.
Παράλληλα, γράφει για παιδιά και νέους. Το έργο της Η μπαλάντα της Ζηνοβίας απέσπασε το Α΄ βραβείο στον 62ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων για παιδιά» ενώ το Σκληρό καρύδι (εκδ. Καλειδοσκόπιο) συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της βιβλιοθήκης του Μονάχου White Raven (βιβλία που διακρίνονται για το ξεχωριστό περιεχόμενο και τη μορφή τους και αξίζουν να συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές των δημόσιων βιβλιοθηκών).
Πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες του περιοδικού Αναγνώστης, των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων και των βραβείων κοινού του Public, ενώ τα εφηβικά μυθιστορήματά της Το πάτημα του Έλληνα και Ο ψαροντουφεκάς απέσπασαν Εύφημο Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής για μεγάλους και εφήβους, διαβάζει και γράφει κριτικά σημειώματα για την παιδική και νεανική λογοτεχνία.
Ποια είναι η εικονογράφος
Η αρχιτέκτων Μαιρηλία Φωτιάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), απ' όπου αποφοίτησε το 1999. Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, ενώ παράλληλα καλλιέργησε την κλίση και την αγάπη της για τη ζωγραφική και το σκίτσο.
Το 2013 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΜΠ «Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και συνόλων». Συνεργαζόμενη με τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, έχει επενδύσει με τις εικόνες της έξι βιβλία για παιδιά.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Τα παιδιά θα μαγευτούν από την ιστορία, τα επιτεύγματα, τη θέληση για ελευθερία, την αγωνιστικότητα και το παράδειγμα της Ζηνοβίας παρακολουθώντας τη ζωή της από μικρό κορίτσι. Θα αναρωτηθούν για τα κίνητρα των ηγετών και θα παραδειγματιστούν από το θετικό πρότυπο.
Ελένη Σβορώνου
Εικον. Μαιρηλία Φωτιάδου
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, 2018
Σελ. 112, τιμή εκδότη €8,50
Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι μεγάλοι
Το βιβλίο προσφέρει νήματα για ιστορικές, αρχαιολογικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές προεκτάσεις τοποθετώντας σε σαφές πλαίσιο μια ηρωίδα η οποία διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιστορικού προσώπου εμπλουτίζεται με τη σύγχρονη οπτική για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία ευρύτερα και τη συμμετοχή της στην εξουσία ειδικότερα. Προτείνοντας στα παιδιά ένα βιβλίο που περιγράφει τη ζωή σε μια όαση πολιτισμού και το πώς από την άνθιση οδηγήθηκε στη συντριβή προκύπτουν επίκαιρα ερωτήματα για τα όρια της φιλοδοξίας και της εξουσίας, για το πού οδηγεί ο οραματισμός, για το αιώνιο δίπολο Δύσης και Ανατολής.
* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος