
Για το εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά «Τα Φλαφ της ευτυχίας» της Μαρίνας Γιώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ένα ποιητικό, φωτεινό και αισιόδοξο παραμύθι που δείχνει σε μικρούς, αλλά και μεγάλους, ότι ο δρόμος για την ευτυχία περνά από την ευγνωμοσύνη.
Γράφει η Ελένη Κορόβηλα
Το παραμύθι Τα Φλαφ της ευτυχίας που φέρει την υπογραφή της Μαρίνας Γιώτη, τόσο στο κείμενο όσο και την εικονογράφηση ,κυκλοφορεί εδώ και έναν χρόνο από τις εκδόσεις Διόπτρα. Τα πρώτα γενέθλια των Φλαφ τα βρίσκουν να κυκλοφορούν σε πολλά παιδικά (και όχι μόνο) δωμάτια. Τα φαντάζομαι να ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου και σαν πυγολαμπίδες τη νύχτα να φωτίζουν τη σκέψη και τα συναισθήματα των αναγνωστών της ιστορίας του Ο-ΧΙ.
Τι είναι το Φλαφ; Ας πούμε ότι είναι μια απαλή μπάλα που εκπέμπει ένα ζωηρό φως και που στο άγγιγμά της αντλεί κανείς ταυτόχρονα δύναμη αλλά και πλημμυρίζει από ένα αίσθημα απόλυτης χαλάρωσης.
Ο Ο-ΧΙ είναι κάτοικος ενός μικρού πλανήτη. Ζει στο φωτεινό και χαρούμενο σύμπαν αυτού του πλανήτη όπου μοιάζει να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να είναι ευτυχισμένος. Ένα πράγμα πιστεύει ότι του λείπει: ένα Φλαφ. Τι είναι το Φλαφ; Ας πούμε ότι είναι μια απαλή μπάλα που εκπέμπει ένα ζωηρό φως και που στο άγγιγμά της αντλεί κανείς ταυτόχρονα δύναμη αλλά και πλημμυρίζει από ένα αίσθημα απόλυτης χαλάρωσης. Το συναίσθημα δηλαδή που προσφέρει η επίτευξη ενός στόχου, η προσέγγιση της ευτυχίας για τον καθένα. Επίσης, τα Φλαφ είναι κίτρινα. Ένα χρώμα που συμβολίζει τη χαρά, την ευτυχία, την επιτυχία, συμβολίζει τη φιλία, ενώ αποπνέει θετική ενέργεια καθώς θυμίζει τον ήλιο και τις ζωογόνες ιδιότητές του.
Αναζητώντας την ευτυχία με απλά συστατικά
Με αυτά τα απλά συστατικά και γλωσσική τόλμη, η Μαρίνα Γιώτη έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανέφελο και έναν ήρωα που παρά το αρνητικό πρόσημο που φέρει το όνομά του προσέρχεται με ενθουσιασμό στη ζωή και αναζητεί, τι άλλο; την ευτυχία.
Το όνειρο εκπληρώνεται. Ο Ο-ΧΙ αποκτά με ουρανοκατέβατο τρόπο το δικό του Φλαφ. Περήφανος για αυτό, καμαρώνει για το απόκτημά του γιατί είναι το λαμπρότερο, το καλύτερο και, κυρίως, κάτι που οι άλλοι δεν έχουν. Καθώς όμως ο αρνητισμός ελλοχεύει, ο ήρωας μας γνωρίζει γρήγορα την πικρή γεύση της ματαιότητας.
Στο σημείο αυτό της ιστορίας, που η χαρά έχει δώσει τη θέση της στην αμφιβολία και την αγωνία ότι τελικά η ευτυχία είναι και πάλι κάπου αλλού, η εικονογράφηση, με πολύ λειτουργικό τρόπο, χάνει τη φωτεινότητά της και ο Ο-ΧΙ το κέφι του.
Ο Ο-ΧΙ δεν θα συνειδητοποιήσει την αξία του αποκτήματός του πριν το δει μέσα από το βλέμμα του άλλου. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μια συνάντηση με ένα ένα πλάσμα με απροϋπόθετη θετική διάθεση.
Η συνύπαρξη, το μοίρασμα, η συντροφικότητα μεταξύ των δύο λειτουργούν εδώ αποκαλυπτικά.
Πράγματι, ένα νέο πρόσωπο με θετικό όνομα κάνει την εμφάνισή του. Είναι η ΝΑ-Ι. Κι έτσι, ο ήρωας αποκτά αίφνης μια άλλη γωνία θέασης της δικής του ιστορίας. Η συνύπαρξη, το μοίρασμα, η συντροφικότητα μεταξύ των δύο λειτουργούν εδώ αποκαλυπτικά. Και οι μικροί αναγνώστες καταλαβαίνουν ότι συχνά χρειάζεται το βλέμμα του άλλου για να αναγνωρίσουμε τη δική μας ευτυχία.
Τα παιδιά θα χαρούν την ανάγνωση του παραμυθιού που μιλά για τις μικρές καθημερινές πράξεις, τις δικές μας και των άλλων, παιδιών και μεγάλων, τις απλές χειρονομίες – δεν χρειάζεται ηρωισμούς και μεγάλα λόγια.
Η Μαρίνα Γιώτη, εδώ και περίπου μία δεκαετία γράφει και εικονογραφεί ιστορίες για παιδιά. Είναι μεταξύ άλλων η δημιουργός του πολυδιαβασμένου Γέτι, ενός φανταστικού ήρωα που εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στη σημασία της λέξης «ακόμη», δίνοντας τους ένα σημαντικό εφόδιο για να μην το βάζουν κάτω με τις αποτυχίες.
Το βιβλίο της Γέτι, η δύναμη του ακόμη βασίζεται στη θεωρία της νοοτροπίας της ανάπτυξης. Κάθε αποτυχία είναι μια πρόκληση για να αναπτυχθούν οι ικανότητες των παιδιών.
Το ποιητικό, φωτεινό και αισιόδοξο εικονογραφημένο παραμύθι της Μαρίνας Γιώτη, Τα Φλαφ της ευτυχίας εμπλουτίζεται στο τέλος με συμβουλές για γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
*Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.