
Νέες παραστάσεις, επαναλήψεις, βιβλία που μεταφέρονται στο θεατρικό σανίδι, προτάσεις για βρέφη και νήπια, για παιδιά δημοτικού και προεφήβους αλλά και ορισμένες επιλογές για τους εφήβους. Ένας θεατρικός οδηγός που θα ανανεώνεται.
Επιλογή-Παρουσίαση: Ελευθερία Ράπτου
Οι φετινές θεατρικές παραγωγές για το παιδικό και εφηβικό κοινό χαρακτηρίζονται και φέτος από ποικιλία. Μια ποικιλία που περιλαμβάνει έργα γραμμένα ειδικά για αυτές τις κατηγορίες κοινού, θεατρικές διασκευές κλασικών βιβλίων αλλά και σύγχρονων, σωματικό θέατρο, μουσικό θέατρο, παραστάσεις μικτού χαρακτήρα ως προς τις τεχνικές, υπέρλαμπρες παραγωγές αλλά και παραστάσεις λιτές πλην όμως, όπως μένει να αποδειχθεί, ιδιαίτερα επιδραστικές.
Για ακόμη μια χρονιά οι επιλογές είναι πολλές, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι το θέατρο για παιδιά και για εφήβους είναι το πλέον αναπτυσσόμενο είδος, το οποίο βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ενίσχυσης όχι μόνο των ποσοτικών αλλά κυρίως των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.
Το ζήτημα της εξωστρέφειας, δηλαδή της «εξαγωγής» θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και εφήβους εκτός των ελληνικών συνόρων θα πρέπει να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα.
Οι διεθνείς τάσεις επιβάλλουν τη συνεχή και επίμονη δουλειά πάνω στα μέσα, στα εργαλεία, στους τρόπους παράστασης, στη δραματουργία, ενώ φυσικά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι το θέατρο για παιδιά και εφήβους, με τις επιμέρους κατηγορίες που περιλαμβάνει, αφορά αρκετές ηλικιακές ομάδες με διαφορετικές ανάγκες. Κοντά σε αυτές, αποδέκτες είναι επίσης όλη η οικογένεια, το ενήλικο κοινό, και η εκπαιδευτική κοινότητα. Το ζήτημα της εξωστρέφειας, δηλαδή της «εξαγωγής» θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και εφήβους εκτός των ελληνικών συνόρων θα πρέπει να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα όμως που μπορεί να κερδηθεί μόνο με επιμονή, έμφαση στην ποιότητα, μέθοδο και κινητοποίηση πολλών παραγόντων της πολιτιστικής πολιτικής.
Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε και κάποιες παρατηρήσεις:
Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ανά την περιφέρεια, ήδη από την περσινή χρονιά, επένδυσαν σε παραγωγές σχεδιασμένες για το παιδικό και εφηβικό κοινό αλλά και όλη την οικογένεια. Αναμένουμε να υπάρξει ενίσχυση αυτής της τάσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ έχουν τη μοναδική δυνατότητα να λειτουργήσουν ως «περιβάλλοντα ανάπτυξης» για θεατρικά σχήματα και παραστάσεις που σε δεύτερο χρόνο θα έρθουν και στην Αθήνα, ενώ συγχρόνως θα ενισχύεται το θέατρο στην περιφέρεια. Εξίσου σημαντική είναι η δραστηριοποίηση ανεξάρτητων θεατρικών ομάδων, που στρέφουν τις δημιουργικές τους δράσεις πέρα από την Αθήνα. Για το ζήτημα θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες σε επόμενο άρθρο.
Ο τομέας στον οποίο χρειάζεται να… ποντάρουν οι άνθρωποι του θεάτρου είναι οπωσδήποτε οι παραστάσεις για το εφηβικό κοινό.
Ο τομέας στον οποίο χρειάζεται να… ποντάρουν οι άνθρωποι του θεάτρου είναι οπωσδήποτε οι παραστάσεις για το εφηβικό κοινό. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι παραγωγές που προορίζονται για αυτή την κατηγορία κοινού είναι μεν ενδιαφέρουσες, αλλά όχι πολλές. Οι λόγοι της παραδοξότητας στην αναλογία παραγωγών ως προς τις ανάγκες του εφηβικού κοινού για καλό, ποιοτικό θέατρο και θετικά πολιτιστικά ερεθίσματα, είναι πολλοί. Θα τους αναλύσουμε, αλλά και θα δώσουμε και άλλες προτάσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του εφηβικού κοινού και στη συνέχεια της φετινής θεατρικής χρονιάς.
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο των θεατρικών επιλογών με τα μέχρι τώρα δεδομένα
Μέγαρο Μουσικής: Παραστάσεις για βρέφη από 6 μηνών μέχρι παιδιά 12 ετών
Στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι προτάσεις καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ηλικιών, από βρέφη 6 μηνών μέχρι σχεδόν τα 12 έτη. Αρχίζοντας από τις μικρότερες ηλικίες οι προτάσεις είναι οι ακόλουθες:
«ΑΒΓΩ», Θέατρο για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 3 ετών και τους γονείς τους. Η παράσταση παρουσιάζεται για 6η χρονιά (κάθε Κυριακή στις 10:30πμ) με αμείωτη προσέλευση.
Βρέφη και μικρά παιδιά βιώνουν μια αξέχαστη πολυαισθητική εμπειρία, με σκηνική δράση και ζωντανή μουσική, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους μικρούς-μικρούς θεατές. Το Αυγό ως αρχή. Το Αυγό ως το «μέσα», το «ζεστά», ως ασφάλεια αλλά και ως προετοιμασία. Όλοι ήμασταν μέσα σε ένα αυγό. Κι όλοι θελήσαμε, τολμήσαμε να βγούμε από αυτό. Στην παράσταση παρακολουθούμε ένα μικρό ανθρωπάκι που αναπτύσσεται και προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο, μέσα σε ένα αυγό, μέχρι τη στιγμή της απόφασης «Θα βγω!».
![]() |
O Γιάννης Βάρσος και η Ιώ Λατουσάκη. |
Η ιδέα είναι των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Στέλλας Σερέφογλου, η σκηνοθεσία της Στέλλας Σερέφογλου. Επί σκηνής η Ιώ Λατουσάκη ο Γιάννης Βάρσος.
«Τα πρώτα μου μουσικά ερεθίσματα». Μουσική εμπειρία για βρέφη από 6 μηνών και παιδιά έως 2,5 ετών και τους γονείς τους. Κάθε Κυριακή στις 10.30. Κείμενο, μουσική: Μάρω Θεοδωράκη, σκηνοθετική επιμέλεια: Βίκυ Πάνου.
Με τον ερχομό ενός βρέφους δημιουργείται ένα νέο μονοπάτι στην επικοινωνία. Πώς η επικοινωνία αυτή μπορεί να δυναμώσει και να εξελιχθεί; Ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας, χωρίς λέξεις, χωρίς λόγο. Τι θέλει να μας πει μέσα από τις κινήσεις και τους ήχους που κάνει ένα μωρό; Πώς η μουσική συμπληρώνει και επιδρά σε αυτήν την επικοινωνία;
Η απάντηση έρχεται μέσω του προγράμματος που βασίζεται στο πρωτότυπο βιβλίο της Μάρως Θεοδωράκη Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη (εκδ. Παπαδόπουλος). Με την καθοδήγηση των ηθοποιών-παιδαγωγών, ζωντανή μουσική και μέσα από συγκεκριμένα μουσικά ερεθίσματα και δράσεις από το καθημερινό περιβάλλον, οι γονείς θα ανακαλύψουν με τρόπο συμμετοχικό και αβίαστο μια σημαντική δίοδο επικοινωνίας και σύνδεσης με το παιδί, που μπορεί να εξελίξει την επικοινωνιακή και συναισθηματική του ανάπτυξη.
«Η Βασίλισσα των πάντων». Θέατρο για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 3 ετών και τους γονείς τους. Για τέταρτη χρονιά, μια μαγική και πολύχρωμη παράσταση που, με όχημα τη φαντασία, μας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ψάρια, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια, όπου όλα είναι πιθανά!
![]() |
Σάρα Τοσκάνο και Σόλη Μπαρκί, εμφανίζονται επί σκηνής στην παράσταση «Η βασίλισσα των πάντων». |
Δημιουργός, χορεύτρια: Σάρα Τοσκάνο, σκηνοθεσία: Λάμπρος Φισφής. Με τη Σάρα Τοσκάνο και τον Σόλη Μπαρκί, κάθε Κυριακή στις 12.30.
«Το Δέντρο που αγαπούσε… σε νέες περιπέτειες». Η παράσταση Το δέντρο που αγαπούσε της ομάδας ΒίΔα έρχεται σε νέα, διαδραστική εκδοχή στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος (κάθε Κυριακή στις 15.00), που φέτος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να προσφέρει άρτια περιμετρική ορατότητα στους μικρούς και μεγάλους θεατές.
Η συγκινητική ιστορία είναι εμπνευσμένη από το εμβληματικό παραμύθι Το δέντρο που έδινε (εκδ. Διόπτρα) του Σελ Σίλβερσταϊν, και αναδεικνύει την αξία της φιλίας, της αγάπης και της συνύπαρξης, τόσο ανάμεσα στους ανθρώπους όσο και ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Δύο παιδιά μεταμορφώνονται στους ήρωες της ιστορίας, ένα δέντρο κι ένα αγόρι, μαθαίνουν μέσα από χιουμοριστικές περιπέτειες να συνεργάζονται και ανακαλύπτουν στο ταξίδι τους τη γενναιοδωρία της φύσης απέναντι στον άνθρωπο, αλλά και την απληστία του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Η πραγματικότητα μπλέκεται με το παραμύθι, και τα δύο παιδιά ζητούν την πολύτιμη βοήθεια των θεατών για να συνεχίσουν την ιστορία. Η παράσταση, που συνδυάζει ερμηνείες, προηχογραφημένη και ζωντανή μουσική, χορό και animation, θέτει το καίριο και ζωτικής σημασίας ερώτημα: Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος;
Κείμενο από την Ομάδα ΒίΔα: Βίκυ Καλπάκα, Δάφνη Καφετζή, σκηνοθεσία: Ομάδα ΒίΔα και Ορέστης Τάτσης, μουσική: Μάκης Παπαγαβριήλ. Με τη Βίκυ Καλπάκα και τη Δάφνη Καφετζή.
«Η Φάρμα των Ζώων. Η παράσταση αρχίζει!»
Για δεύτερη χρονιά η μουσικοθεατρική διασκευή για παιδιά της «Φάρμας των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ, θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών (από 3 έως 9 ετών) αμείωτο, κάθε Κυριακή στις 11.30. Ζωντανή μουσική που περιλαμβάνει ποικιλία μουσικών ακουσμάτων, συμμετοχικότητα στο θέαμα, ευρηματικοί διάλογοι, σε μια παράσταση με χρονική οικονομία και νοηματική ευρύτητα.
![]() |
Αγγελική Τόμπρου, Τάσος Αντωνίου και Γιάννης Πλιάκης. |
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος, διασκευή: Μιχάλης Κοιλάκος - Πάνος Χριστοδούλου. Με την Αγγελική Τόμπρου, τον Τάσο Αντωνίου και τον Γιάννη Πλιάκη.
«Το Τοτέμ των ήχων». Μουσική, διαδραστική παράσταση για παιδιά από 3 έως 8 ετών.
Δύο πολυοργανίστες και μουσικοπαιδαγωγοί και ένα μαγικό τοτέμ θα καθοδηγήσουν τα παιδιά στην αναζήτηση του πρώτου ήχου που εμφανίστηκε στον κόσμο. Με τη βοήθεια του ακορντεόν, του πιάνου, του καβάλ, της γκάιντας, του μπουζουκιού και διάφορων κρουστών και άλλων αυτοσχέδιων οργάνων που παίζουν ζωντανά μπροστά στα μάτια των παιδιών, θα τα παρακινήσουν να μεταμορφωθούν σε δεινόσαυρους, πουλιά και φλόγες, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να ανακαλύψουν βιωματικά τις ευεργετικές ιδιότητες της συνεργασίας… μετά μουσικής.
![]() |
Κάτια Ανδριανάκου, Χρήστος Ροζάκης. |
Κάθε Κυριακή στις 13:30. Σχεδιασμός, επιμέλεια, υλοποίηση: 2 Λαλούν (Κάτια Ανδριανάκου, Χρήστος Ροζάκης).
«Το Δεντρόπαιδο» της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέως Μισέλ Ριμλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά (τη θεατρική περίοδο 2024-2025) στην Παιδική - Εφηβική σκηνή του ιστορικού θεάτρου Τζένη Καρέζη, από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή.
Η Τζένη Κόλλια και ο Μιχάλης Σιώνας συσκηνοθετούν το σύγχρονο θεατρικό έργο της Μισέλ Ριμλ για παιδιά και νέους που μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τον υπερκαταναλωτισμό, τις οικογενειακές σχέσεις, την αξία της φιλίας, τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και της επικοινωνίας, την πίστη στις αξίες και την αντιμετώπιση των προσωπικών μας φόβων.
Και αυτή τη σεζόν, η Συντεχνία του Γέλιου, εκπροσωπώντας διαχρονικά την ιδέα ενός χειραφετημένου και κοινωνικού θεάτρου για παιδιά και νέους, επιστρέφει δυναμικά με την πολυαγαπημένη κωμωδία «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι και με τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά.
![]() |
Οι ηθοποιοί της παράστασης «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης», από τη Συντεχνία του Γέλιου. |
Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Volker Ludwig, το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης», που έχει αγαπηθεί πολύ από κοινό και τους κριτικούς για την ικανότητά του να αγγίζει σημαντικά κοινωνικά θέματα με τρόπο χιουμοριστικό και συγχρόνως βαθύ, αναβιώνει για άλλη μια φορά, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους μια μοναδική θεατρική εμπειρία, γεμάτη γέλιο, συγκίνηση και κοινωνικά μηνύματα. Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν άνετα και έφηβοι θεατές του γυμνασίου, καθώς η κωμωδία του Volker Ludwig μιλά για τα ζητήματα της ισότητας, της φιλίας, της συντροφικότητας, ενώ παράλληλα εστιάζει στα ζητήματα χρήσης του αστικού χώρου από τις σύγχρονες αστικές κοινωνίες, οι οποίες εμποδίζουν αν όχι απαγορεύουν τη φυσιολογική κοινωνικοποίηση των παιδιών και εφήβων.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.
Πάλι από την ομάδα νεανικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και με τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά ανεβαίνει η κωμωδία για παιδιά (αλλά και εφήβους που τώρα θα αρχίσουν τη φοίτηση στο γυμνάσιο), με τον τίτλο "Είστε και Φαίνεστε # 2024", στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 20 Οκτωβρίου.
![]() |
Οι ηθοποιοί της παράστασης "Είστε και Φαίνεστε # 2024", από τη Συντεχνία του Γέλιου. |
Το κείμενο είναι επίσης του Volker Ludwig, του σπουδαίου Γερμανού δραματουργού που έχει υπηρετήσει το θέατρο για παιδιά και νέους με συνέπεια και καινοτομία. Στο επίκεντρο της κωμωδίας είναι η σχολική ζωή, και κυρίως τα πολύ αιχμηρά, και όπως αποδεικνύεται πλέον εξαιρετικά κρίσιμα θέματα του σχολικού άγχους και φυσικά του σχολικού εκφοβισμού. Θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια θα λειτουργούν μετά την παράσταση, για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Για λίγες παραστάσεις και ειδικά για την περίοδο των εορτών η ίδια ομάδα, στο Σύγχρονο Θέατρο, θα παρουσιάσει για ακόμα μια χρονιά το έργο που έχουν αγαπήσει πολλές γενιές θεατών και είναι «Ο Μορμόλης» του Rainer Hachfeld, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνιμε, με τραγούδια του Γιάννη Σπανού.
![]() |
Οι ηθοποιοί της παράστασης «Ο Μορμόλης» που θα παιχτεί την περίοδο των γιορτών. |
«Ο Μορμόλης» του Rainer Hachfeld δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Δεν είναι απλώς ένα ξύλινο κουτί, αντιθέτως είναι «άτρωτος» γιατί κατοικεί στην αστείρευτη φαντασία των παιδιών. Ο Μορμόλης είναι ένα έργο για παιδιά που διατηρεί την πρωτοποριακότητά του και έχει ευτυχήσει να ανεβαίνει στη σκηνή διεθνώς για σχεδόν μισό αιώνα!
Στο θέατρο Αλίκη, από τις 13 Οκτωβρίου, ανεβαίνει το θεατρικό έργο που έχει διασκευάσει η Άλκη Ζέη, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πολωνού παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ, και πρόκειται φυσικά για το Ματίας ο Πρώτος.
Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Σαββίδου και η παραγωγή της καλλιτεχνικής εταιρείας Μυθωδία. Στην παράσταση πέρα από τις μουσικές συνθέσεις του Θέμου Σκανδάμη, θα περιλαμβάνεται και το τραγούδι «Άγριο Εμβατήριο», τους στίχους του οποίου παραχώρησε η Ξένια Καλογεροπούλου. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση ενός έργου που έχει διαγράψει σημαντική πορεία στο θέατρο για παιδιά, και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Με το σύνθημα «Τα παιδιά στην εξουσία, οι μεγάλοι στα θρανία», το έργο μιλάει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων, κάτι που αφορά όχι μόνο τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς.
Ο Λευκάδιος Χερν, ο «Γιακούμο Κοϊζούμι» των Ιαπώνων, ο σπουδαίος συγγραφέας και ποιητής γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850, από Ελληνίδα μητέρα και Αγγλο-Ιρλανδό πατέρα. Έζησε μια δύσκολη και μυθιστορηματική ζωή, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και έγραψε τα περισσότερα έργα του στην Ιαπωνία, όπου και αναγνωρίστηκε τελικά ως εθνικός ποιητής.
Φέτος, ανεβαίνει στο θέατρο Βεάκη, από τις 13 Οκτωβρίου, η παράξενη ιστορία του Χερν με τον τίτλο: «Η Πράσινη Ιτιά - Αογιάγκι» που αποτελεί μέρος του έργου «Καϊντάν», μιας συλλογής ιστοριών και παραμυθιών για την Ιαπωνική παράδοση και τους θρύλους της Άπω Ανατολής.
![]() |
Οι ηθοποιοί της παράστασης: Δημοσθένης Φίλιππας, Χρήστος Καπενής, Αγγελική Νοέα, Γιώργος Γιαννάκης, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ηρώ Χαλκίδη, Χριστιάνα Τόκα Ματέλσκα, Δημήτρης Κακαρόντζας. |
Η παράσταση, μέσα από την παράδοξη ιστορία αγάπης της Αογιάγκι και του γενναίου πολεμιστή Τομόταμοα, θα ταξιδέψει τους μικρούς θεατές, αλλά και όλους όσοι αγαπούν τα έργα του Λευκάδιου Χερν σε τόπους μυστηριακού, με πλάσματα αλλόκοτα και εντυπωσιακές μάχες, προτείνοντας μέσα από το μύθο και μια άλλη ματιά στο ζήτημα της περιβαλλοντικής κρίσης. Η διασκευή του έργου είναι της Άνδρης Θεοδότου και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη. Μαζί τους θα είναι μια ομάδα από έμπειρους ηθοποιούς, όπως και μια ομάδα ονομαστών συντελεστών, όπως ο Πάρις Μέξης που υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, η Μελίνα Μάσχα στους φωτισμούς κ.α.
Η θρυλική Ντενεκεδούπολη της επιδραστικής συγγραφέα Ευγενίας Φακίνου ανεβαίνει μετά από πολλά χρόνια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τον Νοέμβριο, από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος.
Η παράσταση «Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου», αναμένεται με ανυπομονησία από μικρούς και μεγάλους, και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με πανάρχαια απλά παιχνίδια, χωρίς κουμπιά, διαδίκτυο και υπολογιστές. «Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου» είναι το τέταρτο έργο της σειράς «Ντενεκεδούπολη», που παρουσιάστηκε από το αντικειμενοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου, το 1979.
![]() |
Οι συντελεστές της παράστασης «Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου». |
Η Ντενεκεδούπολη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975. Συνολικά γράφτηκαν 5 έργα (Ντενεκεδούπολη, Στο Κουρδιστάν, Ξύπνα Ντενεκεδούπολη, Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου, Ο κύριος Ουλτραμέρ). Τα υπέροχα ντενεκεδάκια της Φακίνου, με την εμβληματική μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου ζωντανεύουν ξανά, εκεί στην άκρη ενός… σκουπιδότοπου, σε μια πολιτεία φτιαγμένη από ντενεκέδες. Εκεί, στην Ντενεκεδούπολη τα σπίτια, το σχολείο, τα δέντρα, τα λουλούδια... όλα είναι φτιαγμένα από ντενεκεδάκια. Για εκεί κίνησε ο Μελένιος. Μαγεμένος από μια μαργαρίτα και τις ιστορίες του κοσμογυρισμένου ποντικού, βαρέθηκε να κοιμάται στο ράφι της παλιάς αποθήκης, βγήκε στον δρόμο και ρίχτηκε στην περιπέτεια προς την ελευθερία. Γνώρισε βουνά, δέντρα και πουλιά. Συνάντησε τον σοφό γέρο-Καλαμάρη, γνώρισε τον Σαρδέλα, τη Μηλίτσα, τον Βουτυρένιο, με στόχο κοντά τους να ζήσει ισότιμα, μαζί να συμμαχήσουν για το δίκαιο.
Η θεατρική διασκευή είναι της Φλώρας Σπύρου και της Χρύσας Διαμαντοπούλου (οι σκηνές με το Αηδόνι γράφτηκαν με τη συμβολή του Νίκου Αξιώτη), η σκηνοθεσία της Χρύσας Διαμαντοπούλου, ενώ η σκηνοθεσία διαλόγων και η διδασκαλία φωνής του Ακίνδυνου Γκίκα.
Η παιδική-εφηβική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα φιλοξενεί ακόμα μια παράσταση. Πρόκειται για την κλασική και αγαπημένη ιστορία Το Καπλάνι της Βιτρίνας της Άλκης Ζέη. Καπλάνι ονομάζεται στη σαμιακή διάλεκτο ένα είδος αιλουροειδούς που έμοιαζε με τίγρη ή λεοπάρδαλη. Η ιστορία, με κέντρο τις αφηγήσεις για το καπλάνι, εκτυλίσσεται την εποχή του Μεσοπολέμου, στα ταραχώδη χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, στο νησί της Σάμου. Μια παρέα παιδιών που βρίσκεται στον οικισμό Μαλαγάρι θα μπει σε περιπέτειες, έχοντας ως οδηγό, το αγαθό της ελευθερίας. Τη διασκευή-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία και τους στίχους τραγουδιών υπογράφει η Δήμητρα Λαρεντζάκη, ενώ η παραγωγή είναι του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως». Οι παραστάσεις αρχίζουν από 13 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή.
Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζει για παιδιά έως 12 ετών τη νέα μουσική παράσταση «Ποιος βάτραχος;» σε κείμενο-σκηνοθεσία-μουσική σύνθεση του Κωνσταντίνου Ευστρατίου.
Εμπνευσμένη από το πασίγνωστο και αγαπημένο παραμύθι των αδελφών Grimm «Ο πρίγκιπας βάτραχος», η νέα, ελεύθερη αυτή διασκευή, με σύγχρονη γλώσσα, τραγούδια και χορό, επικεντρώνεται στις αξίες που έχουν σημασία στη ζωή: την αγάπη, τη φιλία, τη δύναμη της γνώσης και της συνεργασίας. Με χιούμορ και ευρηματικότητα, η παράσταση επιθυμεί να θυμίσει στα παιδιά πόσο μάταιο και ανούσιο είναι να στεκόμαστε μόνο στην εξωτερική εμφάνιση. Πόσο σημαντικό είναι να κοιτάμε βαθύτερα τους ανθρώπους γιατί όλοι και όλες έχουμε ξεχωριστά χαρίσματα και ικανότητες αλλά και πόσο δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αλλαγές που αναπόφευκτα έρχονται στη ζωή μας. Στην εποχή μας εξάλλου είναι μια θετική πρόκληση να μπορούμε να βλέπουμε πέρα από την επιφάνεια, έξω από τον καθρέφτη.
![]() |
Οι ηθοποιοί της παράστασης: Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Ιωάννα Μπιτούνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης και Ελένη Κωνσταντινίδου, Μαρία Μουστακά, Σοφία Τρικάρδου. |
Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Κυριακή στις 12.00, στο θέατρο της Φρυνίχου 14 στην Πλάκα.
«Ο Πέτρος και ο λύκος», του Σεργκέι Προκόφιεφ, Θέατρο Διάνα
H εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ παρουσιάζει το αγαπημένο κλασικό μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος», του Σεργκέι Προκόφιεφ, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη, με τον Ιωάννη Απέργη, πέντε μουσικούς, δυο χορεύτριες και επτά μουσικά όργανα, ζωντανά επί σκηνής, από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024.
Το έργο παρουσιάζεται σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά, ζωντανά επί σκηνής. Η θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού έχει στοιχεία χοροκίνησης, τραγουδιών βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών.
Η ομάδα Ονειρόδραμα, στο θέατρο Σταθμός και από τις 5 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο, παρουσιάζει για τρίτη χρονιά την παράσταση «Μια τελεία…είναι μόνο η αρχή!», η οποία εμπνέεται από το βραβευμένο βιβλίο «Η Τελεία» του Peter Reynolds και έχει στόχο να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την εκφραστικότητα των παιδιών.
![]() |
Σταυρούλα-Μελλισάνθη Μάκρα και Βασίλης Παπαλαζάρου: οι ηθοποιοί της παράστασης «Μια τελεία…είναι μόνο η αρχή!» |
Μέσα από μουσική, τραγούδι και ζωγραφική, τα παιδιά (από 3 έως 8 ετών) συμμετέχουν ενεργά, μαθαίνοντας πώς να ξεπερνούν τον φόβο της αποτυχίας και να ανακαλύπτουν τη χαρά της δημιουργικής διαδικασίας. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί θεατρικό εργαστήρι.
Επίσης από την ομάδα Ονειρόδραμα, αλλά για παιδιά από 4-10 ετών, παρουσιάζεται για 4η χρονιά, η παράσταση-εργαστήριο «Μπες στα παπούτσια μου», από τις 6 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, για λίγες παραστάσεις, στο θέατρο Σταθμός. Η παράσταση, που στηρίζεται στη βιωματική συμμετοχή των παιδιών, προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του σχολικού εκφοβισμού.
![]() |
Παράσταση και βιωματικό εργαστήρι από την ομάδα Ονειρόδραμα. |
Στο βιωματικό εργαστήρι που ακολουθεί μετά την παράσταση, τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια εμπιστοσύνης, αυτοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού, φτιάχνουν «Τα Δέντρα των Συναισθημάτων». Μέσω αυτοσχεδιασμών, μπαίνουν στα «παπούτσια» των χαρακτήρων της παράστασης και προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Διατίθεται για παρουσιάσεις και στο χώρο των σχολείων.
«Η Χάιντι, η μικρούλα των βουνών» της Γιοχάνας Σπίρι, θα ανεβαίνει κάθε Κυριακή από τις 13 Οκτωβρίου, στο «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θυμέλη-Έλλη Βοζικιάδου». Η θεατρική διασκευή της αγαπημένης μικρούλας Χάιντι, που αγαπάει τη φύση και του ανθρώπους, είναι της Έλλης Βοζικιάδου, ενώ η σκηνοθεσία της Λόρνας Κούτση.
Τη μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά «Το βασίλειο της φύσης και η απειλή των Κόουζ», παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Μάγκυς Μοτζολή, στο Θέατρο της Ημέρας, ο Οργανισμός Τέχνες και Πολιτισμός από τις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα οικολογικό παραμύθι με την υπογραφή του Δημήτρη Λαλούμη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που στόχο έχει να ψυχαγωγήσει και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στα πολυποίκιλα προβλήματα του περιβάλλοντος, μέσω του θεάτρου και της μουσικής.
Οι πέντε ηθοποιοί της παράστασης ερμηνεύουν τους χαρακτήρες του έργου κι ενώ αφηγούνται τις περιπέτειές τους, προβληματίζονται, εξελίσσονται, παθαίνουν και μαθαίνουν, με χιούμορ, διάδραση κι επεισοδιακές εκπλήξεις! Για παιδιά από 4 έως 12 ετών.
Στο θέατρο Αλκμήνη, από τις 5 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο, θα ανεβαίνει η «Ψαρόσουπα». Πρόκειται για μια ιστορία που αφορά τη θαλάσσια πανίδα και την προστασία της από την αλόγιστη εκμετάλλευση του ανθρώπου, την υπεραλίευση, την υπερκατανάλωση των θαλάσσιων πόρων γενικότερα, την περιβαλλοντική κρίση.
![]() |
Η παράσταση είναι βασισμένη στην επιτυχημένη σειρά βιβλίων του Γιώργου Λεμπέση, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Αρτέμιδος Γρύμπλα. Απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 12 ετών και τελεί υπό την αιγίδα της Greenpeace.
Μια ακόμη… σούπα, πολύ διαφορετική, είναι «Η Φεγγαρόσουπα» που ανεβαίνει και αυτή στο θέατρο Αλκμήνη, ήδη από τις 28 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο. Πρόκειται για κωμωδία, κουκλοθεατρική, από την ομάδα Κοκού-Μουκλό, σε σκηνοθεσία Χρήστου Αυτσίδη. Η ιστορία έχει περιπέτεια, μάγους, αλλόκοτα πλάσματα και φυσικά το Φεγγάρι. Η κουκλοθεατρική τεχνική με την οποία παίζεται η Φεγγαρόσουπα είναι η σκηνή για μαρότες και γαντόκουκλες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η παράσταση «Φεγγαρόσουπα» αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο του μαθήματος της μουσικής, της Τρίτης και Τετάρτης τάξης του Δημοτικού, σαν παράδειγμα, στο κεφάλαιο θέατρο και μουσική. Το βιβλίο με τον τίτλο Η Φεγγαρόσουπα της Βάσως Γιαρένη και του Φίλιππου Μανδηλαρά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η παράσταση προτείνεται για παιδιά από 4 έως 9 ετών.
Στο θέατρο Ακροπόλ, η παράσταση για παιδιά Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, η «Λόλα η Σαρανταποδαρούσα (με τα 39 παπούτσια…)» θα παίζεται από τις 5 Οκτωβρίου. Γλυπτές κούκλες, κοστούμια, χρώματα, συγκροτούν ένα θέαμα που επενδύει στα εικαστικά ερεθίσματα. Η ιστορία εξελίσσεται φυσικά στον κόσμο των ζώων, που διαχρονικά αποτελεί αλληγορία του κόσμου των ανθρώπων. Η παράσταση μέσα από το παραμύθι, την φαντασμαγορία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του νεαρού κοινού στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στη ζωοφιλία και την αειφορία, ως άξονες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Ειρήνης Ιακώβου, η μουσική του Θωμά Καραχάλιου, ενώ έμφαση δίνεται και στις χορογραφίες, τις οποίες επιμελείται η Νεφέλη Σιούφα.
Επίσης στο θέατρο Ακροπόλ, από την ίδια ομάδα, από τις 6 Οκτωβρίου, το έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» θα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και κείμενο-διασκευή της Ειρήνης Ιακώβου. Η ιστορία της εφηβικής αγάπης μεταξύ των γόνων δύο αντιμαχόμενων οικογενειών στην Ιταλία της Αναγέννησης είναι η βάση για μια παράσταση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των παιδιών.
Στο θέατρο Μεταξουργείο, από τις 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά η παιδική μουσικοθεατρική παράσταση «Τα Γενέθλια της Ριρίκας».
Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο της Μαρίας Κηλαηδόνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου και, περιλαμβάνει τραγούδια σε στίχους και μουσική της ίδιας, που κυκλοφορούν από την Minos EMI.
Επί σκηνής, η Μαρία Κηλαηδόνη, ο Αλέξης Στενάκης και ο Απόστολος Τζίκας ερμηνεύουν τους ρόλους του παραμυθιού και παίζουν ζωντανή μουσική (κιθάρα, πιάνο και κλαρινέτο) «συστήνοντας» μας τη Ριρίκα, τη μικρή αρκουδίτσα και τους φίλους της, μέσα από ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι γεμάτο φαντασία και χιούμορ.
Ο «Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας» θα διανύσει την 3η κατά σειρά θεατρική περίοδο, στο θέατρο Άβατον, περιμένοντας τα παιδιά από 2 έως και 7 ετών, για να μοιραστεί τις περιπέτειές του. Η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη, το θάρρος, η δύναμη, η προσφορά φωτίζονται στην ιστορία του γάτου Ηλία, σε μια παράσταση που σκηνοθετούν οι Νάντια Δαλκυριάδου και Στέφανος Παπατρέχας, και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Στέφανου Παπατρέχα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
«Η ιστορία μας μιλά για έναν μικρό γάτο που είχε όνειρα πολλά και δεν το ‘βαλε κάτω. Πίσω έχει η γάτα την ουρά! Κι αν θέλετε να δείτε πώς όλα αυτά συνέβησαν, σας λέω, προσδεθείτε!», λένε οι συντελεστές της παράστασης που κάνει πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου.
Στη σκηνή του Άβατον θα ανεβαίνει από τις 13 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, για δεύτερη χρονιά, ακόμα μια παράσταση που σκηνοθετούν η Νάντια Δαλκυριάδου και ο Στέφανος Παπατρέχας και που βασίζεται επίσης σε κείμενό του. Πρόκειται για την παράσταση «Κλειώ, μια καλόκαρδη γαϊδούρα».
Η γαϊδούρα με το όνομα Κλειώ επισκευάζει τη φάρμα για το χειμώνα που έρχεται, ενώ οι καυγάδες ανάμεσα στα άλλα ζώα δε λένε να σταματήσουν. Όσο, όμως, ο κόκορας, το πρόβατο, η αλεπού μαλώνουν και όσο οι πάπιες κουτσομπολεύουν, η Κλειώ βάζει μπρος ένα σχέδιο για να γκρεμίσει όλα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έχουν τα ζώα της φάρμας και με το πείσμα, μα και την εξυπνάδα της, καταφέρνει να χτίσει μια δυνατή φιλία μεταξύ τους… Για παιδιά από 3 έως 9 ετών.
Τέλος, στη σκηνή του θεάτρου Άβατον, παρουσιάζεται ήδη από τις 21 Σεπτεμβρίου, ανεβαίνει η παράσταση για βρέφη και νήπια, από 6 μηνών έως 2 ετών, με τον τρυφερό τίτλο «Θα σ’ αγαπώ και του χρόνου».
Η σύλληψη της ιδέας, το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Νάντιας Δαλκυριάδου. Μέσα από τα ποικίλα ερεθίσματα, ο άρτια εκπαιδευμένος θίασος βοηθά τους μικρούς θεατές ν’ αυξήσουν την παρατηρητικότητά τους, ν’ αναπτύξουν τη λεπτή κινητικότητα, να διεγείρουν τη φαντασία και ν’ αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με το περιβάλλον. Όλα αυτά, σ’ ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον.
Η παράσταση «ΟΠ!» της Στέλλας Σερέφογλου επιστρέφει για τρίτη χρονιά, από 13 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στο Studio Μαυρομιχάλη.
Η ιστορία δύο παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού που συναντιούνται τυχαία σε ένα λιβάδι ζωντανεύει μέσα από εικόνες που που δημιουργούν οι ακροβάτες Ευαγγελία Μόσιου και Πάνος Σολδάτος και αποκτά φωνή με τη μουσική που έγραψε ειδικά για το έργο ο Σταύρος Ρουμελιώτης (Usurum Band, The Holy Goat). Οι δύο πρωταγωνιστές αφηγούνται την ιστορία με τα σώματα και τις ακροβατικές δεξιότητές τους, το χορό και την εκφραστικότητα των προσώπων τους. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 3 έως 8 ετών.
«Ο Αόρατος Τονίνο» του πολυδιαβασμένου και πολυβραβευμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Τζάνι Ροντάρι, επιστρέφει για 2η χρονιά στο Από Μηχανής Θέατρο.
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς που υπογράφει τη θεατρική διασκευή του πολυαγαπημένου βιβλίου του Ροντάρι, μαζί με πέντε ηθοποιούς και τη συνοδεία πρωτότυπης μουσικής, στήνουν μια παράσταση ευρηματική, και συγκινητική για τη φιλία, την ενσυναίσθηση, τη χαρά της συνύπαρξης, τη χαρά του σχολείου! Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Οι παραστάσεις αρχίζουν από τις 6 Οκτωβρίου και θα δίνονται κάθε Κυριακή.
Στο Από Μηχανής Θέατρο, θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο από 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, και η παράσταση «Οι ιστορίες του παππού Καραγκιόζη».
Ο παππούς Καραγκιόζης διηγείται πασίγνωστους μύθους με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, διδάσκει και χαρίζει γέλιο και χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Τις αφηγήσεις του παππού Καραγκιόζη συνοδεύει επί σκηνής ορχήστρα μουσικών, ενώ οι φιγούρες από το Σύγχρονο Θέατρο Σκιών του Θανάση Σπυρόπουλου με κύριο εμψυχωτή τον Κώστα Σπυρόπουλο αναλαμβάνουν την εικόνα της ιστορίας.
Από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και 5 Ιανουαρίου 2025, η παράσταση «Εγώ το ξωτικό», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μαριβίτας Γραμματικάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, θεατρική διασκευή της ιδίας και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, θα ανέβει για δεύτερη χρονιά, επίσης στο Από Μηχανής Θέατρο, για παιδιά Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού.
Το θέατρο Χώρα φιλοξενεί φέτος τη νέα θεατρική παράσταση «Συρανό», σε διασκευή για παιδιά και σκηνοθεσία της Ελένης Βλάχου. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το κλασικό θεατρικό έργο του Εντμόν Ροστάν.
Η υπέροχη ιστορία του Συρανό, του ήρωα με την τεράστια μύτη που ονειρευόταν να πάει στο φεγγάρι και τα κατάφερε, είναι μια ιστορία για την αξία της φιλίας, την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αγάπης. H παράσταση συνδυάζει αφήγηση και δράση, ζωντανή μουσική, μάχες, χορούς και τραγούδια, πάντα με παιχνιδιάρικη διάθεση, διατηρώντας την ποιητικότητα και τον ρυθμό του λόγου του πρωτοτύπου. Η παράσταση αποτελεί ένα νέο σχεδίασμα πάνω στην παιδική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την περίοδο Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2023 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου. Οι παραστάσεις αρχίζουν από τις 3 Νοεμβρίου.
Η παράσταση «Το Νησί των θησαυρών», βασισμένη στο κλασικό βιβλίο του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, μετά από την πολύ πετυχημένη πορεία του πέρσι, θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει και φέτος στο Θέατρο Πόρτα.
Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, η πρωτότυπη μουσική, με επιρροές από πειρατικά τραγούδια του 17ου και 18ου αιώνα, είναι του Κορνήλιου Σελαμσή, τα σκηνικά της Ευαγγελίας Θεριανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ και οι φωτισμοί της Σοφίας Αλεξιάδου. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τη μουσική και τα τραγούδια (σε στίχους Θωμά Μοσχόπουλου), παίζοντας κιθάρα, μπάντζο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, κόντρα μπάσο, κρουστά, βιολί, ακορντεόν και πιάνο, μεταδίδοντας σε μικρούς και μεγάλους τον… πυρετό της καταιγιστικής πειρατικής περιπέτειας. Η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και είναι κατάλληλη για παιδιά από 5 ετών και θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου.
Η δραστήρια ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει τη θεατρική, διαδραστική παράσταση για παιδιά με τίτλο «Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα», από την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 15.00, στο θέατρο Σταθμός.
Το κείμενο του έργου βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα, αλλά διασκευάζεται έτσι ώστε να διαπραγματευθεί σύγχρονες ανησυχίες των παιδιών και κυρίως ζητήματα που ανακύπτουν από την έντονη παρουσία της εικονικής πραγματικότητας στις ζωές μας. Η διασκευή του κειμένου από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο έγινε με σύγχρονη ματιά, με ευαισθησία και με ισχυρές δόσεις χιούμορ, πετυχαίνοντας ένα διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα και ψυχαγωγικό αποτέλεσμα. Το ίδιο και η σκηνοθεσία. Η ομάδα εξάλλου έχει οργανώσει και εξελίξει τη δική της θεατρική μέθοδο, με πολύ καλά δουλεμένο το στοιχείο της σωματικότητας αλλά και της συγκροτημένης διάδρασης με το παιδικό κοινό. Οι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία χρησιμοποιώντας τεχνικέςτου σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, τον χορό και τη φωνή. Παράλληλα με τη δράση και σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στην αφήγηση της ιστορίας μέσα στο ασφαλές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. H παράσταση κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ για παιδιά και νέους STRUS, που έγινε στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας τον Οκτώβρη του 2021, ενώ το κείμενο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Να αναφέρουμε επίσης ότι το έργο θα παρουσιάζεται με διαφορετική διανομή στη Θεσσαλονίκη, στη Μικρή Σκηνή, από τις 12 Οκτωβρίου.
Ακόμα ένα θεατρικό σχήμα με συνεχή θεατρική παρουσία η οποία συνοδεύεται από συγγραφική παραγωγή σύγχρονων έργων για παιδιά και εφήβους είναι η ομάδα Κοπέρνικος. Φέτος τρεις είναι οι παραστάσεις που επιμελούνται.
Το «Πούπουλapp» θα ανεβαίνει από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, για δεύτερη χρονιά στο θέατρο ΑΡΓΩ. Το θεατρικό έργο της ομάδας που κυκλοφορεί και ως κείμενο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος μεταφέρεται ξανά επί σκηνής με τη μορφή της ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου και ένα περιπετειώδες κυνήγι διαμαντιών, που μας κάνει να αναλογιστούμε τί είναι πραγματικά πολύτιμο για εμάς. Πρόκειται για μια οικογενειακή περιπέτεια, με πολύ χιούμορ, σκηνική δράση, ανατροπές και ρυθμό. Το κείμενο υπογράφουν οι Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη ενώ τη σκηνοθεσία και την κίνηση ο Φοίβος Συμεωνίδης.
Η ομάδα θα παρουσιάζει στο θέατρο OLVIO, από τις 3 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή τη νέα παράσταση «Σβήσε το φώς», για παιδιά από 4 έως 10 ετών. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Μάξιμος που φοβάται ακόμα και τη σκιά του, αλλά ούτε που τολμάει να το ομολογήσει. Όταν πέφτει η νύχτα, η φαντασία του καλπάζει και το καθετί φαντάζει ένα πραγματικό τέρας! Γι’ αυτό και έχει πάντα όλα τα φώτα αναμμένα. Ώσπου μια μέρα, ένας επίμονος ήχος, τον οδηγεί σε έναν κόσμο, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλες τις φοβίες του, συνομιλώντας μαζί τους! Η παράσταση είναι σχεδιασμένη ώστε να μεταφέρεται και σε σχολεία.
Τέλος, για λίγες παραστάσεις, από 1 Δεκεμβρίου και για την περίοδο των γιορτών, η ομάδα Κοπέρνικος θα ανεβάζει για έβδομη συνεχή χρονιά το «Ένα ξωτικό στην πόρτα μου», επίσης στο θέατρο OLVIO.
Η Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη έχει προγραμματίσει για φέτος να παρουσιάσει την παράσταση «Μότσαρτ, ο Μαγικός Αυλός», από τις 3 Νοεμβρίου στο θέατρο Κιβωτός.
Η Κάρμεν Ρουγγέρη έχει επιμεληθεί το κείμενο και την αφήγηση που βασίζονται στην ιστορία της μοναδικής όπερας του Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός». Στην παράσταση, που σκηνοθετούν η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή, η όπερα του σπουδαίου μουσουργού μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό παραμύθι, με μουσική, ηθοποιούς-τραγουδιστές και φαντασμαγορία.
Η ομάδα Artika επιστρέφει στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, με την παράσταση για πολύ νεαρές ηλικίες «Κάτι σαν Κήπος», από το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.
Η ομάδα Artika ειδικεύεται στο θέατρο για τις πολύ νεαρές ηλικίες, σε εκείνη την κατηγορία θεάτρου που συχνά ονομάζουμε βρεφικό-νηπιακό. Το θέατρο για θεατές από λίγους μήνες έως 5 ετών είναι μια πολύ ιδιαίτερη και απαιτητική κατηγορία θεάτρου. Η χρήση της μουσικής και της κίνησης, η συγκεκριμένη διάρκεια του χρόνου παράστασης, η εξωλεκτικοί τρόποι παράστασης με έμφαση στη σωματικότητα και την υπολογισμένη χρήση φωνημάτων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του θεάτρου για πολύ νεαρές ηλικίες.
![]() |
Η ομάδα Artika ειδικεύεται στο θέατρο για τις πολύ νεαρές ηλικίες, σε εκείνη την κατηγορία θεάτρου που συχνά ονομάζουμε βρεφικό-νηπιακό. |
Ο χορός και η ζωντανή μουσική είναι στοιχεία που οργανώνουν την παράσταση «Κάτι σαν Κήπος», μια παράσταση που μιλάει σε όλες μας τις αισθήσεις και αντιπροσωπεύει τις φωτεινές στιγμές της ζωής, τις γεμάτες έμπνευση και διάθεση για παιχνίδι και ανακάλυψη, μία παράσταση που μιλάει για τη φιλία, το μοίρασμα αλλά και το φόβο. Η ιδέα και η σκηνοθεσία είναι της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου. Τα μέλη της ομάδας, συνδυάζοντας διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους, είναι οι καλλιτέχνες: Κατερίνα Αλεξάκη, Κλεονίκη Καραχάλιου, Βασίλης Καζής και Μαριλένα Τριανταφυλλίδου.
Ακόμη μία παράσταση από την ομάδα Artika, από τις 10 Νοεμβρίου που θα κάνει πρεμιέρα στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η καινούρια της παραγωγή «Χορεύουμε;», για παιδιά από 2 ετών, βασισμένη σε μια ιδέα των Κατερίνας Αλεξάκη και Μαριλένας Τριανταφυλλίδου και σε σκηνοθεσία της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου.
Η παράσταση έχει θέμα τους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά μένουν μόνοι τους, στο περιθώριο της πολυάσχολης κοινωνίας μας, όπου πρωταγωνιστούν οι νέοι, οι όμορφοι και οι επιτυχημένοι. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της ζωής των παιδιών, και ιδιαίτερα των παιδιών πολύ νεαρής ηλικίας, που τους θαυμάζουν, και τους αγαπούν. Μια παράσταση για τα παιδιά, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, τους αγαπημένους προπάτορες που είναι τόσο σημαντικοί.
Επίσης, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή το πολυαγαπημένο έργο του Ευγένιου Τριβιζά, «Ο Ταύρος που έπαιζε πίπιζα». Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ρήγος και τη μουσική ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Μια θεατρική́ παραγωγή για όλη την οικογένεια. Μια περιπέτεια συναισθημάτων, στην αρένα των ονείρων. Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 10 Νοεμβρίου.
«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» ανεβαίνει στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, από τις 20 Οκτωβρίου 2024 και κάθε Κυριακή στις 11.30πμ. Η θεατρική ομάδα Μαγικές Σβούρες, παρουσιάζει ένα από τα διασημότερα παραμύθια όλων των εποχών, με την πιο γοητευτική ηρωίδα, την Αλίκη η οποία μπαίνει θαρραλέα στο μαγικό κόσμο που δημιούργησε ο συγγραφέας Λιούις Κάρολ.
Ο Δημήτρης Αδάμης σκηνοθετεί την παράσταση όπως επίσης επιμελείται και της διασκευής τα δύο βιβλία του Λιούις Κάρολ: «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Μέσα από τον Καθρέφτη και τι είδε η Αλίκη εκεί» και τα μεταφέρει στη σκηνή, σε μια παράσταση για παιδιά η οποία φιλοδοξεί να γοητεύσει τα παιδιά. Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και έτσι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μελωδίες και παραδοσιακά τραγούδια από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία καθώς και το μουσικό πλούτο των Κελτών.
Στο θέατρο Άλφα-Ληναίος-Φωτίου, από τις 6 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή ανεβαίνει το κλασικό αριστούργημα του Μαρκ Τουέιν «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.
Ο Τόμ Σόγιερ είναι ένα ζωηρό και πανέξυπνο αγόρι που ζει μαζί με τους θείους του στον αμερικανικό νότο, στα τέλη του 19ου αιώνα, κοντά στον ποταμό Μισισιπή. Δεν του αρέσει το σχολείο αλλά λαχταρά την ελευθερία, την περιπέτεια. Μαζί του είναι και ο καλύτερός του φίλος, ο Χακ Φιν. Ωστόσο τα αγόρια θα έρθουν αντιμέτωπα με απρόσμενες καταστάσεις, όταν μαζί με την Μπέκι, το κορίτσι που αγαπάει ο Τομ, θα χρειαστεί να βρούνε λύσεις σε δύσκολα προβλήματα.
Τη νέα θεατρική περίοδο, η Παιδική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου μεταφέρεται σε έναν κήπο, σε έναν κήπο μυστικό, μαγικό που έχει τη δύναμη να θεραπεύει, όχι μόνο τα ξερά κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς, αλλά τις πληγές του νου και της ψυχής.
Ανακαλύπτοντας εκ νέου τη δύναμη, την ευεξία, την ψυχική και πνευματική ανάταση και βαδίζοντας πλάι με νέα δεδομένα, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των ηρώων αναπλάθεται, ανασυντάσσεται …ανθίζει! Ο Μυστικός Κήπος, το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της Φράνσις Μπαρνέτ, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία- διασκευή της Αγνής Χιώτη, πρωτότυπη μουσική Ησαΐα Ματιάμπα και σκηνικά Ντέιβιντ Νεγρίν, θα βρίσκεται από 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
Ακόμα ένα «θρυλικό» ανάγνωσμα θα περιλαμβάνεται φέτος στο θέατρο για παιδιά. «Ο Μικρός Ήρως» του Στέλιου Ανεμοδουρά, σε διασκευή Μαρίας Σούμπερτ και σκηνοθεσία Αθανασίας Καλογιάννη, με την ομάδα Kids Theater, παρουσιάζεται από τις 20 Οκτωβρίου στο θέατρο Νέος Ακάδημος.
Η ομάδα θα παραμείνει πιστή στους χαρακτήρες του Στέλιου Ανεμοδουρά που έχουν γίνει πλέον μέρος της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας, χρησιμοποιώντας όμως σύγχρονες θεατρικές τεχνικές και παραστατικά μέσα για να παρουσιάσει ένα θέαμα που θα παρασύρει μικρούς και μεγάλους στον θρύλο του Μικρού Ήρωα.
Η κουκλοθεατρική ομάδα ΑΦΟΥ, φέτος θα παρουσιάσει ακόμα μια πρωτότυπη παράσταση, χρησιμοποιώντας ευρηματικές τεχνικές για ένα χειροποίητο θέατρο με χαρτί, κουκλοθεατρικές τεχνικές, πρωτότυπη μουσική και κινησιολογία.
Στο θέατρο Αλκμήνη, κάθε Κυριακή, από τις 27 Οκτωβρίου, η παράσταση «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδ. Παπαδόπουλος) και σε σκηνοθεσία Δήμητρας Πεμούση θα δίνει ένα διαφορετικό τόνο στην παράσταση λογοτεχνικών κειμένων, μύθων και παραμυθιών.
«Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας», είναι η παράσταση που προτείνει η ομάδα της Παραμυθοχώρας που ανεβαίνει στο Θέατρο 104, από τις 29 Σεπτεμβρίου.
Η πρωτότυπη, αστεία ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά (εκδ. Καλέντη), γίνεται παράσταση από την Μαρία Παπαγεωργίου και τη Σπυριδούλα Παπαγεωργίου, οι οποίες χρόνια τώρα κάνουν παραστάσεις με τον πολύ δικό τους τρόπο, αγγίζοντας τα παιδιά.
![]() |
Η «Δόνα Τερηδόνα» του Ευγένιου Τριβιζά από την ομάδα της Παραμυθοχώρας. |
Η παράσταση της «Δόνας Τερηδόνας» συνδυάζει αρμονικά κούκλες μάπετ, θέατρο σκιών, μαύρο θέατρο, πολυμέσα και ηθοποιούς.. Μια παράσταση που διασκεδάζει και εμπνέει και που... θα κάνει μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο την οδοντόβουρτσά τους.
Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το διαχρονικό έργο του Βίκτορος Ουγκό «Οι Άθλιοι», σε σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, μαζί με έναν θίασο 23 ηθοποιών. Η παράσταση θα ανεβαίνει από τις 20 Οκτωβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής». Το βιβλίο κυκλοφορεί από πολλές εκδόσεις σε διασκευές, ειδικά επιμελημένες για παιδιά και εφήβους. Το έργο έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, καθώς επίσης έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και το θέατρο για όλες τις ηλικίες.
Ο θίασος του Ηλία Καρελλά παρουσιάζει για τη νέα θεατρική περίοδο την καινούργια παράσταση «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες σε διασκευή του διάσημου Μάικ Κένι και μετάφραση Χαράς Γιαννακοπούλου.
Η σκηνοθεσία, σκηνογραφία και οι φωτισμοί είναι του Ηλία Καρελλά, η κίνηση της Αντιγόνης Γύρα και η πρωτότυπη μουσική των String Demons, η οποία θα παίζεται ζωντανά επί σκηνής.
Πρωταγωνιστούν οι Φάνης Παυλόπουλος, Νικόλας Αλεξίου, Δήμητρα Σταύρου, Παύλος Παπαχρήστου, Χρυσούλα Σταμπολάκη. Η σκηνοθετική τεχνική του Καρελλά, ο οποίος αναμιγνύει το θέατρο σκιών, με την επί σκηνής υποκριτική αποτελεί ιδιαίτερο παραστασιακό ιδίωμα. Ο Δον Κιχώτης είναι ο ήρωας σύμβολο, ο ονειροπόλος ιππότης που αναζητά την ομορφιά, την αγάπη, κυνηγά για τα ιδεώδη της δικαιοσύνης, της ανδρείας και της τιμής. Στην παράσταση η φαντασία με την πραγματικότητα θα θέσουν τους όρους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε εμείς τις προκλήσεις της ζωής. Φανταστικές και πραγματικές. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Κάππα, στις 13 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή.
Η «Ροσσινιάδα», ένα μουσικό παραμύθι σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη που εισάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας, έρχεται από την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και φέρνει με ευφάνταστο τρόπο τα παιδιά 4 έως 9 ετών σε επαφή με το έργο του Τζοακίνο Ροσσίνι, ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες όπερας.
Στην παράσταση ακούγονται κάποιες από τις πιο ωραίες άριες και μουσικές από τα έργα του Ροσσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης», «Η Σταχτοπούτα», «Γουλιέλμος Τέλλος» και «Η Ιταλίδα στο Αλγέρι» καθώς και αγαπημένα τραγούδια των παιδιών όπως «Το κωμικό ντουέτο για δύο γάτες» κ.ά., τα οποία ερμηνεύονται ζωντανά από ταλαντούχους λυρικούς τραγουδιστές με συνοδεία πιάνου. Σύλληψη ιδέας - σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη, κείμενο: Γιάννης Φίλιας.
«Η ιστορία του γάτου, που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει» είναι μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Λουίς Σεπούλβεδα που ανεβαίνει στη σκηνή του «Θεάτρου Κάτω απ' τη Γέφυρα» από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
Μέσα από μια διασκεδαστική, αλλά και συγκινητική ιστορία, ο μεγάλος Χιλιανός συγγραφέας μιλάει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, για την τιμή, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδύνατου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος. Από την άλλη, καταγγέλλει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στον πλανήτη η άναρχη και ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη και ενθαρρύνει τον μικρό (και όχι μόνο) θεατή να αγωνιστεί για να γίνει καλύτερος αυτός ο κόσμος. Η θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία είναι του Νίκου Δαφνή.
Στο Εθνικό θέατρο, και ειδικότερα στην παιδική σκηνή του Μικρού Εθνικού, η παράσταση Τα γενέθλια της Ζωρζ Σαρή θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Οκτωβρίου.
Το μυθιστόρημα και εν συνεχεία το έργο παρακολουθεί την ηρωίδα από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την δικτατορία που διήρκησε στη χώρα μας επτά ολόκληρα, σκοτεινά χρόνια. Η παράσταση επιχειρεί μια διαδρομή στην επταετία που σημάδεψε τη χώρα μας, μέσα από τα μάτια ενός 8χρονου κοριτσιού. Κεντρικά επίδικα η αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας, η ανθρώπινης αξιοπρέπεια, αλλά και για το τίμημα που πληρώνουν όσοι και όσες μάχονται για τα ιδανικά τους ενάντια σε ένα ανελεύθερο καθεστώς.
![]() |
«Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορατζίδη και Δέσποινας Αναστασόγλου. |
Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Αγορτζίδη και της Δέσποινας Αναστασόγλου.
Η παράσταση «Ο Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Πι» ανεβαίνει και αυτή από την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτηρίου Τσίλλερ, από τις 22 Ιανουαρίου 2025.
Η Σουηδή συγγραφέας Σέλμα Λάγκερλεφ, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, έγραψε στις αρχές του 20ού αιώνα το «Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», ένα βιβλίο που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι, κλασικό πλέον αριστούργημα στον χώρο της λογοτεχνίας.
Ο ζωηρός Νιλς, μεταμορφώνεται από κάποιο ξωτικό σε κοντορεβιθούλη και αποκτά το χάρισμα να καταλαβαίνει τη γλώσσα των ζώων. Ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι στη ράχη μιας οικόχηνας ακολουθώντας μιαν αγέλη αγριόχηνων, μα όσο απομακρύνεται από το σπίτι του, ονειρεύεται να ξαναγίνει άνθρωπος. Το ταξίδι του, σαν μια άλλη Οδύσσεια, είναι μια συναρπαστική περιπέτεια ενηλικίωσης και ενσυναίσθησης. Ο Ηλίας Κουνέλας, αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο της Λάγκερλεφ και του Νιλς Χόλγκερσον, δημιουργεί μια πρωτότυπη σύνθεση γύρω από το παιχνίδι του χρόνου και από την ελευθερία της πτήσης. Ίσως ο κάθε άνθρωπος είναι ένα προκλητικό ταξίδι που αξίζει να διανύσουμε. Ίσως αυτό που μας φαίνεται… για πέταμα, μπορεί και να πετάξει.
Ακόμα μια παράσταση που αφορά τόσο τα παιδιά όσο και το προεφηβικό κοινό, αλλά και όλη την οικογένεια, είναι οι «Μικρές Κυρίες», σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία Αθηνάς Χατζηαθανασίου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αλάμπρα. Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα που αγάπησαν γενιές αναγνωστών και ειδικά τα κορίτσια και οι γυναίκες. Πρόκειται για το βιβλίο «Μικρές Κυρίες» της Louisa May Alcott, στο οποίο η συγγραφέας ξετυλίγει τη ζωή τεσσάρων αδελφών, της Μαρτζ, της Μεγκ, της Τζο, της Μπεθ και της Έιμι, την περίοδο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.
Η βασική διερώτηση που διατρέχει τόσο το βιβλίο όσο και την παράσταση έχει να κάνει με το πώς βιώνονται οι αξίες όπως η ανεξαρτησία, η φιλία, η αγάπη, η αλληλεγγύη μέσα από το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Άραγε το ποιοι είμαστε δεν καθρεφτίζεται από τις επιλογές μας; Στο ερώτημα «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», που απευθύνεται σε κάθε παιδί και έφηβο, το έργο της Louisa May Alcott γράφτηκε το 1868, παραμένει το ίδιο επίκαιρο όσο και το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι νέοι σε κάθε εποχή.
Παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη για παιδιά και εφήβους
Από τη Θεσσαλονίκη, προς ώρας, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για δεύτερη χρονιά, η παράσταση μιούζικαλ με τον τίτλο «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!», ανεβαίνει ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου, στο Βασιλικό Θέατρο, για να ψυχαγωγήσει μικρά και μεγάλα παιδιά.
Με πρώτη ύλη αγαπημένων παραμυθιών, δημιουργείται μία μοναδική ατμόσφαιρα και χαρίζει μια ξεχωριστή εμπειρία σε όσους την παρακολουθούν. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική ιστορία-σύνθεση μυστηρίου με συνεχείς ανατροπές, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα παραμυθομπερδέματα, προσφέροντας χαρά, γέλιο, αλλά και ευκαιρία για κριτική σκέψη και γνώση, μέσα από το χιούμορ και το ευρηματικό «μπλέξιμο» ηρώων και καταστάσεων. Το κείμενο της παράστασης είναι του Στάθη Παχίδη και της Σταυρούλας Παγώνα, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Εύης Σαρμή.
Μια ομάδα με πολύ επιδραστική παρουσία όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά πανελλαδικά είναι η Εταιρεία θεάτρου Μικρός Βορράς, έχοντας στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης τον Τάσο Ράτζο. Το ρεπερτόριο για τη θεατρική περίοδο 2024-2025 είναι πλούσιο με παραστάσεις που έχουν αγαπηθεί από τις προηγούμενες χρονιές αλλά και νέες παραγωγές για τα παιδιά, τους εφήβους, το νεανικό κοινό γενικότερα.
Συνολικά 9 παραγωγές, εκ των οποίων δύο νέες, στην παιδική και την νεανική σκηνή, θα αποτελέσουν το φετινό ρεπερτόριο. «Ο μικρός πρίγκιπας», είναι η νέα παραγωγή της ομάδας για παιδιά, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Antoine de Saint-Exupery, ενώ η παράσταση «Teen Talk BULLYING» είναι η νέα παραγωγή για εφήβους και νέους.
Παραστάσεις για εφήβους
Στο Εθνικό Θέατρο ανεβαίνει από την Εφηβική σκηνή, η παράσταση «Μετά το Πάρτι» της Μαρίας Ζαβάκου, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου.
Η έναρξη των παραστάσεων έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου. Η υπόθεση αφορά ένα εφηβικό πάρτι και μια οδυνηρή περιπέτεια διαδικτυακού εκβιασμού που ακολουθεί. Πόσο προστατευμένος μπορεί να είναι κανείς από τις διαδικτυακές επιθέσεις που δεν αργούν να μεταβληθούν σε απολύτως σωματικές; Ποια είναι τα όρια της αθωότητας και ποιοι είναι οι ένοχοι και οι συνένοχοι. Το «Μετά το Πάρτι» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η social media γενιά: τα «likes», τις κόκκινες καρδούλες, την ανωνυμία, την παραβίαση της ιδιωτικότητας αλλά και τα δικαιώματα στο διαδίκτυο.
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από 13 έως 30 Νοεμβρίου, θα συνεχιστεί στην εφηβική σκηνή του θεάτρου Λαμπέτη, η παράσταση «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;» του Μαρκ Χάντον, σε διασκευή / σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και θεατρική Προσαρμογή: Σάιμον Στήβενς. Με πολύ καλή πορεία από την περσινή σεζόν, η καλλιτεχνική ομάδα Μυθωδία ανεβάζει πάλι στη σκηνή την ιστορία του Κρίστοφερ.
Μια ιστορία που παρουσιάζεται μέσα από το «φίλτρο» του ημερολογίου του, όπου καταγράφεται όχι μόνο η προσπάθεια να επιλύσει το μυστήριο που περιβάλλει το φόνου του σκύλου στο γειτονικό σπίτι, αλλά κυρίως καταγράφεται ο προσωπικός αγώνας ενός εφήβου που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.
Στη ίδια σκηνή, πάλι στο θέατρο Λαμπέτη και την ομάδα Μυθωδία, θα ανέβει η παράσταση «Το Κύμα» του Τοντ Στράσερ σε διασκευή-σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.
«Το Κύμα» βασίζεται σε ένα πραγματικό κοινωνικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1967 από τον Ρον Τζόουνς, καθηγητή πολιτικής ιστορίας σε Λύκειο της Καλιφόρνια, με αφορμή την ερώτηση μια μαθήτριας. «Πώς ήταν δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς, όπως αυτό του Ναζισμού, να τηρήσουν στάση σιωπής ή και συμμετοχής στις ωμότητες που διεξάγονταν, και επιπλέον, όταν όλα τελείωσαν, να αρνηθούν ότι είχαν έστω και γνώση για αυτά που γίνονταν;». Το 1976, ο Τζόουνς δημοσίευσε μια αφήγηση με τις εμπειρίες του με τίτλο «Το Τρίτο Κύμα», το οποίο έγινε κινηματογραφική ταινία με τον ίδιο τίτλο το 1981.
![]() |
«Το Κύμα» του Τοντ Στράσερ ανεβαίνει την ομάδα Μυθωδία στη σκηνή του θεάτρου Λαμπέτη σε διασκευή-σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. |
Την ίδια χρονιά, ο εξαιρετικός και πολυβραβευμένος συγγραφέας για παιδιά και νέους, Τοντ Στράσερ, εμπνευσμένος από το αληθινό πείραμα και την ταινία, δημοσίευσε το βιβλίο του Το Κύμα που έκτοτε έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και ως λογοτεχνικό κείμενο, ενώ στη Γερμανία προτεινόταν σαν ανάγνωσμα στα σχολεία και σύντομα διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο ενώ έγινε και νέα κινηματογραφική μεταφορά (2008).
Η διασκευή του έργου αντιμετωπίζει τη θεματική που πραγματεύεται το βιβλίο και η ταινία με ευαισθησία και σεβασμό ώστε να μπορεί η παράσταση να απευθυνθεί σε όλους τους έφηβους μαθητές, παραμένοντας παράλληλα όσο το δυνατόν πιο συνεπής στο πρωτότυπο έργο. Η ίδια η παράσταση περισσότερο θέτει ερωτήματα και αναδεικνύει θεματικές προς συζήτηση για τους μαθητές και τους θεατές παρά δίνει απαντήσεις, αντιμετωπίζοντας τον φασισμό, όχι μόνο ως μακρινό ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο, αλλά ως υπαρκτό ενδεχόμενο με διαφορετικές εκφάνσεις και μορφές.
*Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΑΠΤΟΥ είναι θεατρολόγος-εκπαιδευτικός, κριτικός θεάτρου και βιβλίου.