BINIOU ATHINA PHOTO

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ 2023. Η απονομή έγινε την Κυριακή, 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Δείτε εδώ όλα τα βιβλία που διακρίθηκαν καθώς και τα ειδικά βραβεία σε εκπαιδευτικούς ή φορείς που προάγουν τη φιλαναγνωσία και την παιδική λογοτεχνία. 

Ομάδα 018 

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων του για τη συγγραφή, εικονογράφηση, διασκευή και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους (έργα έκδοσης 2022). Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου απένειμε το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» στην Αθηνά Μπίνιου για τη συνολική της προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Το βραβείο, που φέρει το όνομα της σημαντικής Ελληνίδας λογοτέχνιδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που θεσπίστηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για τη συνολική τους προσφορά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.

IBBY 2023 VRAVEIA

Το βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους απονεμήθηκε στη Δανάη Δραγωνέα για το βιβλίο Το νησί της βροχής. Ένα μυστικό ημερολόγιο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και τα βραβεία προώθησης της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023, σε ειδική τελετής στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» (πρώην Πολυχώρος), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: Μάκης Τσίτας, Έρχεται ο γίγαντας, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (picture book ή graphic novel) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: Ίρις Σαμαρτζή (εικονογράφηση), Μαρία Παπαγιάννη (συγγραφή), Στο Πικεφί, Εκδόσεις Πατάκη.

Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων (Δημοτικού & Γυμνασίου): Λίλη Λαμπρέλλη, Το πέρασμα. Αϊβαλί-Μυτιλήνη, 1922, Εκδόσεις Πατάκη.

Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους: Πολυχρόνης Κουτσάκης, Φωτιά, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ο Ελύτης για παιδιά, Εκδόσεις Ίκαρος.

Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου (μεταφρασμένου στα ελληνικά) για παιδιά ή νέους:

α) για παιδιά έως 12 ετών: Mary Richards (συγγραφή), Ηλίας Μαγκλίνης (μετάφραση), Η ιστορία των λέξεων για παιδιά, Εκδόσεις Καπόν.

β) για εφήβους και νέους/νέες: Kiberly Brubaker Bradley (συγγραφή), Βάσια Τζανακάρη (μετάφραση), Μας μεγάλωσαν λύκοι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους: Cob Kanellos, Ο θησαυρός της Βαγίας (συγγραφή Ζώρζ Σαρή), Εκδόσεις Πατάκη. 

Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους: Αχιλλέας Ραζής, Είναι τέρας; (συγγραφή Αχιλλέας Ραζής), Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο,

Ειδικά βραβεία

Το Βραβείο «Κωνσταντίνου Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο/η οποίος/α δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του/της για τη φιλαναγνωσία και την παιδική λογοτεχνία απονεμήθηκε στην Ταξιαρχούλα Μωϋσή, δασκάλα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο/η οποίος/α δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του/της για τη φιλαναγνωσία και τη νεανική λογοτεχνία απονεμήθηκε στη Γεωργία Παπαγεωργοπούλου, καθηγήτρια στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγ. Παρασκευής. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο/η οποίος/α εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου απονεμήθηκε στη Δέσποινα Μουαμελετζή, νηπιαγωγό στο 6ο Νηπιαγωγείο Κορωπίου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση απονεμήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.

Το Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο απονεμήθηκε στο Project Ανοικτό Βιβλίο -Open Book Project- (Υπεύθυνη: Μαρέττα Σιδηροπούλου), που εκπονεί το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΠΗ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο απονεμήθηκε στη Γεωργία Τσιάνα, βιβλιοθηκονόμο στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας». Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 500 ευρώ.

Το Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας απονεμήθηκε στη μαθητική εφημερίδα «Τα τρελά μολύβια», που εκδίδει το 14ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας (υπεύθυνη: Ζωή Κοσκινίδου). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία απονεμήθηκε στον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Παιδικής Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ) (Πρόεδρος: Τασούλα Τσιλιμένη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.


IBBY afissaΤην επιτροπή αποτελούν οι:

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός (Πρόεδρος επιτροπής)

Κατερίνα Δερματά, Phd «Κοινωνική-Συναισθηματική Νοημοσύνη και Εικονογραφημένο Βιβλίο» (Πάντειο Παν/μιο), ΜA στην Πολιτιστική Διαχείριση (Οπτικός Πολιτισμός και Παιδί), Εκπαιδευτικός

Θανάσης Κοτσοβός, Βιβλιοθηκονόμος, Υπεύθυνος στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Μαρία Κουρκουμέλη, ΜSc «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά Και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» (Παν/μιο Αιγαίου), Εκπαιδευτικός

Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Γραφίστρια-Εικονογράφος, Υποψήφια HCAA 2024

Ραλλού Σάρρου, ΜA «Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» (Ε.Κ.Π.Α.), Μέλος της Ομάδας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), Εκπαιδευτικός

Ελίτα Φώκιαλη, PhD στη Διαμεσική Αφήγηση (Ε.Κ.Π.Α), MSc «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» (Παν/μιο Αιγαίου), Πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης (Πάντειο Παν/μιο), Εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας... από τη Γη ως τον ουρανό!

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας... από τη Γη ως τον ουρανό!

«Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...». Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, είναι και πάλι εδώ!

Επιμέλεια: 018

Αυτό το καλοκαίρι, από την Δευτέρα 17 Ιου...

Βραβεία Αναγνώστη 2024 – Βιβλία για παιδιά και εφήβους: Οι υποψήφιοι και τα βιβλία τους

Βραβεία Αναγνώστη 2024 – Βιβλία για παιδιά και εφήβους: Οι υποψήφιοι και τα βιβλία τους

H Κριτική Επιτροπή των βιβλίων για παιδιά του «Αναγνώστη» έδωσε στη δημοσιότητα τις μικρές λίστες των υποψηφίων για βράβευση βιβλίων για παιδιά και εφήβους. Πρόκειται για 24 βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023. Τα υποψήφια προς βράβευση βιβλία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ τα βραβεία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη1...

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα»: Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης στο Μουσείο Γουλανδρή με το παραμύθι του Άντερσεν

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα»: Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης στο Μουσείο Γουλανδρή με το παραμύθι του Άντερσεν

Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 4-6 ετών με το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» στο Μουσείο Γουλανδρή. Την Κυριακή 28 Απριλίου. 

Ομάδα 018

Φέτος το Μουσείο Γουλανδρή γιορτάζει τα 20 χρόνια των Εργαστηρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

«Σαν στο σπίτι σου» της Σίγκνε Τορπ: Μαθήματα αρχιτεκτονικής ανθρωπολογίας σε ένα βιβλίο για παιδιά

Για το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Σαν στο σπίτι σου» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μάρτης) της Σίγκνε Τορπ. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Η Σίγκνε Τορπ [Signe Torp] είναι Νορβηγίδα συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Μεγάλωσε στο Όσλο όπ...

«Μάθε, παιδί μου, γράμματα» – γιατί διαβάζουν ή δεν διαβάζουν τα παιδιά μας

«Μάθε, παιδί μου, γράμματα» – γιατί διαβάζουν ή δεν διαβάζουν τα παιδιά μας

Για το βιβλίο του κοινωνιολόγου Νίκου Παναγιωτόπουλου «Μάθε, παιδί μου, γράμματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για κάτι που σίγουρα σε έχει απασχολήσει, είτε έχεις παιδί είτε όχι. Άλλωστε, παιδιά υπήρξ...

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα (κριτική) – Ο αρχαίος κόσμος σαν διασκεδαστικό ταξίδι

Για το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» (εικονογράφηση: Lawrence Elwick, εκδ. Key Books).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Τα ασανσέρ ανεβαίνουν, αλλά και καταβαίνουν. Μπαίνουν μέσα άνθρ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Δώδεκα βιβλία για να διαβάσουν τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα: Χωρίς λαγούς και σοκολατένια αβγά αλλά με πολλή αγάπη

Μια επιλογή δώδεκα βιβλίων για να προσφέρουμε στα παιδιά για τις γιορτές του Πάσχα. Βιβλία που δεν αντλούν τη θεματική τους από τις παραδόσεις και τα έθιμα των ημερών αλλά εμφορούνται από μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι – Το παραμύθι και η παράσταση: Μήπως δεν είναι και τόσο τραγικό να κάνεις λάθη;

«Ο Αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι διαχρονικά μοντέρνος, αναπάντεχα κλασικός, και μοιάζει ν...

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

«Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου – Ένα αλλιώτικο παραμύθι και μια ξεχωριστή παράσταση

Για το παραμυθι «Η Αγγελίνα» της Ξένιας Καλογεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης και την θεατρική μεταφορά του παραμυθιού από την Ομάδα Ρετρό σε μια παράσταση που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου 

...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ