Η ανάγνωση έντυπων κειμένων βελτιώνει την κατανόηση κατά έξι ως οκτώ φορές περισσότερο από την ανάγνωση ψηφιακών κειμένων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαλένθιας.
Επιμέλεια: Book Press
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθιας υποστηρίζει ότι η ανάγνωση έντυπων κειμένων ενισχύει τις δεξιότητες κατανόησης κατά έξι ως οκτώ φορές περισσότερο απ’ ό,τι η ανάγνωση ψηφιακών κειμένων.
«Η συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας ανάγνωσης ψηφιακών κειμένων για αναψυχή και της ικανότητας κατανόησης ενός κειμένου προσεγγίζει το μηδέν», δήλωσε ο Λαντισλάο Σαλμερόν, καθηγητής που συνέγραψε τη μελέτη.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι «η γλωσσική ποιότητα των ψηφιακών κειμένων τείνει να είναι χαμηλότερη από αυτή που συνήθως χαρακτηρίζει τα έντυπα κείμενα», πρόσθεσε. Πέραν τούτου, οι αναγνώστες τείνουν να προσεγγίζουν τα ψηφιακά κείμενα πιο επιδερμικά απ’ ό,τι τα έντυπα, σύμφωνα με τον Σαλμερόν.
Στην κεντρική φωτογραφία, ο καθηγητής Λαντισλάο Σαλμερόν [Ladislao Salmerón], η ερευνήτρια Λίντια Αλταμούρα [Lidia Altamura] και η καθηγήτρια Κριστίνα Βάργκας [Cristina Vargas]. |
Από τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Review of Educational Research, προκύπτει ότι για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η σχέση μεταξύ της ανάγνωσης ψηφιακών κειμένων και της ικανότητας κατανόησής τους είναι αρνητική, ενώ για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας και για τους προπτυχιακούς φοιτητές, θετική.
τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να διαχειριστούν τους περισπασμούς,
Σύμφωνα με τον Σαλμερόν, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να διαχειριστούν τους περισπασμούς, όπως τα εισερχόμενα μηνύματα, που προκύπτουν κατά την ανάγνωση σε μια ψηφιακή συσκευή.
Οι συγγραφείς δήλωσαν, επίσης, ότι τα μικρά παιδιά που διαβάζουν ψηφιακά κείμενα ενδεχομένως να δυσκολευτούν στην εκμάθηση ακαδημαϊκού λεξιλογίου.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης, κατά τον Σαλμερόν, είναι ότι η ανάγνωση ψηφιακών κειμένων δεν ενισχύει σημαντικά την ικανότητα κατανόησής τους, όταν το κείμενο προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από ιστοτόπους όπως η Wikipedia, που στοχεύουν στην πληροφόρηση και ενημέρωση του επισκέπτη τους.
«Περιμέναμε ότι η δεύτερη κατηγορία θα συνδεόταν πολύ πιο θετικά με την κατανόηση, αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα μας, δεν ισχύει κάτι τέτοιο», είπε.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 470.000 ερωτηθέντες.
Με πληροφορίες από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian.