
«Το Δ των Δικαιωμάτων»: Εικαστική Έκθεση από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Ένας δημιουργικός διάλογος ανάμεσα σε καταξιωμένους εικονογράφους και παιδιά από σχολεία όλης της Ελλάδας. Κεντρική εικόνα: Το έργο της Αγγελικής Μπόζου με τίτλο «Δικαίωμα στην τέχνη και τον πολιτισμό».
Ομάδα 018
Εικαστική Έκθεση διοργανώνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας
Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή του, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσιάζει την εικαστική έκθεση «Το Δ των Δικαιωμάτων», μια πρωτοβουλία που φέρνει σε δημιουργικό διάλογο καταξιωμένους εικονογράφους και παιδιά από σχολεία όλης της Ελλάδας, σε συνδιοργάνωση με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Λάρισας και Μαγνησίας, υπεύθυνες πολιτιστικών θεμάτων / σχολικών δραστηριοτήτων.
Η θεματική της έκθεσης εστιάζει στο γράμμα «Δ» – το αρχικό της λέξης «Δικαίωμα» – και έχει προσκαλέσει τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από ένα άρθρο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στοχεύοντας στην ανάδειξη των δικαιωμάτων στην ταυτότητα, στην ελευθερία γνώμης και τη συμμετοχή. Η μοναδική αυτή σύμπραξη ενηλίκων και παιδιών φιλοδοξεί να φωτίσει με εικαστικό τρόπο τα δικαιώματα των παιδιών, αναδεικνύοντας την αξία τους μέσα από την τέχνη.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 24 Μαΐου, συμμετέχοντας στη Νύχτα Μουσείων 2025, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα έργα, να ενημερωθεί για τα δικαιώματα των παιδιών και να συμμετάσχει σε παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας* (3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα) και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 20 Ιουνίου 2025. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Συμμετέχοντες εικονογράφοι (με αλφαβητική σειρά):
- Αλβέρτης Νικόλας,
- Αλεξάνδρου Μάρω,
- Ανδρικόπουλος Νικόλας,
- Βαρβαρούση Λήδα,
- Βερούτσου Κατερίνα,
- Γκούνη Σοφικίτη Λίλια,
- Γρίβας Βασίλης,
- Δεληβοριά Μυρτώ,
- Δημητρακοπούλου Στέλλα,
- Ελευθερίου Σάντρα,
- Ζαχαριά Πέρσα,
- Καλογερή Λίλα,
- Καμπέρη Ιφιγένεια,
- Καπατσούλια Ναταλία,
- Καρανικολού Έλενα (missy merida),
- Κοκκινάκη Έφη,
- Κοντούλη Τατιάνα,
- Κούρτογλου Χρήστος,
- Κούτμου Ειρήνη,
- Κουτσογιάννης Βασίλης,
- Κρίγκου Πετρούλα,
- Λαδά Έφη,
- Λεωνίδου Νίκη,
- Μαραντίδου Χαρά,
- Ματαθία Κόβο Κέλλυ,
- Μεταλληνού Ρένια,
- Μιμηλάκη Θέντα,
- Μπαχά Μάρια,
- Μπίτσικας Κανέλλος,
- Μπόζου Αγγελική,
- Μπουλούμπασης Πέτρος,
- Νίκλα Μαρία,
- Ραζής Αχιλλέας,
- Σπυρίδωνος Χρύσα,
- Στεργίου Στέλλα,
- Στεφανίδη Φωτεινή,
- Στρούτση Λέλα,
- Σωτηροπούλου Κατερίνα,
- Τουλιάτου Σοφία,
- Φωτιάδης Φίλιππος,
- Φωτιάδου Λία,
- Χαδουλού Κατερίνα,
- Χαραλάμπους Χρύσω,
- Χωριατέλλη Ζωή,
- Ψυχογιού Δήμητρα,
- Svetlin Vassilev
Λίγα λόγια για το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ
Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ (ΙΑ/ΕΤΕ) δημιουργήθηκε για τη διάσωση και προβολή τού ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας. Σήμερα παρέχει πρόσβαση σε αρχεία της περιόδου 1821-1966, πρωτοπορεί στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, δραστηριοποιείται σε ερευνητικές και εκδοτικές εργασίες, οργανώνει εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδεύει φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Τα αρχειακά τεκμήρια που διαφυλάσσει φωτίζουν το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεοελληνικού κράτους αλλά και πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.