Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου 1882, γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Άλαν Αλεξάντερ Μιλν [Alan Alexander Milne], δημιουργός του πιο γνωστού αρκουδιού της παιδικής λογοτεχνίας, του Γουίνι, που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Τα βιβλία του Μιλν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νεφέλη.
Επιμέλεια: 018
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου 1882, γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Άλαν Αλεξάντερ Μιλν.
Από μικρή ηλικία, ο Μιλν έλαβε μόρφωση υψηλού επιπέδου, φοιτώντας στο ιδιωτικό σχολείο που διηύθυνε ο πατέρας του, όπου, μάλιστα, δίδασκε ο γνωστός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Χ. Τζ. Γουέλς.
Αφού ενηλικιώθηκε, ο Μιλν σπούδασε μαθηματικά και στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, δουλεύοντας ως αρθρογράφος κι επιμελητής στο σατυρικό περιοδικό «Punch».
Το 1915 υπηρέτησε στον Α’ Παγκόσμιο, και για ένα διάστημα, έγινε μέλος της υπηρεσίας της ΜΙ7, γράφοντας προπαγανδιστικά άρθρα. Αφού αποστρατεύτηκε, αποκήρυξε τον πόλεμο.
Από το 1917, άρχισε να γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο, παραμύθια για παιδιά, καθώς και κωμικά μυθιστορήματα κι αστυνομική μυθοπλασία.
Ο Γουίνι το Αρκουδάκι
Ο γνωστότερος ήρωας του Μιλν είναι ο Γουίνι, ένα φιλικό, καλόκαρδο κι αφελές αρκουδάκι που λατρεύει το μέλι και γράφει ποίηση. Ο Γουίνι κάνει παρέα με το Γουρουνάκι, τον Λαγό και τα άλλα ζώα του δάσους, καθώς και με τον Κρίστοφερ Ρόμπιν, το μοναδικό ανθρώπινο αγόρι που εμφανίζεται στις συγκεκριμένες ιστορίες και το οποίο, στο τελευταίο παραμύθι, αποχωρίζεται τους φίλους του, εφόσον μεγαλώνει.
Ο Γουίνι και οι υπόλοιποι χαρακτήρες των ιστοριών του Μιλν πήραν το όνομά τους από τα παιδικά παιχνίδια του γιου του συγγραφέα, του Κρίστοφερ Ρόμπιν Μιλν, στον οποίο, άλλωστε, είναι βασισμένος ο ομώνυμος ήρωας του πατέρα του.
Ο Μιλν και ο γιος του επισκέπτονταν συχνά τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, όπου φιλοξενούταν μια μαύρη αρκουδίτσα, η οποία παλαιότερα ήταν η ανεπίσημη μασκότ της δεύτερης καναδικής ταξιαρχίας πεζικού, που είχε βρεθεί στη Μεγάλη Βρετανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ιδιοκτήτης της αρκούδας, ένας κτηνίατρος, την είχε μεταφέρει κρυφά μαζί του, αλλά, προτού εγκαταλείψει τα βρετανικά εδάφη, επέλεξε να τη δωρίσει στον ζωολογικό κήπο.
Η αρκουδίτσα, που λεγόταν Γουίνι, εντυπωσίασε τον γιο του Μιλν, ο οποίος έδωσε το όνομά της στο λούτρινο ζωάκι του. Ο συγγραφέας, με τη σειρά του, δημιούργησε τον λογοτεχνικό Γουίνι, που έμελλε να αγαπηθεί από το παιδικό αναγνωστικό κοινό.
Η μεγάλη επιτυχία… και οι συνέπειές της
Η πρώτη συλλογή ιστοριών με πρωταγωνιστές τον Γουίνι και τους φίλους του κυκλοφόρησε το 1926, με σχέδια από τον Ε. Χ. Σέπαρντ. Το βιβλίο εισέπραξε πολλές εγκωμιαστικές κριτικές και μέσα σ’ έναν χρόνο από τη δημοσίευσή του, πουλήθηκαν περισσότερα από 150.000 αντίτυπα. Σύντομα, άρχισε να μεταφράζεται σε ξένες γλώσσες - ως σήμερα, έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από πενήντα, ακόμα και στα λατινικά. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη, με τίτλο Η-Γουίννυ-Ο-Που (μτφρ. Παυλίνα Παμπούδη).
Ο Μιλν δημοσίευσε ακόμα τρία βιβλία με τον Γουίνι. Το δεύτερο κυκλοφορεί κι αυτό στη γλώσσα μας, με τον τίτλο Το σπίτι στην πουφογειτονιά.
«Αν ζήσεις μέχρι τα εκατό, θέλω να ζήσω μέχρι τα εκατό μείον μία ημέρα, για να μην χρειαστεί ποτέ να ζήσω χωρίς εσένα», μια από τις πιο γνωστές φράσεις που έγραψε ο Μιλν.
Παρά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα έργα με τον συγκεκριμένο ήρωα, ο συγγραφέας έπαψε να γράφει λογοτεχνία για παιδιά, καθώς έβρισκε ανυπόφορη τη δημοσιότητα που είχε αποκτήσει. Μάλιστα, από ένα σημείο κι έπειτα, αποξενώθηκε από τον γιο του, που κατηγορούσε τον πατέρα του πως είχε εκμεταλλευτεί την παιδική του ηλικία για να γράψει βιβλία.
Μετά απ’ τον θάνατό του Μιλν, τα δικαιώματα των ιστοριών με τον Γουίνι πέρασαν σταδιακά στη Walt Disney, η οποία δημιούργησε πολλές δημοφιλείς ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον χρυσό αρκούδο.
Το 2009, πολλά χρόνια μετά από την τελευταία λογοτεχνική ιστορία του Μιλν, οι ήρωες του φανταστικού δάσους του επέστρεψαν, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο Return to the Hundred Acre Wood, από τον συγγραφέα Ντέιβιντ Μπενεντίκτους και τον εικονογράφο Μαρκ Μπέρτζες. Έκτοτε, έχουν δημοσιευτεί κι άλλα παραμύθια με τον Γουίνι, από τους επιγόνους του δημιουργού του.