reading book 700

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου, επιλέξαμε και προτείνουμε για τα παιδιά όλων των ηλικιών ορισμένα από τα καλύτερα βιβλία της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής (β’ εξάμηνο 2015 και α’ τρίμηνο 2016). Οι προτάσεις μας συμπληρώνονται και από λίγους τίτλους για εφήβους ηλικίας 15 ετών και πάνω. Καλή ανάγνωση.

Της Ελένης Κορόβηλα 

10 + 1 βιβλία για πολύ μικρά παιδιά

papyros kalo kakoΜε αφετηρία ένα από τα πρωταρχικά ερωτήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο από πολύ πολύ νωρίς, τα μικρά παιδιά παίρνουν μια πρώτη ιδέα του Τι είναι καλό και τι κακό; με το ποίημα του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι (1893-1930) που κυκλοφορεί στη σειρά «Μικροί Αναγνώστες - Μεγάλοι Συγγραφείς» των εκδόσεων Πάπυρος σε εικονογράφηση του Βίκτορ Κιρίλοφ (από σοβιετική έκδοση του 1971). Πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή ποιήματα του ποιητή, εκ των κύριων εκπροσώπων της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Ο Μαγιακόφσκι απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες μιλώντας τους για το τι σημαίνει θάρρος, δικαιοσύνη, πόσο κακό είναι να πληγώνεις τους αδύναμους, πόσο σημαντική είναι η επιμέλεια και η εργατικότητα. Μιλάει για στοιχειώδεις έννοιες, με τη γλώσσα των αδρών αντιθέσεων που είναι οικείες στα μικρά παιδιά.

martis alfons grigoraΜε εξίσου απλό λόγο, περιγραφή καθημερινών καταστάσεων και ανάδειξη γνώριμων συναισθημάτων, η σπουδαία Σουηδή συγγραφέας Γκουνίλα Μπέργκστρομ μιλάει στα παιδιά μέσω του μικρού Άλφονς και του μπαμπά του για οτιδήποτε μπορεί να τα αφορά. Στο παραμύθι Κάνε γρήγορα Άλφονς (εκδ. Μάρτης), με χιούμορ, απλότητα αλλά και χωρίς ίχνος υπονόμευσης ή διδακτισμού ο Άλφονς -και μέσω αυτού όλα τα παιδιά- αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που αρμόζει. Το έργο της Μπέργκστρομ έχει στο επίκεντρό του τον μέσο άνθρωπο υμνώντας με σταθερό και τρυφερό τρόπο την μοναδική αξία του καθενός ακόμη κι όταν δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο να επιδείξει. 

patakis feniaΣε ένα επίσης απλό αλλά ονειρικό περιβάλλον κινήθηκε η Γιώτα Αλεξάνδρου για να συνθέσει το ποιητικό της παραμύθι βασισμένο στην ιδέα ενός κόσμου που τον αντιλαμβανόμαστε πρώτα πρώτα χάρη στις αισθήσεις και όχι τις βιωματικές εμπειρίες ή τις γνώσεις. Ηρωίδα της, ένα κοριτσάκι, η Φένια, η αγαπημένη των ήχων (εκδ. Πατάκης), που με χάρη και ένα πλατύ φωτεινό χαμόγελο αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρίσματά της και συνοδεύει τα μικρά παιδιά σε μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των αισθήσεων αλλά και τα εξοικειώνει με την αναπηρία και τις δυσκολίες. Η εικονογράφηση της καταξιωμένης Έφης Λαδά με τους ιδιαίτερους, γεμάτους αποχρώσεις χρωματισμούς δημιουργεί ένα πολύ πειστικό περιβάλλον για να αναδειχθούν οι ήχοι της Φένιας. 

patakis trikeratopsΞεχωριστά περιβάλλοντα μέσα στα οποία μπορούν να ανθίσουν και τα πιο ιδιαίτερα λουλούδια δημιουργεί εδώ και χρόνια ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, δημιουργός του αγαπημένου ήρωα των μικρών, του Τριγωνοψαρούλη. Για να μιλήσει για το πολύ σοβαρό θέμα του εκβοφισμού και τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται προς όφελος όλων, χρησιμοποιεί μια φιγούρα που εμπνέει δύναμη και υπεροχή, τον προϊστορικό Τρικεράτοπα, και θέτει ένα απλό μα ουσιώδες ερώτημα: Ο αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται; (Πατάκης). Ο Ηλιόπουλος, που έχει μεγάλη πείρα και ως δάσκαλος, εισάγει μια σημαντική παράμετρο που δεν πρέπει να παραβλέπεται: πως κάθε καβγάς δεν είναι εκφοβισμός, ενώ υπενθυμίζει πως ο εκφοβισμός έχει κι άλλα πρόσωπα από αυτό της σωματικής βίας. Περιγράφει για ακόμη μια φορά το δικαίωμα στις αδυναμίες, στη διαφορετικότητα και πάνω απ'όλα στον σεβασμό και τη χαρά. Το βιβλίο εκτός από υπόδειγμα μαθήματος για να νικηθεί ο φόβος, είναι κι ένα χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς και γονείς.

captainbook drakosΣε παρόμοια θεματική κινείται και η Λένα Βλασταρά στην πρώτη της εκδοτική απόπειρα με Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου (εκδ. captainbook.gr). Ο ήρωάς της είναι τόσο διαφορετικός και έχει τόσο ιδαίτερα χαρίσματα που τελικά καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Όλα θα μπουν στη θέση τους με τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης. Η εικονογράφηση είναι της υποψήφιας για το βραβείο Andersen IBBY 2016 Λήδας Βαρβαρούση. 

papadopoulos zahariasΗ φιλία ως αντίδοτο στο κακό, ως ασπίδα προστασίας σε κάθε κακοτοπιά αλλά βέβαια και ως κινητήριος δύναμη στην πορεία προς την ευτυχία γιορτάζεται σε όλες τις ιστορίες των Οριάν Λαλεμάν (κείμενο) και Ελεονόρ Τουϊγέ (εικονογράφηση) με ήρωα έναν αντιστραμένο κακό λύκο. Αυτή τη φορά Ο λύκος Ζαχαρίας στη χώρα των παραμυθιών (εκδ. Παπαδόπουλος) ως άλλη Κοκκινοσκουφίτσα περιδιαβαίνει στο δάσος και συναντιέται με τους ήρωες των κλασικών παραμυθιών. Ο Ζαχαρίας θα κάνει νέους φίλους και οι μικροί αναγνώστες θα διασκεδάσουν όπως πάντα με την ψυχή τους.

metaixmio savris katoikidioΆλλη μια ιστορία φιλίας αναπτύσσεται μεταξύ δυο αταίριαστων προσώπων στη σεριά ιστοριών για παιδιά προσχολικής ηλικίας της Ούτε Κράουζε με ήρωα ένα δεινοσαυράκι, τον μικρό Σαυρή. Όπως πολλά παιδάκια της ηλικίας του Ο Σαυρής θέλει κατοικίδιο (εκδ. Μεταίχμιο) καθώς αποζητά την παρέα ενός πλάσματος από άλλο είδος! Από τη μια ένας ήρωας από τον αγαπητό στα μικρά παιδιά προϊστορικό κόσμο, για τον οποίο συχνά έχουν πολλές γνώσεις, κι από την άλλη η πρωτόγονη Λούσι, πρώτη εκπρόσωπος των ανθρωποειδών, φτιάχνουν ένα ετερόκλητο μα τελικά λειτουργικό δίδυμο φίλων. Η συγγραφέας και εικονογράφος αφηγείται τις ιστορίες τους με χιούμορ και πολλά κλεισίματα του ματιού. 

kaleidoskopio carleΑν το κεφάλαιο της φιλίας είναι για τα μικρά παιδιά σημαντικό, τίποτε δεν τα γεμίζει περισσότερη ικανοποίηση από τη διερεύνηση των ορίων τους, των ικανοτήτων τους και ειδικότερα όταν το αποτέλεσμα του κόπου τους τα δικαιώνει. Η κατάκτηση της αυτοπεποίθησης μέσω της προσωπικής δημιουργίας και η καλλιέργειά της από πολύ νωρίς οπλίζει τα παιδιά με τα πιο ισχυρά αντισώματα για την υπόλοιπη ζωή τους. Ο ζωγράφος που ζωγράφισε ένα γαλάζιο άλογο (εκδ. Καλειδοσκόπιο), το βιβλίο του σημαντικότερου εν ζωή εικαστικού δημιουργού για μικρά παιδιά, του Ερίκ Καρλ, με πολύ λίγο κείμενο αλλά με τεράστια δύναμη στο σχέδιο και το χρώμα, δίνει στα παιδιά ώθηση αλλά και την επιβεβαίωση πως δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία και πως μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα. Πρόκεται για το πιο πρόσφατο βιβλία του μεγάλου δημιουργού και είναι αφιερωμένο στον Γερμανό εξπρεσιονιστή ζωγράφο Φραντς Μαρκ (1880-1916) το έργο του οποίο επηρέασε τον Καρλ στη δημιουργία της προσωπικής του καλλιτεχνικής ταυτότητας. 

livanis anemosΚι αν τα παιδιά πρέπει να οπλίζονται με αυτοπεποίθηση, αναπόφευτκο είναι να χρειαστεί να εξοικειωθούν και με την έννοια της απώλειας. Η Ροξάν Μαρί Γκαλιέζ (κείμενο) σε συνεργασία με τον σημαντικό εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίων για παιδιά Ερίκ Πουϊμπαρέ έφτιαξαν ένα γλυκόπικρο ποιήμα όπου το πρόσωπο που έχει αποχωρήσει ψιθυρίζει νοητά στους μικρούς αναγνώστες Άφησα την ψυχή μου στον άνεμο (εκδ. Λιβάνης). Η απώλεια γίνεται ανάμνηση, γίνεται χάδι, χαμόγελο, μάθημα, παιχνίδι, γίνεται παρουσία άυλη που συνοδεύει το παιδί με τη δύναμη της αγάπης. Η συνεχής υπενθύμιση πως η ζωή θα συνεχιστεί χωρίς τη φυσική παρουσία του αγαπημένου προσώπου, του παππού στην περίπτωση της μικρής ιστορίας, αλλά όχι χωρίς ατέλειωτες στιγμές χαράς και διασκέδασης, κάνει το βιβλίο ένα εξαιρετικό μέσο για να μιλήσει κανείς στα παιδιά για το «επέκεινα». 

kedros valasiΌλες οι θεματικές και όλες οι προσεγγίσεις για να κεντριστεί το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, να απαλυνθούν οι φοβίες, να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα χωρίς να υποτιμάται η διάσταση της διασκέδασης εντοπίζονται στον τεράστιο πλούτο της λαϊκής παράδοσης. Η Ζωή Βαλάση με τη μεγάλη της πείρα στην ενασχόληση (συγγραφή, μελέτη και διδασκαλία) με το βιβλίο για παιδιά «έστρωσε» σε έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τόμο ένα Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους, (εκδ. Κέδρος). Είκοσι εννιά ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην ντοπιολαλιά της προέλευσής τους, με κοινό στοιχείο τη σημασία του φαγητού στην πλοκή τους. Το ταξίδι είναι μεγάλο και έχει πολλές στάσεις. Ο προορισμός είναι άλλοτε ένας υπαρκτός κόσμος κι άλλοτε συμβολικά πεδία για να ικανοποιηθούν όλες οι ορέξεις και να ξεδιψάσουν όλες οι επιθυμίες. 

papadopoulos alfavitoΚι επειδή βασική προϋπόθεση για να μυηθούν οι μικροί στη χαρά της ανάγνωσης είναι να κατακτήσουν τον μηχανισμό της, κάθε παιγνιώδες κάλεσμα είναι ευπρόσδεκτο. Σε Ένα αλφάβητο ταξίδι (εκδ. Παπαδόπουλος) προσκαλούν τα παιδιά οι Άγγελος Σίνης και Έμη Σίνη με τη βοήθεια της εικονογράφησης του Κώστα Θεοχάρη. Εικαστικά το ταξίδι τους μοιάζει λιγάκι με ταξίδι στο παρελθόν αποπνέοντας τη γλύκα μιας πιο απλής εποχής χωρίς της διαρκή παρουσία της σύγχρονης τεχνολογίας. Στην αφήγηση της αλφαβήτα ξεδιπλώνεται το θέμα του ταξιδιού κάνοντας την ανάγνωση ευχάριστη καθώς περιέχει την υπόσχεση μιας περιπέτειας. 

10 βιβλία για παιδιά από 6 έως 9 ετών 

kedros trivizasΆπαξ και έχει κατακτηθεί ο μηχανισμός της ανάγνωσης όλοι οι δρόμοι για την καταβύθιση στην απόλαυση που μπορούν να προσφέρουν τα βιβλία είναι ανοιχτοί. Τα αναγνώσματα που απευθύνονται σε παιδιά δεν είναι ωστόσο πάντα τόσο καλοδουλεμένα γλωσικά όσο θα περίμενε κανείς, τα μηνύματά τους μοιάζουν συχνά απλοϊκά, ενώ η εικονογράφηση είναι ορισμένες φορές τόσο κραυγαλέα που καταντά προσβλητική.

Στον αντίποδα τέτοιων αναγνωστικών κακοτοπιών βρίσκεται το έργο του Ευγένιου Τριβιζά, που με την εννοιολογική του πληθωρικότητα και τη χειμαρώδη γλωσσική του ορμή έχει δημιουργήσει αναγνώστες, έχει πλάσει αναγνωστικές συνήθειες, έχει προσφέρει πολύτιμα εργαλεία για τη γλωσσική και ηθική συγκρότηση των παιδιών από όταν έκανε την πρώτη εμφάνισή του ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. O χιονάνθρωπος και το κορίτσι (εκδ. Κέδρος) σε εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου είναι το πρώτο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά που κυκλοφόρησε το 1983. Η παρούσα αναθεωρημένη έκδοση με το άλλο τέλος, «το ψυχροκίνητο», διατηρεί όλη τη φρεσκάδα, την ευφυΐα και τη φαντασία που κάνουν τόσο αγαπητό τον Τριβιζά, ενώ προσθέτει στην ιστορία αυτό το κάτι παραπάνω που ίσως έλειπε. Η συγκίνηση που έφερναν τα «δάκρυα της ευτυχίας» μετατρέπεται σε θρίαμβο της φιλίας, της καρτερικότητας και της πίστης. Τα παιδιά μπορούν πλέον να πουν με σιγουριά πως έχουν στα χέρια τους όλα τα υλικά για να κατασκευάσουν το δικό τους προσωπικό καταφύγιο, με τη δύναμη της φαντασίας, όπου θα είναι απολύτως ευτυχισμένα. 

patakis lotyΗ Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου γράφει το βιβλίο της Η νόνα χελώνα και η αρχαία κρυψώνα (εκδ. Πατάκης) στοχεύοντας, ομοίως, στην ενεργοποίηση του δυναμικού κύταρου της φαντασίας των μικρών αναγνωστών. Η νόνα χελώνα με τα δέκα εγγονάκια της αναλύπτουν έναν θησαυρό από αρχαία νομίσματα. Αναζητώντας την καλύτερη λύση για το τι να τα κάνουν μπλέκουν σε μια περιπέτεια με πολλά μυστήρια και ανατροπές. 

patakis portokaladaΈνα απολύτως ευτυχισμένο παιδί φαίνεται να είχε στο νου του ο Σπύρος Γιαννακόπουλος γράφοντας το βιβλίο του Πορτοκαλάδα με ανθρακικό (εκδ. Πατάκης) με ήρωα τον Άγη. Μέχρι τη στιγμή που ακυρώνονται οι οικογενειακές διακοπές. Ο Άγης θα ζήσει μια ανατρεπτική, παράλογη περιπέτεια πειρατικού περιεχομένου όταν οι γονείς του τον εμπιστεύονται στον παππού και τη γιαγιά κι εκείνοι με τη σειρά τους στον θείο. Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα ή καλύτερα μια απρόβλεπτη καλοκαιρινή περιπέτεια μυστηρίου με αίσιο τέλος. 

kedros odysseasΟ πλέον αρχετυπικός ήρωας της πιο μεγάλης και γεμάτης αμέτρητες παγίδες περιπέτειας δεν είναι άλλος από τον ομηρικό Οδυσσέα. Η αφήγηση της ιστορίας του είναι για τους συγγραφείς, είτε απευθύνονται σε παιδιά είτε όχι, ένα μεγάλο ταξίδι ούτως ή άλλως. Το στοίχημα στα βιβλία για παιδιά παίζεται σε πολλά επίπεδα και Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα (εκδ. Κέδρος) των Φρανσουάζ Ρακμύλ (κείμενο) και Σαρλότ Γκαστό (εικονογράφηση) το κερδίζει σε όλα. Έπειτα από δέκα χρόνια πολέμου, ο πολυμήχανος Οδυσσέας παίρνει το δρόμο της επιστροφής όπου θα συναντήσει εμπόδια, προκλήσεις, παγίδες, δοκιμασίες και εκπλήξεις. Τελικά, θα νικήσει με τη δύναμη της θέλησης. Τα παιδιά θα απολαύσουν μια αφήγηση που προσθέτει πληροφορίες σε όσα ενδεχομένως ήδη γνωρίζουν, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους ενώ ταυτόχρονα θα ταξιδέψουν νοερά μέσω της ευφάνταστης και πρωτότυπης εικονογράφησης.

papadopoulos vernΗ αποθέωση της φαντασίας ως μηχανισμός υπέρβασης της πραγματικότητας αλλά και επεξήγησής της έχει προσφέρει στη λογοτεχνία αριστουργήματα. Τα βιβλία του Ιούλιου Βερν, στα οποία με θαυμασμό και σεβασμό για την επιστήμη και τα τεχνολογικά επιτεύγματα ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας, που θεωρείται πατέρας της επιστημονικής φαντασίας, αφηγήθηκε πλήθος περιπετειών και μυστηρίων συχνά επανασυστήνονται σε διασκευές για μικρότερους αναγνώστες. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου διασκεύασε, σε συνεργασία με την Ίριδα Σαμαρτζή στην εικονογράφηση, για τη σειρά «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιούλιου Βέρν» (και) το κλασικό έργο 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (εκδ. Παπαδόπουλος). Τι είναι αυτό το παράξενο αντικείμενο που τρομοκρατεί τους ναυτικούς στα 1866; Θαλάσσιο τέρας ή ανθρώπινο κατασκεύασμα; Ποια είναι τα μυστικά του Ναυτίλου; Τι μας κρύβουν τα άγνωστα βάθη των ωκεανών; Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο πλοίαρχος Νέμο; Τα ερωτήματα δεν έχουν τελειωμό και οι απαντήσεις τους κρύβονται στον βυθό της θάλασσας. 

patakis paramythiaΣτην κατηγορία των παραμυθιών που επιδιώκουν την απομάκρυνση από την καθημερινότητα ανήκει και η ευσύνοπτη συλλογή σύντομων αφηγήσεων της Τατιάνας Αναγνώστου Τα παραμύθια της γιαγιάς (εκδ. Πατάκης). Όλα τα υλικά των καλών παραμυθιών χρησιμποιούνται ως βασικά συστατικά για την εκτέλεση συνταγών που βασίζονται στην λαϊκή παράδοση. Κεντρικός άξονας των παραμυθιών είναι ο θρίαμβος του καλού απέναντι σε κάθε πρόκληση. «Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα...» 

kedros prasina paramythiaΜια συλλογή αφηγήσεων είναι και τα Πέντε πράσινα παραμύθια (εκδ. Κέδρος) της Ζωής Σπυροπούλου που επανεκδόθηκαν έπειτα από σχεδόν 4 δεκαετίες χωρίς να χάνουν την επικαιρότητά τους. Ο προβληματισμός για την σπάταλη χρήση των φυσικών πόρων, την απερισκεψία σε ό,τι αφορά την προστασία του κύκλου της ζωής της πανίδας περιοχών που εκβιομηχανίζονται, τον αφανισμό της χλωρίδας, ευαισθητοποιούν τα παιδιά που αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αναζητήσουν λύσεις σε τοπικό επίπεδο, διορθώντας τα προβλήματα εκεί όπου προκύπτουν και όχι να περιμένουν λύσεις εξ ουρανού.

patakis kamilesΣτην ιστορία της Μάρως Σφακιανοπούλου Η κυρία με τις καμήλες (εκδ. Πατάκης) ένα κοριτσάκι, η Λενιώ, πρέπει να μάθει να αποχωρίζεται, να μάθει να ξεκόβει από την παλιά της ζωή και να προσαρμόζεται σε μια αβέβαιη καινούργια. Ο φόβος την εμποδίζει να προσαρμοστεί ενώ η αναστολή που της δημιουργείται τη μεταφέρει σε ασφαλείς πλην όμως φανταστικούς κόσμους, εκεί όπου 57 υπέροχες καμήλες περπατούν ανέμελα μέσα στην ανεμοθύελλα. Η εικονογράφηση της πάντα ευφυούς Ίριδας Σαμαρτζή πλαισιώνει την ιστορία με όμορφες εικόνες που ξεφεύγουν από το φολκλόρ του πολιτισμού της ερήμου.

metaixmio ploutonikaΚι ενώ άλλοι προσκολλώνται στις ρίζες τους από το φόβο του αγνώστου, άλλοι ονειρεύονται τη φυγή και την ανακάλυψη νέων κόσμων. Ορισμένες φορές οι νέοι κόσμοι έχουν απλώς τη μορφή νέων ανθρώπων που είναι «άλλοι», «ξένοι» φορείς αυτού που αναζητούμε θέτωντας τα πιο παράξενα ερωτήματα. Ομιλείτε πλουτωνικά; (εκδ. Μεταίχμιο) ρωτά επίμνονα ο μικρός Αναστάσης που θέλει να γίνει αστροναύτης, ήρωας της Κατερίνας Ζωντανού στην μικρή της ιστορία σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια. Ο Αναστάσης αναζητά το νέο στον ουρανό ώσπου πέφτει ουρανοκατέβατος ένας νέος φίλος, ο οποίος χωρίς καμιά αμφιβολία ομιλεί πλουτωνικά.

patakis dikaiou petalaΟ κόσμος των ζώων και οι αδικίες που συντελούνται εις βάρος τους από την χωρίς ηθική μεταχερίση τους είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που συναντούμε στα βιβλία για παιδιά των πρώτων τεσσάρων τάξεων του δημοτικού. Το θέμα της μεταχείρισης των ζώων και ο ηρωισμός που τους αποδίδεται σε συνδυασμό με ανθρώπινα χαρίσματα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για τα παιδιά ώστε να αναπτύξουν αγωνιστικό φρόνημα. Στο βιβλίο της Ελένης Δικαίου Ένας ήρωας... με πέταλα (εκδ. Πατάκης) ο γάιδαρος Αλέκος θα υψώσει ανάστημα σε συνεργασία με άλλα δύο ζώα, τον μπαρμπά Πιερό, απόμαχο του τσίρκου με ζώα, και την νεαρή φοράδα Πελίνα που αποτελεί πλέον πολυτέλεια για την οικογένεια που συνήθιζε να την ιππεύει. Τα τρία ζώα θα απαντήσουν με τις κλωτσιές τους στα σχέδια που θέλουν τον αφανισμό τους και στη συνέχεια θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην άγρια φύση. 

 

6 και 1 βιβλία για παιδιά από 9 ετών και πάνω

Πλησιάζοντας στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού τα ενδιαφέροντα εστιάζονται στις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε παιδιού, κι όχι σπάνια δηλώνεται αποστροφή για τη μυθοπλασία και επιθυμία για βιβλία γνώσεων, καθώς η χαρά της απόκτησης νέας γνώσης έχει αρχίσει να βιώνεται ως προσωπική κατάκτηση. Τα βιβλία ιστορίας και απλουστευμένης επιστήμης έχουν την τιμητικής τους. Τα παραμύθια δίνουν τη θέση τους σε ολοκληρωμένες ιστορίες που δεν χαρακτηρίζονται απλώς από λογοτεχνικότητα αλλά είναι λογοτεχνία.

metaixmio vyzantioΗ εποχή και ο κόσμος του Βυζαντίου διαθέτει όλα τα στοιχεία για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες των παιδιών αυτής της ηλιακής ομάδας. Η σειρά που δημιούργησε η Μαρία Αγγελίδου Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα (εκδ. Μεταίχμιο) καλύπτει όλο το φάσμα της ιστορικής περιόδου που αποκαλούμε Βυζάντιο. Οι ίντριγκες, οι μάχες για την εξουσία αλλά και οι γιορτές, τα τραγούδια, το εμπόριο, τα πλούτη συνθέτουν έναν κόσμο γεμάτο φασαρία, κίνηση, θαύματα και μυστήρια. Ο κόσμος αυτός όπως τον συνέλαβε για τα παιδιά η Μαρία Αγγελίδου είναι κόκκινος, όπως η πορφύρα των αυτοκρατόρων του, χρυσός, όπως τα φόντα των ψηφιδωτών στις εκκλησίες του, μαύρος, όπως τα ράσα των καλογέρων του, άσπρος σαν τις χώρες τις άγνωστες έξω από τα σύνορά του, γαλάζιος σαν τη θάλασσά του και σαν τα φουστάνια των αρχοντισσών του, πράσινος σαν τα σπαρτά στους απέραντους ανοιξιάτικους κάμπους του. Η περιπέτεια ξεκινά με το φλογερό κόκκινο που υπόσχεται πάθη, μάχες, ανταρσία κι επανάσταση. Η Μαρία Αγγελίδου «παίζει» με τις ποιότητες των χρωμάτων, τη σημασία που τους αποδίδεται και κωδικοποιημένα μεταφέρει τα παιδιά σε ένα κλίμα εντελώς βυζαντινό. Η εικονογράφηση είναι της Κατερίνας Βερούτσου. 

patakis mantouvalou mavropinakasΗ ζωή στο σχολείο ως προνομιακό πεδίο δράσης των παιδιών αποτελεί επίσης καμβά για την ανάπτυξη ιστοριών κάθε είδους και θέματος. Το φάντασμα του μαυροπίνακα (εκδ. Πατάκης) της Σοφίας Μαντουβάλου δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Διαδραματίζεται στο σχολείο, μέσα στην τάξη και έχει μυστήριο. Η σχολική χρονιά ξεκινά στο 1ο Δημοτικό της άνω Καρπουζιάς και το φάντασμα του μαυροπίνακα δεν προτίθεται να ανεχτεί «Υπέροχους» τύπους και άλλες καινοτομίες. Φαινόμενα εκβοβισμού και δυσκολίες ένταξης θα αντιμετωπιστούν χάρη στη δύναμη της ομάδας. 

kedros montefioreΗ καταιγιστική εξέλιξη της δράσης και το χιούμορ δίνουν έναν φρενήρη ρυθμό στο βιβλίο της Άννας Κουππάνου που αφηγείται Την απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε (εκδ. Κέδρος). Ένα βιβλίο στο οποίο τα σκυλιά μιλάνε και οι ήρωες κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Ο Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε είναι υπολογιστής ρίσκου και ζει μια απολύτως τακτοποιημένη ζωή. Το μεγαλύτερο ρίσκο θα το πάρει όταν θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν αντέχει να μάθει την αλήθεια; Η συνάντησή του με τρεις σκύλους θα αποβεί κομβική και θα αλλάξει την αντίληψή του για τη ζωή για πάντα. Η ιστορία κινείται μεταξύ χιουμοριστικού αφηγήματος και αλληγορίας μέσω της οποία χειρίζεται θέματα ισότητας, δικαιοσύνης, ίσης κατανομής πόρων, οργάνωσης κοινωνίας. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν και θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. 

metaixmio diavase

Και στο βιβλίο της Μαίρης Τσόγκα Διάβασέ μου κι άλλο! (εκδ. Μεταίχμιο) ήρωας είναι ένα ζώο. Ο γάτος Κροίσος ζει ξέγνοιαστα σε ένα πλουσιόσπιτο, ώσπου η κρίση φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του. Πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του ο καλοθρεμμένος και καλοζωισμένος γάτος, όταν θα βρεθεί ταλαιπωρημένος και τραυματισμένος σε ένα καταφύγιο για αδέσποτα ζώα; Και γιατί ο δεκάχρονος Μάνος, ένα αγόρι με δυσκολίες στην ανάγνωση, τον επισκέπτεται στο καταφύγιο και του διαβάζει ιστορίες με γάτες; Θα μπορέσει άραγε ο Κροίσος να ξανανιώσει βασιλιάς; Μια ιστορία για την ελπίδα μέσα στις δυσκολίες και τις ανατροπές της ζωής, για τη θεραπευτική δύναμη των παραμυθιών, για τη φιλία, και την αποδοχή άνευ όρων. 

patakis anatoliΣε ένα διαφορετικό πλαίσιο κινείται η ιστορία της Άννας Γκέρτσου - Σαρρή Το κόκκινο της Ανατολής (εκδ. Πατάκης). Στα τέλη του 18ου αιώνα τα Αμπελάκια ανθούν. Η μικρή πολιτεία στις πλαγιές του Κίσσαβου μεγαλουργεί παρά την Τουρκοκρατία. Οι ξένοι επισκέπτες αποκαλούν την μικρή πόλη «Μικρό Παρίσι». Η έλευση ενός Γάλλου, του μεσιέ Λεκλέρ, δεν είναι τόσο αθώα όσο ίσως φαίνεται στην αρχή. Ο Χρόνης, από μικρός στη δουλειά, εργάζεται ως βοηθός στο πανδοχείο και έτσι έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί τον μυστήριο Γάλλο. Οι καιροί παραμένουν σκοτεινοί. Τα μυστικά δεν προδίδονται εύκολα, ενώ ο νεαρός Ίβος που επιστρέφει από την Ευρώπη όπου σπούδασε, φέρνει νέο αέρα και νέα αιτήματα στη μικρή κοινωνία. 

patakis lavete theseisΠερίπου έναν αιώνα αργότερα μεταφέρει τους μικρούς αναγνώστες το μυθιστόρημα των Αναστασίας Βασιλοπούλου και Μιχάλη Τσαμπαλίκα Λάβετε θέσεις (εκδ. Πατάκης). Ο Σπύρος Ρούσος από τον Μαραθώνα αφηγείται από τη σκοπιά του αόρατου παίκτη της Ιστορίας τι συνέβη στις 27 Μαρτίου 1896 και πώς γεγονότα ιστορικά που βαραίνουν με τη σημασία τους την περιοχή μπλέκονται με θρύλους και παραδόσεις δημιουργώντας τη λαϊκή παράδοση. Ο πρώτος Μαραθώνιος αγώνας δρόμου της σύγχρονης εποχής στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων ανήκει στον τόπο του, τον μικρό Μαραθώνα της εποχής που γεμίζει κόσμο και πρέπει να σταθεί στο ύψος των ιδιαίτερων περιστάσεων. Ανήκει και σε έναν άνθρωπο που πέρασε στην Ιστορία καθώς πήρε τη σκυτάλη από το παρελθόν και τερμάτισε πρώτος. Ο Σπύρος Λούης βρίσκεται εκεί αλλά το πρώτο λόγο έχει η ανεπίσημη ιστορία μέσα από τα μάτια του μικρού Σπύρου. 

metaixmio zografizontasΦεύγοντας από τη λογοτεχνία και τις αφηγήσεις που έχουν σαν βάση την Ιστορία, μια ξεχωριστή πρόταση έρχεται από τον Δημήτρη Χασάπη, καθηγητή Μαθηματικής Εκπαίδευσης στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ. Επιμελήθηκε τέσσερα βιβλία στα οποία τα μαθηματικά συναντούν την τέχνη και το αντίστροφο. Με τα βιβλία Ζωγραφίζοντας όπως (εκδ. Μεταίχμιο) ο Μοντριάν, ο Καντίνσκι, ο Έσερ και ο Μαλέβιτς τα παιδιά 9 έως 12 ετών εξοικειώνονται και κατανοούν μαθηματικές έννοιες μέσα από αναπαραστάσεις της τέχνης. Κάθε ζωγράφος και η τεχνοτροπία του συνδέονται με μια έννοια: ο Μοντριάν με τις κάθετες και τις παράλληλες γραμμές, ο Καντίνσκι με τη γεωμετρία του κύκλου, ο Έσερ με τη συμμετρία και ο Μαλέβιτς με τα τετράπλευρα σχήματα. Τα μαθηματικά γίνονται παιχνίδι, η τέχνη αποκτά νόημα και αναλύεται η δομή ενός πίνακα, το παιδί γίνεται καλύτερος θεατής καθώς μαθαίνει να παρατηρεί σε δεύτερο επίπεδο και να κάνει συνάψεις έχοντας πληροφορίες από διαφορετικά γνωστικά πεδία. 

4 βιβλία για μεγάλα παιδιά κι εφήβους από 12 ετών και πάνω 

metaixmio verneΤα μεγάλα παιδιά διερύνουν σιγά σιγά τα αναγνωστικά τους ενδιαφέροντα αλλά ορισμένα βιβλία παραμένουν σταθερές αξίες. Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες (εκδ. Μεταίχμιο) του Ιούλιου Βερν σε μετάφραση της Αριστέας Κομνηνέλη είναι μια από τις πιο πρόσφατες εκδοτικές προτάσεις του αξεπέραστου μυθιστορήματος του Βερν που πρωτοκυκλοφόρησε το 1873 και συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την γεμάτη αλλαγές, νεωτερισμούς, ανατροπές, ανακαλύψεις αλλά κι ελπίδα εποχή κατά την οποία γράφτηκε. Στο αξεπέραστο ταξιδιωτικό και επιστημονικό μυθιστόρημά του, ο ιδιοφυής Γάλλος συγγραφέας περιέγραφε τις περιπέτειες του φλεγματικού Άγγλου ευγενή Φιλέα Φογκ που έβαλε στοίχημα να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 μέρες και τα κατάφερε χάρη στη βοήθεια της επιστήμης. Ο μανιώδης με το χρόνο και την ακρίβεια Φιλέας Φογκ συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον Γάλλο υπηρέτη του Ζαν Πασπαρτού που αποδεικνύεται πολύτιμος και ευρηματικός, όπως δηλώνει και το όνομά του. Σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας στην υπηρεσία των μεταφορών επιτρέπουν στον Άγγλο ευγενή που θέλει να εμπλουτίσει τις εμπειρίες του και να αποδείξει την αξιοπιστία των νέων μέσων να κάνει το ακατόρθωτο για την εποχή. Με αφετηρία το Λονδίνο και παρότι έχει στο κατόπι του τον δαιμόνιο επιθεωρητή Φιξ που τον υποπτεύεται για ληστεία, ο Φογκ θα περάσει από το Σουέζ, τη Βομβάη, την Καλκούτα, τον Χονγκ Κονγκ, τη Γιοκοχάμα, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και θα επιστρέψει εγκαίρως στο Λονδίνο. Θα κερδίσει διπλή νίκη και στο στοίχημα και στην αγάπη που θα συναντήσει στο πρόσωπο της Ινδής Αούντα. Το μυθιστόρημα του Βερν συνεχίζει να διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, να εξάπτει τη φαντασία και να εμπνέει κάθε είδους διασκευή και μεταφορά. 

patakis hannaΗ φρεσκάδα του Φιλέα Φογκ και η πίστη στις δυνατότητες του σύγχρονου ανθρώπου δεν θα έβρισκαν καμία θέση στη σκοταδιστική Ευρώπη που επέβαλε το ναζιστικό καθεστώς τα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η μαζική δίωξη κοινωνικών ομάδων και πληθυσμών της Ευρώπης με σκοπό την εξόντωση είχε τραγικότερα θύματα τα μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων. Στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη και ακμάζουσα κοινότητα Εβραίων ρημάζεται. Η ευθύνη, τα τραύματα που αφήνει πίσω του το Ολοκαύτωμα είναι βαθειά. Ο Λουίτζι Μπαλερίνι ανασύνθεσε την ιστορία δύο 15χρονων εβραιόπουλων, της Χάννα και του Γιοσέφ, που ζουν στο γκέτο της Καλαμαριάς, στο βιβλίο Η Χάννα δεν κλείνει ποτέ τα μάτια (εκδ. Πατάκης). Βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα όπως διασώθηκαν από τα αρχεία του Ιταλικού προξενείου της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα διαδραματίζονται το 1943. Οι Ες Ες έχουν καταφτάσει στην πόλη µε σκοπό να εξοντώσουν τη µεγάλη και πλούσια εβραϊκή κοινότητα που ζει εκεί για αιώνες, απελαύνοντας όλες τις οικογένειες και κλέβοντας τις περιουσίες τους. Ενώ τα τρένα φεύγουν αδιάκοπα µε προορισµό την Πολωνία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δύο ιστορίες κυλούν παράλληλα. Οι αναγνώστες μαθαίνουν πως απέναντι στη θηριωδία υπάρχει το χρέος της μνήμης που διατηρείται ζωντανή μέσω των ιστοριών που αφηγούμαστε. 

metaixmio darlasiΧρονικά περίπου στην ίδια εποχή εκτυλίσσεται το βιβλίο της Αγγελικής Δραλάση Όταν έφυγαν τα αγάλματα (εκδ. Μεταίχμιο). Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού πολέμου με θέμα τη φιλία και την αναζήτηση ταυτότητας. Και αυτό το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά. Αφορά την ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου με σκοπό να προφυλαχθούν οι θησαυροί του μουσείου από το σκοτάδι που πλησιάζει μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Η Αγγελίνα, ηρωίδα του βιβλίου, διανύει το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβική σε μια χρονική συγκυρία γεμάτη συναισθηματική φόρτιση και αγωνία για το μέλλον. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας είναι το γενικό πλαίσιο ενώ σε προσωπικό επίπεδο το κορίτσι βιώνει καθοριστικές αλλαγές που την σημαδεύουν για όλη της τη ζωή. 

kedros kliafaΒασισμένο σε μια πραγματική παλαιοντολογική ανακάλυψη του 1939 είναι το μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Κλιάφα Το πνεύμα του λιονταριού (εκδ. Κέδρος). Η συγγραφέας εμπνέεται από την Εποχή των παγετώνων, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν σε ένα περιβάλλον εχθρικό κι έπρεπε καθημερινά να αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους και απειλές για τη ζωή τους. Ένα 12χρονο κορίτσι, η Αλμάρ ζει με τη μητέρα της Σίλο, της σαμάνου της φυλής. Από εκείνη διδάσκεται ένα σωρό μυστικά για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη χρήση των βοτάνων. Η νεαρή κοπέλα θέλει να γίνει κυνηγός, κι ας μην το επιτρέπουν οι κανόνες της φυλής της, κι ας μην τη θέλουν στο πλευρό τους οι υπόλοιποι κυνηγοί. Πρέπει λοιπόν να παλέψει μια διάκριση που γίνεται σε βάρος της. Θα τα καταφέρει χάρη στη βοήθεια ενός άντρα, του Κίμο, ο οποίος έχει χάσει τα πάντα σε μια επίθεση αυτών που αποκαλούνται οι Άλλοι. 

 4 βιβλία για εφήβους από 15 ετών 

Λίγα πράγματα δεν μπορούν να διαβάσουν οι έφηβοι ηλικίας 15 ετών και πάνω και αυτά αποκλείονται λόγω γούστου, διάθεσης, ενδιαφέροντος. Κάνουν πλέον τις προσωπικές τους επιλογές και οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά προτάσεις. Η πρόταση να διαβάσουν το μυθιστόρημα του Τζέραλντ Ντάρελ (1925 - 1995) kaleidoskopio durrelΗ οικογένειά μου και άλλα ζώα (εκδ. Καλειδοσκόπιο) μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ο συγγραφέας έζησε με την οικογένειά του στην Κέρκυρα από το 1935 όταν βρισκόταν, όπως αναφέρει ο ίδιος, «στην εντυπωσιακή ηλικία των 10», μέχρι το 1939. Το παιδί που θα εξελιχθεί σε φυσιοδίφη, βοτανολόγο και συγγραφέα μεγάλωσε σε ένα μαγικό περιβάλλον όπου όλα έμοιαζαν πιθανά. Η αίσθηση ελευθερίας και παντοδυναμίας που του καλλιεργήθηκαν μέσα στην φιλελεύθερη οικογένειά του περιγράφονται με χιούμορ στο γεμάτο ζωντάνια χρονικό της ζωής στην Κέρκυρα. Το αυτοβιογραφικό αφήγημα που κυκλοφόρησε το 1956 γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από το BBC αλλά και στον κινηματογράφο. Αυτό το διάστημα ξεκινούν γυρίσματα στην Κέρκυρα για μια νέα τηλεοπτική παραγωγή. 

patakis audreyΚοντά έναν αιώνα αργότερα, η ηρωίδα της Σόφι Κινσέλλα παλεύει Αναζητώντας την Όντρεϋ (εκδ. Πατάκης). Διλήμματα, αγωνίες, προσωπικοί επαναπροσδιορισμοί και γνωριμία με τον έρωτα για μια έφηβη που δυσκολεύεται με τη ζωή της. Η εμφάνιση ενός αγοριού, φίλου του αδελφού της, του Λάινους θα είναι καταλυτική. Βήμα βήμα το κορίτσι θα νικήσει τις αναστολές και τις φοβίες της και θα αρχίσει να ζει μια πραγματική ζωή, τη δική της ζωή. Η Όντρεϋ, που κάποια στιγμή έβαλε τον εαυτό της σε κίνδυνο αφηγείται την ιστορία της με χιούμορ. 

metaixmio pnigmenesΈνα μελλοντολογικό σκοτεινό σκηνικό όπου κυριαρχεί η βία, ενώ κανείς δεν αποφεύγει ακραίες συνασθηματικές καταστάσεις όπως τρόμο ή βαθειά λύπη, είναι ο κόσμος που έχει στήσει ο Πάολο Μπατσιγκαλούπι για να περιγράψει τις Πνιγμένες πόλεις (εκδ. Μεταίχμιο). Ο τόπος είναι η Αμερική του μέλλοντος και η ιστορία των προσφύγων Μάλια και Μάους εκτυλίσσεται στις Πνιγμένες Πόλεις, εμπόλεμες κι αιματοκυλισμένες ζώνες. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα: να ρισκάρουν τα πάντα για να σώσουν έναν φίλο, ή να διαφύγουν σ’ έναν τόπο όπου ίσως η ελευθερία είναι μια ρεαλιστική ελπίδα. Μια περιπέτεια επιβίωσης και επιλογών. 

kedros delivoriaΣτην εφηβεία τίθενται με επιτακτικό τρόπο όλα μα όλα τα θέματα. Η Μάγια Δεληβοριά γράφει στο μυθιστόρημά της Ένας άγγελος στο ταβάνι μου (εκδ. Κέδρος) για όλα τα έντονα ή και αλλόκοτα συναίσθηματα που μπορεί να νοιώσει ένας έφηβος, ειδικότερα αν τύχει και συμβούν γεγονότα από αυτά που κάνουν όλα τα δεδομένα να ανατρέπονται, όπως ένας θάνατος. Ένας φύλακας-άγγελος συμπαρίσταται σε έναν έφηβο που παλεύει να αποδεχθεί μια πρόσφατη απώλεια. Σε αυτή την επίπονη διαδρομή, ο νεαρός θα βρει απροσδόκητους συμπαραστάτες και θα εισπράξει αγάπη χωρίς να του ζητηθεί κανένα αντάλλαγμα. Η πορεία ενηλικίωσης θα ολοκληρωθεί όχι χωρίς τραύματα αλλά με τη γνώση, όπως συνοψίζει η γλυκιά κυρία Μαργαρίτα: «Είναι πολλά τα ανεξήγητα πράγματα στον κόσμο, παιδί μου. Το καλό είναι ότι την αγάπη δεν χρειάζεται να την εξηγήσεις σε κανέναν.»

 * Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

13 όμορφα βιβλία για πολύ μικρά παιδιά

13 όμορφα βιβλία για πολύ μικρά παιδιά

Ξεχωρίσαμε 13 εικονογραφημένα βιβλία που υπογράφονται από έναν δημιουργό και απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά. Το 2014 κυκλοφόρησαν αρκετά εικονογραφημένα βιβλία που ξεχωρίζουν για την καλαισθησία, την ιδιαίτερη προσωπική ματιά του εικονογράφου, τη δύναμη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το περίεργο μαξιλάρι» του Μισέλ Φάις (κριτική)  – Πού πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε;

«Το περίεργο μαξιλάρι» του Μισέλ Φάις (κριτική)  – Πού πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε;

Για το παραμύθι του Μισέλ Φάις «Το περίεργο μαξιλάρι», σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

Γιατί ένας ενήλικας να γράψει ένα λογοτεχνικό κείμενο που θα το εντάξει στ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανατρέχουμε στην «Ανθολογία Ποίησης για παιδιά και νέους» του Νικηφόρου Βρεττάκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ομάδα 018

Πριν από ακριβώς 45 χρόνια, τον Μάρτιο του 1979, ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εξ...

Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος: «Τα παιδιά που διαβάζοντας διασκεδάζουν θα γίνουν αναγνώστες για μια ζωή»

Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος: «Τα παιδιά που διαβάζοντας διασκεδάζουν θα γίνουν αναγνώστες για μια ζωή»

Με αφορμή την κυκλοφορία της τρίτης ιστορίας με ήρωες τους Φρανκ & Μπερτ και τίτλο «Πικνίκ με μπισκότα» (μτφρ. Λύντη Γαλάτη, εκδ. Διόπτρα) είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική γραπτή επικοινωνία με τον Βρετανό συγγραφέα και εικονογράφο Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος. 

Συνέντευξη στην Ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η ανθολογία του Νικηφόρου Βρεττάκου μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ποίηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανατρέχουμε στην «Ανθολογία Ποίησης για παιδιά και νέους» του Νικηφόρου Βρεττάκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ομάδα 018

Πριν από ακριβώς 45 χρόνια, τον Μάρτιο του 1979, ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εξ...

Το Φάντασμα του Κάντερβιλ, του Όσκαρ Ουάιλντ – Ανάγνωσμα για παιδιά που αντέχει στο χρόνο και η θεατρική μεταφορά του

Το Φάντασμα του Κάντερβιλ, του Όσκαρ Ουάιλντ – Ανάγνωσμα για παιδιά που αντέχει στο χρόνο και η θεατρική μεταφορά του

«Το φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ, το ανάγνωσμα που αντέχει στο χρόνο και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους αλλά και στο ενήλικο κοινό, ανεβαίνει στο θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη και μετάφραση – θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου. Η κριτική αποτίμηση της παράστασης και αναγνωστικές προτ...

Κουήρ ορατότητα και αποδοχή σε βιβλία για εφήβους – Πώς (δεν) προωθείται στα σχολεία ο διάλογος για τις έμφυλες ταυτότητες

Κουήρ ορατότητα και αποδοχή σε βιβλία για εφήβους – Πώς (δεν) προωθείται στα σχολεία ο διάλογος για τις έμφυλες ταυτότητες

Με αφορμή τη βίαιη επίθεση σε δύο non-binary άτομα στη Θεσσαλονίκη από νεαρούς πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, τίθεται το ερώτημα με ποια εργαλεία προσεγγίζονται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικά στα Λύκεια, ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων και τι θέση έχουν βιβλία με κουήρ θεματολογία σε σχο...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ