METAIXMIO DARTZALI MA POU PHGAN OLOI

Η εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά «Μα πού πήγαν όλοι;» της Σοφίας Δάρτζαλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τις εικόνες έχει ζωγραφίσει ο Βασίλης Κουτσογιάννης.

Γράφει η Ελένη Κορόβηλα

Τα παιδιά είναι εκ φύσεως και εκ γενετής καλλιτέχνες. Ζουν μέσα από την παρατήρηση οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους, μέσα από τις σκέψεις που τους γεννούν όσα τους συμβαίνουν, από τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα που νιώθουν. Η πορεία κάθε παιδιού καθώς αναπτύσσεται κι εξελίσσεται δεν είναι παρά μια διαρκής διαδικασία αφύπνισης και επίγνωσης. Κι η τέχνη; Με τα λόγια του Πικάσο, «η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας». 

Αυτή την απάντηση παίρνει κάποια στιγμή κι ο Πέδρο, ο μικρός ήρωας του βιβλίου Μα πού πήγαν όλοι; της Σοφίας Δάρτζαλη, καθώς εναγωνίως αναζητά την αλήθεια. Από την άλλη, οι μικροί αναγνώστες της εικονογραφημένης ιστορίας δέχονται πρόσκληση να γνωρίσουν μέσα από την ιστορία του μικρού Πέδρο, την τέχνη ως δυνατότητα στη ζωή τους. Μέσα λοιπόν από έργα, σκέψεις μεγάλων ζωγράφων αλλά και την ιστορία ενός παιδιού, η ιστορία ξεδιπλώνεται ως μια περιήγηση σε ένα φανταστικό μουσείο και ταυτόχρονα μια τρυφερή και χαμηλόφωνη ωδή στη φιλία, στη συντροφικότητα και την αξία να μοιραζόμαστε τις ανακαλύψεις μας.

METAIXMIO DARTZALI MA POY PHGAN OLOIΗ σύνθεση του εξωφύλλου μας δίνει ήδη πολλά στοιχεία: Βλέπουμε περίτεχνες κορνίζες που πλαισιώνουν πίνακες ζωγραφικής αλλά που τα θέματά τους μας λοξοκοιτούν από μια γωνιά. Σ’ ένα σημείο μια μικρή φωτεινή επιγραφή που γράφει EXIT, έξοδος, δεν μας τοποθετεί απλώς στον χώρο που στεγάζει τα έργα τέχνης – το μουσείο – αλλά μας κλείνει το μάτι για το τι μπορεί να συμβαίνει εκτός μουσείου, εκτός του κάδρου των έργων τέχνης.

Το βιβλίο όμως δεν είναι απλώς μια εισαγωγή στην ιστορία της τέχνης για παιδιά. Είναι η ιστορία του Πέδρο από την Ισπανία, ενός αγοριού που ζει για πάντα με μία χήνα μέσα σε έναν πίνακα, όπως τον αποτύπωσε ο Ισπανός ζωγράφος του. Ποιο είναι αυτό το αγόρι; Όπως κάθε έργο τέχνης, ο Πέδρο υπάρχει μέσα από τα βλέμματα των επισκεπτών του μουσείου. Η σχέση επισκέπτη-εκθέματος είναι ένα σχόλιο πάνω στο χρόνο που κυλά και την τέχνη που καταφέρνει να τον εγκλωβίζει και να τον σταματά. Μια σκέψη που διαπερνά όλο το βιβλίο.

Όταν κάποια στιγμή τα βλέμματα των επισκεπτών χάνονται εξαιτίας ενός απροσδιόριστου κακού που συμβαίνει εκτός μουσείου, εκτός του χώρου της τέχνης, το μουσείο σκοτεινιάζει, οι ήρωες των έργων χάνουν το νόημά τους, τον λόγο ύπαρξής τους και σαν κοινοί θνητοί εύκολα διολισθαίνουν σε άγονες αλληλοκατηγορίες.

Στη συνομιλία του με τα έργα τέχνης παίρνει απαντήσεις με τα λόγια των σπουδαίων δημιουργών τους: του Πικάσο, του Μαγκρίτ, του Νταλί. Ο κόσμος του Πέδρο διευρύνεται.

Το αγόρι με τη χήνα, ο Πέδρο, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να εξερευνήσει τον κόσμο: από αίθουσα σε αίθουσα, από πίνακα σε πίνακα, από το ένα καλλιτεχνικό ρεύμα στο άλλο. Ανακαλύπτει νέους κόσμους πολύ διαφορετικούς.

Η αφήγηση προχωρά με το παιδί να περιγράφει τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά του από την επαφή με τον έξω κόσμο. Είναι πολλά αυτά που δεν καταλαβαίνει, του προκαλούν φόβο ή και αγωνία μαζί. Στη συνομιλία του με τα έργα τέχνης παίρνει απαντήσεις με τα λόγια των σπουδαίων δημιουργών τους: του Πικάσο, του Μαγκρίτ, του Νταλί. Ο κόσμος του Πέδρο διευρύνεται.

Σ’ένα από τα ομορφότερα δισέλιδα του βιβλίου βρίσκει γαλήνη από την επαφή με το υγρό στοιχείο. Ο πίνακας που τον γαληνεύει είναι από τη σειρά των έργων τέχνης Νούφαρα του μεγάλου ιμπρεσιονιστή Κλοντ Μονέ (1840-1926).

Εκεί, θα συναντήσει έναν αναπάντεχο σύντροφο και μαζί του όλα θα μπουν σε τάξη: θα μοιραστεί τις ανησυχίες του και τις χαρές του, θα μάθει πολλά και θα ξαναδεί τον νέο κόσμο που έχει απλωθεί μπροστά του με γαλήνη και κατανόηση.

Ο Πέδρο έχει αποκτήσει έναν συνοδοιπόρο στο μεγάλο ταξίδι της ανακάλυψης της ζωής. Ένα αριστοκρατικής γενιάς αγόρι από την Ισπανία ενώνεται με ένα θρυλικό ταξιδευτή, τον Σεβάχ τον θαλασσινό.

 METAIXMIO DARTZALI SOFIA

Η Σοφία Δάρτζαλη γεννήθηκε στον Βόλο το 1974 και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στην Αθήνα και την τέχνη του βιβλίου στην Αγγλία. Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγο και τους δύο γιους της. Το πρώτο της βιβλίο, Όταν η μαμά μου είπε ψέματα (εκδ. Λιβάνη) τιμήθηκε με το βραβείο IBBY Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους, το 2017. Κυκλοφορούν επίσης, τα βιβλία της Έχεις λίγο χρόνο; (εικον. Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο, 2021), καιΤο σύνναιφο που κατάπινε τα ναι (εικον. Ρένια Μεταλληνού, εκδ. Διόπτρα, 2018).

Η Σοφία Δάρτζαλη με αγάπη για την τέχνη και πίστη στη σκέψη του Πικάσο ότι η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια, έγραψε ένα πρωτότυπο, ανοιχτό σε πολλές αναγνώσεις και αισιόδοξο βιβλίο για τα παιδιά.

Τις εικόνες του βιβλίου έχει ζωγραφίσει ο εικονογράφος Βασίλης Κουτσογιάννης, που έχει ένα αξιοσημείωτο εικονογραφικό έργο και παρουσιάζει εδώ μια εμπνευσμένη δουλειά. Με αφετηρία έργα τέχνης, δημιουργεί ένα πλούσιο και ευφάνταστο σύμπαν από εικόνες ενώ δίνει στον Πέδρο ζωντάνια και νεύρο.

Στο τέλος του βιβλίου, το ευρετήριο έργων αλλά και η ματιά στο εργαστήρι του δημιουργού λειτουργούν ως ακόμη ένα έναυσμα για ανακαλύψεις και περιηγήσεις σε μουσεία και χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και για δημιουργία από τα ίδια τα παιδιά.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.


Ακούστε εδώ το επεισόδιο του podcast Να ένα βιβλίο για παιδιά που είναι αφιερωμένο στο βιβλίο Μα πού πήγαν όλοι;

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Κυρά της Ελευσίνας και άλλες ιστορίες», της Εύης Πίνη (κριτική) – Μιλώντας στα παιδιά για την αρχαία ελληνική τέχνη και την αρχαιοκαπηλεία

«Η Κυρά της Ελευσίνας και άλλες ιστορίες», της Εύης Πίνη (κριτική) – Μιλώντας στα παιδιά για την αρχαία ελληνική τέχνη και την αρχαιοκαπηλεία

«Η Κυρά της Ελευσίνας και άλλες ιστορίες» της Εύης Πίνη είναι μια μικρή συλλογή διηγημάτων για παιδιά με θέμα την αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαιοκαπηλεία, την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από τους «Αιγινήτες» από τον Ναό της Αφαίας που βρίσκονται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.&n...

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Ο «Όλιβερ Τουίστ» και Οι «Μικρές Κυρίες»: Γιατί τα σημερινά παιδιά αξίζει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία σε διασκευή

Για τα βιβλία « Οι Μικρές Κυρίες« της Λουίζα Μέι Άλκοτ, σε διασκευή Αργυρώς Πιπίνη και ο «Όλιβερ Τουίστ» του Τσαρλς Ντίκενς, σε μετάφραση-διασκευή Τατιάνας ΓαλάτουλαΔύο κλασικά μυθιστορήματα και η διασκευή τους σε μικρή φόρμα για το σπίτι, το σχολείο, τη σκηνή.

Γράφει...

«Ενα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι» του Γιώργου Τσακνιά και «Φεγγάρια παιδιά» του Γιάννη Σ. Παπαδάτου – Ποίηση για παιδιά, σαν ταξίδι

«Ενα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι» του Γιώργου Τσακνιά και «Φεγγάρια παιδιά» του Γιάννη Σ. Παπαδάτου – Ποίηση για παιδιά, σαν ταξίδι

Για τα βιβλία «Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι κι άλλες ποιητικές ιστορίες» (εκδ. Παπαδόπουλος) του Γιώργου Τσακνιά σε εικονογράφηση Ιφιγένειας Καμπέρη και «Φεγγάρια παιδιά» (εκδ. Πατάκη) του Γιάννη Σ. Παπαδάτου, σε εικονογράφηση: Βάσως Ψαράκη. Κεντρική εικόνα: © Ιφιγένεια Καμπέρη.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το κομμάτι που λείπει» και «Το κομμάτι που λείπει συνάντησε το μεγάλο Ο» του Σελ Σιλβερστάιν – Αναζητώντας το άλλο μας μισό

«Το κομμάτι που λείπει» και «Το κομμάτι που λείπει συνάντησε το μεγάλο Ο» του Σελ Σιλβερστάιν – Αναζητώντας το άλλο μας μισό

Για «Το κομμάτι που λείπει» και «Το κομμάτι που λείπει συνάντησε το μεγάλο Ο» του Σελ Σιλβερστάιν [Shel Silverstein]. Συγκινητικές περιπέτειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία ως βιβλία-οδηγοί δράσεων, ήδη από τις τάξεις του νηπιαγωγείου. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

...
Η βιβλιοθήκη των γονιών για τη νέα σχολική χρονιά: Βιβλία για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους

Η βιβλιοθήκη των γονιών για τη νέα σχολική χρονιά: Βιβλία για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους

Ένας μικρός οδηγός με βιβλία για τη γονεϊκή βιβλιοθήκη που θα φανούν χρήσιμα για την καλύτερη κατανόηση του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών και των εφήβων. Βιβλία που δίνουν ιδέες, συμβουλές και απαντήσεις για όλα όσα απασχολούν τους γονείς.  

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...
«Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» του Ρ.Λ. Στάιν (κριτική) – Εφηβικό θρίλερ σε σχολικό περιβάλλον

«Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» του Ρ.Λ. Στάιν (κριτική) – Εφηβικό θρίλερ σε σχολικό περιβάλλον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» (μτφρ. Ειρηνη Παΐδούση) του Ρ.Λ. Στάιν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ανταγωνισμοί και ασφυκτικά πλαίσια στην πιο κρίσιμη ηλικία των εφήβων, στο τέλος του λυκείου, και ταυτόχρονα κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα και στον πρωταθλητισμό ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες»: Διαβάζοντας κάτω από τα αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό – 6+2  βιβλία για παιδιά και εφήβους

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες»: Διαβάζοντας κάτω από τα αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό – 6+2 βιβλία για παιδιά και εφήβους

Κοιτάζοντας τα αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό και διαβάζοντας 6+2 βιβλία για το σύμπαν και τα μυστικά του. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Καλοκαίρι και έναστρος ουρανός. Κάθε πεφταστέρι και μια ευχή. Κάθε νύχτα και μια ευκαιρία για παρατήρηση του κόσ...

Όταν οι γάτες μαθαίνουν στα παιδιά τα πάντα για την τέχνη: Τρία βιβλία που απογειώνουν το βλέμμα

Όταν οι γάτες μαθαίνουν στα παιδιά τα πάντα για την τέχνη: Τρία βιβλία που απογειώνουν το βλέμμα

Τρια βιβλία για παιδιά, για γατόφιλους όλων των ηλικιών (οι οποίοι εξ ορισμού είναι κατά βάθος παιδιά), για όσους ενδιαφέρονται για μια «λοξή» ματιά στο χώρο της τέχνης και της μάθησης.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

«Τι ξέρεις για το νερό;», λέει ο ζω...

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – 50 βιβλία για παιδιά από 0 έως 12 ετών

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» – 50 βιβλία για παιδιά από 0 έως 12 ετών

«Καλοκαίρι χωρίς οθόνες» σημαίνει καλοκαίρι με τα μάτια ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση. Προτείνουμε βιβλία για παιδιά από λίγων μηνών μέχρι 12 ετών. Για να τα διαβάσουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές, να διασκεδάσουν, να ταξιδέψουν με αυτά, να αντλήσουν δύναμη και να δουν τον κόσμο τους να γίνεται μεγαλύτερος.

...

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ